אנחנו נאספים סביבו לפחות פעם אחת ביום, מנהלים שיחות משפחתיות, ולעיתים אף מוציאים אותו מהקשרו המקורי ומציבים עליו את הלפטופ בתחילתו של יום עבודה. במרבית הבתים מתפקד שולחן האוכל על תקן לב הבית ומאחד סביבו, חברתית וקולינארית, את כל המשפחה.

אפשר להתייחס לפינת האוכל כאל חלל סטנדרטי ואפשר, באמצעות תכנון נכון ומעט השקעה, להפוך אותה לפנינה צבעונית שתאיר ותרענן את הבית במגוון עיצובים, צבעים וסגנונות. לרגל יום המשפחה קבלו 10 טיפים שיעזרו לכם לתכנן, ליצור וגם לשדרג חללי אוכל קיימים לכדי פינת אוכל יפהפייה, פרקטית, משפחתית ומזמינה.

גילי רשף, מבט לחצר (צילום: שי אדם)
שולחן כפרי מחמם למטבח מודרני. עיצוב: גילי שיף | צילום: שי אדם
אין תמונה
או ניגודי צבעים. The Box

גליה שטרנברג, פינת אוכל כסאות (צילום: שי אדם)
האם היא משמשת לארוחות יומיומיות או רק לסופי שבוע. עיצוב: גליה שטרנברג | צילום: שי אדם

פרקטיות השימוש: מגדירים מטרות

עוד לפני שלב העיצוב, השדרוג והסגנון, חשוב לשאול כמה שאלות חשובות, באמצעותן נוכל לתכנן פינת אוכל המותאמת עבורנו באופן אישי, ולא ניפול למלכודת ה"יפה אך לא פרקטי בכלל". ראשית, יש להגדיר אם פינת האוכל תשמש אותנו על בסיס יומי או שמא רק בארוחות שישי, חגים ואירועים מיוחדים. פינת אוכל פעילה המשמשת את בני המשפחה בוקר, צהריים וערב צריכה להיות פרקטית ונוחה לניקוי. לכך יתאימו חומרים אטומים וקלים יותר לתחזוקה כפורניר עם ציפוי, פורמייקה וזכוכית.

פינת אוכל למטרות אירוח יכולה להיות מסוגננת ויפה יותר מאשר פונקצינאלית, ולכן גם ורסטילית יותר בעיצובה ובחומרים מהם עשויה. לפינה חגיגית שכזו יתאימו חומרים טבעיים וסופגים כעץ ממוחזר, עצים מפירוקי בתים וסירות ועץ מלא. חומרים אלו רגישים יותר לכתמים ולמכות ולכן קשים יותר לניקוי ותחזוקה. עם זאת, תהליך ההתיישנות וההתבלות של חלק מהחומרים הטבעיים נראה טוב ומוסיף אופי וסגנון ייחודי לשולחן, המתקבל דווקא בזכות פגעי הזמן, הסדקים וכתמי היין המותירים עליו את חותמם.

פינות אוכל משפחתיות, אירית אקסלרוד (צילום: עמית גרון)
לבן ונקי. עיצוב: אירית אקסלרוד | צילום: עמית גרון

הוד השרון, פינת אוכל (צילום: הגר דופלט)
שולחן עץ צבוע בטכניקת וואש ומעליו בדים נשפכים. עיצוב: דלית וינשטוק | צילום: הגר דופלט

מרחבים ומרווחים: עגול, מרובע או מלבני

עוד לפני שמחליטים על סגנון ועיצוב, יש להתחשב בגודל הדירה ובחלל המיועד. האם הדירה קטנה או גדולה, האם החלל בו תמוקם פינת האוכל צפוף ועמוס בפרטים או מרווח ופתוח? לדירה קטנה יתאים שולחן קטן שנפתח לשולחן גדול. לדירה מרווחת יתאים שולחן מרובע או עגול שתופס ומבזבז יותר מקום, היות שלא ניתן להצמידו לקיר. שולחנות מרובעים או מלבניים הם הסטנדרט ויתאימו לדירה בגודל ממוצע.

