עיצוב הבית
עיצוב הבית

תקופת מעבר: המסדרון בבית לא חייב להיות עגמומי או סתמי

החלל הצר שמחבר בין חלקי הבית אולי נכפה עלינו, אבל אם הוא כבר פה, לא ננצל אותו במקסימום? אפשר להשתמש בו ביעילות כעוד ספייס לאחסון, או כהזדמנות להראות כמה סטייל יש לנו. הנה 24 מסדרונות להשראה

לימור קלר | LIVING | פורסם 24/03/23 07:00 
מסדרון ארוך עיצוב רותם שייקר - 2
עיצוב רותם שייקר|צילום: איתי בנית

המסדרון, או הפרוזדור, שמשמש אותנו כמעבר בין חללים עלול להיות אזור די מוזנח בבית – לרוב הוא נטול חלונות וחשוך, צר על גבול הקלסטרופובי, ולא ממש מזמין להפנות אליו את המיקוד. אבל אם נסתכל עליו כעל פוטנציאל עיצובי בבית, הוא בעצם מהווה הזדמנות ליצירת חלל נוסף בבית שהוא גם פונקציונלי וגם נעים.

 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> 13 מיליון שקלים: הצצה למסעדה החדשה והמהממת של מאיר אדוני בסינגפור

>> זו וילה היסטרית או מלון? גם אנחנו התבלבלנו

 

את תחושת המרחב במסדרון אפשר להגדיל למשל על ידי יצירה של קווים אופקיים או אלכסוניים ששוברים את האורך, משחקי תאורה ותוספות דקורטיביות כמו מראות או צבע מנוגד. חלק מהפתרונות נועדו כדי למשוך את תשומת הלב כלפי מעלה, אחרים מכוונים את הפוקוס לסוף המסדרון. אם אתם לפני שיפוץ או לקראת מעבר לבית חדש, תוכלו לבצע בו גם שינויים מבניים.

"מסדרונות תלויים בפרופורציות של המגרש והבית", מסבירה האדריכלית רותם שייקר. "בדירות בצורה אורכית לא ניתן לבטל אותם כיוון שיש צורך לעבור מקצה לקצה בצורה היעילה והמינימלית ביותר, ולאפשר לחדרים להיות גדולים ככל האפשר. בפרופורציות ריבועיות אפשר בהחלט לצמצם את אורכם של המסדרונות, והעיצוב, המיקום שלהם והחוויה שבתוכם תלויה במתכננים. אם נשכיל לתכנן את המסדרון בכלים שמערערים על הפרופורציה הצרה והאורכית שלו, ומערערים על התפקוד שלו כאזור מעבר - ייווצר חלל נוסף בבית שהוא מעניין, שימושי ונעים לשהות בו, ונרוויח מטרים שלא היו מנוצלים בצורה מיטבית". 

ניצול המסדרון להגדלת שטח אחסון בעזרת ארונות ונישות

חיפה: בבניין שעבר תמ"א 38 הוכתב תכנון הדירה לפי הדירות שמתחתיה, ומסדרון של כ-10 מטרים משמש למעבר בין חלל ציבורי שנפתח לנוף ירוק לחדרי השינה. האדריכלית רותם שייקר תכננה רהיט נגרות מארגן מרצפה עד תקרה, שמכיל מערכות שונות ואחסון למעילים, נעליים, מסמכים, מפתחות ועוד, והופך לנקודת החוזק של הבית. הרהיט מפנה מקום אחסון משאר החדרים וכך הופך מרחב המחייה לגדול ופתוח יותר. בסוף המסדרון הרהיט נכנס לחלל הציבורי ומהווה חזית נוספת למטבח עם שטח אחסון שמיועד לו. בחלל הציבורי הנגרות מסתובבת ופונה לסלון, שם היא מתפקדת כספרייה לאוספים פרטיים של המשפחה שחלקה פתוח וחלקה סגור.

