האופן שבו המטבח שלכם מסודר יכול לסייע לכם לשמור על משקל תקין, או דווקא לעודד אכילה לא בריאה ולא מודעת. פסיכולוג המזון בריאן ואנסינק, מנהל המעבדה לפסיכולוגיית מזון והתנהגות צרכנית באוניברסיטת קורנל בארצות הברית, טוען שהסביבה שלנו מעודדת אכילת יתר ובחירות לא טובות של מזון. ואנסינק, שפרסם שני ספרים ומאמרים אקדמיים רבים בנושא, מסביר שגורמים ויזואליים משפיעים על האכילה שלנו וכך גם הזמינות של מזון.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
לפי אחד המחקרים של ואנסינק, אחנו עושים מדי יום כ-200 החלטות לא מודעות הנוגעות למזון. הפתרון, כתב באחד מספריו, אינו באכילה מודעת יותר: "החיים שלנו מטורפים מדי וכוח הרצון שלנו חלש מדי לכך. במקום זאת, צריך לעשות התאמות קטנות בבית". אתר האינטרנט domain.com.au סיכם את המלצותיו שלא ואנסינק לארגון המטבח באופן שיעודד אכילה בריאה יותר:
אוכלים עם העיניים
סדרו את המטבח – במחקר שערכו ואנסינק וחוקרים נוספים, נסיינים ששהו במטבח מבולגן ועמוס, מלא בכלים מלוכלכים ועיתונים ישנים, אכלו פי שתיים יותר עוגיות מנסיינים ששהו במטבח נקי.
סדרו את האוכל – "אתם אוכלים את מה שאתם רואים", אומר ואנסינק. סדרו את ארונות המטבח והמקרר כך שתראו קודם כל את המאכלים הבריאים. העבירו את הירקות מהמגירה התחתונה למדף עליון. לעומת זאת, העבירו את המזווה למקום נגיש פחות, למשל לחדר הכביסה, ואחסנו את החטיפים במקום הכי פחות נגיש.
הקפידו להסתיר מזון תעשייתי - במחקר שסקר 210 משקי בית בעיר סירקיוז בניו יורק גילו ואנסינק ועמיתיו כי נשים שהחזיקו על דלפק המטבח קופסת דגני בוקר שקלו תשעה ק"ג יותר מאלו שלא.
שימו קערת פירות על השולחן – באותו מחקר התגלה שנשים ששמו באותו מקום קערת פירות שקלו חמישה קילוגרם פחות מאלה שלא שמו קערה כזו.
שימו לב לכלי האוכל – מחקר ידוע של ואנסינק גילה שאנשים שסעדו מתוך צלחות שקוטרן 30 ס"מ אכלו 60 קלוריות יותר מאלה שאכלו בצלחות שקוטרן 25 ס"מ. הממצאים נכונים גם לקערות, כוסות וכפות הגשה. בנוסף, גילה ואנסינק שאנחנו אוכלים יותר כשצבע האוכל דומה לצבע הצלחת. העדיפו צלחות כחולות או שחורות (אין מאכלים רבים בצבעים האלה) והימנעו מלבנות – הצבע דומה מדי לצבעם של מאכלים עתירי פחמימות.
<< רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
תיהנו מהכנת האוכל אבל אל תבלו במטבח – הפכו את סביבת משטח העבודה למקום שנעים לעבוד בו. התקינו אורות מתאימים וכיורים כפולים, שימו פרחים והשמיעו מוזיקה בזמן הכנת האוכל. עם זאת, הימנעו משהות במטבח - ככל שתשהו שם יותר כך תאכלו יותר. אל תעמידו שם טלוויזיה.
הקדישו אזור מיוחד לאכילה ולאכילה בלבד - אנשים אוכלים יותר כשהם עוסקים במקביל במשימות אחרות, כמו צפייה בטלוויזיה, קריאה או גלישה.