למעט כמה מרפסות מטופחות, לרוב אדניות הפלסטיק שמקשטות את מעקות הדירות בערים הן סוג של מפגע אסתטי - בעיקר משום שרובן ככולן ריקות מצמחים. בעליהן טרחו וסרו למשתלה, רכשו אדניות, מתלים, אדמה ושתילים ותלו כלאחר כבוד על אדן החלון או על מעקה המרפסת, מצפים לשגשוגה של צמחייה פורחת שתהפוך את המרפסת לג'ונגל קטן. אבל למרות שהן נקנו בכסף רב וטופחו במסירות, לרוב האדניות לא ממלאות את ייעודן ונותרות עצובות ומיותמות. מדוע במקרים כה רבים הניסיון לגדל גינה קטנה נכשל ואנו נשארים עם קישוט פלסטיק ריק ומכוער?

אדנית פורחת (יח``צ: realsimple.com)
אבל כשהם פורחים זה האושר בהתגלמותו | יח``צ: realsimple.com

אז מתברר שגידול צמחים באדניות אינו פעולה פשוטה, בעיקר משום שככל שמיכל הגידול קטן יותר הוא מתייבש מהר יותר. על אחת כמה וכמה באדנית ששטח הפנים שלה ביחס לנפח הוא גדול, ומייצר אידוי רב, וכידוע, כשצמחים מתייבשים, הם נובלים. לכן חשוב לדאוג לאספקת מים במינון מתאים. איך עושים את זה? הנה כמה טיפים שיעזרו לצמחים שלכם לשגשג ולפרוח.

השקיעו בבנק המים

כדי שהצמחים לא יתייבשו, נסו ליצור "בנק מים" קטן בתחתית המיכל באחד מהאמצעים הבאים (בחרו אחד מהם, אל תיישמו את שלושתם יחד): 
השתמשו בתחתית שתכלא את עודפי המים ותאפשר יניקת מים בדיפוזיה.
נסו למצוא אדניות שחור הניקוז שלהן נמצא על גבי קונוס קטן שעולה כלפי מעלה. כך נוצרת שכבה בעובי של כשלושה סנטימטר בתחתית האדנית, שיכולה להוות בנק מים.
אל תחוררו את האדנית בתחתית, אלא השתמשו ביחידת ניקוז הנקראת טכנורם. חוררו חור עגול בקוטר של 20 מ"מ בגובה שלושה סנטימטר מהתחתית, וכך נוצר בנק מים. 

יחידת ניקוז טכנורם (וידאו WMV: living)
יחידות ניקוז שמחוברות לדופן האדנית ולא לתחתיתה, ויוצרות בנק מים. טכנורם | וידאו WMV: living
גינון - קונוס באדנית (צילום: עתר ארזי)
חור ניקוז בצורת קונוס שיוצר בנק מים | צילום: עתר ארזי
כמה אפשר לרוץ לברז?

השתמשו במשפך. אלמנטרי? אז זהו שלא. אני רואה אנשים מתרוצצים ומשקים עם בקבוקי ליטר וחצי. כמה פעמים אפשר ללכת הלוך וחזור אל הברז? משפך 7 ליטר או עשרה (זהירות כבד) שווה לחמש או שש ריצות עם בקבוק.

משפך צבעוני (יח``צ: realsimple.com)
לא נמאס לכם לרוץ לברז? | יח``צ: realsimple.com
זרעי מים – הקסם המתנפח

זהו קסם של ממש. זרעי מים הם גרגרי ג'ל זעירים אשר סופחים אליהם נוזלים ותופחים במגע איתם במאות אחוזים. את אותו החומר תמצאו בחיתולים חד פעמיים. הג'ל ייתן לכם מרווח נשימה בתכיפות ההשקיות ויאפשר לרווח אותן. ניתן בעזרתו להשקות אחת לשבוע. הוא ישמור על האדמה לחה עד להשקיה הבאה.

הוראות שימוש: בשביל השעשוע ועל מנת להבין את החומר, שימו כמה גרגירים בכוס שקופה והוסיפו להם מעט מים. בתוך כעשרים דקות הגרגרים יהפכו לג'ל ויכפילו את נפחם במאות אחוזים.
חשוב לא לעלות על המינון המומלץ, התכונה להתנפח עלולה לגרום לגלישה במקרה של עודף חומר. הגרגרים נוטים לצוף למעלה אחרי מגע עם מים ואנחנו דווקא רוצים אותם למטה לכן – ערבבו אותם היטב עם תערובת השתילה והשאירו כחמישה סנטימטרים עליונים של תערובת נקייה מהג'ל. אל תמלאו את האדנית עד אפס מקום. מלאו אותה בכ-80 אחוז מיכולת הקיבול שלה על מנת להשאיר מקום לג'ל המתנפח. במקרה של הוספה לאדנית קיימת – ערבבו מעט מהגרגירים בבור השתילה שהכנתם לשתיל החדש. 
על פי מידע מהיצרנים החומר ידידותי לסביבה ומתאים לגידול של צמחי מאכל.

היכן להשיג? לצערי הרב החומר לא משווק כראוי ולא פשוט להשיגו. במשתלת יגור מוכרים תערובות שתילה מוכנות ומעורבבות עם טרקוטם. חיפוש בגוגל של זרעי מים מוביל לאתר או שניים המוכרים חומר דומה.
ניתן לקנות ישירות מהיבואן אבל המכירה היא של 5 ק"ג בלבד. המינון המומלץ הוא 5 גרם טרקוטם לליטר אדמה כך ש-5 ק"ג מספיקים ל-20 שקי אדמה של 50 ליטר שהם 40 אדניות. אפשר לעשות קנייה מרוכזת ולהתחלק. עלות קופסא של 5 ק"ג – 250 שקלים כולל מע"מ. שם היבואן הוא פדריקו, והטל' שלו: 054-4568933.