עיצוב רותם שייקר | צילום: איתי בנית

מסדרון ארוך, ג, עיצוב רותם שייקר ג
צילום: איתי בנית

 

מודיעין: בדירת גג בת שישה חדרים, בה מתגוררת משפחה של שש נפשות, אורך המסדרון הוא 6.5 מטרים, מתוכם 3.5 מטרים מוקדשים לארון אחסון גדול שבמרכזו חרוץ מדף לנוי. "מכיוון שהחדרים בדירה גדולים ומרווחים, יכולתי להסיט 35 ס"מ משני חדרים לטובת האחסון ולהפוך את המסדרון הארוך לפונקציונלי וגם מעניין", מסבירה המעצבת עדי אדליס. גם היא מעדיפה להימנע מיצירת מסדרון צר וארוך ולתכנן במקומו מבואה רחבה, עם או בלי פונקציונליות מוגדרת: "זו יכולה להיות ספרייה לנוי, ספסל לנעול נעליים, פינת קריאה על כריות ועוד. יחד עם זאת, יש מקרים שבהם הבניין מתוכנן כך שמסדרון הוא מחויב המציאות. במקרה כזה צריך לבדוק אם ניתן להרחיב אותו או ליצור עניין לאורכו". בפרויקט זה, בנישה נוספת מול הארון מוקמה פינת מחשב קטנה עבור הילדים, ששוברת גם היא את האורך.

עיצוב עדי אדלס | צילום: טל ניסים

מסדרון ארוך, ג, עיצוב עדי אדליס ג
עיצוב עדי אדליס |צילום: טל ניסים

 

הרצליה: בדירת זוג תוכנן מסדרון באורך 11 מטרים. בצד אחד שלו נישה ששטחה נלקח מחדר הרחצה, ובה אחסון ציוד הכרחי וחפצי נוי. בצד השני מסגרות קרניזים וטפט כהה עם טקסטורת בד. לאורך המסדרון, בצד הקרוב לטפט, תאורת ספוטים שקועים להגברת הדרמה.

עיצוב דנה נבו | צילום: יונתן תמיר

 

מסדרון ארוך, ג, עיצוב דנה נבו ג
עיצוב דנה נבו |צילום: יונתן תמיר

מסדרון ארוך, ג, עיצוב דנה נבו ג - 1
צילום: יונתן תמיר

 

רמת השרון: מסדרון באורך 4 מטרים בדירת מפלסים הורחב כדי להתאים לדיירת בפנסיה, והבוידעם שלו פורק. כך נוצר מקום לארון שירות בגוון ירוק מרענן עבור חומרי ניקוי ושואב אבק, ונוספו כתמי צבע באדום וצהוב כדי ליצור חלל מעבר חווייתי ונעים. 

עיצוב קארין פדר | צילום: עינת דקל

מסדרון ארוך, ג, עיצוב קארין פדר ג
עיצוב קארין פדר |צילום: עינת דקל

 

חריש: בפנטהאוז של זוג מבוגר בוטל חלון קיפ שפונה למסתור כביסה, ובמקומו נוצרה נישת מדפים מעץ, שהיא כעת חלק ממסדרון באורך כ-6 מטרים. שני גופי תאורה נתלו כמו תכשיט לקיר, וביניהם שתי מראות בצורת חצי עיגול שנתלו בצורה א-סימטרית. בסופו עציץ תכשיט קיר. "היה לי חשוב לשמור על מראה נקי ולא להעמיס על הקירות, אך גם ליצור עניין ולשבור את האורך ולכן לא מיקמתי את המראה מול הנישה", מסבירה המעצבת יעל יגר.

עיצוב יעל יגר | צילום: אמיר ארליך

מסדרון ארוך, ג, עיצוב יעל יגר ג
עיצוב יעל יגר |צילום: אמיר ארליך

 

 

הרצליה: מסדרון ביתם של זוג מבוגר, שאורכו 3.40 מטרים, הפך למעין תצוגה מוזיאונית עם פס תאורה מתכוונן מעל. קיר אחד נצבע בגוון חול ומדגיש תמונות, וקיר מולו מכיל ספריית עץ עתיקה. פסלים שונים שוברים את אורכו של המסדרון ללא הפרעה לתנועה, ושטיחים מעניקים חמימות. בדלתות החדרים זכוכית סבתא שמייצרת עניין ומכניסה אור טבעי למסדרון.

