חדר רחצה פתוח לחלל הפך בשנים האחרונות לקלף המנצח בהגדרה של סוויטת שינה מהסרטים. עם קירות שקופים, ברזים שמנצנצים מעבר לזכוכית, תוספת של וילונות ולוק אקסקלוסיבי כללי נודדות המחשבות לבתי מלון יוקרתיים. מבחינה עיצובית כולם יסכימו שמדובר בקטע, אבל מה קורה פרקטית, בשטח? אי אפשר להתעלם ממופע האסלה, מהריחות שנכנסים לחדר, מהאבנית גם כשהיא צמודה לראש מַפּל מפנק, מכל האביזרים שנאספים על הכיור וכמובן מהפרטיות הנגזלת. ועוד לא התחלנו לדבר על תחזוקת הזכוכיות המבריקות. "בתמונות זה נראה נהדר, אבל רק לחשוב על זה שאחד מבני הזוג שוכב במיטה והשני משתמש באסלה", הביעה גולשת סלידה מהרעיון באחת מקבוצות הפייסבוק. "מה עם פרטיות בזמן המחזור החודשי? מצב לא נעים. צריך ללכת לשירותים אחרים?" או "מה אם הילדים נכנסים לחדר ההורים ורואים אתכם מתקלחים? לא הייתי רוצה שיראו אותי יושבת על האסלה", הגיבה אחרת.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> לוח השראה: חזרו משנתיים בתאילנד ועיצבו בהשראתן את הבית במושב

>> אור יהודה: דופלקס אינטימי עם גג מושלם לרביצה

 

הבעיות כאמור לא נגמרות, וגולשות אחרות דיברו על איבוד זמן איכות עם הטלפון, אי יכולת לקחת הפוגה מבן הזוג, סלידה מהמראה של אסלה בזמן מנוחה במיטה, אבל בעיקר על הפחד מפני שעבוד לניקיון. ואם ניכנס לקטנות, שנראות מושלמות בתמונות - הברקת הזכוכית והברזים והשמירה על הגומיות שבספי המקלחונים כשכל זה פתוח וגלוי לחלל השינה. בעיות נוספות הן האור הטבעי שנכנס מהחלון במקלחת השקופה ומקשה על מי שרגיל לישון בחושך מוחלט במשך שעות שונות ביממה. בכך לא תמו הבעיות, שכן קיים חשש מהיווצרות עובש בשל לחות בחלל שלא תמיד יש בו חלון, ואף ממים שיזרמו לתוך החדר מתחת לזכוכית. "לנשום את הלחות בזמן השינה או כשהיא נספגת ברהיטים ובבדים יכול להיות מסוכן", הגיבה גולשת לרעיון המשולב של החללים באין אוורור מספיק.

שירותים שקופים מירב ואייל שלום  (צילום: אלעד גונן)
עיצוב מירב ואייל שלום | צילום: אלעד גונן
שירותים שקופים מורן טאו  (צילום:  עינת דקל)
עיצוב: מורן טאו | צילום: עינת דקל

תכל'ס, מה עושים?

באשר לבעיית הניקיון כתבה גולשת שהיא לא מתחרטת על חדר הרחצה השקוף שלה: "מי שרגיל לנקות, יידע לשמור על הניקיון של חדר הרחצה". הרבה דיירים שואפים לחדר רחצה במראה של בית מלון, ואלה אכן מצטיינים בהברקה של זכוכיות וכלים סניטריים בשגרה. פנינו לד"ר רונן שי, מרצה במחלקה לניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת, לשעבר מנהל מחוז דרום של רשתות המלונות ישרוטל ופתאל, כדי להבין מהו סוד שמירת הניקיון של בתי המלון. "תופעת המקלחות השקופות נולדה במלונות יוקרה עם ייחוד למבוגרים בלבד, למרות שהייתה גם זליגה גם לבתי מלון נוספים", הוא מסביר. "מחיצות זכוכית אלו יכלו גם לאבד את השקיפות שלהם בעזרת טכנולוגיה ייחודית שהקהתה את הזכוכית והפכה אותה ללא שקופה, אבל האתגר הגדול באמת היה לשמר את הברק, השקיפות והניקיון של זכוכיות אלו. הדבר התאפשר בעזרת חומרים כימיקליים שונים של הסרת אבנית, והחדרנים היו משקיעים בכך עבודה רבה. בנוסף, נעשתה חשיבה בתכנון המקלחות, כך שגם השיפועים של זרימת המים וגם הברזים עצמם יהיו מכוונים כמה שפחות לעבר הזכוכיות. התופעה נעשה ללהיט בקרב האוכלוסייה היותר צעירה שהתארחה בבתי המלון, ועם הזמן נעשתה אטרקטיבית לכל הגילים".

 

איך מתמודדים עם יותר מדי אור? לא תמיד מתאפשר לתלות וילון בחלל הרחצה והפתרונות האפשריים הם תריס פנימי דק על החלון, או וילון האפלה, שמכסה על הזכוכית שגובלת באזור השינה.

