אחד החלומות בכניסה לדירה חדשה הוא לעצב את המטבח בדיוק כפי שמדמיינים אותו בראש או משילוב של מטבחים שמוצאים בגלריות תמונות. גם על הנייר בתוכנית הקבלנית הוא נראה לא רע, אולי קצת קטן מדי, אבל אז מגיעים לביקור בדירה עצמה והמציאות טופחת על הפנים: ארונות דלים, שלא לומר מצ'וקמקים, עם דלתות ומה פתאום שיהיו מגירות. מקום למקרר – תמשיכו לחלום, ומקום למדיח – איפה אתם חושבים שאתם חיים?

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> הוד השרון: עושר פונקציונלי בשקט ויזואלי

>> הטיפ החדש והחכם לחיסכון בנייר סופג

 

"קבלן 'חוסך' על דיירים, זו עובדה. נקודה. ולא רק במטבח", אומרת מעצבת הפנים רוית רוד. "לרוב הוא נותן לדיירים מטבח בסיסי מבחינת חומרים, פרזול ותכנון – ארונות מפורמייקה רגילה לבנה, אפורה או מוקה, ללא מגירות ופרזול, ארונות בסיסיים ברוחב 60 ס"מ, יחידת בילט אין בגובה 220 ס"מ, ואם שפר עליכם המזל יש גם מזווה בסיסי. אין ארונות גבוהים מלבד יחידת קלאפה אחת, אין נגרות למקרר, ויש קבלנים שאף מגדילים ונותנים מטבח ללא יחידה למדיח". לדברי רוד, מטבחי הקבלן לא מנצלים את שטח האזור המוגדר למטבח והם קטנים ממה שניתן ליישם. הארונות בגובה 240 ס"מ ולא מגיעים עד התקרה. "משפחה ממוצעת עם 2-3 ילדים, שגם מבשלת, לא יכולה להסתדר עם מטבח קבלן. אין מספיק אחסון, האחסון עצמו לא פונקציונלי ואין מספיק משטחי עבודה".

"אין מחשבה ממשית על הדיירים"

הסיבה לכך היא כנראה שמטבח קבלן מתוכנן כסוג של קופי-פייסט לכמה דירות. מעצבת הפנים סורנה כפיר מסבירה שהתכנון הוא לרוב מאוד גנרי וכללי, ללא מחשבה ממשית על הדיירים, שהם אלה שמשתמשים בפועל בדירה, המבשלים, המארחים. "גם אין מחשבה מאחורי המיקום, ההעמדה בפועל, כלומר על החוויה שעוברת על בעלי הדירה כשהם במטבח, מה הם רואים עם הכניסה לדירה, מהו ניצול נכון של השטח. אין התייחסות לאוויר ולאור או איזה חלק של המטבח רואים כשיושבים על הספה או בפינת האוכל. כשהולכים בפועל לספקי קבלן יוקרתיים יותר, מגלים שגם שם מדובר בארונות פשוטים ביותר, ללא מגירות נגישות ופרזול מודרני, אלא דלתות בלבד שמקשות על שימוש במוצרים ובכלים התקועים בעומק הארון, חזיתות פורמייקה פשוטות וזולות שלא מוצאים בחזית חדר התצוגה. כך בונים את הצורך בשדרוג והוצאה נוספת".

 

מטבח קבלן עיצוב סורנה כפיר (צילום: גלית דויטש)
עיצוב סורנה כפיר | צילום: גלית דויטש

אז איך זה עובד מול הקבלן? שווי המטבח שמציע הקבלן עומד על אלפים בודדים של שקלים, החל מ-3,000 ועד 8,000, תלוי במטראז' שהוא מספק. אם הדיירים מעוניינים לשדרג אותו הם מקבלים מהקבלן זיכוי על הסכום, אותו הם יכולים לממש בחברת המטבחים שהקבלן בחר לבניין, או בכל חברת מטבחים אחרת. ברוב המקרים המטבח שמציע הקבלן הוא כל כך דל פונקציונלית וסתמי ויזואלית, שאין באמת ברירה מלבד לשדרג אותו. כפיר: "כדי לדעת אם מטבח הקבלן מספיק, יש לבדוק מטראז' מול מטראז' – לוודא שכמות הכלים ואביזרי הבישול והאפייה שיש בבית היום נכנסים בכמות הארונות החדשים, והאם משטחי העבודה יספיקו לעבוד בנוחות לאחר שממקמים עליהם מכשירים, למשל מכשיר לטיהור מים או מיקסר". 

איפה עדיף לשדרג, בחברת המטבחים או בחברה אחרת?

רוד: "ההחלטה לשדרג את המטבח באחת החברות, או אפילו אצל נגר תלויה בהפרשי עלויות, ויש להביא בחשבון שוויתור על חברת המטבחים, או כל ספק אחר של הקבלן, משמעותו הרכבת המטבח רק לאחר קבלת טופס 4. יש לזה משמעות ביכולת להיכנס לגור בבית מתפקד. לרוב נגר פרטי יהיה זול יותר משמעותית מחברת המטבחים". 

יש דרך לשדרג במחיר הוגן?

"כן, באמצעות החלפת ידיות או חזיתות, על ידי צביעה של החזיתות או הדבקה של טפט מיוחד. אפשר גם להשלים את הארונות עד התקרה, להוסיף יחידות לארונות הקיימים, להחליף את הקלפה לאחת מעוצבת יותר וכמובן להצטייד במדפים מעוצבים".

