בעיצוב פנים לפעמים הגודל כן קובע, ורובנו נעדיף חללים פתוחים, גדולים ורחבים על פני חללים מצומצמים וסגורים. עם זאת, במקרים רבים עולה הצורך לחלק את החלל הפתוח על מנת ליצור הפרדה בין פונקציות ושימושים שונים, למשל תכנון פינת משחקים או פינת עבודה בחלל הציבורי, חדר ארונות שנמצא בתוך חדר השינה או מבואת כניסה שנרצה להצניע מאזור הסלון. באופן טבעי רובנו נבחר לבנות קיר, אך חשיבה יצירתית יכולה לעזור לנו ליצור את החלוקה הדרושה בלי לאבד מתחושת המרחב והפתיחות, מקשר העין הנוצר בין הפונקציות ומהאור שעובר דרך החללים. מחיצות גבס, עץ, זכוכית, מתכת, בד ואפילו חבל יכולות לעשות את העבודה, בהתאם למידת הדינמיות שתצטרכו ומידת הפרטיות שתרצו בכל אחד מהחללים.

עוד בערוץ עיצוב הבית:   

בנייה קלה

הדירה הזו בשהם מדגימה מצב סטנדרטי בדירות רבות - מסדרון ארוך שמוביל לחללים הפרטיים הגובל עם הסלון ומצמצם אותו. במקרה הזה בחרה מעצבת הפנים נטלי רשף להחליף חלק משמעותי מהקיר במחיצה קלה של סטודיו FE, העשויה ממתכת מחוררת בדוגמה גיאומטרית ומעניינת, בחלקה פתוחה ובחלקה סגורה. המחיצה המאווררת הגדילה את הסלון באופן משמעותי והפיחה רוח חיים במסדרון המשעמם.

מחיצות01, להגדיל את הסלון על חשבון המסדרון (צילום: סיון אסקיו, עיצוב-נטלי רשף)
להגדיל את הסלון על חשבון המסדרון | צילום: סיון אסקיו, עיצוב-נטלי רשף

חם אש

מחיצה בכל חלל יכולה וצריכה להפוך לאלמנט עיצובי בפני עצמו, בייחוד כאשר מדובר בחלל הציבורי של הבית. כאן מעצב הפנים ניצן הורוביץ שילב קמין חמים במראה יוקרתי ומעט תעשייתי במחיצת הגבס, כך שהוא הופך למוקד עניין מכל הכיוונים. המחיצה עוצבה באופן המאפשר מעבר משני הצדדים וכך לא חוסמת את החלל אלא משתלבת איתו.

מחיצות02, קמין ששולב במחיצת גבס (צילום: עודד סמדר, עיצוב-ניצן הורוביץ)
קמין ששולב במחיצת גבס | צילום: עודד סמדר, עיצוב-ניצן הורוביץ

קשור היטב

מורגן שכותבת את הבלוג The Brick House חיפשה דרך לחלק את החלל התעשייתי הגדול הזה על מנת ליצור בו תחושה פרטית ואינטימית יותר וכן אזורים המתאימים לאחסון ולעבודה. כדי לא לחרוג מתקציב הפרויקט הוחלט להשתמש בחומרים טבעיים וזולים יחסית, מסגרות עץ שביניהם מתוחים חבלים. מעבר לכך שהמחיצה מאפשרת מעבר וזרימה של אוויר ואור, החבלים משדרגים את החלל בטקסטורה חמימה ומעניינת.

מחיצות03, מסגרות עץ שביניהן מתוחים חבלים (צילום: the-brick-house.co)
מסגרות עץ שביניהן מתוחים חבלים | צילום: the-brick-house.co

מלפנים ומאחור

דרך פופולרית ופשוטה ליצור הפרדה בין חללים היא בעזרת ריהוט מסיבי, כמו ספה, ארון או ספרייה. במקרה שמדובר באלמנט פונקציונלי המאפשר אחסון, ניתן לתכנן אותו באופן כזה שישרת את שני הצדדים וכן ישדרג את שניהם מבחינה עיצובית. כך עשתה המעצבת אנט פרומר, אשר תכננה בשיתוף עם חברת דומיסיל ספרייה דקורטיבית דו צדדית, החוצצת בין חלל המדרגות לבין הסלון.