עיצוב זוהר בסטיאנס | צילום: הגר דופלט

מסדרון ארוך, ג, עיצוב זוהר בסטיאנס ג
עיצוב זוהר בסטיאנס |צילום: הגר דופלט

בדרך עוצרים רגע בספרייה

קריית אונו: בדירת גן של משפחה צעירה שולבה ספרייה דו צדדית באורך 2 מטרים בתוך מסדרון באורך כ-7 מטרים. הספרייה מנותקת מהרצפה ומהתקרה ובכך מאפשרת חדירה מקסימלית של אור למסדרון החשוך. "במהלך זה ביטלנו את תחושת הצרות והאורך, התקבלה תחושת מרחב והרווחנו שטח אחסון נוסף בלי לגרוע משטח החלל", אומרת המעצבת ליאת עסיג.

עיצוב ליאת עסיג | צילום: אנסטסיה פרילוצקי

מסדרון ארוך, ג, ליאת עסיג ספרייה ג - 1
https://wimg.mako.co.il/2023/03/07/living_070323_corridor_15_autoOrient_a.jpgעיצוב ליאת עסיג|צילום: אנסטסיה פרילוצקי
 

 

 

ירושלים: ספרייה צפה ומולה קיר אפרסק עם תמונות שחור-לבן ומראת מדף, מלווים מסדרון באורך 3 מטרים בדירה של זוג צעיר. מאחר שהוא ממוקם בכניסה לבית, ביקשה המעצבת טל בנש גאלאל להוביל את הנכנסים עם עניין, והשבירות בדרך מונעות תחושה של שעמום ואורך יותר. שטיח ארוך וצר מוביל לעבר היעד.

עיצוב טל בנש גאלאל | צילום: נויה שילוני חביב

מסדרון ארוך, ג, עיצוב טל בנש גאלאל ג
עיצוב טל בנש גאלאל |צילום: נויה שילוני חביב

 

 

חולון: בדירת זוג + שניים נשברו 3 מטרים ממסדרון, שהיה במקור 8 מטרים, עד לקיר התומך, כדי למקם ספרייה דו כיוונית ממתכת. הספרייה ממשיכה את קו המדרגות, מאווררת את החלל ומגדילה את המעברים. משנפתח החלל לרווחה, הוחלפו גם הדלתות כדי להתאים לחלל הציבורי.

עיצוב שחר הכט | צילום: ליאור טייטלר

מסדרון ארוך עיצוב שחר הכט
עיצוב שחר הכט|צילום: ליאור טייטלר

 

אפקטים של תאורה לשבירת האורך

עראבה: במרפאה בצפון שתכננה המעצבת מייסא חדאד תוכנן "גוש" אדריכלי המשמש כחדר חיטוי לרופאים, שקוטע מסדרון באורך 10 מטרים ועליו גוף תאורה קטן. בקיר השמאלי חיפוי בחומרים דומיננטיים של גרניט פורצלן ופסי עץ בקווים גבוהים, השוברים את אורך המסדרון. בקיר הימני קרניזים עדינים ומסגרות בלבן. מעל תאורה בקווים שבורים המפרים את תחושת המישוריות לאורך המסדרון.

עיצוב מייסא חדאד | צילום: מאור מויאל

מסדרון ארוך, ג, עיצוב מייסא חדד ג
עיצוב מייסא חדד |צילום: מאור מויאל

 

 

גבעתיים: גוף תאורה בעל אלומה צרה וחדה, שמאירה בזווית 360 מעלות, שוכפל במסדרון שאורכו 3.5 מטרים בדירת משפחה. החזרתיות מעצימה את המשחק בין אור לצל ומדגישה את כיוון ההליכה.

עיצוב טלי נחמיאס | צילום: ליאור טייטלר

מסדרון ארוך, ג, עיצוב טלי נחמיאס ג
עיצוב טלי נחמיאס |צילום: ליאור טייטלר

 

יצירת אשליה אופטית למידות הקיר

 

קריית אונו: קיר שנמצא בסוף מסדרון באורך 4 מטרים נצבע טיח אקרילי בגוון כחול, שמקפיץ את גוון הפרקט. מעליו נתלו צלחות קש קלועות, וביחד מייצר הקיר מוקד מעניין ואשליה אופטית המקצרת את המסדרון. קיר של מסדרון אחר באורך 4 מטרים, בדירה בפתח תקווה, נצבע בסגול דומיננטי כדי ליצור אפקט של עומק במבט מהסלון. "הגוון המיוחד נותן הרבה מאוד אופי למסדרון במינימום מאמץ וגם מגדיר את השטחים הפרטיים בבית", אומרת המעצבת של שתי הדירות, ליאת עסיג.

