כמעצבת פנים ויועצת פנג שואי, פעמים רבות אני מתבקשת לתת עצות כלליות לשיפור איכות החיים בבית. נוצר הרושם כי תורת הפנג שואי היא אוסף של כללים פשוטים הקשורים בעיצוב הבית, שאם ניישם אותם נשנה את מזלנו. למעשה, תורה זו מורכבת יותר והמלצה מסוימת עבור בית אחד לא תהיה מתאימה בהכרח לבית אחר. לא בכל בית יהיה נכון למקם מזרקה בצפון או לצבוע את חדר השינה בגוון אחד. לכן, לעיתים אינפורמציה כללית שכזו יכולה להסב נזקים יותר מאשר להועיל.

תורת הפנג שואי, מורכבת מאסכולות שונות, ומרבדים שונים. שיטת הכוכבים המעופפים (Xuan Kong Feng Shui) הינה השיטה המסורתית שמיושמת כבר מאות שנים בסין וברחבי אסיה. זו האסכולה המעמיקה והמדויקת ביותר, אך היא מוכרת פחות בעולם המערבי פרט ליועצי פנג שואי שעברו הכשרה מעמיקה בתחום. השם xuan kong שמשמעו בסינית "מרחב וזמן" מעיד על הדגש המושם באסכולה זו בחיבור בין זמן ומרחב. השיטה רואה חשיבות רבה באלמנטים של זמן והמועד בו נבנה הבית, כמו גם לנתוני הסביבה החיצונית שלו והכיוון המדויק אליו הוא פונה. השיטה מבוססת על חוקים מתמטיים ולוגיים, במטרה לפענח את דפוסי האנרגיה בבית ובמרחב. עבור כל בית מחושבת מפת כוכבים אנרגטית ייחודית, בעזרתה ניתן לעשות ניתוח מעמיק וספציפי לכל אזור במבנה.

מים מחוץ לבית (צילום: אבנר צרפתי)
החלטתם למקם אלמנט של מים מחוץ לבית? מקמו אותו נכון כדי שיביא עמו מזל וברכה | צילום: אבנר צרפתי

למצוא את נקודות התורפה של הבית

מפת האנרגיות של הבית, או בשמה המקצועי "מפת הכוכבים המעופפים" (flying stars chart), מצביעה על נקודות חוזקה וחולשה של הבית, הזדמנויות נסתרות, השפעות חיוביות או שליליות בתחומים שונים (זוגיות, שפע, בריאות, פוריות, וכו') ובאזורים שונים של הבית. ברגע שיש בידנו מפה שכזו – ניתן לאתר אנרגיות בעייתיות ולנטרל אותן, באופן נקודתי ומדויק (ממש כמו בדיקור סיני), תוך כדי שימוש בצבע, טקסטורות וחומרים. במקביל – ניתן לחזק אנרגיות טובות שיכולות לסייע לנו במהלך החיים ולתמוך בנו, כך שנחוש כי הדברים זורמים ומסתדרים לנו ביתר קלות.

תכנון ועיצוב לפי מפה ייחודית לבית, מאפשר חלוקה נכונה של החללים בבית ומיקום נכון של הפתחים. לדוגמה: כדאי למקם דלת כניסה וחלונות גדולים בכיוון ממנו מגיעה אנרגיה טובה – אלו יאפשרו לאנרגיה להיכנס ולמלא את הבית. מפת האנרגיות מראה היכן ישנה אנרגיה טובה במיוחד עבור שינה, עבור עבודה או לימודים, היכן כדאי למקם מטבח, והיכן כדאי למקם פונקציות "פחות חשובות", כמו חדרי רחצה או חללי אחסון.

תכנון שכזה גם לוקח בחשבון את האנרגיה האישית של כל אחד מבני הבית ואז ניתן לבחור מיקום מוצלח לחדר ההורים, על מנת שיתמוך בבריאותם ובהצלחתם בפרנסה, ולהתאים את חדרי השינה לכל ילד, בהתאם לצרכיהם ואופיים של הילדים. בפועל, המפה מהווה בסיס תכנוני לאדריכל ולמעצב הפנים, על מנת שיוכלו לעצב בית שייראה טוב, אך בנוסף - גם ייטיב עם בני הבית וישפר את איכות חייהם.

תכנון חלון במטבח (צילום: גדי שמילה)
תכנון נכון של החלון במטבח, כך שרק האנרגיות הטובות ייכנסו פנימה. נגרות: ונגה | צילום: גדי שמילה

מתי כדאי לעשות מפה אישית?

קשה מאוד למצוא "בית מושלם" בו האנרגיות הטובות נכנסות בשפע והאנרגיות הבעייתיות חסומות לחלוטין, לכן המצב האידיאלי הוא להיעזר במפת פנג שואי כבר בשלב התכנוני של הבית עוד בטרם הוא נבנה, ולצייד את האדריכל המתכנן בקווים מנחים, בהתאם להמלצות יועץ הפנג שואי.