המעצבת שני אוסישקין דרי הפרידה בין אזור השינה לאזור ארון הבגדים בעזרת מחיצה קיר גבס שבה שולבה משרבייה עדינה, והוסיפה אופי לחדר שינה והפרדה אלגנטית.

מחיצות04, ספרייה דו צדדית (צילום: אלעד גונן באדיבות דומיסיל, עיצוב-אנט פרומר)
ספרייה דו צדדית | צילום: אלעד גונן באדיבות דומיסיל, עיצוב-אנט פרומר

שני אוסישקין, שינה (2) (צילום: שירן כרמל)
קיר גבס בשילוב משרבייה. עיצוב: שני אוסישקין דרי | צילום: שירן כרמל

רד מעל מסך הטלוויזיה שלי

מסכים מכל הסוגים והמינים הם חלק משמעותי מהבתים שלנו, ובמקרים רבים מיקום הטלוויזיה משפיע על תכנון החלל כולו. בחלק מהמקרים תכנון של יחידת מדיה עצמאית, שאינה צמודה לקיר אלא ניצבת במרכז החלל, יכולה לעזור לכם לפתור כמה בעיות בבת אחת. למשל בדירה שתוכננה על ידי המעצבת ענבל צלקה עבור משפחה עם ילד בכיסא גלגלים, היה צורך לאחסן הליכון ואלמנטים גדולים נוספים במרכז הבית אך באופן מוצנע, לשם כך תוכנן קיר מדיה שמאחוריו ספרייה דקורטיבית וצבעונית וביניהם שטח אחסון ומעבר. בדירה אחרת בתל אביב, שתכננו הרשאגה שטרנברג אדריכלים עבור זוג בגיל השלישי, חוברו שני חדרים ליצירת סוויטת שינה אחת גדולה, בין אזור השינה לאזור הארונות מפרידה יחידת מדיה אלגנטית בשחור.

מחיצות05, יחידת מדיה עצמאית בסלון (צילום: נדב פקט, עיצוב-ענבל צלקה)
יחידת מדיה עצמאית בסלון | צילום: נדב פקט, עיצוב-ענבל צלקה

מחיצות05, הפרדה בין אזור השינה לאזור הארונות והאחסון (צילום: שי אפשטיין, אדריכלות-הרשאגה שטרנברג אדריכלים)
הפרדה בין אזור השינה לאזור הארונות והאחסון | צילום: שי אפשטיין, אדריכלות-הרשאגה שטרנברג אדריכלים

השקופים

אם מחיצות זכוכית נחשבות אצלכם כאלמנט שמתאים למשרדים בלבד, אז אתם טועים, ובגדול. זכוכית מאפשרת ליצור הפרדה מלאה בין חללים בלי לאבד קשר עין ביניהם ובאופן המשמר את תחושת החלל ואת מעבר האור בין החדרים. מעצבת פנים נורית גפן תכננה מחיצת זכוכית הממוסגרת בפרופיל בלגי בהיר ליצירת הפרדה בין המשרד הביתי לשאר אזורי הבית, בהביטאט תוכלו למצוא מחיצות דקיקות של פיירו ליסוני, המורכבות מלוחות זכוכית שביניהם אריג דק, חצי שקוף, המייצר אפקט מעניין המטשטש את המבט בין החללים אך אינו סוגר אותם.

