חלק בלתי נפרד מעיצוב הבית והאווירה בו הוא התייחסות לתמונות ולאביזרים שמקשטים את הקירות. הפנג שואי רואה חשיבות גדולה בבחירת התמונות שאנו בוחרים לתלות, מאחר שאלו הדימויים שאנו בוחרים לראות יום יום, והם משפיעים עלינו ברמת התת מודע בכל רגע כשאנו נמצאים בחלל. התמונות הם למעשה סמלים שמקיפים אותנו. העין קולטת אותם בכל זמן נתון, גם אם איננו מודעים לכך. הידע נקלט ונרשם ברמת התת מודע, ומשם פועל ומשפיע עלינו. לכן חשוב מאוד לבחור בקפידה את הדימויים שאנו רוצים שיקיפו אותנו, חשוב שאלו ישדרו לנו ביטחון, שלווה ואופטימיות, ויעוררו בנו רגשות חיוביים. 

עוד באתר לעיצוב הבית:

למילה הכתובה כוח רב

לאחרונה רואים בחנויות העיצוב תמונות שמשלבות מילים או טקסטים, והדבר הפך פופולרי מאוד. ניתן למצוא כרזות ישנות, שלטים, לוחות עץ ממוחזר עם משפטי השראה ועוד. במידה ובוחרים להשתמש בתמונות המשלבות טקסט, חשוב מאוד לבחור היטב את תוכן המילים, מאחר שברמה האנרגטית למילה הכתובה יש כוח רב.

ביהדות והקבלה מתייחסים ברצינות אל המילה הכתובה, ומייחסים לה כוח אנרגטי רב השפעה. כל אות מאותיות האל"ף-בי"ת בעלת ערך אנרגטי, וצירופי מילים יש בהן כדי לשנות מציאות. המזוזה היא ברכה כתובה המגנה על הבית, וכך גם ברכות נוספות וקמעות שאנו מכירים מתרבותנו ומתרבויות אחרות. לכן, במידה שהחלטתם לתלות על הקיר תמונה המשלבת טקסט, בחרו אותו בקפידה. 

שירה על הקירות, ציפורים (צילום: קרן פרגו)
הפנג שואי רואה חשיבות גדולה בבחירת התמונות שאנו בוחרים לתלות | צילום: קרן פרגו
שירה על הקירות (צילום: קרן פרגו)
העין קולטת אותם בכל זמן נתון, גם אם איננו מודעים לכך | צילום: קרן פרגו
שירה על הקירות (צילום: קרן פרגו)
חשוב שאלו ישדרו לנו ביטחון, שלווה ואופטימיות, ויעוררו בנו רגשות חיוביים | צילום: קרן פרגו
שירה על הקירות (צילום: קרן פרגו)
ברמה האנרגטית למילה הכתובה יש כוח רב | צילום: קרן פרגו

רק מילה בעברית 

ברמה האישית אני מאוד אוהבת את השפה העברית, ובכלל מתחברת לעיצוב שהוא מקומי, שמשלב אלמנטים מהתרבות המקומית. מה לעשות שלפעמים השפה העברית נתפסת לפחות אצל חלקנו פחות סקסית, מה גם שרוב התמונות המשלבות טקסטים ומשווקות בחנויות העיצוב מגיעות ברובן מחו"ל. 

לאחרונה פגשתי באמנית והמעצבת קרן פרגו, שיוצרת תמונות קולאז' בהתאמה אישית. ראיתי את היצירות שלה ומיד התרגשתי – סוף סוף יצירה שמשלבת גם טקסטים, אבל בצורה שונה ומקורית, שמאוד מתחברת בעיני לתורת הפנג שואי, אבל יחד עם זאת מכילה פיסות מהתרבות שלנו, המקומית, העשירה והנהדרת. קרן מתארת את עבודותיה כיצירות שמתחברות למקורות שלנו, ליהדות, פילוסופיה, אמנות, שירה, היסטוריה ואסתטיקה. כל אלו משתלבים יחד ליצירה אחת שמקשטת חלל ומלווה את בני הבית. בתהליך היצירה מובאים בחשבון אופיים של בני הבית, טעמם האישי, חלומות, סיפורים, שמות. דפי שירה מספרים ישנים, טקסטים, תמונות ורישומים נאגדים להם יחדיו לכדי קולאז' צבעוני ומרגש.

