אור הוא אחד ממקורות האנרגיה החשובים ביותר סביבנו, ויש לו השפעה ישירה על מצב רוחנו, על תפיסת המרחב ועל תפיסת החוויה שלנו. תאורה היא לכאורה עניין פשוט – יש או אין, חזק או חלש, אבל האור למעשה הוא עניין מורכב קצת יותר, ובעל השפעה אדירה על הבית ועל דייריו.

עוד באתר לעיצוב הבית:

לתת לאור לקחת אותנו למקום אחר

תורת הפנג שואי נותנת חשיבות רבה לאור ולצל, מאחר שאור הוא אחד הביטויים המשמעותיים ביותר של אנרגיה בסביבת החיים שלנו. תאורה, בין שטבעית ובין שמלאכותית, משפיעה רבות על איכות האנרגיה בחלל ועלינו באופן ישיר. תאורה נכונה ומאוזנת ואוויר צח הם הבסיס לפנג שואי טוב בבית, וצריכים להיות תמיד בנמצא.

תאורת פנג שואי, חלל מואר (צילום: סיון אסקיו)
חלל מואר. השפעה אדירה על הבית | צילום: סיון אסקיו

תאורת פנג שואי, חלל מואר (צילום: סיון אסקיו)
תאורה לפעילות חברתית. מלון אפנדי | צילום: סיון אסקיו

לפעמים אנו נמצאים במקום ולא מבינים למה לא נעים לנו. החלל יפה, אבל אנחנו חשים אי נוחות. ייתכן שנתקלנו באור מרצד או מסנוור. אור חזק מדי, ממוקד או מעוות. או לחלופין, אנו נמצאים בחלל שאליו חודרת קרן אור בהירה ונעימה – זה מיד לוקח אותנו למקום אחר, טוב וקסום. האור הוא משאב שמשפיע על כולנו, בנוכחותו או בהיעדרו, ואי אפשר להתעלם ממנו. תאורה היא אחד הפרמטרים החשובים ביותר בעיצוב אווירה, ולא בכדי. יש אור שמעורר שמחה ויש אור שמעורר נוגות, יש תאורה לפעילות חברתית ויש תאורה לרגעים אינטימיים.

אור משפיע באופן ישיר על מצב רוחנו ועל הבריאות הנפשית והפיזית שלנו. במדינות קרות, גשומות וחשוכות כמו סקנדינביה – אחוז הסובלים מדיכאון גבוה באופן משמעותי לעומת ארצות המשופעות באור שמש כל השנה, כמו ישראל. אחת השיטות לטפל בדיכאון עונתי היא פוטותרפיה – טיפול בחשיפה לאור. מחקרים רבים מצביעים על כך שחשיפה של כ-30 דקות עד שעה לאור לבן ובהיר בשעות המוקדמות של הבוקר יכולה לשפר את האנרגיה ואת החיוניות של אנשים הסובלים מדיכאון חורף – לשפר משמעותית את מצב הרוח, להפחית את תחושת הישנוניות בשעות היום ולצמצם את הדחף לזלול סוכרים.

תאורת פנג שואי, מנורה (צילום: cocolapinedesign)
תאורה נכונה ומאוזנת | צילום: cocolapinedesign

תאורת פנג שואי, רצפת אבן (צילום: קמחי תאורה)
חשיבות רבה לאור וצל | צילום: קמחי תאורה

אוהבים לבלות במטבח?

כדי להחליט על התאורה הנכונה עבור מקום צריך לבחון היטב למי מיועד החלל ולאיזו מטרה. לחדר השינה של ההורים נתכנן תאורה שונה מזו שבמטבח, המיועד לעבודה ולמפגש, או בסלון – המיועד לאירוח ולבילוי משותף.

בראי הפנג שואי, כשמדברים על אור וצל בבית מתכוונים לאיזון ולהרמוניה בין יין ליאנג. לאנשים הנוטים להיפראקטיביות או המגלים קשיים להירדם נתכנן חלל ייני יותר. כך שכשייכנסו הביתה יוכלו להוריד הילוך מהקצב הסואן בחוץ ולהיכנס למקצב רגוע ושלו. נשתמש בתאורה רכה ולא ישירה עם דימרים ובאמצעי הצללה כמו וילונות ארוכים מבדים רכים ונעימים. לעומתם, עבור אנשים שמתלוננים על חוסר באנרגיה, סובלים מדיכאון או מתקשים להניע פרויקטים חדשים בחיים נתכנן חלל יאנגי יותר. נבחר עבורם בית בעל פתחים גדולים, נשתמש בתאורה מלאכותית משלימה וניצור אווירה אקטיבית ודינמית. כאשר חדר השינה פונה למזרח, האור הטבעי מטעין את החדר באנרגיה חיונית  לתחילת יום פורה.

