מה שהיה בעבר אירוע חד־פעמי ונדיר, נהפך כיום לחלק בלתי נפרד מהחיים בתרבות הצרכנית המודרנית - שיפוץ הבית, בין אם הוא מקיף וכולל את כל חלקי הבית, ובין אם הוא ממוקד באזור מסוים. על פי נתונים שמתפרסמים מעת לעת, יותר מ-200 אלף ישראלים משפצים את דירתם ברמה זו או אחרת מדי שנה - ועיקר השיפוצים מתבצעים בתקופת הקיץ ובחגים.

ככל שהשיפוצים הופכים לשכיחים יותר, גם אנשים ללא רקע מקצועי מצליחים להתמודד בעצמם עם האתגר. יש מי שהרצון לשפץ ברמה הגבוהה ביותר גורם להם לחרוג מהתקציב שתכננו, אבל אחרים עובדים עם טבלאות אקסל מהודקות, מכתתים רגליים ומתאמצים למצוא את האיזון בין המחיר הגבוה של הפריטים לבין מה שייתן להם את הפתרון האסתטי שהם מחפשים.

שדרוג הבית לא חייב להיות יקר מאוד, ואפשר לעשות זאת בכלים פשוטים ובאמצעות האינטרנט. "יש הרבה אנשים שמשפצים לבד", מעידה מעצבת הפנים בר אילוטוביץ. "אני מגיעה עם לקוחות שלי לחנויות ורואה אותם מתייעצים עם המוכרים ומנסים למצוא פתרונות לאתגרים שעולים במהלך העבודה. לפעמים זה מצליח, ולפעמים לא".

שבלונות 23 ,שבלונה ביישום מוחלק רולר בגון זהב (צילום: מיכל יניב, ביצוע הגר יואלי)
"יש הרבה אנשים שמשפצים לבד" | צילום: מיכל יניב, ביצוע הגר יואלי

עוד בערוץ עיצוב הבית:

הצינורות הסמויים מעין

על החלק של ה"לא מצליח" ראוי להתעכב. אנשי מקצוע שמים את האצבע על נטיית המשפצים להתמקד בצד הקוסמטי של השיפוץ, ולשכוח מתקציב או מעיסוק בדברים "שאנחנו לא רואים". כך הם משקיעים זמן בבחירת האריחים המתאימים לחדר הרחצה, למשל, בלי לוודא שהצנרת תקינה. כשמתגלה פיצוץ בצנרת לאחר השיפוץ, ההשקעה באריחים - ובחדר האמבטיה באופן כללי - יורדת לטמיון, שכן אין דרך לגשת לצנרת בלי לפרק קירות ואריחים, ולמעשה לפרק את כל מה שעומד בדרך לנקודה הבעייתית.

"צנרת ואיטום הן נקודות שחשוב מאוד לשים לב אליהן בשיפוץ חדרים רטובים", אומרת אילוטוביץ. "השקעה בצנרת חדשה מסייעת גם במקרה של תקלות עתידיות, כי ניתן לטפל בקלות רבה יותר בצנרת זו".

איטום לא תקין של חדרים רטובים עלול לגרום לנזקי רטיבות וסימני עובש. "במקרה כזה, כמו בכל חלק בשיפוץ, יש חשיבות רבה לאנשי המקצוע שמבצעים את העבודה ולאמינות שלהם. כל עבודות האיטום צריכות להתבצע לפי התקן כדי להבטיח עמידות ארוכת שנים", מסבירה אילוטוביץ, ומוסיפה כי עניין האיטום חשוב במיוחד גם במקרה של החלפת חלונות: "חשוב לבצע איטום תקין לספי החלונות לפני התקנה של חלונות חדשים".

אדריכלית הפנים אריאלה עזריה ברקוביץ' מסכימה כי מומלץ בשלב השיפוץ לבצע חידוש והתקנה של תשתיות מים ואינסטלציה - החלפה שתיצור עמידות של מערכות המים והביוב ותמנע חציבה ותיקונים עתידיים. באופן כללי, היא סבורה, מרבית האנשים נוטים להתייחס לחדר הרחצה כאל ישות נפרדת משאר חללי הבית, ולעצב אותו באופן שלא תואם לקו העיצובי של שאר החדרים.

"יש לשים לב לצבעוניות ולריהוט הקיים בבית. אם הבית מעוצב בסגנון מסורתי, עדיף לא להעניק לחדר הרחצה מראה מודרני וצעקני, שייצור הבדלים משמעותיים ויהרוס את ההרמוניה ששוררת בשאר החללים", אומרת עזריה ברקוביץ'.