הפתרון לגלישת מים: "חשוב לבצע שיפועים של 1.5 אחוז במקלחת, שמסיטים את כיוון זרימת המים לניקוז במקום לחדר", אומר ג'יימס לסרי מ"ג'יימס גלאס סולושנס" ומוסיף שהוא מופתע לגלות שיש אנשים לא מקפידים על זה. הוא מספר שאכן יותר ויותר אנשים פונים בבקשה לחדרי רחצה שקופים וכי יש מגוון גדול מאוד של זכוכיות עם טקסטורות שמאפשרות קצת יותר פרטיות ועדיין מכניסות הרבה מאוד אור. "חשוב להכניס איש מקצוע בשלב מוקדם יחסית של התכנון, כדי לבצע הכנות בשטח ולתת הנחיות כמו סיומות של ריצופים בהתאם למערכת שנבחרה". 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by James Lasry - Glass solutions (@jamesglasssolutions)

  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by James Lasry - Glass solutions (@jamesglasssolutions)

 למנוע עובש ולחות: חלון פתוח יעשה את עבודת האוורור, וכדאי לדאוג לפתיחה שלו במהלך כל היום ולא רק כשחוזרים מהעבודה. באין חלון כדאי להתקין ונטה לסירקולציה של אוויר, ואם בכל זאת נוצר עובש, יש לכך חומרי ניקוי או שיטות פעולה טבעיות וכמובן, כדאי להקדים ולצבוע את הקירות בצבעים דוחי עובש. 

לשמור על פרטיות: בחדר הרחצה של אור שוקרון מקיבוץ ארז נבחר פתרון לזכוכית חצי שקופה וחצי חלבית, כדי שיאפשר קצת פרטיות יחד עם אווירת בית המלון. "אני אוהבת שיש קצת אור, אז השקיפות לא מפריעה לי. מבחינת ניקיון יש לי מנקה, ובכל מקרה לא קשה לנקות זכוכית. צריך רק ספריי חלונות".

שירותים שקופים עיצוב קמילה קידר  (צילום: מאור מויאל)
עיצוב: קמילה קידר | צילום: מאור מויאל

אחד הפתרונות לשקיפות הוא זכוכית חכמה שנאטמת עם סגירת הדלת:

@smartfilmandglassalice When you see this Smart glass for outdoor restroom , are you going to pee#smartglass #ostersmartglass #privacyglass #switchableglass #smartfilm ♬ dance(256762) - TimTaj

ומה לגבי עלויות ומחירים? כיוון שמדובר בפרויקטים שהם קאסט-מייד, כלומר מבוצעים בהזמנה מיוחדים ובהתאם לתכנון ספציפי, התמחור שלהם נקבע בהתאם לאותו תכנון, והמנעד שלו רחב. 

מה צריך לדעת בזמן התכנון?

"כשמתכננים חדר רחצה שקוף לחדר השינה, צריך להחליט אם נרצה שכולו יהיה שקוף או רק חלק ממנו", אומרת מעצבת הפנים יפית רותם, "ואם נרצה להסתיר את אזור האסלה והמקלחון בשל פרטיות מבן הזוג או מהילדים. אלה אזורים שבהם אנחנו יותר חשופים ופחות לבושים, ואם נבחר להסתיר, אפשר לבנות אלמנט שיצניע אותם חלקית, כמו קיר צר עד התקרה, חצי קיר ומעליו זכוכית או ארון רחצה להסתרת האסלה". 

לבחירה באזורים מוצנעים יש השפעה על התכנון, ורותם מצביעה על נקודה חשובה לביצוע בזמן השיפוץ או הבנייה, והיא ביצוע חיזוק בגבס עבור דלתות זכוכית בכניסה לחדר הרחצה או למקלחון. "לדלת זכוכית יש כמה סוגי פתיחה. דלת עם ציר עליון שמתחבר לתקרה מחייבת חיזוק בתקרת גבס. אם לא יעשה חיזוק של פלטת עץ באזור בו יוברג הציר, הדלת תצא מהמקום ותגלוש מטה בשל הכבדות. כך גם דלתות הזזה או פתיחה עם צירים בצידי הדלת מחייבות חיזוק בקיר הדלת באזור של הצירים. רצוי להתייעץ עם איש הזכוכיות ולבקש מהקבלן לעשות חיזוק סביב הדלת בצדדים ובתקרה". מבחינה עיצובית, חדר רחצה שקוף גורם לאשליה של הגדלת החדר ומאחר שהוא חלק מחדר השינה, יש לדאוג שהעיצוב יהיה המשכי, הרמוני ובאותה שפה שנבחרה לחדר השינה, הן בפלטת הצבעים והן בחומריות. שימוש בזכוכית חלבית, לדבריה, פוגמת ביופייה של השקיפות. 

שירותים שקופים יפית רותם  (צילום: עידן גור)
עיצוב: יפית רותם | צילום: עידן גור

שירותים שקופים יפית רותם (צילום: עידן גור)
עיצוב: יפית רותם | צילום: עידן גור

את ההתייחסות האנרגטית לעיצוב החלל מביאה מיכל זורע, מומחית לפנג שואי, שאומרת כי על פי התורה הסינית העתיקה חדר השינה הוא אחד החללים החשובים ביותר במרחב הבית, ויש לו השפעה על חיי האדם שלן בו. "בניגוד לכך, חללים רטובים כמו חדרי שירותים ורחצה, הינם בעלי אנרגיה נמוכה ואף בעלי השפעה שלילית על חיינו. כאשר חדר הרחצה שקוף וגלוי בחדר השינה, האנרגיה בחלל יורדת, דבר שיכול לגרום לאורך זמן לפגיעות בבריאות, לקושי בפריון ואף לחולי. אם בכל זאת מעוניינים בחדר רחצה שקוף, ההמלצה היא לתלות וילון אטום ולסגור אותו בזמן השינה כדי להבטיח שינה עמוקה ורציפה, בריאות ואריכות ימים". אמן.

מייקאובר חדר שינה ג ענתי נקש - 2 (צילום: ענתי נקאש)
וילון חיצוני מכסה את פינת השירותים והמקלחת בעת הצורך. עיצוב ענתי נקאש | צילום: ענתי נקאש