עיצוב ליאת עסיג | צילומים גלית דויטש ואנסטסיה פרילוצקי

מסדרון ארוך עיצוב ליאת עסיג כחול
ליאת עסיג |צילום: גלית דויטש
מסדרון ארוך, ג, ליאת עסיג ספרייה - 2
צילום: אנסטסיה פרילוצקי

 

 

ירושלים: כדי לקצר מעט מסדרון באורך 6.40 מטרים שהיה "שטח מת" בדירת משפחה, וליצור בו עניין ויופי, תכננה המעצבת סימה בכר גופי תאורה צמודי תקרה. הם כוונו לכיוונים שונים, ואלומות האור משתקפות על התקרה ועל הקירות. אחד הקירות נצבע באפקט קטיפה בגוון אפור-כחול, ובסופו כתם צבע טורקיז באזור הספרייה שבסלון.

עיצוב סימה בכר | צילום: מאור מויאל

מסדרון ארוך, ג, עיצוב סימה בכר ג - 1
עיצוב סימה בכר|צילום: מאור מויאל

 

 

ת"א: בדירת יוקרה קלאסית יוקרתית בפרויקט BLUE TLV הוחלט להדגיש את המסדרון שאורכו 15 מטרים באמצעות עבודת נגרות מדויקת וסימטרית, והקפדה על תאורה שתיצור את המראה המושלם לדירה. 

עיצוב גרשון צור ואלדד מטלמן | צילום: עודד סמדר

מסדרון ארוך, ג, עיצוב גרשון צור ואלדד מטלמן ג
עיצוב גרשון צור ואלדד מטלמן |צילום: עודד סמדר

 

 

מרכז הארץ: התקרה בדירת הסטודיו של זוג צעיר במושב גבוהה במיוחד, ובתכנון נוצר מסדרון של כ-3 מטרים. המעצבת מירב הראל בחרה ליצור הנמכה למזגן ולהותיר לתקרה 3 מטרים (במקום 4 במקור). בכך נוצר אלמנט עיצובי בחלל, כשהגובה מטשטש את אורך המסדרון והופך אותו לחלל מקשר מיוחד.

עיצוב מירב הראל | צילום: סיון מויאל

מסדרון ארוך עיצוב מירב הראל
עיצוב מירב הראל|צילום: סיון מויאל

קיר מחומריות אחרת

 

חיפה: את האורך של מסדרון נתון בן 5 מטרים במרפאת שיניים "שברה" האדריכלית ניצן קופרארד רז מסטודיו ניצן על ידי מחיצות שונות: משרביית עץ אוורירית ומחיצות זכוכית מרצפה ועד תקרה לצד קיר סטנדרטי. גופי תאורה בהתאמה אישית מושכים את העין למעלה, ונוצרת אשליה של מסדרון רחב וגדול יותר מכפי שהוא באמת. קופרארד מסבירה את הבחירה העיצובית: "מספר עוגנים קבועים בתכנון אינם ניתנים לשינוי ומשפיעים ישירות על היכולת לקצר מסדרון או להימנע ממנו לחלוטין: מבנה קירות המעטפת - לעיתים מלבנית ומאורכת ולעיתים ריבועית ורחבה; מיקום הממ"ד שמהווה נפח גיאומטרי נתון במרחב; ופרוגרמה של הפרויקט וצרכי הלקוח".

עיצוב ניצן קופרארד | צילום: עוזי פורת

מסדרון ארוך אדריכלות ניצן קופרארד רז - 1
אדריכלות ניצן קופרארד רז -|צילום: עוזי פורת

מסדרון ארוך אדריכלות ניצן קופרארד רז
צילום: עוזי פורת

 

מודיעין: משרביית עץ בקצה מסדרון בבית זוג במודיעין מאווררת את החלל עם נגיעה אמנותית. המשרבייה היא אלמנט צורני עם פתחים דרכו שדרכה עובר אור.

עיצוב מירב הראל | צילום: סיון מויאל

מסדרון ארוך עיצוב מירב הראל
צילום: סיון מויאל
 

אלמנטים של דקורציה להוספת עניין

 

ירושלים: אם ובנה גרים בדירת קבלן במורדות גילה, שבה מסדרון בן 4.70 מטרים בעיצוב קליל ומעורר עניין בזכות קיר תמונת משפחתי. צבע טורקיז נעים שובר חצי מהמסדרון וגימור אלגנטי של פרופילים פולימריים נותן מענה גם למסגרת קיר המשפחה. בחלקו השני של הקיר רשת עם תמונות.