שיפוץ בית האח הגדול (צילום: אלדד רפאלי)
עגנו הכל בחוזה, גם את תנאי התשלום | צילום: אלדד רפאלי

לתכנן, לתכנן, לתכנן

לטענתה, טעות נפוצה נוספת היא מה שהיא מכנה "הדחקה של המרחב הקיים". "צריך לקבל את המגבלות הקיימות ולהפיק מהן את המרב", היא מסבירה. "התייחסו לגודל ולצורה, ואל תתעקשו על דברים שלא מתאימים לתכנון הקיים. גם בבחירות העיצוביות חשוב למצוא את האיזון הנכון. בחרו אלמנט אחד שימשוך את תשומת הלב המרבית - לדוגמה, אריחים שיבלטו בצבעוניות ייחודית - ודאגו ששאר הפריטים בחלל ישמרו על קו אחיד של צבעים ניטרליים וטבעיים".

מעבר לאתגר העיצובי, שיפוץ בית מצריך גם חשיבה תכנונית. "עיקר הבעייתיות בשיפוץ מתמקדת בשלבי הקנייה והתכנון המקדים", אומרת עזריה ברקוביץ'. "רבים אינם מביאים בחשבון את הפחת בחומרי הגלם השונים, בעיקר באריחים שעלולים להיפגם בעת האחסנה וההובלה. לכן, חשוב בשלב הרכישה של חומרי הגלם להקפיד על הזמנה של 20% יותר מאותו דגם מעבר לנדרש, כדי לתת מענה לפחת ולצרכים עתידיים אם נידרש לכך". תכנון נכון של תשתית החשמל חייב להביא בחשבון את כשלי העבר. "לדוגמה, מתגי חשמל בצדי המיטות, הרחבה של נקודות החשמל באזור הטלוויזיה, שילוב של קווי תקשורת והתאמת לוח החשמל לצורכי הבית החדשים", היא אומרת.

לדבריה, "תהליך נוסף שכדאי להביא בחשבון הוא תכנון נכון של מיזוג האוויר. פעמים רבות לקוחות אינם משתפים את אנשי המקצוע, ורוכשים מזגן שאינו תואם לצורכי החלל. זאת, נוסף על חוסר חשיבה בתכנון המקדים על נקודת החשמל, כמו גם נקודת הניקוז הדרושה להפעלתו".

אדם מתוסכל מחזיק חוטים (אילוסטרציה: XiXinXing, Thinkstock)
הזיזו נקודות חשמל ותקשורת לפי תכנון | אילוסטרציה: XiXinXing, Thinkstock

עד כמה יש להתחשב בטרנדים ובאופנתיות בבחירת הפריטים לשיפוץ?

אילוטוביץ: "כדאי להיזהר מטרנדים חולפים, במיוחד באזורים שאינם משופצים בקלות, כמו מטבח וחדרי אמבטיה. יש אלמנטים שיכולים להימאס בקלות, וזה המקום של כל משפץ להבין אם הביטוי האישי חשוב לו יותר מטרנדים עכשוויים, או אם הוא רוצה בסיס ניטרלי שאותו ניתן לשדרג בקלות באביזרים מדי תקופה. אלה שאלות אישיות לחלוטין: יש אנשים שעבורם מקלחת בסגנון מרוקאי היא הבסיס לחלומות שלהם, והם יישארו אתה במשך שנים ארוכות בגלל חיבור למראה ולתחושה שהוא מייצר. אחרים, לעומת זאת, יעשו זאת בגלל שזהו הטרנד העכשווי, ואז המראה יימאס עליהם אחרי שנה והם ייתקעו עם אמבטיה במראה בעייתי".

החלק הכי חשוב בכל שיפוץ, גדול או קטן, לדברי אילוטוביץ, הוא הספקים ואנשי המקצוע שאתם עובדים, שיכולים להפוך את החוויה לנעימה ומוצלחת או לסיוט מוחלט. "חשוב יותר מכל לבדוק, להתייעץ, לשאול ולהתעקש על חוזים מסודרים. במקרה של חנויות וספקים, ללכת לראות דוגמאות, לבקש אם ניתן לראות מוצרים מותקנים בבית לקוח או לפחות תמונות שלהם, ולדבר עם לקוחות קיימים. במקרה של אנשי מקצוע שעובדים בבית, כדאי להקפיד על המלצות ולראות בעיניים עבודות קודמות. בקטגוריה הזאת המלצות מפה לאוזן הן כלי חשוב מאוד, מכיוון שניסיון של אנשים קרובים יכול למנוע מכם צער רב", היא אומרת.

