כמה חם, כמה לח, כמה דביק. כל מה שאנחנו רוצים בימים אלה זה לשבת לפנות ערב בגינה עם משקה קר, לנשום קצת אוויר שלא יוצא ממזגנים ולהשתיק את המחשבות שמתרוצצות לנו בראש. אבל בדיוק אז, כשמתחילים להתרגל לסאונד של השקט, הוא מופר בזמזום טורדני ומבשר רעות ואנחנו מבינים שגם הפעם היתושים כנראה עומדים להביס אותנו. למרבה המזל, יש כמה סוגים של צמחים שיכולים לעזור לנו להחזיר מלחמה, כי היתושים ממש לא אוהבים להיות בקרבתם.  

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> שימו גליל ניר טואלט במקרר, אתם תודו לנו על זה

>> ת"א: עשו מהפך מטורף למטבח, ותראו את חדר הרחצה

 

צמחים דוחי יתושים הם דרך טבעית, אורגנית וידידותית לסביבה להרחיק את החרקים הכי מציקים של הקיץ. באתר livingetc המליצו כמה מומחים לגינון וחרקים על הצמחים היעילים ביותר להרחקת יתושים, ובהחלט אפשר לומר שמדובר בצמחים אהובים עם יתרונות נוספים, שבאופן כללי אנחנו שמחים לגדל בבית שלנו - מבפנים ובחוץ.

ציטרונלה

צמח ציטרונלה (צילום: Fehmi, SHUTTERSTOCK)
צילום: Fehmi, SHUTTERSTOCK

אנחנו מכירים היטב את הנרות, הלפידים, המדבקות ושאר המוצרים בניחוח ציטרונלה שמשווקים לנו כאמצעי הרחקה טבעי של יתושים, אז למה לא להשתמש במקור? צמח הציטרונלה פופולרי בזכות ניחוח ההדרים שהוא פולט שהיתושים ממש לא אוהבים, "הצמח הזה משגשג הכי טוב בשמש מלאה וניתן לגדל אותו בעציצים גדולים או ישירות באדמה", אומר איתמר בן דור, מומחה לצמחים ובלוגר בחברת "גרין לייף". "העלווה הגבוהה והנוצתית שלו תוסיף אווירה טרופית לגינה, תוך כדי שהיא תרחיק את הפולשים המזמזמים האלה." רק הרחיקו מהצמח את חיות המחמד שלכם, כי הוא עלול להיות רעיל עבורן לבליעה.

לבנדר

לבנדר (צילום: Marina VN, SHUTTERSTOCK)
צילום: Marina VN, SHUTTERSTOCK

אלטרנטיבה הרבה יותר יפה להרחת היתושים היא פרח הלבנדר האצילי עם הפריחה הסגולה. "יתושים נוטים להימנע מהריח שלו, אבל בני אדם דווקא נהנים מהריח ומחשיבים אותו כמרגיע, מה שהופך אותו לבחירה המושלמת לחצר ולגינה", אומרת אמה גרייס, אנטומולוגית ב-Moskito Squad. הקפידו לשתול את הלבנדר במקום שטוף שמש עם ניקוז טוב באדמה ולחתוך את השיח באופן קבוע כדי לעודד צמיחה. 

ציפורני חתול

צמח ציפורני חתול (צילום: FunFamilyRu, SHUTTERSTOCK)
צילום: FunFamilyRu, SHUTTERSTOCK

פרח נוסף וצבעוני שמומלץ לשלב בגינה ובעציצים שלכם הוא ציפורני החתול הכתום, שהוא גם דוחה את היתושים וגם אחד הפרחים הטובים ביותר עבור גננים מתחילים בזכות היותו קל במיוחד לגידול. "החרקים לא אוהבים את הריח המובהק שלו, וזנים צרפתיים ומקסיקנים שלו משמשים לרוב להדברת יתושים", אומרת אמה. איתמר בן דור מציין יתרון נוסף לפרח: "לא רק שהצבעים העזים יוסיפו חיים ושמחה לגינה שלכם, הגוון הכתום הזה יפתה בני אדם ומאביקים כאחד". כלומר, הם יסלקו את החרקים הטורדניים אבל יזמינו את הסוג הנכון של חרקים, כמו דבורים ופרפרים. 

עשבי תיבול: בזיליקום, נענע, רוזמרין

עשבי תיבול, בזיליקום, רוזמרין, נענע (צילום: LiliGraphie, SHUTTERSTOCK)
צילום: LiliGraphie, SHUTTERSTOCK

צמחים כמו בזיליקום, נענע, ורוזמרין הם גם כך בחירה פופולרית לגינות ולאדניות של רובנו, הודות לשימוש הנפוץ שלהם בתיבול הבישולים שלנו. אותם ניחוחות עזים שמוסיפים להם את הארומה שאנחנו כל כך אוהבים משמשים כגורם הרתעה ליתושים, כך שמדובר ברווח כפול.

את הבזיליקום מציעה אמה גרייס לשתול בעציצים, כך שיהיה קל להזיז אותו ולמקם אותו ליד פינות ישיבה לפי הצורך. כדי לשמור עליו במיטבו מומלץ לשתול אותו באדמה מנוקזת היטב, לספק לו הרבה אור שמש ולקצור את העלים בקביעות לעידוד הצמיחה שלהם.

היתושים ממש לא מחבבים את ריח הנענע הרענן והממריץ, וגם את ניחוח צמח "נפית החתולים" (Catnip), שהוא בן משפחה שלה. "הקטניפ מכיל תרכובת בשם נפטלקטון שדוחה את היתושים", מסבירה גרייס, "אבל אל תשכחו שזה עלול למשוך גם חתולים!' שני הצמחים הללו פולשניים, אז ודאו שאתם יודעים איך למנוע את ההתפשטות שלהם לפני שתמצאו את עצמכם עם גינה שיש בה רק אותם. גם הצמח העשבוני מליסה רפואית שייך למשפחת הנענע ויש לו ריח הדרים לימוני שאהוב עלינו אבל הרבה פחות נעים ליתושים. "זה אחד הצמחים הטובים ביותר לגדל כדי להרחיק יתושים בקיץ", מסבירה ג'נה ג'ויס, מומחית לצמחים ב-The Plant Mother. "מעיכת העלים משחררת עוד יותר את הארומה ומשפרת את התכונות שדוחות יתושים", מוסיפה גרייס. ונסיים עם הרוזמרין, צמח אהוב ורב תכליתי שניתן לגדל בקלות גם בפנים וגם בחוץ. שיחי הרוזמרין מייצרים פרחים סגולים יפים במהלך העונה, אז כדאי להשתמש בו כדי לתחום שביל או חלק אחורי של ערוגת פרחים.

רוזמרין,-צמחי-מרפא (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
צילום: אימג'בנק / Thinkstock