תאורת פנג שואי, מתוך בלוג הביתה (צילום: הגר דופלט)
תאורת סקיילייט, מתוך בלוג הביתה | צילום: הגר דופלט

תאורת פנג שואי, מלון אפנדי (צילום: סיון אסקיו)
אור שמעורר שמחה. מלון אפנדי | צילום: סיון אסקיו

כשבוחרים תאורה צריך להתחשב בפרמטרים רבים – איזו אווירה אנו רוצים ליצור, מה האור צריך לספק, האם אנו רוצים אור חם או קר, האם מקור האור ישיר או נסתר. מעבר לכך יש להביא בחשבון את עוצמת האור, גוון האור, סוג הנורה וכמובן ההיבט העיצובי של גוף התאורה, גודלו, מיקומו והחומר שממנו הוא עשוי.

המטבח הוא לב הבית, מקום המפגש האולטימטיבי, בייחוד אצלנו הישראלים. אנחנו אוהבים לבלות במטבח ואוהבים ליצור בו. לכן חשוב להתייחס למטבח גם כמקום בילוי והתכנסות וגם כעמדת עבודה. חשוב לדאוג לתאורה טובה מעל משטח העבודה והכיריים, ובמקביל לדאוג לתאורה נעימה ששוטפת את החלל באור חם. במטבח חשוב מאוד לאפשר לאור טבעי ולאוויר צח להגיע, לאוורר ולהטעין את האנרגיות בחלל – זה המקום שבו אנחנו מייצרים את המזון שלנו, ויש לכך השפעה ישירה על הבריאות. מבחינת יין ויאנג – המטבח הוא חלל יאנג במלוא הדרו, ועליו להיות מואר כהלכה.

תאורת פנג שואי, אור תקרה (צילום: cocolapinedesigm.com)
פתחו חלון, תנו לאור ואוויר להיכנס | צילום: cocolapinedesigm.com

מתחזקים זוגיות בחדר השינה

גם חדר השינה הוא חלל חשוב מאוד וממלא בחיינו כמה תפקידים. זהו החלל האינטימי ביותר לנו ולבני הזוג שלנו. המקום שבו אנו מתחזקים זוגיות וחולקים רגעים אינטימיים, המקום למנוחה ולמילוי מצברים. מבחינת תאורה חשוב מאוד לדאוג לתאורת אווירה נעימה, רכה, לא בהירה מדי ובוודאי שלא מסנוורת בשום צורה. כדאי לשלב תאורה מהקיר בחדר השינה – הדבר מאפשר תאורה לא ישירה של החלל. רצוי להימנע מלמקם תאורה ישירה מעל המיטה (למרות שרבים חוטאים בזה), ואם רוצים בכל זאת לתלות גוף תאורה תקרתי אהוב בחדר השינה – להשתדל שלא לתלות אותו מעל מרכז המיטה. אני בעד תאורה פונקציונלית – תאורת קריאה לצדי המיטה, למשל, יכולה לצאת מהקיר או תאורה שולחנית על שידת לילה.

חדרי שינה, קרן ריהוט בוטיק
חדרי שינה, קרן ריהוט בוטיק

חשוב להשתמש באמצעי הצללה בחדר השינה – שימוש בווילונות רכים מבדים טבעיים, שקופים למחצה. אם אתם רגישים לקרני האור המסנוורות בבוקר, אפשר להשתמש גם בבד וילון אטום, או פשוט לסגור את התריס. אנרגיית יאנג מגיעה מבחוץ (אור, רעשים) ויכולה להפריע את שנתנו.

זה הזמן לבחון מחדש את התאורה בבית – האם האור בסלון אינו בוהק מדי? האם פינת הקריאה מוארת מספיק? האם התאורה בחדר השינה נעימה לי? – ולהתאים אותה לצרכים ולאישיות שלכם. והכי חשוב, תפתחו את החלון.

תאורת פנג שואי, וילון (צילום: וילונות נוסבאום)
אור טבעי מטעין את החדר באנרגיה | צילום: וילונות נוסבאום

תאורת פנג שואי, וילון באומן (צילום: וילונות נוסבאום)
הצללה – כשצריך לאזן בין יין ליאנג | צילום: וילונות נוסבאום

במדור הקודם: איך מתאימים צבעים לחדרי הבית?
לכל הכתבות במדור פנג שואי


מירב אייכלר, יועצת פנג שואי לחכמת הבית