מחיצות06, הפרדה בין המשרד לבית (צילום: שי בן אפרים,  עיצוב-נורית גפן)
הפרדה בין המשרד לבית | צילום: שי בן אפרים, עיצוב-נורית גפן

מחיצות06, מחיצות זכוכית של פיירו ליסוני בהביטאט (צילום: עמית גרון)
מחיצות זכוכית של פיירו ליסוני בהביטאט | צילום: עמית גרון

הגמישות משתלמת

דיאן שכותבת את הבלוג In my own style רצתה להפריד בין פינת העבודה שלה לבין הסלון. לצורך כך היא מצאה בחנות יד שנייה שלוש דלתות זולות במיוחד, עם צירים ביניהן המאפשרים להן להתקפל. היא צבעה אותן בגוון לבן מבריק, את הצירים הדגישה בזהב והבריקה עם הבחירה למקם בחלק התחתון גלגלים לתנועה פשוטה במיוחד. הפרויקט כולו, כולל החומרים, עלה פחות מ-200 שקל וכך בהשקעה קטנה יחסית הצליחה להסתיר את הבלגן שבחדר העבודה מפני האורחים שיושבים בסלון. אם אהבתם את זה, כנראה שתאהבו גם את הפרגוד שיצרה בשיטה דומה.

מחיצות07, הפרדה בין חללים בפחות מ-200 שקל (צילום: inmyownstyle.com)
הפרדה בין חללים בפחות מ-200 שקל | צילום: inmyownstyle.com

הבחירה המתבקשת

אם בפרגודים עסקינן, אז נעצור לרגע להרחיב בנושא. מדובר כנראה באחת השיטות הפשוטות ביותר לייצר תחושת פרטיות בתוך חלל גדול או לחילופין להסתיר ארגזים, אחסון ושאר ערימות מבולגנות ולשמור על החלל המרכזי מאורגן ומסודר. ניתן לנייד ולהזיז אותו בקלות, הוא מתאים למגוון חללים וניתן למצוא אותו במגוון צורות, גדלים ועיצובים. ב-SETI למשל תמצאו פרגוד לבן בעיצוב גיאומטרי של המעצב האמריקאי Jonathan Adler (מחיר: 6,850 שקל) ואצל שרית שני חי תוכלו להזמין פרגוד לפי מידות החלל שלכם מקולקציה בהשראת אריגה (מחיר: מ-8,000 שקל). אם תרצו ניחוח אוריינטלי, בגלריה SAGE תמצאו את פרגוד קראון (מחיר: 3,400 שקל).

מחיצות08, פרגוד בדוגמה בהשראת אריגה של שרית שני חי (צילום: שירן כרמל)
פרגוד בדוגמה בהשראת אריגה של שרית שני חי | צילום: שירן כרמל
מחיצות08, פרגוד גיאומטרי של ג'ונתן אדלר (צילום: SETI)
פרגוד גיאומטרי של ג'ונתן אדלר | צילום: SETI

אין תמונה
פרגוד קראון. להשיג בגלריה SAGE

הכי רך שיש

אם אתם מחפשים לשבור את המראה המסיבי של החומרים הקשיחים, דוגמת בטון, אבן, גבס או עץ תוכלו ללכת על כיוון קליל יותר כמו טקסטיל מסוגים שונים, אשר ירככו את החלל ויוסיפו לו אווירה חמה ונעימה. באורגון תוכלו למצוא וילונות פנלים ממגוון בדים הנעים על מסילות ומאפשרים לפתוח או לסגור את החלל בקלות (מחיר: מ-680 שקל למ"ר), בחנות המקוונת של אורבן אאוטפיטרס תמצאו וילון בסגנון מקרמה בוהמייני אותו תוכלו לתלות בקלות מהתקרה (מחיר: 645 שקל).

