מבט בתמונתו של רחוב אחד בדובאי בשנת 1991, שבו כמה בניינים פזורים באופן ספורדי לאורך כביש מהיר ונוף מדבר עד האופק, לא רומז ולו במעט על מה שטמון לו בעתידו. ב-24 השנים שחלפו מאז השתנתה דובאי ללא היכר, הפכה לסמל לחדשנות ולכר פורה לניסויים אדריכליים. הבנייה האינטנסיבית בשנים האחרונות מקפידה להיות שוברת שיאים - גם של דובאי עצמה. מדוע האמירות העשירה ותושביה המיליארדרים בוחרים לתעל את הממון שלהם לבנייה גרנדיוזית במים, בשמים וביבשה?

"בעשר השנים האחרונות האמירויות עוברות מהפך של ממש בכל הנוגע לתפיסה של המרחב - איך נראים מוסדות ציבור? מהי איכות חיים?", מסביר פרופסור יורם מיטל, ראש מרכז חיים הרצוג לחקר המזרח התיכון באוניברסיטת בן גוריון. "דובאי עדיין בעיצומה של התהליך הזה, שנבע בין השאר משינויים פוליטיים דרמטיים בשל חילופי דורות בהנהגה. ההורים העבירו בעשור האחרון את השלטון לידי הדור הצעיר, והשינוי הזה בא לידי ביטוי בהשקעות במרחב הציבורי ובתשתית", הוא מוסיף.

למרות שיש שחושבים שהבנייה הגרנדיוזית בדובאי נובעת ממניעים דתיים, נראה כי ההפך הוא הנכון. "אנשי דת מבקרים את הגישה הזו, הם רואים בה משהו שלא מתאים למסר הדתי של צניעות וענווה", אומר מיטל. טעות נוספת "ופטרונית למדי", הוא מציין, "היא בתפיסה שלפיה דובאי מושפעת מהמערב. היא דווקא הסתכלה הרבה יותר מזרחה וביקשה לשבור את המראה האדריכלי המסורתי שהיה קיים ולהכניס את המודרניות כפי שהיא באה לידי ביטוי במדינות כמו סינגפור או אינדונזיה".

גם אם האדריכלים שלהם מגיעים מהמערב, הדיאלוג האדריכלי בדובאי הוא לכיוון מזרח. במערב, אומר מיטל, כבר לא "אין" (in) להגיד "לנו יש את הבניין הגבוה בעולם", בשונה ממקומות כמו סינגפור, טוקיו או הונג קונג. "הגרנדיוזיות אצלם מצביעה על הישגיות יוצאת דופן ומוחצנת, כמו אנשים שבוחרים לנהוג בפורשה או במרצדס מפוארת".

דובאי, נוף של רחוב ראשי בדובאי בשנת 1991 (צילום: imgur.com)
נוף של רחוב ראשי בדובאי בשנת 1991 | צילום: imgur.com

דובאי, אותו הרחוב של 1990 בשנת 2007 (צילום: kloppex.ru)
אותו הרחוב של 1990 בשנת 2007 | צילום: kloppex.ru

עוד באתר לעיצוב הבית:

ההצעות לא מפסיקות לזרום

במקום שבו הכסף אינו פקטור, אדריכלים רבים מפנטזים על ההרפתקה הארכיטקטונית הבאה שלהם בדובאי. ההצעות לא מפסיקות לזרום: מפארק השעשועים הגדול בעולם, דרך מגדלים דינאמיים ועד מגרשי ספורט עצומים. אך גם בירת המנופים של העולם נפגעה מהמשבר הכלכלי העולמי, ופרויקטים רבים יישארו בגדר חלום. המשקיעים הפרטיים, שעומדים מאחורי מרבית הפרויקטים היקרים ביותר בדובאי, לא צפו את הטלטלות האחרונות בשוק הגז והנפט. "הם השקיעו מיליארדים במגדלי יוקרה כשחבית נפט עלתה כ-150 דולרים", אומר מיטל, "אך הם לא העריכו שמחירה ירד לפחות מ-50 דולר". אמנם נרשמה האטה בבנייה, אך עם זאת פרויקטים רבים ממשיכים להיבנות, ופניה של האמירות יעברו מתיחה נוספת עד שנת 2020. אספנו עבורכם כמה מהפרויקטים המסקרנים ושוברי השיאים שבדרך.

בשמים:

גלגל הענק הגדול בעולם Dubai Eye במתחם Bluewaters

במתחם המגורים Jumeirah Beach, שיכלול חנויות, בניינים ואזורי בילוי, יבנה גם גלגל הענק הגדול בעולם, שיתנשא לגובה 210 מטרים. בפסגתו ייהנו הצופים מנוף עוצר נשימה של קו החוף האקזוטי של דובאי. הכיכר בבסיסו של ה-Dubai Eye תשמש כמתחם בידור ואירועים פרטיים. לאחר כמה דחיות, גלגל הענק צפוי להיחנך עוד השנה.