פינות אוכל, טלי רוזנשטיין ורקפת גולדפרב (צילום: אלעד שריג)
הגדירו מטרות. עיצוב: טלי רוזנשטיין ורקפת גולדפרב | צילום: אלעד שריג
מיכל שלגי, פינת אוכל גובה (צילום: עומרי אמסלם)
שולחן עגול לחללים קטנים. עיצוב: מיכל שלגי | צילום: עומרי אמסלם

פינת אוכל - למגזין (צילום: עודד סמדר)
שולחן שנפתח לחלל מוגבל. עיצוב: איתי בן חיים ועומר לוין | צילום: עודד סמדר

שבירת המראה המוכר: צבעים במינון הנכון

שולחן הוא רהיט דומיננטי ולכן לא צריך להיות אובר אופנתי, אלא לספק תחושה ויזואלית נעימה לאורך זמן. צבעים צעקניים או צורות חדות מדי עלולים להימאס די מהר ולהשתלט על חלל הבית, לכן חשוב למנן נכונה את הצבעוניות והססגוניות. הטרנד השולט כיום הוא אקלקטיות צבעונית נעימה המושגת משילובי צבעים, מרקמים וחומרים שונים. יש לכם בבית או במחסן כיסאות מסוגים שונים, קלאסיים, מודרניים, ישנים ואפילו בגבהים שונים? שלבו ביניהם, שברו סטים קיימים, ערבבו וצרו מראה רענן שיקפיץ וירענן את פינת האוכל הבנלית לכדי חלל צבעוני ומזמין. אותו כנ"ל חל על כיסאות המרופדים בצבעים ממשפחה דומה או שונה ויוצרים יחדיו מראה וינטג'י כפרי.

סטפני גריב בשיפוץ, פינת אוכל (צילום: יוראי ליברמן)
שילובי צבעים, מרקמים וחומרים. עיצוב: סטפני גריב | צילום: יוראי ליברמן
הפקה צבעונית, פינת אוכל  (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
מראה רענן שיקפיץ את החלל. צולם בבית האדרכלית עידית רפטין, סטיילינג: אורנה מזור | צילום: לימור הרצוג אהרוני

בית באורנית, פינת אוכל גובה (צילום: רגב כלף)
סוגים שונים, גבהים שונים. עיצוב: הילה ברונשטיין | צילום: רגב כלף

שידוכים מעולמות אחרים: עתיק עם מודרני

החומר הוא זה שקובע את אופי השולחן. זכוכית מקנה אופי קר יותר; טכניקת צביעה אטומה ואחידה כשלייפק יוצרת אופי קר ומדויק; עצים יוצרים מראה חם וביתי; עץ ממוחזר או מלא יוצר אווירה כפרית ופורניר יוצר מראה חם אך נקי ורענן, המזוהה עם הסגנון האיטלקי. מומלץ ויפה לשלב חומרים וסגנונות שונים בעיצוב פינת האכילה. שולחן עתיק, למשל, אשר סביבו יוצבו כיסאות מודרניים וצבעוניים, יצור מראה מעניין ולא צפוי. באותו הקשר ניתן להציב כפלטת שולחן דלת ישנה ולשדך לה רגליים מחומרים שונים מעולמות עיצוב מנוגדים: מראה תעשייתי מול קלאסי למשל, וינטג'י מול מודרני ונקי מול אקלקטיות צבעונית.

פינת אוכל (צילום: שי אדם)
החומר הוא זה שקובע את אופי השולחן. עיצוב: יניב ומור ויימן | צילום: שי אדם

ויקי עוזר, פינת אוכל ומטבח (צילום: הגר דופלט)
עץ ממוחזר או מלא יוצר אווירה כפרית. עיצוב: ויקי עוזר | צילום: הגר דופלט

קישוטים סביבתיים: יוצרים אופי

כל פינת אוכל תשודרג פלאים כאשר תחובר לאבזור מחמיא שישלים את התחושה שמבקשים ליצור. שטיח, צבע קיר נועז, טפט צבעוני, קערות מעניינות, ראנרים וגם גופי תאורה מגוונים, יוצרים עניין ואופי לחלל האכילה. טפטים כהים, למשל, יוצרים תחושה דרמטית ומכובדת, וילונות שיפון מבד בהיר יוצאים אווריריות, ומראת רוחב הנתלית על הקיר יוצרת מראה אלגנטי ותחושה של גודל ומרחב.