גינון - טרקוטם (צילום: נלקח מאתר: httpdesertification.wordpress.com)
טרקוטם - זרעי הקסם שסופחים נוזלים | צילום: נלקח מאתר: httpdesertification.wordpress.com
הצמח הנכון במקום הנכון – סוקולנטים

עם כל הכבוד לבנק המים, לטרקוטם ולמשפך, זו העצה הטובה ביותר  – שתלו סוקולנטים.
סוקולנטים הם צמחים בשרניים. הם אוגרים מים בעליהם מה שמאפשר להם לשרוד תקופות יובש ארוכות. בתחילת שנותיי כגננית לא הבחנתי בהם כלל. הייתי חולפת על פניהם במשתלה כאילו הם אוויר. אין להם תנועה, ריח או פרחים וכיוון שכך הם נראו לי אפרוריים וחסרי חן. זוהי טעות! לסוקולנטים צורות צימוח פיסוליות יפיפיות, אין סוף צבעים של עלים והם פשוט יצירות אמנות מרתקות של הטבע. יש זקופים, יש משתפלים, כל מה שצריך בשביל להכין אדנית יפה, משמחת ומעניינת. אם תזניחו אותם כי נסעתם, הייתם חולים או סתם לא שמתם לב – הם יסלחו לכם. ברגע שתשקו אותם – הם יחזרו להזדקף ולהעניק לכם מחינם.
תכונה נוספת חביבה ביותר שלהם – הם קלים ביותר לריבוי. קחו חתיכת סוקולנט קטנה שנשברה (או נאספה...), הכניסו לאדמה וחיש קל היא תפתח מערכת שורשים ותהפוך לצמח חדש.

גינון - סוקולנטים באדנית (צילום: עתר ארזי)
סוקולנטים בגלזורות. הצמחים שלא ינטרו לכם טינה | צילום: עתר ארזי
עברו לאדניות מעץ

חברת טאצ'ווד החלה לייבא לארץ מוצר מרענן ומקסים - אדנית מעץ לבנה. האדנית יפיפייה וזהה במידותיה לאדניות הפלסטיק הרגילות, מה שמאפשר לתלות אותה בעזרת מתלי הברזל הסטנדרטים. אני ממליצה לצבוע את המתלים בצבע לבן או קרם, וכך הם יבלטו פחות על רקע העץ היפה. האדנית מגיעה עם יריעת איטום מניילון ששומרת על העץ מפני ריקבון ועם יחידת ניקוז.
מחירה: כ-220 שקל לאדנית. להשיג במשתלות או ישירות מטאצ'ווד.

אין תמונה
הרבה יותר נעים לעין מהפלסטיק הסטנדרטי. אדנית מעץ של טאצ'ווד
יש לכם שמש? גדלו צמחי מאכל

בשבילי, הסיבה היחידה ששווה עבורה לוותר על סוקולנטים ולעמוד בטרחה הכרוכה בדרישות ההשקיה הגבוהות של צמחים באדניות בשמש הקופחת של יולי אוגוסט היא החדווה הכרוכה בגידול צמחי מאכל. אין דבר כיפי יותר מקטיף של צמחים בגידול אישי. הנגישות, הידיעה שאיש לא ריסס אותם ברעלים כאלה ואחרים. הם שם - חיים, טריים, מאושרים ומוכנים לשימוש ולא ארוזים בשקית במקרר (במקרה הטוב שזכרת לקנות אותם).

לא צריך אפילו מעקה מרפסת או אדן חלון. אם אין לכם אחד מהשניים – ניתן לחבר מתלה ברזל סטנדרטי הניתן לרכישה בכל משתלה אל הקיר מתחת לחלון, כמו בתמונה המצורפת.
מה כן צריך? שמש. כמה שעות או יום מלא. תבלינים לא משגשגים בצל.
ממליצה לעשות שתי אדניות. האחת לצמחי תבלין רב שנתיים – מרווה, רוזמרין, קורנית, זעתר, אורגנו.
צמחי תה שיכולים לשמש גם לחליטת משקה קיץ מרענן – לואיזה, עשב לימון, גרניום לימוני, זוטה.  האדנית השנייה לתבלינים חד שנתיים – בקיץ תוכלו לגדל בזיליקום, עגבניות ופלפלים חריפים או מתוקים ובחורף כשהנ"ל ידעכו או ימותו – עשבי תיבול: סלרי, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר ואפילו חסה.

גינון - אדנית צמחי מאכל (צילום: רון לוי)
אדנית תבלינים שהכנתי לאחי ולמשפחתו, תלויה על מתלה ברזל מתחת לחלון. את השלטים המתוקים הם הביאו מדנמרק | צילום: רון לוי

תראו איך אפשר לשפץ גינה נפלאה בלי לשתול דשא
לכל הכתבות במדור המשתלה

בא לכם גם לעצב אדנית? שתפו את החברים בפייסבוק

עיצוב גינות - עתר ארזי

אתם גאים בגינה שלכם? יש לכם טיפים שווים לטיפוח עציצים ושתילים? שלחו לנו סיפורים ותמונות לכתובת: living@mako.co.il