שינה היא צורך בסיסי של בני האדם, וכולנו זקוקים למנוחה טובה ואיכותית אחרי יום עמוס או שבוע קשה. בהתאם לכך אנו מעצבים בבתים שלנו פינות מנוחה משפחתיות וחדרי שינה מפנקים, המספקים עבורנו מקום שקט ומרגיע. עכשיו עם בוא הקיץ אפשר גם להוציא את חדרי השינה לחצר ולמרפסת, וכך לישון תחת אור הירח או לתפוס מנוחה קלה באור הנעים של לפנות ערב. פינות מנוחה גדולות בחצר יוצרות עבורנו אסוציאציות של חופשה ונופש במלונות מפנקים, ואם יש לכם גינה או מרפסת, תוכלו ליישם אותן גם אצלכם בבית.

כפי שמתכננים את חללי הפנים של הבית, גם בתכנון החוץ יש להביא בחשבון שיקולים של אור, זרימת אוויר, רעש וקשר אל הנוף ליצירת אווירה מרגיעה ואיכותית. "יש לתכנן את הנוף באופן מושכל, לטפח גינה ראויה, לטפח צמחייה עשירה ולתכנן את פינת המנוחה כך שהיא תשקיף אל הבית, אל מקור מים או אל הנוף הרחוק", מסבירים האדריכלים של וי סטודיו. "רצוי להרחיק את הפינה ממקורות רעש מטרידים כמו רעשי רחוב ורקע קבועים שאנו מודעים להם, וכמובן לוודא שיהיה לנו נוח בעזרת כריות נעימות וריהוט מתאים".

שירה מוסקל והדס רוט מסטודיו הלל אדריכלות מוסיפות בנושא עיצוב השטח – "כשניתן מומלץ לשלב פרגולה במראה טבעי, שיוצרת צל בקיץ וגם מגנה על הריהוט בחורף. אנחנו מקפידות גם על מיקום מאווררים ותאורה מספקת, להנאה בכל שעות היום". איך אפשר ליישם את ההנחיות במרפסת או בחצר הביתית? הנה כמה רעיונות שישכנעו אתכם לתכנן חדר שינה גם בחוץ.

עוד באתר לעיצוב הבית:

בקצה השמים

כדי לנצל את כל שטח הגינה וליצור תחושת גודל ומרחב, מומלץ למקם את פינת המנוחה בקצה השטח הנתון. בבית שתכננה האדריכלית נורית לשם מוקמה מיטת רביצה על גבי פלטפורמת עץ בקצה הבריכה ובצמידות לחומה החיצונית של השטח, כך שהיא משקיפה אל החצר, הבריכה והבית.

חדרי שינה בחוץ 01, מיטה בקצה השטח על גבי פלטפורמת עץ (צילום: עמית גרון, עיצוב-נורית לשם)
מיטה בקצה השטח על גבי פלטפורמת עץ | צילום: עמית גרון, עיצוב-נורית לשם

חדרי שינה בחוץ 02, משקיפה על החצר, הבריכה והבית (צילום: עמית גרון, עיצוב-נורית לשם)
משקיפה על החצר, הבריכה והבית | צילום: עמית גרון, עיצוב-נורית לשם

ישנים בבועה

הבועה עוצבה על ידי המעצב הצרפתי Pierre Stéphane Dumas מתוך חיפוש פתרון נוח ואקולוגי להתמקמות וללינה בשטחים פתוחים ובשמורות טבע, ללא פגיעה בסביבה הקיימת. המבנה הקל עשוי כולו מחומרים ממוחזרים וניתן לניפוח בכל מקום ובכל עת. הוא מגיע בגדלים שונים המתאימים ליחיד, לזוגות או למשפחות וברמות שקיפות שונות, כדי שהמשתמשים יוכלו ליהנות מהסביבה ומהנוף תוך שמירה על פרטיות ועל רמת אבזור גבוהה.

חדרי שינה בחוץ 03, ניתן לניפוח בכל מקום (צילום: bubbletree.fr)
ניתן לניפוח בכל מקום | צילום: bubbletree.fr

50 גוונים של טורקיז

המרפסת המפנקת שייכת לארין מהבלוג House of Turquoise, שמכריזה על עצמה כמכורה לצבע טורקיז. גם בביתה בולט טורקיז, ובעיצוב המרפסת היא התאימה לו גוונים בהירים ואופטימיים נוספים, שבאים לידי ביטוי באקססוריז, בטקסטיל ובמסגרת המיטה, שמוקמה לרוחב המרפסת ופונה אל החצר.