חדרי רחצה 03, שילוב פתרונות אחסון מסוגים שונים (צילום: יחצ איקאה)
טרנדים חולפים באקססוריז ומשטחים קבועים ניטרליים | צילום: יחצ איקאה

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

נורה אדומה: אין חוזה

כשנדרשים לפנות לבעל מקצוע מכל סוג שהוא, לרוב האנשים יש נטייה לפעול באחת משתי הדרכים הסותרות הבאות: לערוך הסכם כתוב ודקדקני, הנותן ביטוי לכל קוצו של יוד, ולחלופין לבצע התקשרות חפוזה, המסתמכת בעיקרה על אמירות והבטחות בעל פה.

עו"ד אהב כהן ממשרד כהן סטרשנוב לונדון, המומחה בדיני חוזים ובמשפט אזרחי, ממליץ תמיד לבחור בברירה הראשונה בעת התקשרות עם קבלן שיפוצים: "גם אם היא נדמית לנו כאופציה מסורבלת וטרחנית", הוא אומר. "גם אם הקבלן הוא גיסו של בן הדוד של החבר הכי טוב שלנו, שהוא כמו בן בית אצל אותו חבר בארוחות שישי; גם אם הוא עושה עלינו רושם טוב ורציני, לעולם יש לחתום על הסכם עבודה כתוב, המגבש בתוכו את כלל התחייבויות הצדדים בטרם תחילתה של עבודת השיפוץ".

לדבריו, המשפצים אינם נדרשים לכתוב ולערוך את המסמך המשפטי בעצמם. "אם לקבלן אין פורמט להסכם שיפוץ מטעמו - דבר אשר לכשעצמו יכול להדליק נורה אדומה באשר למקצועיותו, היות ומדובר בהסכם המיועד, בין השאר, להבטיח לנותן השירות כי יקבל תמורה בעבור עבודתו - יש באינטרנט פורמטים להסכם שיפוץ שהם טובים מספיק לעבודת שיפוץ בסדר גודל ביתי. כמובן שניתן לבצע בהם שינויים רלוונטיים ולהוסיף להם סעיפים", הוא אומר.

דבר נוסף שיש לשים לב אליו לפני התקשרות עם קבלן שיפוצים, הוא מסמך הצעת מחיר כנספח לחוזה. "פרט לעובדה שהצעת מחיר מסודרת מעידה על רמת האיכות של הקבלן, מסמך זה יסייע לבחון שני דברים חשובים: האחד - פרטים טכניים על אודות השיפוץ (פירוט ספציפי של העבודה, כתב כמויות, עלויות חומרי הגלם, לוחות זמנים, הסכום לתשלום וכדומה); והשני - מידת היושרה והשקיפות של אותו קבלן", אומר עו"ד כהן.

כהן מביא כדוגמה הצעת מחיר שכוללת בתוכה תיאור כללי, כמו "שיפוץ מטבח - 6,000 שקל". העובדה כי הפירוט לוקה בחסר מעידה, לדבריו, "על קבלן שלא נוטה להסביר ללקוחותיו מה בדיוק הוא הולך לעשות בביתם, במקרה הטוב - ואילו במקרה הרע, היא מעידה על קבלן שפירוט עבודתו יצביע על תמחור מופקע מטעמו".

רמת שרון, חדר אמבטיה (צילום: יגאל הררי)
בקשו פירוט עלויות, ולא סכום כללי. עיצוב: אדריכל שלמה פרנקל | צילום: יגאל הררי

קבלן רשום או שיפוצניק?

נוסף על כך, כהן מציע לבדוק אם מדובר בקבלן רשום או בשיפוצניק. "בישראל, רק קבלני שיפוצים הרשומים בפנקס הקבלנים שמנוהל על ידי משרד הבינוי והשיכון, רשאים לבצע עבודות שיפוץ בהיקף של יותר מכ-40 אלף שקל. כלומר, אדם המבצע עבודות שיפוץ ואינו מופיע בפנקס הקבלנים, הוא למעשה שיפוצניק ולא קבלן רשום", הוא מסביר.

"הדרישות לרישום בפנקס הקבלנים הן, בין השאר, היעדר עבר פלילי, רקע לימודי בתחום הרלוונטי, וניסיון מעשי בעבודות שיפוצים של חמש שנים ויותר. רישום בפנקס הקבלנים לאו דווקא מעיד על התאמתו של נותן השירות לבצע עבודות שיפוץ בבית או על רמתו, אבל רצוי לדעת בטרם תחילת העבודה אם מדובר בקבלן רשום או בשיפוצניק", מוסיף כהן.