דובאי, גלגל הענק הגדול בעולם (צילום:  meraas.com)
גלגל הענק הגדול בעולם | צילום: meraas.com

שדה התעופה הגדול בעולם 

שדה התעופה העצום של דובאי פועל אמנם כבר חמש שנים, אך בשלהי השנה שעברה הודיעה האמירות על השקעה של 32 מיליארד דולרים בהרחבתו - כך שיהפוך לשדה התעופה הגדול בעולם. בדובאי מצפים כי שדה התעופה המורחב יוכל להתמודד עם יותר מ-120 מיליון נוסעים במשך השנה. לאחר שתושלם ההרחבה בעוד כחמש שנים, יוכל שדה התעופה להכיל מאה מטוסי אירבוס A380 סופרג'מבוס בו זמנית.

דובאי, שדה״ת בדובאי  (צילום: dubaiairports.ae)
שדה התעופה בדובאי | צילום: dubaiairports.ae

מגדל המגורים הגבוה בעולם Meydan One

בגובה של 771 מ"ר מעל לפני הים יעמוד לו אי שם בשנת 2020 מגדל Meydan One, שצפוי להיות מגדל המגורים הגבוה בעולם ולאכלס לא פחות מ-78 אלף דיירים. הפרויקט, שעלותו מוערכת בכ-6.7 מיליארד דולר, יהיה השני בגובהו בעולם - במקום הראשון ייוותר, איך לא, מגדל בורג׳ חליפה (828 מ"ר). הקומפלקס יכלול בתוכו מרכז קניות שבו יותר מ-300 בתי קפה ומסעדות, מרכז ספורט שיתפרש על שטח של 2322 מ"ר, מלון עם 350 חדרים, מרינה בקומת הקרקע, רצועת חוף פרטית באורך 300 מטרים, אתר הסקי המקורה הגדול ביותר בעולם (בעל מדרון גלישה באורך 1.2 קילומטרים), ואת המצפה הגבוה ביותר בעולם, בגובה 665 מ"ר.

דובאי וואן  (צילום: Meydan City Corporation)
מגדל המגורים הגבוה בעולם Meydan One | צילום: Meydan City Corporation

דובאי וואן  (צילום: Meydan City Corporation)
לא פחות מ-78 אלף דיירים | צילום: Meydan City Corporation

הפנטהאוז היקר במזרח התיכון

האמירות חתומה גם על הפנטהאוז היקר במזרח התיכון הממוקם בפרויקט Palm Jumeirah, המשתרע על פני  3,946 מ"ר ותג המחיר שלו עומד על 192 מיליון שקלים. הדירה מכילה כמה מכילה פיצ'רים אקסקלוסיביים כמו מרפסת ענקית (1,546 מ"ר) בקומה ה-25 שצופה על כל העיר וגם אל הים, בריכת אינסוף, ספא, חדר כושר פרטי, סלון יופי וחדר קולנוע. היא שברה את השיא שהיה שייך עד כה לדירה במגדל בורג׳ חליפה (שמחירה כ-64 מיליון שקלים), אך היא לא תהיה מוכנה עד שנת 2017. יש למה לחכות.

פנטהאוז בדובאי  (צילום: OnePalm)
הפנטהאוז היקר במזרח התיכון | צילום: OnePalm
פנטהאוז בדובאי  (צילום: OnePalm)
עוצב על ידי משרד ארכיטקטים ניו יורקי | צילום: OnePalm
פנטהאוז בדובאי  (צילום: OnePalm)
המון פיצ'רים אקסקלוסיביים | צילום: OnePalm

פנטהאוז בדובאי  (צילום: OnePalm)
2017 מתקרבת | צילום: OnePalm

באדמה:

מוזיאון העתיד

יורש העצר של דובאי הורה על יישום מהיר של תוכניות המוזיאון, שישחק תפקיד חשוב כמקור השראה לחידושים וחממה לרעיונות. המוזיאון יוקם באזור מגדלי האמירויות ויושלם עד שנת 2017. הוא יכיל בתוכו את סביבת החדשנות "הטובה בעולם", לדברי מתכנניו, והמבקרים יוכלו לחוות את העתיד באמצעות סימולציות חדשניות והדגמות אינטראקטיביות.

מגדלי אלאדין

עיצובו של הקומפלקס העצום המתפרש על פני 4,000 דונם שבנייתו תחל בשנה הבאה הושפע מסיפורי "אלף לילה ולילה" על אודות אלאדין וסינבאד המלח. העיר אלאדין תציג שישה מגדלים, חלקם מעוצבים בדמות המנורה הקסומה של אלאדין, המחוברים על ידי גשרים ממוזגים עם שבילים נעים. המגדלים יהיו בני 34, 26 ו-25 קומות, ויכילו משרדים, לפחות מלון אחד, וחניה ל-900 מכוניות.