במידה ועוברים דירה ולא בונים אותה משלב היסודות – מומלץ לבדוק את מפת האנרגיות של הבית לפני שנכנסים אליו, כדי לוודא שהבית אכן מבטיח חיים טובים לדייריו. באופן דומה כדאי לשאול דיירים קודמים מדוע הם עוזבים – האם הם עוזבים מסיבות טובות (התרחבות המשפחה, שיפור במצב כלכלי ושדרוג מקום המגורים, ירושה של אדם שמת בשיבה טובה) או מסיבות פחות נעימות (גירושין, מחלה, בעיות כלכליות וכדומה). גם אלו יכולים להעיד על "המזל" החבוי בבית. במקרים אלו אני תמיד ממליצה גם על טיהור אנרגטי. 

איזו אנרגיה נכנסת לבית דרך דלת הכניסה הראשית (צילום: realsimple.com)
איזו אנרגיה נכנסת לבית דרך דלת הכניסה הראשית? | צילום: realsimple.com

חלון גדול (צילום: אבנר צרפתי)
חלון גדול המתפרש על קיר שלם מאפשר לאור ולאנרגיה למלא את הבית. עיצוב פנים ופנג שואי: מירב אייכלר | צילום: אבנר צרפתי

לא פעם אני נקראת לעשות אבחון לבית קיים שדייריו חיים בו, ואז המפה מתארת, כמו בספר פתוח, את הדברים הטובים כמו גם את הבעיות שצצו בתקופה זו - בעיות פוריות, הכנסה, זוגיות, בריאות – תלוי בצירופי האנרגיות שישנן במפה, המשתנים מבית לבית. יש אנרגיות שמרמזות על בעיות בריאות מסוימות, אחרות על מתח וחיכוכים בין בני הזוג, או על אובדן כספי. בעזרת זיהוי מיקום וסוג האנרגיה הבעייתית, ניתן לתקן את המצב ולנטרל את ההשפעות השליליות על ידי שינויים עיצוביים. שימו לב – פנג שואי אינו מרפה מחלות קשות, וגם לא אוברדרפט, אבל בהחלט יכול לשפר את המצב, ואת הסיכויים להיחלץ ממנו. הוא גם יכול לנבא בעיות – והכי טוב להימנע מהן מראש.

מה נדרש לחישוב המפה?

נתוני הבית: לחישוב מפת כוכבים דרושים מספר נתונים המשתנים מבית לבית – ביניהם תאריך סיום הבנייה/שיפוץ והכיוון המדויק אליו פונה הבית. תאריך סיום בניית המבנה משמש מעין "תאריך לידה" של בית, ומשפיע על חישוב המפה האנרגטית. הדבר דומה לחישוב מפה אסטרולוגית של אדם, המעידה על פוטנציאל חבוי ועל מה שעתיד לקרות בבית.

נתון נוסף חיוני ליצירת מפת הכוכבים הוא כיוון החזית המדויק של הבית. את החזית יש למדוד באופן מדויק על ידי מצפן מיוחד ("לו פן") בעזרת יועץ פנג שואי שבקיא באסכולה זו. מדידת כיוון החזית הוא אחד הדברים המורכבים ביותר וטעות בשלב זה תשפיע לאחר מכן על כל הניתוח. זו גם אחת הסיבות לכך שחייבים להיות נוכחים בשטח עבור המדידה ועבור אבחון הסביבה החיצונית של הבית.

זוג כדי חרס בגוון צהבהב מוקמו ליד החלון (צילום: מירב אייכלר)
זוג כדי חרס בגוון צהבהב מוקמו ליד החלון לנטרול אנרגיה שפוגעת בבריאות. עיצוב ופנג שוואי: מירב אייכלר | צילום: מירב אייכלר

צירופי אנרגיות: עם מפה ספציפית למבנה, ניתן לזהות בכל אזור בבית צירופי אנרגיות שונות שמשפיעות על הדיירים. לכל צירוף אנרגטי יש משמעות שונה מבחינת איכות הצ'י ומה הוא מביא עימו – ברכה או בעיות. יש לבחון את הסביבה החיצונית וכיצד זו משפיעה על איכות האנרגיה הנכנסת אל הבית, ובמקביל לבדוק את המבנה הפנימי של הבית, החלוקה לחללים ומיקום הפתחים. נוסיף לכך את האנרגיה האישית של כל דייר ודייר וכיצד היא משתלבת מול כל צירוף שכזה – ונקבל למעשה הצצה למקור אינפורמציה אדיר אודות הבית, הפוטנציאל שלו, ואופן השפעתו על דייריו. מבלבל? ניתוח מעמיק של המפה הוא אכן תהליך מורכב ומיומנות נרכשת. לא לשווא מתייחסים לשיטה זו כאל המורכבת והמעמיקה ביותר, אך גם לכזו שמניבה תוצאות.

מצפן נכון (צילום: מירב אייכלר)
את כיוון החזית של הבית יש למדוד באופן מדויק על ידי מצפן מיוחד | צילום: מירב אייכלר

במדור הקודם: איך לעצב חדר רחצה מרגיע?
לכל הכתבות במדור פנג שואי

מירב אייכלר, יועצת פנג שואי לחכמת הבית