העונה החמה כבר פה, ריח החופש נישא באוויר ובסוכנויות הנסיעות כבר עובדים שעות נוספות בניסיון להשתלט על גלי ההזמנות. אלא שלא לכולם יש אפשרות כלכלית לשלם מינימום 100 דולר ללילה על מלון כך וכך כוכבים. בדיוק בגלל זה התפתחה בשנים האחרונות תרבות couchsurfing (גלישת הספות), אירוח על הספה הפרטית של מישהו זר. הטרנד, שהתחיל לפני כמה שנים בארה"ב, הפך מאז לתופעה חברתית לוהטת וחובקת עולם, בה לוקחים חלק כבר מעל ארבעה מיליון איש שנשבעים שלמרות שספה אינה מפנקת כמו מיטת קינגסייז, החוויה שהיא מציעה שווה פי כמה.

גלישת ספות (צילום: מתוך האתר: http://www.brianthacker.tv/blog)
קהל היעד העיקרי הוא רווקים וטיילים סקרנים | צילום: מתוך האתר: http://www.brianthacker.tv/blog

תן לי ספה ואתן לך גם

אתר couchsurfing, המרכז בו את רוב הפעילות בתחום, מתייחס לעצמו יותר כאל רשת חברתית, ומעוניין לקרב בין אנשים מכל העולם, אבל גם בתוך שכונות עצמן. כאמור, מיליוני האנשים שרשומים לשירות, חיים ב-230 מדינות שונות. "אנחנו מעוניינים ליצור עולם חברותי יותר, בו אנשים הם שונים אך יודעים למצוא את המכנה המשותף", מסבירים באתר. "אנחנו קהילה, ואם אתה מאמין שבני אדם מסוגים שונים יכולים לחלוק כיף, אמון וחברות, אתה שייך אלינו".

המסר ההיפי אינו ריק מתוכן. על מנת לגלוש אל ספות בלוקיישנים נכספים המשתמש צריך להציע גם את הספה שלו, ולפתוח את ביתו וחייו אל האחר. זה לא מתאים לכל אחד ואם אתם מאלה שאוהבים שליטה ותכנון מראש, זה כנראה לא יסתדר, אבל יש רבים שלא יחליפו את החוויה האישית והמיוחדת בעד שום סוויטה שבעולם.

גלישת ספות, מתיו הוגאן (צילום: מתיו הוגאן )
ניתן למצוא גם בתים בהם יש יותר מספה אחת | צילום: מתיו הוגאן

רק בתל אביב: 4,000 גולשים

בהתחלה גלישת הספות היתה חינמית לחלוטין, אך היום הגולשים מתבקשים לשלם 15 דולר, כסימן של רצינות וכבוד. כמובן שמדובר בסכום סמלי, ולפעמים עסקאות שונות נרקמות בין בעל הספה למשתמש, וחוקי בסיס מושתתים ביניהם. "מדובר בחוויה שאין כמותה", מסבירים באתר. "כניסה בלתי אמצעית למקום האמיתי, לא זה של התיירים וספרי ההדרכה. יש פה הזדמנות לחוות מקום באמת, עם המקומיים. חוויה כל חושית בה ניתן ללמוד על התרבות ולייצר חברויות אמת. אנחנו מעוניינים לשנות כך את העולם, ואנחנו גאים מאוד במפעל שיצרנו שקירב כבר בין המוני תרבויות ובני אדם".

על פי האתר, רק בתל אביב למשל יש כמעט 4,000 ספות המוכנות לארח טיילים זרים, וישנה רשימה ארוכה של בני אדם, עם תמונות ותיאור ממצה, מהם ניתן לבחור לאירוח, קצת כמו בשירות היכרויות. זה לא סתם. קהל היעד העיקרי של העניין הוא רווקים וטיילים סקרנים וצמאי חוויות חדשות, למרות שניתן למצוא גם בתים בהם יש יותר מספה אחת, או ספה שזוג יכול לישון בה.

גולשי ספות (צילום: מתיו הוגאן )
אמור לי מי חבריך ואולי אהיה חבר שלך | צילום: מתיו הוגאן

לפרסום: תמונה מוצלחת והמלצות חמות  

אם אתם בעניין, אבל לא יודעים מאיפה להתחיל, קבלו את המדריך המקוצר לגלישת ספות מקצוענית, באדיבות אתר הטיולים offtrackplanetm:

1. כדי להשיג את הספות הכי שוות כדאי לכתוב מודעה מפתה, לשים תמונה טובה ולהעלות את הבקשה לפייסבוק. כדאי לתאר טיולי עבר, תחביבים ולמצוא דברים מגניבים לומר על עצמכם.

2. ברגע שאתם יוצרים קשר אם מישהו, תהיו כנים לגבי הכל, בכל זאת, יש סיכוי שתחלקו מרחב משותף בקרוב.

3. קראו היטב את כל הפרטים של המארח. אם אתם אלרגיים לחתולים למשל, כדאי לשים לב שלמארח יש שלושה.

4. בדקו את הדיווחים של משתמשים אחרים על המארחים. גם הם יעשו זאת עליכם.

5. החוק הבלתי כתוב הוא: אל תתחילו אם המארח/ת, לא משנה כמה הוא חתיך או חתיכה. חכו שהמארח יעשה את הצעד הראשון.

6. בהמשך לסעיף 5. גם אם לא תתארחו אצלו, אם מצאתם מישהו באזור שהפרופיל שלו מצא חן בעיניכם, תמיד תוכלו לבקש לפגוש אותו ולבלות יחד.

7. שמרו על תוכנית מגירה. אם משהו לא מסתדר, כדאי שיהיה לכם מספר של אכסנייה קרובה.

8. אם הגעתם ויש לכם תחושה לא טובה לגבי המארח, אל תישארו. זה נדיר אבל זה קורה, וכדאי להקשיב לאינטואיציה.

9. מארחים לא מצפים לתמורה ובכל זאת לא יכעסו אם תתנו להם מתנות קטנות שמראות את הערכתכם. בקבוק יין, מצרכים למקרר, בישול ארוחה או נקיון הדירה ישמחו ויעשו אווירה טובה.

10. אל תשכחו לסדר אחריכם ולהיות נקיים. זה לא מלון.

רוצים להתרשם מתמונות נוספות של הצלם מתיו הוגאן, גולש ספות ותיק? 

אם תשיגו ספה בבית הזה, אז לא רק הראש שלכם יהיה בעננים

חברים שלכם עוד לא שמעו על טרנד גולשי הספות? שתפו אותם