מגדלי אלאדין בדובאי (צילום: Dubai Municipality)
מגדלי אלאדין | צילום: Dubai Municipality
מגדלי אלאדין בדובאי (צילום: Dubai Municipality)
בהשראת דמויות מ"אלף לילה ולילה" | צילום: Dubai Municipality

מגדלי אלאדין בדובאי (צילום: Dubai Municipality)
נגיעות של מאפייני היופי והתיירות של העיר | צילום: Dubai Municipality

הקניון הגדול בעולם Mall of the world

6.8 מיליארד דולרים יושקעו כדי להבטיח לתושבי דובאי ולתיירים את חוויית הקניות היוקרתית והגדולה בעולם. הוא ימוקם בעיר המקורה (בעלת בקרת טמפרטורה) הראשונה בעולם, שתתפרש על פני 4.5 מיליון מ"ר, שם ייבנה גם פארק השעשועים המקורה הגדול בעולם, שכיפת הזכוכית שלו תיפתח בחודשי החורף. גודלו של הקניון עצמו יהיה כ-700 אלף מ"ר, והוא ייבנה כשדרות ברחוב, בשונה מהקניונים הקיימים כיום בדובאי.

ומתחת למים:

הפארק התת ימי הגדול בעולם Pearl of Dubai

"הפנינה של דובאי", שתמוקם במים הרדודים של "איי העולם" המפורסמים, עוצבה בהשראת הסיפורים המיתיים של העיר האבודה אטלנטיס, סדרת סרטי "שודדי הקאריביים" והסרט "אווטאר". הפארק, שגודלו צפוי להיות כ-20 אלף מ"ר, יהיה נגיש לשחיינים ולצוללנים מכל הגילים והרמות. החברה שמתכננת את הפארק סיפרה כי כולם יוכלו ליהנות ממנו: הוא יבלוט גם מעל פני השטח, שחיינים יוכלו לצפות בו בעזרת שנורקל ומשקפיים וצוללנים יוכלו לחקור את מעמקי המים.

דובאי, הפארק התת ימי (צילום: reefworlds.com)
הפארק התת ימי | צילום: reefworlds.com

וילות תת מימיות "סוסון הים הצף"

42 הווילות, שעל פי ההערכות יושלמו בסוף 2016, יהיו הראשונות מסוגן בעולם. מדובר בווילות של שלוש קומות שהתחתונה שבהן תת מימית לחלוטין. טכנית, מדובר בסירות שאינן בתנועה, אך בעליהן יוכלו להזיזן בחיפוש אחר פרטיות. המתכננים מתכוונים ליצור גם ריף אלמוגים מלאכותי מתחת לווילות, גם כדי לשמר את אלה שהפרויקט קרוי על שמם – סוסוני הים, הנמצאים בסכנת הכחדה – וגם כדי לספק נוף חלומי לדיירים.

בתי סירה תת מימיים 3 (צילום: splash news - Kleindienst Group)
וילות תת מימיות "סוסון הים הצף" | צילום: splash news - Kleindienst Group
בתי סירה תת מימיים 6 (צילום: splash news - Kleindienst Group)
עם נוף לקרקעית הים | צילום: splash news - Kleindienst Group
בתי סירה תת מימיים 5 (צילום: splash news - Kleindienst Group)
ריף אלמוגים מלאכותי מרהיב | צילום: splash news - Kleindienst Group
בתי סירה תת מימיים 4 (צילום: splash news - Kleindienst Group)
חלק מפרויקט האיים העולמי | צילום: splash news - Kleindienst Group

בתי סירה תת מימיים 2 (צילום: splash news - Kleindienst Group)
בית סירה מרחף במפרץ | צילום: splash news - Kleindienst Group

המלון התת ימי Water Discus

המלון, שיהיה כמובן הגדול מסוגו ביותר מתחת למים, יכיל 21 סוויטות מתחת ומעל למים שייבנו באופן שמדמה ספינת חלל. הודות לבקרת אקלים ממוחשבת יוכלו אורחי המקום ליהנות מצפייה בפלאי עמקי האוקיינוס ביום ובלילה. במקום יוצעו בריכה פנימית לאימוני צלילה, שיעורי צלילה, ניווט בכלים תת ימיים וכדומה. המלון היוקרתי יכיל מנחת למסוקים ימיים, ספה, גינה, בר ועוד.

מלון מתחת למים, מבנה על, Water Discus Hotel Dubai  (צילום: Water Discus Hotel Dubai)
Water Discus Hotel Dubai | צילום: Water Discus Hotel Dubai
מלון מתחת למים, גובה, Water Discus Hotel Dubai  (צילום: Water Discus Hotel Dubai)
21 סוויטות מתחת ומעל למים | צילום: Water Discus Hotel Dubai
מלון מתחת למים, חוף, Water Discus Hotel Dubai  (צילום: Water Discus Hotel Dubai)
אימפריה תת ימית של ממש | צילום: Water Discus Hotel Dubai
מלון מתחת למים, מרכז, Water Discus Hotel Dubai  (צילום: Water Discus Hotel Dubai )
מדמה ספינת חלל | צילום: Water Discus Hotel Dubai
מלון מתחת למים, נוף, Water Discus Hotel Dubai  (צילום: Water Discus Hotel Dubai)
צפייה בפלאי עמקי האוקיינוס | צילום: Water Discus Hotel Dubai

מלון מתחת למים, שולחן, Water Discus Hotel Dubai (צילום: Water Discus Hotel Dubai)
צילום: Water Discus Hotel Dubai

>> לעוד מלונות תת ימיים בעולם