שירה על הקירות, חסידה (צילום: קרן פרגו)
כל אות מאותיות האל"ף-בי"ת בעלת ערך אנרגטי | צילום: קרן פרגו
 
שירה על הקירות, אייל-ציפורים (צילום: קרן פרגו)
צילום: קרן פרגו
שירה על הקירות, תמונות עם מילים (צילום: פלורליס)
הכרזות בדרך כלל מגיעות מחו"ל | צילום: פלורליס
שירה על הקירות, כוכב (צילום: קרן פרגו)
צירופי מילים יש בהן כדי לשנות מציאות | צילום: קרן פרגו

ללטף את הדפים המצהיבים

"כבר שנים שמגדלי ספרים קורצים לי ממרחקים, מחוץ למכלי מיחזור, מחוץ לחצרות בתים, איסוף של שנים, כל אלו הובילו אותי כמעצבת ליצור מהם משהו אחר ולהחיותם מחדש", מספרת פרגו. "הקנבס משמש לי כמקלט לספרי אמנות, היסטוריה, אגרונומיה, הגות, ספרי עיון מהמאה הקודמת שאין להם דורש, דינם גריסה".

גם אני, בתור חובבת חפצים שלוקחים אותי למסעות בעבר, אוספת לא מעט ספרים ישנים. בין הספרים אצלי בבית אפשר למצוא ספרי שירה בעברית ובלטינית, כתבי שייקספיר מתפוררים בכריכה מוזהבת מלפני מאה שנה, מילון לארוס מאויר ומרגש, אטלסים ישנים, ואפילו מאגדים של מגזינים לנשים מלפני שבעים ושמונים שנה. בשוק הפשפשים במונטבידאו, הקצה השני של העולם, באחד מדוכני הספרים הישנים מצאתי ספרי תורה ומחזורי תפילה שליוו משפחה יהודית מוורשה בני יותר ממאה שנה. אלו מרגשים אותי יותר מכולם, ואני שומרת עליהם ביראה רבה. מאחורי כל ספר יש סיפור חיים שלם, ואני נהנית להריח אותם, לעלעל בהם וללטף את הדפים המצהיבים.

שירה על הקירות (צילום: קרן פרגו)
צילום: קרן פרגו
שירה על הקירות (צילום: קרן פרגו)
בתהליך היצירה מובאים בחשבון אופיים של בני הבית, טעמם האישי, חלומות, סיפורים, שמות | צילום: קרן פרגו

שירה על הקירות (צילום: קרן פרגו)
דפי שירה מספרים ישנים, טקסטים, תמונות ורישומים נאגדים להם יחדיו לכדי קולאז' צבעוני ומרגש | צילום: קרן פרגו

נוסטלגיה, סיפור וגעגוע

השימוש החוזר בדפי הספרים, ברישומים של פעם (שלצערנו כבר לא רואים יותר במהדורות החדשות) – כל אלו נושאים עמם נוסטלגיה, סיפור, ומעוררים געגוע ותחושת שייכות. לצד הדפים והטקסטים נוספים גם רישום וצבע ונוצר חיבור חדש. הרישום מתעטף ברובד של משמעויות והספרים ממשיכים לשאת היסטוריה ולהתקיים באמנות. הדפים עדינים ומתפוררים, לעתים בני יותר ממאה שנה, והם מצופים בחומר מיוחד כדי שלא יתפוררו ושישמרו מפני קרינת UV.

קרן מספרת שאת הציור הראשון יצרה למשפחה שליוותה בהום סטיילינג. תחומי העניין שלהם היו  צפרות, טבע, חופש, כך שנוספה לבית המודרני תמונת קולאז' מעולמות העניין שלהם, עם נופך של נוסטלגיה בזכות הספרים הישנים.

