אנחנו משקיעים לא מעט מחשבה וכסף בנייר הטואלט שלנו – שיהיה רך, עבה, סופג, "מפנק" ומוקף כלבלבים מדלגים ולבבות אדומים. מעולם לא הטלנו ספק ביעילותם של הגלילים כפתרון היגייני (לא רק, מסתבר שהם יעילים לדברים נוספים ומפתיעים), אבל עכשיו מסתבר שכדאי. ובעיקר כדאי לשקול להחליף אותם באביזר שקיים מאז המאה ה-17, ועדיין נחשב לאחד הפתרונות המוצלחים ביותר לניקוי אינטימי בסביבה – הבידה.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

 >> חפרו מחילה מתחת לבית שישמש כמקלט

>> אם כבר סגורים בבית, אז לפחות שהוא יהיה מסודר

 

הבִּידֵה (מהמילה Bidet בצרפתית) הוא מתקן סניטרי שנראה כמו כיור נמוך ומשמש לרחצה של איברי המין ופי הטבעת כדי לשמור על ההיגיינה שלהם. בבידה משתמשים בדרך כלל לאחר השימוש באסלה והמבנה המקובל שלו כולל ברז שבעזרתו ניתן למלא את הכיור במים חמים ופתח ניקוז שניתן לאטום בפקק. סוג אחר הוא מתקן מעורב של אסלה ובידה, שזו למעשה אסלה שאליה מחובר דוש. בדגמים משוכללים יותר יש גם בקרה חשמלית, חימום של משטח הישיבה ומתקן ייבוש באוויר חם.

אסלה עם בידה (צילום:  Milkovasa, shutterstock)
צילום: Milkovasa, shutterstock

עבור מי שהוכשר מאז שנגמל מחיתולים להשתמש באסלה ונייר טואלט, הקונספט והמראה של הבידה מרתיע ואפילו מגעיל – ויעידו על כך ההורים שביניכם שהסבירו מתישהו לילדיהם מה פשר האסלה השנייה בחדר המלון האירופאי. עבור מי שהבידה היה תמיד חלק משגרת יומו – איטליה בראש ולצדה רבים מתושבי דרום מערב אירופה, טורקיה, אמריקה הלטינית, יפן ועוד - מדובר באביזר הגיוני לחלוטין שמספק חלופה עדינה והיגיינית יותר לניגוב יסודי. למעשה, מחקר משנת 2022 השווה וגילה שרמת הזיהום הבקטריאלי לאחר עשיית צרכים גדולה משמעותית בקרב המנגבים בנייר טואלט, לעומת אלה שהשתמש בבידה כדי להתנקות.

ד"ר טרישה פאסרישה סיפרה לאתר הוושינגטון פוסט שהיתרונות של השימוש בבידה עולים בהרבה על אלה של ניר הטואלט: "אני ממליצה על זה כל הזמן למטופלים שלי שסובלים בתכיפות משלשול, במסגרת תסמונת המעי הרגיז למשל, והניגוב התכוף מציק להם בעור. הבידה מצוין במיוחד עבור אנשים עם טחורים, סדקים אנאליים או נשים שמתאוששות מלידה, ומומלץ גם למי שיש לו קושי בשיווי משקל או בקואורדינציה". באותה הזדמנות ד"ר פאסרישה מזכירה שגם את מכסה הבידה כדאי לסגור לפני השטיפה, בדומה להמלצה לעשות זאת עם מושב האסלה.

שירותים, יד מרימה מכסה אסלה (צילום: cunaplus, SHUTTERSTOCK)
לא לשכוח לסגור, שלא ישפריצו לכם חיידקים | צילום: cunaplus, SHUTTERSTOCK

שיקול נוסף להפחתת השימוש בנייר הטואלט לטובת השטיפה בבידה הוא החיסכון – בנזק לסביבה וגם בכיס שלנו (תחשבו כמה כסף אתם מוציאים על מארזי הנייר בבית מדי שנה). גם צריכת המים עבור השטיפות האלה עדיפה על פני כמויות הנייר שנדרשות לייצור גליל בודד, ועל צריכת המים בהדחות מלאות של אסלה.  

רעיון השימוש בבידה, שכאמור כבר מקובל ונפוץ בחלקים נרחבים בעולם, מתחיל לתפוס תאוצה גם במדינות אחרות, למשל בארה"ב. סיכם את זה מצוין בחור אמריקאי בשם סם, בעל חשבון הטיקטוק sambucha בסרטון שהעלה וזכה עד כה ליותר מ-2 מיליון צפיות תחת הכותרת: "האם אמריקאים הם מוזרים?"

@sambucha

Nah we chill

♬ original sound - sam
 

איך להשתמש בבידה

הקלאסי או גרסת ההייטק - כך תשתמשו במתקן:

  • בחרו מגבת וסבון שישמשו אתכם לצורך זה בלבד. הניחו אותם בהישג יד.
  • פתחו את ברז המים של הבידה וכוונו לטמפרטורה נעימה.
  • עמדו לפני הבידה, כשהמתקן מאחוריכם והנמיכו את פלג גופכם התחתון לכיוון המים הזורמים.
  • שטפו וסבנו את פלג הגוף התחתון ויבשו במגבת. זכרו לשטוף ידיים בסוף.
  • אם רוצים, זה בסדר לשטוף בבידה את הרגליים.

ואיך לא

  • אל תשתמשו בבידה כאסלה נוספת.
  • אל תשימו בו דברים, כולל כלי רחצה, עיתונים וכו'.
  • אל תשמשו בבידה כדי לכבס בגדים.