לא משנה אם אתם מתגוררים בדירה קטנה או בבית פרטי עם יחידת אורחים ומרתף; כולם מתחבטים באותן דילמות – האם כל ילד אכן זקוק לחדר משלו? מה היתרונות בחדר משחקים? והאם פינת העבודה חייבת לתפוס חדר שלם?

פינת עבודה אחרי (צילום: כפיר דיין דובב)
עובדים מהבית? פינת העבודה לא חייבת לתפוס חדר שלם | צילום: כפיר דיין דובב

פינת עבודה: אפשר גם בסלון

יש כאלה שקמים כל בוקר בשש וחצי, מתלבשים, עומדים בפקקים ומתפללים להגיע לעבודה בזמן; ויש כאלה שעובדים מהבית. סביר להניח שגם אלה וגם אלה מחזיקים בבית תיקיות, מסמכים ומחשב ביתי שצריך למצוא להם מקום. אז מתי כדאי להפוך חלל כלשהו לחדר עבודה ומתי אפשר להסתפק בסתם פינה בבית? איילת גרינברג, מארגנת בתים ובעלת חברת "לצאת מהבלגן", מציעה לכם לחשב כמה זמן נטו אתם עובדים מהבית.

אם חלק גדול מהעבודה שלכם מתנהל בבית ואתם זקוקים לשקט מוחלט – אין ספק שחדר עבודה הוא התשובה עבורכם. מעבר לזה, פינת עבודה היא חשופה ונגישה יותר, כך שאם קיים חשש שהילד יצייר על מסמכים חשובים, כדאי בהחלט לשקול להעביר אותם לחדר נפרד. חדר עבודה הוא גם פתרון מצוין עבור אנשים שמתקשים לשמור על סדר ומעוניינים לארגן את הניירת במקום אחד ובצורה מסודרת.

 אבל אם הדירה שלכם קטנה ואתם מחשבים כל סנטימטר, או אם אתם עובדים בעיקר מהמשרד, אפשר פשוט להניח שולחן מחשב קומפקטי בתוך ארון מרווח; בזמן העבודה להניח מולו כיסא, ובעת מנוחה לסגור את הארון ולהסתיר את המחשב ואת הניירת. זהו פתרון שניתן ליישם בכל חלל בלי בעיה, והוא אידיאלי גם לאימהות צעירות שבזמן העבודה רוצות לשמור על קשר עין עם הפעוט.

חדר משחקים: לאו דווקא אידיאלי

מגמה שנפוצה מאוד בשנים האחרונות היא לאחד את חדרי השינה של הזאטוטים לחלל אחד, מה שמאפשר להפוך את אחד החדרים שהתפנה לחדר משחקים. "הפרדה בין חדר שינה משותף לבין חדר משחקים יכולה להיות פתרון מצוין אבל בהחלט לא בכל מצב", מזהירה גרינברג.

מתי כן?
"חדר משחקים משותף מרכז למעשה את כל המשחקים והצעצועים בחלל אחד, דבר שחוסך הרבה אי סדר בבית. מעבר לזה, הילדים לומדים לשתף. כששני אחים חולקים חדר משחקים אחד, הקשר ביניהם הופך להרבה יותר אינטנסיבי, מה שתורם לחיבור ביניהם. גם לשינה משותפת יש יתרון: קל יותר להשכיב לישון אחים שקרובים ביניהם בגיל כאשר הם ישנים בחדר אחד, ואין צורך להתרוצץ בין שני חדרים בניסיון להרדים כל אחד מהם בנפרד.
"מבחינה ארגונית, חדר משחקים שמתוכנן היטב עם חלוקה נכונה בין אזור אחסון לאזור משחקים, מרכז את כל הבלגן בחדר אחד וכך חדר השינה של הילדים נותר פנוי מגירויים מיותרים ומתאים למנוחה ולשינה. בחדר משחקים אפשר גם לשים את הטלוויזיה והמחשב וכך להימנע מהימצאותם של מכשירים פולטי קרינה בחדרי השינה".

נשמע מושלם.
"לא לגמרי. ככל שפער הגילים בין הילדים גדול יותר, רוב הסיכויים שהם יעדיפו פינת משחקים פרטית. חוץ מזה, פער שמצדיק באופן טבעי שעת כיבוי אורות שונה, וחדר שינה משותף עלול להוות בעיה. צריך גם לקחת בחשבון שהחל מכיתה א', ילדים זקוקים לשולחן כתיבה מסודר ולא רק לאזור משחקים". 