ביצירה אחרת שנעשתה בהזמנה מצאה במילון ישן משנת תש"ח את פירושי השמות של בני הבית, מיותר לציין ששמות עבריים תמיד מלאים במשמעות מופלאה וזה מוסיף מלל נהדר, עם מפה ישנה של האתר האהוב עליהם - הכנרת, שירי אהבה של טשרניחובסקי ורישומי פרחים לבקשת אם המשפחה.

שירה על הקירות, רישום אונייה (צילום: קרן פרגו)
מאחורי כל ספר יש סיפור חיים שלם | צילום: קרן פרגו
שירה על הקירות, חסידה אונייה (צילום: קרן פרגו)
הספרים ממשיכים לשאת היסטוריה ולהתקיים באמנות | צילום: קרן פרגו
 

בוראת עולם ושפה

יוצרת נוספת שעושה עבודת קולאז'ים צבעונית ומשלבת טקסטים עם אמנות פלסטית היא עידית אייזנר. עידית היא בלוגרית, יוצרת, ועורכת סדנאות יצירה לקהל הפתוח. "אני עובדת בעיקר עם נייר. מגזינים, ניירות אריזה, וכל נייר מזדמן שקורץ לי. משלבת דפים מספרים ישנים. רוקמת ותופרת במכונה. אני יוצרת חדש משלם שפורק וחובר מחדש ובוראת עולם ושפה. הקולאז' מאפשר לספר סיפור בצבע ומילים ויוצר קרקע חדשה למשהו חדש לנבוט. יש משהו עוצמתי בפירוק וחיבור מחדש. בהבנה שגם אם לרגע נשמטת הקרקע, ניתן ליצור שוב מחדש. לעתים אפילו טוב ומתאים יותר. ההשראה שלי כמעט תמיד מגיעה ממחזוריות החיים שבאה לידי ביטוי בטבע. בגוף בנפש".

עידית יוצרת תמונות בהזמנה וגם מעבירה סדנאות שבהן ניתן לקחת חלק וליצור בעצמך. לאחרונה ערכה סדנה לכבוד בת מצווה, שבה המשתתפות יצרו קולאז' תמונות נשים במשפחה. כמו כן היא מעבירה סדנאות נוספות כמו סדנת יצירת לוח חזון והשראה

שירה על הקירות (צילום: עידית אייזנר)
עבודה של עידית אייזנר. משלבת טקסטים עם אמנות פלסטית | צילום: עידית אייזנר
שירה על הקירות, למדני אלוהים (צילום:  עידית אייזנר)
יוצרת קרקע חדשה למשהו חדש לנבוט | צילום: עידית אייזנר

הנה כמה טיפים לבחירת היצירה שתקשט את חלל ביתכם:

כשאתם בוחרים תמונה או חפץ  לבית, בחנו אילו תחושות או רגשות הדימוי והסמלים מעוררים בכם. רגשות שליליים כמו בדידות או עצבות – החוצה. כן הכניסו פנימה דימויים שמעוררים בכם רגש חיובי, התרחבות, השראה, שמבטאים עבורכם חלום, שאיפה או געגוע למשהו טוב.

אל תמקמו בבית חפצים שאינכם אוהבים או שלמים איתם. קיבלתם מתנה ולא נעים לא לתלות? תתגברו. חפץ שאיננו אוהבים מקיף אותנו ביום יום וממשיך להשפיע עלינו גם כשאנו "מפסיקים" לראות אותו. הסמלים משפיעים עלינו ברמת התת מודע, והעין קולטת הכל.

בחרתם בשיר מיוחד, מכתב אהבה, משפט המעורר בכם השראה? נהדר. טקסט היא דרך מצוינת לקשט בו את החלל וליצור ממנו דימוי רב משמעות עם השפעה ממשית על חיינו.

רעיון הקולאז' של דפי ספרים ישנים מוסיף גם את הפן הנוסטלגי והירוק. השימוש החוזר של דפי הספרים מעניק להם חיים חדשים, מעורר בנו געגוע ומעניק תחושה של בית. 

שירה על הקירות,  (צילום: עידית אייזנר)
הקולאז' מאפשר לספר סיפור בצבע ומילים | צילום: עידית אייזנר

מירב איכלר, הלוחשת לבתים - עיצוב פנים בשילוב פנג שואי