מחיצות09, וילון מקרמה עדין (צילום: www.urbanoutfitters.com)
וילון מקרמה עדין | צילום: www.urbanoutfitters.com

מחיצות09, וילון פנלים הנע על מסילה של חברת אורגון (צילום: אבי כהן)
וילון פנלים הנע על מסילה של חברת אורגון | צילום: אבי כהן

שקט, בבקשה

אחת הסיבות לייצר הפרדה בחלל פתוח היא צורך בפרטיות ושקט, למשל עבור חדר עבודה. בטרקלין המעצבים במתחם דיזיין פלוס בבאר שבע רצו לאפשר לבאי המתחם להנות מאווירה נעימה ופתוחה וגם לקיים שיחות פרטיות ואישיות במידת הצורך. שני כהן ודנה נחום חילקו את החלל בעזרת מחיצת שבחלקה סגורה ובחלקה פתוחה, ומאפשרת גם אחסון ותצוגה של ספרות מקצועית ודוגמאות חומרים.

מחיצות10, אזור שקט בחלל הרחב במתחם דיזיין פלוס (צילום: גדעון לוין, עיצוב-שני כהן ודנה נחום)
אזור שקט בחלל הרחב במתחם דיזיין פלוס | צילום: גדעון לוין, עיצוב-שני כהן ודנה נחום

לא לאמיצים בלבד

כפי שאנו מקשטים ומלבישים את הקירות המסיביים בבית בעזרת תמונות, אביזרים דקורטיביים, צבע וחיפויים מסוגים שונים, נוכל לבחור במחיצה בעלת עיצוב ייחודי וליצור בעזרתה אלמנט דקורטיבי וחדשני בחלל. בחנות SOFI תמצאו מגוון וילונות במבוק באיורים ועיצובים שונים, כולם מאופיינים בצבעוניות מעניינת ובחוש הומור שיוסיף הרבה חן לחדר. מחיר: 480 שקל.

מחיצות11, וילונות במבוק צבעוניים בסופי (צילום: קיטש קיטשן)
וילונות במבוק צבעוניים בסופי | צילום: קיטש קיטשן

לפסל באור

אחד היתרונות הגדולים של מחיצות פתוחות על פני קירות מתבטא בעובדה שהן מאפשרות לאור לעבור דרכן בין החללים. מותג התאורה הספרדי Vibia, המיובא לארץ על ידי חברת קמחי תאורה, לקחו את זה צעד אחד קדימה ויצרו מחיצה שמאירה בפני עצמה. המעצב הישראלי אריק לוי עיצב קולקציית גופי תאורה מרובעים בשלושה גדלים שונים היוצרת מעין מחיצת אור בין החללים, אותה ניתן להתאים לצרכים ולגודל של החלל הנתון. מחיר: מ-7,722 שקל.

אין תמונה
מחיצה מאירה בעיצוב אריק לוי בקמחי

אלמנט מן העבר

אלמנט המשרביה מגיע במקור מהאדריכלות האיסלמית, שם שימש בעיקר בחזיתות המבנה ליצירת הפרדה בין פנים לחוץ תוך שמירה על זרימה של אוויר ומעבר אור. האלמנט הפך לנפוץ מאוד גם באדריכלות העכשווית ובעיצוב פנים וניתן לביצוע ממגוון חומרים מעניינים. בבית הזה שתכננה האדריכלית יוליה סטרוסלסקי שולבו אלמנטים אוריינטלים ומרוקאים יחד עם העיצוב המודרני, ביחידת השינה בקומת הקרקע תוכננה משרביה מברזל צבוע להפרדת אזור השינה מחדר העבודה.

מחיצות13, משרביה מברזל להפרדת חדר העבודה מאזור השינה (צילום: אביב קורט, אדריכלות-יוליה סטרוסלסקי)
משרבייה מברזל להפרדת חדר העבודה מאזור השינה | צילום: אביב קורט, אדריכלות-יוליה סטרוסלסקי

גם קוביות לגו

הסרטון שלפניכם כבר כבש את אתרי העיצוב העולמיים, והוא מציג את Everblock - מערכת אבני בניין מודולריות חינניות המחלקות את החלל בקלילות. הלבנים של החברה הישראלית שימושיות לא רק למחיצות כמובן - על ידי הערמה וארגון הבלוקים תוכלו לבנות כמעט כל דבר במהירות ובקלות כמעט בכל צורה, תבנית או גודל. 

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?