רם עמית, פסיכולוג ומטפל משפחתי, מציין ש"ילדים זקוקים לפינה משלהם; הדבר הופך לחשוב ומהותי בגיל ההתבגרות, שבימינו מתחיל כבר בגילאי שמונה – תשע. אז מומלץ ואף רצוי להפריד בין חדרי השינה כדי לתת לכל ילד את המקום שלו. על אחת כמה וכמה כשמדובר בילדים ממין שונה, אז מומלץ להתאמץ ולמצוא פתרונות יצירתיים כדי לאפשר פרטיות לכל אחד מהמתבגרים, גם אם הדבר כרוך בשינויים בתוך הבית כמו סגירת מרפסת או חציית החדר לשניים באמצעות קיר גבס, למשל".

ארון בגדים מבולגן (צילום: gpflman, Istock)
עדיף ארון קיר איכותי וגדול על פני חדר ארונות מצ'וקמק ודחוס | צילום: gpflman, Istock
חדר ארונות: לא תמיד פרקטי

חדר נוסף שנוי במחלוקת הוא חדר הטלוויזיה. יותר ויותר אנשים מייעדים לה חדר נפרד, בטענה שאינם רוצים להניח אותה בסלון ולהפוך אותה למרכז הבית. "השאלה המרכזית כאן היא מהם הרגלי הצפייה של דיירי הבית", אומרת גרינברג. "יש משפחות רבות שמתכנסות מדי ערב סביב הטלוויזיה, ואז עדיף להשאיר אותה בסלון. מצד שני, אם יש במשפחה חובבי כדורגל שנוהגים להזמין אורחים ולצפות במשחקים בווליום גבוה במיוחד, אולי בכל זאת כדאי להפריד כוחות".

ומה לגבי חדר ארונות? אם חשבתם שמדובר בפתרון מושלם שעדיף תמיד על פני ארון בגדים סטנדרטי, אתם בהחלט טועים; "חדר ארונות צריך להיות מרווח ופרקטי ולכן לעיתים עדיף ארון קיר איכותי וגדול על פני חדר ארונות מצ'וקמק ודחוס", אומרת גרינברג. "קחו בחשבון שאם אתם טיפוסים שאוהבים לאגור בגדים וידועים כבעלי קשיי ארגון ונטייה לאי סדר, רוב הסיכויים שתהפכו את חדר הארונות שלכם למיני מחסן, ואז ברור שעדיף להסתפק בארון. על כל פנים, כיום הנטייה היא להעדיף ארונות סגורים, משום שכך הבגדים נוטים לצבור פחות אבק".

"חדר בלגן", כפי שהוא מכונה ברוב הבתים, הוא פשוט חדר מבוזבז.
גרינברג: "מדובר בחדר מיותר שזרוקים בו כל החפצים והזיכרונות שאף אחד לא רוצה להתמודד איתם. זהו חדר תקוע מכל הבחינות האפשריות: אנרגטית, פיסית ורוחנית. אל תתעצלו, פתחו ארגז אחרי ארגז והתחילו לפנות מקום לדברים הנחוצים באמת".

מרפסת שמש: לא מחסן

סגורה או פתוחה - המרפסת שלכם היא לא מחסן ולא חדר בלגן, אלא חלק מהבית שצריך להתייחס אליו בכבוד בדיוק כמו לכל חדר אחר. "אם המרפסת פונה לרחוב סואן, בהחלט כדאי לשקול לסגור אותה לחצי חדר או אפילו לשני חצאי חדרים, ובכך להוסיף מטראז' לא קטן לדירה עירונית צפופה", מייעצת גרינברג. "רק שימו לב לכך שלא כל מועצה מקומית מאפשרת סגירה חוקית של מרפסות, וכדאי לבדוק את העניין לפני שמזעיקים את השיפוצניק.
"מרפסת כדאי לסגור רק כשממש זקוקים לחלל תחום נוסף, שכן יש לה חשיבות רבה; מעבר לעובדה שהיא מכניסה אור לחלל הבית, היא ממלאת פונקציות נוספות – אפשר לייבש בה כביסה, להניח בה בריכת גומי לפעוטות בימות הקיץ, וסתם להירגע וליהנות מהנוף, אם יש לכם כזה. לאנשים מבוגרים שמתקשים לרדת במדרגות או לצאת מהבית מדי יום, מומלץ במיוחד להשאיר את המרפסת פתוחה – כך הם יכולים להרגיש בחוץ בלי להטריח את ההליכון".