כאשר בוחרים את האביזרים המקיפים את פינת האוכל, כדאי להקפיד שהם לא יתכתבו בצורה מדויקת עם השפה עיצובית של השולחן. מראה משלים ומתכתב בחומר או בצבע או בגוון דומה עלול ליצור עומס ויזואלי וכבדות. אם בוחרים לדוגמה שולחן אוריינטלי, כדאי להציב מעליו משטח מודרני (מזכוכית למשל) אשר יצור ניגודיות מעניינת. כנ"ל לגבי שולחן וכיסאות צבעוניים המוצבים על משטח נקי כגון פרקט או שטיח חלק.

עידית זכריה רחובות, פינת אוכל (צילום: שי אפשטיין)
קיר תמונות להשלמת המראה. עיצוב: עידית ונטע זכריה | צילום: שי אפשטיין
פינת אוכל -למגזין (צילום: ליאור קסון)
ליצור אווירה נעימה מסביב. עיצוב עדי כהן חמיצר | צילום: ליאור קסון

הביתה חן פינת אוכל (צילום: הגר דופלט)
רגליים צבעוניות נותנות את הטוויסט. הביתה של חן, באדיבות הביתה | צילום: הגר דופלט

תאורה ואווירה: גופי  תאורה מגוונים

כדאי לשלב בפינת האוכל כמה סוגי תאורה כדי להאיר בצורה נכונה את האוכל וליצור אווירה הניתנת לשינוי במחי לחיצת כפתור. רצוי לשלב בין תאורה ישירה אשר תוצב מעל השולחן, תאיר ותבליט את האוכל, לתאורה היקפית מלווה שתפוזר מסביב לשולחן ותשרה תחושה רומנטית רכה. שנדליר או גוף תאורה דומיננטי שיוצב מעל השולחן, גם יפזר אור בכל החלל וגם ישמש כאלמנט עיצובי.

בתים לחג, רנה דוקטור פינת אוכל, צילום שי אדם (צילום: שי אדם)
גוף תאורה מנוגד למראה השולחן. עיצוב: רנה דוקטור | צילום: שי אדם

פרנקל, פינת אוכל (צילום: שי אדם)
לשלב בין תאורה ישירה מעל השולחן לתאורה היקפית. עיצוב: נירית פרנקל | צילום: שי אדם

צורות ישיבה מגוונות: לשלב ספסל

כדי ליצור פינת אוכל יחודית ומגוונת אשר שוברת את המראה המוכר, כדאי לבחור בשולחן אוכל מוגבה בסגנון שולחן בר ומסביבו כסאות מתאימים. גובהו הבינוני של השולחן כמו גם צורת הישיבה הנוחה והלא רשמית סביבו, יוצרים פינת אוכל כיפית שמתאימה לארוחות משפחתיות מהירות ולבית מרובה ילדים. באותו הקשר, אם מדובר במשפחה מרובת ילדים, נוח, יפה ופרקטי לשלב בפינת האוכל ספסל עליו ניתן לצופף את הילדים ובו זמנית לאפשר להם משחקיות ותחושת מרחב. בעוד כסאות מוזזים באופן תמידי על ידי ילדים ונגררים על הרצפה, ביחוד בארוחות משפחתיות: ספסל נותן שקט בעיניים ובאוזניים ומאפשר עצמאות כיפית לכל היושבים עליו.