חדרי שינה בחוץ 04, מיטה שמוקמה לרוחב המרפסת (צילום: houseofturquois)
מיטה שמוקמה לרוחב המרפסת | צילום: houseofturquois

נוף לסנטרל פארק

הדירה הזו שוכנת בבניין יוקרתי של חברת aka בקרבת השדרה החמישית וסנטרל פארק בניו יורק, שכל הדירות בו מאובזרות לחלוטין וזמינות להשכרה לתקופות קצרות. דירת הפנטהאוז ממוקמת בקומות ה-15 וה-16 של המבנה וכוללת מרפסת עם מטבח חוץ ואזור מנוחה. אמנם לא פשוט לישון במרכז עיר רועשת, אבל הנוף בהחלט שווה את המאמץ.

חדרי שינה בחוץ 05, בקומה ה-16 של בניין ניו יורקי (צילום: stayaka.co)
בקומה ה-16 של בניין ניו יורקי | צילום: stayaka.co

התאמת צבעים

שטחי החוץ של הבית ממשיכים באופן ישיר את עיצוב הפנים, ולכן יש לבחור את הגוונים, החומרים והסגנון על פי הבחירות שהתקבלו בחללי הפנים. הבית הזה ברמות השבים, שתוכנן על ידי הלל אדריכלות, הוא ברובו בגוני אפור ולבן עם נגיעות עץ. בהמשך לכך נבחרו החיפויים והרהיטים בחצר, שכוללת פינות ישיבה מסוגים שונים.

חדרי שינה בחוץ 06,החומרים והצבעים ממשיכים את עיצוב הפנים (צילום: מושיק כהן, עיצוב-הלל אדריכלות)
החומרים והצבעים ממשיכים את עיצוב הפנים | צילום: מושיק כהן, עיצוב-הלל אדריכלות

בין שמים לארץ

רוב הרהיטים שלנו עומדים באופן יציב על רצפת הבית ומעטים מהם תלויים על גבי הקיר. ה-Floating Bed תלויה דווקא מהתקרה, כך שניתן למקם אותה בפנים או בחצר מתחת למבנה קיים וליהנות מרביצה המלווה בנדנוד קל ומרגיע. המיטה ניתנת להתאמה אישית על פי הצורך ואפשר גם לתלות אותה בחוץ מתחת לכיפת השמים, כשהיא מחוברת למבנה תומך.

חדרי שינה בחוץ 07, או מתחת לכיפת השמים (צילום: floatingbed.com)
או מתחת לכיפת השמים | צילום: floatingbed.com

חדרי שינה בחוץ 08, אפשר לתלות אותה מתחת למבנה קיים (צילום: floating)
אפשר לתלות אותה מתחת למבנה קיים | צילום: floating

בכל צבעי הקשת

בהשראת חללים מסורתיים בסגנון ים תיכוני עם נגיעות אקזוטיות מהמזרח הרחוק שיפצה המעצבת והבלוגרית Justina Blakeney את הפטיו בדירה שלה בלוס אנג'לס. אם בדרך כלל הנטייה הטבעית בשטחי חוץ היא לבחור בגוונים טבעיים וניטרליים, הרי שהיא מוכיחה שאפשר גם אחרת. היא ריפדה את ריהוט הגן בבדים צבעוניים, צבעה בול עץ שמצאה ויצרה ממנו שולחן צד, הוסיפה אקקססוריז צבעוניים ושילבה בין גוונים וטקסטורות ליצירת מרחב עשיר ואקזוטי.

חדרי שינה בחוץ 09, ריפוד צבעוני למראה אקזוטי (צילום: Justina Blaken)
ריפוד צבעוני למראה אקזוטי | צילום: Justina Blaken

שיט תענוגות

קבוצת חברים מפינלנד בנתה רפסודת סאונה מעץ ממוחזר המשלבת בין ספורט ימי לבין הסאונה המסורתית. רפסודת התענוגות תוכננה כדי לאפשר לחברים חויה מרגיעה, הכוללת גם נקודת תצפית וכמובן גם פינות ישיבה המאפשרות רביצה נינוחה מול הנוף. כמה ערסלים מפנקים ששולבו על גבי המבנה הצף מספקים פרטיות מושלמת למנוחה קלילה.