עיצוב נופר בן חמו | צילום: גילי פרידמן

מסדרון ארוך, ג, עיצוב נופר בן חמו ג
עיצוב נופר בן חמו|צילום: גילי פרידמן

 

ירושלים: מסדרון בן 5 מטרים בדירת גן בשכונת עין כרם של זוג צעיר עם שני ילדים קטנים "נשבר" באמצעות אפקט של צבע - שני מלבנים בשני גוונים של אפור. האחד מהם כהה, מרצפה לתקרה, נותן תחושת גובה ומטשטש את אורך הקיר. השני בטון בהיר שעולה על הראשון, לא מגיע לקצוות ומשאיר אותו יותר אוורירי. על המלבנים יצרה המעצבת שרית אבו קומפוזיציה של מסגרות בשחור וזהב ובהן משולבים צילומים, טקסטים וטיפוגרפיה שיוצרים תחושה של רוגע ורכות בדרך לאזור הפרטי של חדרי השינה.

עיצוב שרית אבו | צילום: עידן גור

מסדרון ארוך עיצוב שרית אבו
עיצוב שרית אבו|צילום: עידן גור

 

מודיעין: בדירה של זוג פנסיונרים המסדרון באורך יותר מ-9 מטרים הרגיש כמו מחילה ארוכה ומייגעת. כדי לשנות את התחושה ולהפוך את הדרך לקלילה ומעניינת יצרה המעצבת מירב דגן-יאיר גלריה על קיר אחד בו משולבים ריבועי צבע בגדלים שונים, יצירות בעבודת יד של בעלת הבית ומעל  ספוטים המכוונים לכיוונים שונים. משחק של מראות מצד השני מייצר אשליה של מעבר רחב יותר ומשקף בחינניות את הפריטים שבקיר ממול. הקיר באדום כהה בסוף ייוצר אשליה שהדרך קצרה יותר.

עיצוב מירב דגן יאיר | צילום: מירב פלברג

מסדרון ארוך, ג, עיצוב מירב דגן יאיר ג
עיצוב מירב דגן יאיר |צילום: מירב פלברג

רמת גן: בדירת משפחה צעירה מתחיל המסדרון בן 11 מטרים ממש מול דלת הכניסה, ועליו טפט צבעוני שמחבר את כל הגוונים הקיימים בסלון ומצמצם ויזואלית את המשכו הארוך לחדרים. בהמשך מוקם גם ארון בתוך נישה.

עיצוב יוליה לגקוב | צילום: ארתור דריגנט

מסדרון ארוך עיצוב יוליה לגקוב - 1
עיצוב יוליה לגקוב |צילום: ארתור דריגנט

 

ת"א: מסדרון באורך 12 מטרים מתחיל בדלת הכניסה של דירת Airbnb בלב שוק הכרמל ומסתיים בחלל הסלון. המסדרון נקטע באמצעות מקטעי צבע וטקסטורה, למשל טפט מפת התמצאות אותנטית לשימוש התייר, שעוצבה במיוחד.

עיצוב הדס שלף וענבר ויאטר | צילום: איתמר כהן

מסדרון ארוך, ג, עיצוב הדס שלף וענבר ויאטר ג
עיצוב הדס שלף וענבר ויאטר |צילום: איתמר כהן

 

אמסטרדם: על קיר מסדרון בן 8 מטרים בבית שעיצבה קרן גנס למשפחה בהולנד נתלו מראות מעוגלות, ובהמשכו נתלו כובעים כפינה פרקטית ליום ליום, ומתחת להם ספסל צר במיוחד. אהיל עם בד יוטה מוסיף אור לחלל, וכך גם מחיצת זכוכית בקצה המסדרון.

עיצוב קרן גנס | צילום: SASA DANILOVIC 

מסדרון ארוך, ג, עיצוב קרן גנס ג
עיצוב קרן גנס|צילום: SASA DANILOVIC

תגובות סגור
...טוען
מקרא: = תגובה ללא תוכן   = תגובה עם תוכן