מטבח (צילום: ליאור קסון)
ספסל נותן שקט בעיניים. עיצוב: הילה ואסף | צילום: ליאור קסון
הביתה סלעית שולחן אוכל עץ (צילום: הגר דופלט)
ויש ספסל אלגנטי. הבית בסלעית, באדיבות הביתה | צילום: הגר דופלט

גלי צוק חדש, שולחן אוכל (צילום: טטיאנה פאוטוב)
או של פקניק. עיצוב: גלי צוק | צילום: טטיאנה פאוטוב

הקשר בין השולחן לרצפה: עושים מקום לרגליים

רגלי השולחן הם אחד החלקים החשובים והקשים ביותר לבחירה. לפני שרוכשים שולחן יש לוודא שנוח להכניס את הכיסאות ולשבת מסביב לשולחן מבלי שרגלי השולחן יריבו עם שלנו או ישפשפו את הברכיים במידה שנעלנו נעלי עקב. שולחן סטנדרטי הוא בגובה 74-76 ס"מ. כל שולחן הנמוך ממידה זו יפריע לרגליים ולא יאפשר לשבת בנוחות מסביבו. בשוק קיימים כיום מגוון סוגי רגליים: מוצלבות בצורת איקס, מנימליסטיות, דומיננטיות וקלאסיות בעיצובן. בנוסף לאלו ישנם שולחנות המגיעים עם קורה עליה ניתן להניח את הרגליים בנוחות, ולהרוויח על הדרך מראה מקורי ורענן.

הילת סטריקובסקי .למגזין פינת אוכל 2 (צילום: שי אדם )
לתחום את פינת האוכל בשטיח או ריצוף שונה. עיצוב: הילית סטריקובסקי | צילום: שי אדם

הבית של אנדריאה, מטבח (תמונת AVI: הגר דופלט)
יש חשיבות למבנה הרגליים. עיצוב: אנדריאה | תמונת AVI: הגר דופלט

תחימה והגדרה: ריצוף שונה מתחת לשולחן

לפני שמתכננים את פינת האוכל יש לקחת בחשבון את מיקומה ברחבי הבית. אם מדובר בפינת אוכל המוצבת במטבח, יש לשמור בסגנון ובצבע על השפה העיצובית של המטבח, ולא לעצב אותה כנטע זר. אם פינת האוכל ממוקמת בחלל אחר, כדאי לתחום אותה באמצעים ויזאולים יפים וצבעוניים כגון שטיח או ריצוף שונה היוצר הבדל בולט בצבע ובחומר מזה בו מרוצף כל הבית. פרקט, משטח צבעוני או כל אלמנט המנוגד בצבע ויוצר מסגור והגדרה ברורה של הפינה, יעשו גם אם העבודה ויצרו תיחום המוסיף לחלל בו מוצבת פינת האוכל מראה חי ומעניין.

תל אביבית, פינת אוכל גובה (צילום: הגר דופלט)
להכניס בנוחות את הכסאות. עיצוב: Studio Details | צילום: הגר דופלט

גלית, מטבח מקרר כיור (צילום: רינת שניידובר)
שולחן מלבני מנירוסטה. עיצוב יעל גלעד וגלית שיף | צילום: רינת שניידובר

קישוט השולחן: לפי עונות השנה

בקבוקי קריסטל יפים, מערום של נרות, מגש נאה, משטחי בוצ'ר להנחת סירים חמים ושלל אלמנטים שימושיים ויפים, יצרו שולחן אוכל מעניין, חם ומזמין. בחורף אפשר למקם על השולחן צנצנות זכוכית יפות עם תערובות תה, מקלות קינמון וסוכר חום ומסביב לערום ספלים חורפיים. בקיץ אפשר להציב בלב השולחן קערת פירות וקנקן שקוף עם מים ועלי נענע טריים המזמינים לגימה ומשרים תחושה נעימה. עלים גדולים שניתן לרכוש בחנות פרחים יכולים לשמש כפלייסמנטים לא קונבנציונאליים ואפילו כראנר יצירתי לאורך השולחן.

הביתה של קרן שביט (צילום: הגר דופלט)
קישוט השולחן תלוי בעונה. הבית של קרן שביט | צילום: הגר דופלט

הטיפים באדיבות אדם אפרת, מעצב ובעלים, חברת רהיטי butchersאורנה רוקח, אדריכלית, מעצבת פנים וסטייליסטית; מיכל איתני פארי, סמנכ"ל הסחר של רשת ביתילי.

 ועוד כמה עצות טובות לבחירת שולחן אוכל
שולחן האוכל - הלב הפועם של הבית