מטבח קבלן ג עיצוב רוית רוד (צילום: רוית רוד)
ארונות תחתונים, ללא מדפים | צילום: רוית רוד

מטבח קבלן עיצוב רוית רוד מטבח אחרי (צילום: אורית ארנון)
עיצוב רוית רוד מטבח אחרי | צילום: אורית ארנון

 

 

במטבח קבלן נוספו מגירות במקום מדפים, ארון מזווה וארון עליון מעל המקרר וכל החזיתות הוחלפו. בנוסף, תוכננו מגירה מאווררת לירקות ותוספת מדפים וחיפוי קיר בהתאמה. "כל שינוי הכי מינורי נחשב לתכנון ותמחור מטבח חדש. את חומרי הגמר צריך לבחור מתוך מניפת פורמייקה מוגבלת בגוונים סטנדרטיים וכך גם לגבי השיש והידיות", מציינת מעצבת הפנים רחל ליכטנשטט בלוך.

מטבח קבלן עיצוב רחל ליכטנשטט בלוך (צילום: רחל ליכטנשטט בלוך)
לפני: ריק, בסיסי ולבן | צילום: רחל ליכטנשטט בלוך
מטבח קבלן עיצוב רחל ליכטנשטט בלוך (צילום: סוזי לוינסון)
אחרי: מגירות במקום מדפים וחיפוי קיר. עיצוב: רחל ליכטנשטט בלוך | צילום: סוזי לוינסון

 

במטבח סטנדרט מהקבלן, שרובו ארונות ולא מגירות, נשאר המתווה עם מיקומי הכיור ונקודת גז. המעצבת הפכה אותו למקום פרקטי ונוח לעבודה, עם מקומות אחסון רבים נוספים ומקומות ישיבה לארוחות קלילות. "הפורמייקה הפשוטה, שלא מחזיקה מעמד הרבה זמן, הוחלפה לחזיתות עם אופי כפרי לייט צבועות בתנור, ושילבנו יחידה פתוחה בפורניר עץ שנותן עוד ממד עיצובי וחמים למטבח".

מטבח קבלן עיצוב מיטל פרידמן (צילום: מיטל פרידמן)
לפני: פורמייקה פשוטה, מינימום מגירות | צילום: מיטל פרידמן
מטבח קבלן עיצוב מיטל פרידמן (צילום: מאור מויאל)
אחרי: חזיתות חדשות ויחידה פתוחה עיצוב מיטל פרידמן | צילום: מאור מויאל

בדירת מחיר למשתכן הוארך קיר המטבח לטובת מיקום מקרר כפול ותוספת של ארון משקאות עם ארון אחסון הפונה לכיוון הכניסה לבית. המטבח שהותקן מטעם הקבלן הוחלף במטבח חדש ומודרני.

מטבח קבלן ג עיצוב ענת הדס צילום ענת הדס-לפני (צילום: ענת הדס)
מטבח קבלן לפני | צילום: ענת הדס
מטבח קבלן עיצוב ענת הדס (צילום: אורן עמוס)
אחרי: מודרני, עם ארון משקאות עיצוב ענת הדס | צילום: אורן עמוס

בדירת מחיר למשתכן שודרג מטבח רי"ש בסיסי ודל באחסון, עם פתח למרפסת שירות, ללא שינויים בתשתיות הקיימות. תוכננה נגרות מלאה מקצה לקצה כדי למקסם את האחסון. הפתח נסגר בדלת בלגית חלבית מעוצבת ונוסף אי ישיבה ואחסון שהוא לב הבית. הצבעים הם גוון מוקה עם קונטרסט חזק של שחור בנישה ובמשטח העבודה, והם יוצרים אפקט מרשים.

מטבח קבלן נטע בשן לפני (צילום: נטע בשן)
מטבח קבלן נטע בשן לפני | צילום: נטע בשן
מטבח קבלן ג נטע בשן (צילום: קארין סער)
אחרי: נגרות מלאה, תוספת אי וצבע עיצוב נטע בשן | צילום: קארין סער

הארונות התחתונים במטבח זה נשארו כפי שהם משיקולי תקציב. נוספו להם ארונות גבוהים וקלפה והוחלפו ידיות.

מטבח קבלן ג ליאת חן לפני (צילום: ליאת חן)
לפני: ארונות נמוכים בלבן | צילום: ליאת חן
מטבח קבלן ליאת חן אחרי (צילום: ליאת חן ואורי פישמן)
אחרי: תוספת ארונות, קלפה וצבע עיצוב ליאת חן | צילום: ליאת חן ואורי פישמן

במטבח קבלן שלא שונה בעת קבלת המפתח, שודרג המטבח וכלל תוספת אי ומדף עץ, וכן הוחלפו הידיות והתאורה.

מטבח קבלן עיצוב מיכל מייזליש (צילום: מיכל מייזליש)
לפני: ארונות ותאורת בייסיק | צילום: מיכל מייזליש
מטבח קבלן עיצוב מיכל מייזליש (צילום: יאנה דודלר)
אחרי: תוספת אי, עץ וחמימות עיצוב מיכל מייזליש | צילום: יאנה דודלר

בדירה שהדיירים נכנסו אליה לאחר השלמת הבנייה ולאחר שהמטבח כבר הותקן, הוחלט לא להיכנס לבניה נוספת, להשאיר את המתווה הקיים של המטבח ולהחליף את החזיתות ואת חיפוי הקיר. נוספה גם ויטרינת עץ בנגרות מותאמת שבולטת ביחס לשאר החזיתות.

מטבח קבלן ג הדר וקסברג -לפני (צילום: הדר וקסברג)
לפני: פינתי, בסיסי ונטול ידיות | צילום: הדר וקסברג
מטבח קבלן ג הדר וקסברג (צילום: גלי פלג)
אחרי: חזיתות חדשות וחיפוי קיר עיצוב הדר וקסברג | צילום: גלי פלג