לדבריו, אם הקבלן אינו מוכן לחתום על הסכם השיפוץ, אם הוא מתמהמה בחתימה, או אפילו אם הוא אומר ש"אין לו בעיה לחתום, אף שאין באמת צורך בדבר", זה מעלה ספק אם מדובר בקבלן שיפוצים אחראי. "רק נותן שירות רשלן יבצע עבודה באלפי שקלים בלי לוודא שהמזמין אכן ישלם לו את הסכום הנקבע ובמועד המוסכם. כמו כן, רק נותן שירות בלתי מקצועי ידרוש תשלום בלי להבטיח דבר מטעמו", אומר כהן.

שיפוץ מטבח (9) (צילום: עודד קרני ואלי גרוס)
אם התקציב לא גדול - התחילו בקטן | צילום: עודד קרני ואלי גרוס

כשהתקציב מצומצם - מתחילים בקטן

אדריכלית הפנים אריאלה עזריה ברקוביץ' מציעה כמה אסטרטגיות לניצול תקציב מצומצם:

תכנון ארוך טווח: לעבוד עם בעל מקצוע שייצר קונספט לתכנון הבית ותוכנית פעולה ארוכת טווח, שבה משדרגים כל פעם חלל בבית תוך שמירה על קו עיצובי אחיד. בצורה כזאת לא יוצרים מצב שבו לכל חלק בבית יש מראה שונה לחלוטין בהתאם לתקופה שבה שופץ. בעזרת הכוונה נכונה אפשר לתכנן בית עם מראה על־זמני, שיעבור שדרוג הדרגתי במשך השנים תוך שמירה על אחידות.

סטיילינג: עבודה נכונה של סטיילינג יכולה לשדרג את המראה של הבית בעלויות נמוכות יחסית וללא צורך בשיפוץ מסיבי. למשל, החלפת דלתות תשדרג משמעותית את מראה הבית בעלות נמוכה ובזמן ביצוע קצר. כך גם שדרוג של גופי תאורה. לפעמים תהליך מקצועי המתבצע בבית הלקוח יכול להחזיר לחיים ספה מיושנת ולחסוך כסף רב. לספה נקייה אפשר להוסיף כריות צבעוניות ושמיכות טלוויזיה, שיהפכו אותה לנעימה יותר.

קיר צהוב (צילום: איתי בנית)
החלפת דלתות יכולה להקפיץ את החלל. עיצוב: רומי סילבר בנית | צילום: איתי בנית

פאנלים: אופציה מעניינת היא להסיר פאנלים קיימים מהריצוף ולהחליף אותם בפאנלים פולימריים המתאימים בדרך כלל לרצפת פרקט, בגוון הקיר או בגוון מיוחד היוצר עניין. במקרה של רצפה מיושנת, הפאנלים התואמים מחמירים את הבעיה, ולפעמים שדרוג קטן בפאנלים יכול לעדן את המראה הכללי.

טיפוח הקיים: אם רוצים לשדרג את המטבח, אבל אין תקציב כדי להחליף את כולו, אפשר להתמקד, למשל, בחזיתות המיושנות, בתנאי שהבסיס הקיים הוא במצב טוב ושמיש. לאנשים שיודעים לעבוד עם הידיים, מומלץ לבדוק אפשרות של הדבקת טפט־מדבקה על החזיתות. אחרים יכולים לפנות לנגר, להזמין ממנו חזיתות חדשות ולשדרג אותן עם ידיות מיוחדות. אפשרות נוספת לשדרוג המטבח היא החלפת חיפוי הקיר. ניתן לבחור באריחים מעודכנים, בריקים עם שכבת סילר, זכוכית או צבע רחיץ. בחדר אמבטיה - החלפה של אביזרים סניטריים, דוגמת כיסוי אינטרפוץ, ראש גשם ומזלף ידני, מוט לתליית המזלף, סלסילות לאחסון מוצרים, ברזים וכדומה, יכולה לשנות את המראה הכולל. החלפה של זכוכית המקלחון לזכוכית חדשה וכן החלפת חזיתות של ארון האמבטיה יכולות להיות אף הן פתרון יעיל במקרה של תקציב מצומצם.

הכתבה פורסמה לראשונה בדה מרקר

לעוד כתבות בדה מרקר:
איך קובעים אם אדם מנהל עסק להשכרת דירות?
בבורסה אפשר להפסיד, אבל בדירה בתל אביב לא