חדרי שינה בחוץ 10, ערסלים נתלו על המבנה הצף (צילום: עמוד הפייסבוק Saunalautta)
ערסלים נתלו על המבנה הצף | צילום: עמוד הפייסבוק Saunalautta

אחת ומעלה

כדי לנצל באופן מקסימלי את שטח החצר או המרפסת, מומלץ לחלק אותה לכמה אזורים המיועדים לפעילויות שונות, כמו שולחן אוכל לאירוח ופינת רביצה למנוחה. בבחירת המקום המתאים לפינת המנוחה, וי סטודיו אדריכלים ממליצים לבחור בפינה המוגדרת על ידי שניים או שלושה קירות או אלמנטים אחרים כדי לא לחסום את המעברים. בבית הזה שתכננו בקיסריה מוקמו שלוש פינות זולה, ולכל אחת מהן ייחוד ודרגת אינטימיות שונה.

חדרי שינה בחוץ 11, שלוש פינות זולה בדרגות אינטימיות שונות (צילום: אלעד גונן, עיצוב-וי סטודיו אדריכלים)
שלוש פינות זולה בדרגות אינטימיות שונות | צילום: אלעד גונן, עיצוב-וי סטודיו אדריכלים

נעים ברוח

אלמנטים בנויים וריהוט מסיבי אינם הכרחיים ליצירת פינת רביצה כיפית ומעוצבת. בהשראת האוהלים שכולנו מכירים אפשר ליצור אזור מוצל ונעים, בעזרת בדים קלילים ומזרן נמוך. הבדים לא יחסמו את הרוח, ואפשר לבחור אותם על פי רמת הפרטיות ומעבר האור שאנו רוצים ליצור. כמו כן אפשר להגדיל, להקטין או להזיז את הפינה על פי הצורך, והמבחר האינסופי מאפשר יצירת פינות מיוחדות וקסומות. להשיג: urbanoutfitters.com.

חדרי שינה בחוץ 12, אוהל מעוצב עם בדים קלילים (צילום: urbanoutfitter)
אוהל מעוצב עם בדים קלילים | צילום: urbanoutfitter

עם הפנים לים

אם זכיתם בנוף יפה הנשקף מהמרפסת או מהגינה, פינת רביצה נוחה וממוקמת היטב תאפשר לכם ליהנות מחופשה מרגיעה מול הנוף, גם בבית. בחרו אביזרים שישלימו את האווירה וינעימו את זמנכם, כמו כריות לישיבה נוחה, אמצעי הצללה, מאווררים וגופי תאורה. הכי חשוב - מקמו את המיטות והכיסאות מול הנוף, כפי שעשו האדריכלים במשרד האוסטרלי Silvester Fuller, שתכננו אתר נופש במלדיביים.

חדרי שינה בחוץ 13, מקמו את הפינה מול הנוף (צילום: Amilla Fushi Reso)
מקמו את הפינה מול הנוף | צילום: Amilla Fushi Reso

הכי גדול שאפשר

אמנם קיימים קווי דמיון רבים בין תכנון חללי הפנים בבית לבין תכנון שטחי החוץ, אך לעתים אנו רוצים ליצור בהם אווירה שונה עם תחושות אחרות. מעצבי הפנים בסטודיו Boho מציינים שבשטחי חוץ יש לנצל את המרחב הקיים באופן מעט שונה מחללי הפנים, כדי ליצור בהם אווירה של חופש ומרחב. הם ממליצים לבחור באלמנטים גדולים ככל האפשר, תוך התחשבות בפרופורציות של המרחב הנתון, ולהקפיד לשמור על מעברים נוחים בין הפונקציות השונות. בבית פרטי שעיצבו במושב טל שחר הם רצו לשלב כמה שיותר מקומות ישיבה, ותכננו פינת סלון, פינת אוכל, סוכת במבוק לרביצה זוגית וערסל נוסף ליחיד.

חדרי שינה בחוץ 14, אלמנטים גדולים ורחבים ליצירת תחושה של נופש (צילום: יניב כהן, עיצוב סטודיו BOHO)
אלמנטים גדולים ורחבים ליצירת תחושה של נופש | צילום: יניב כהן, עיצוב סטודיו BOHO

כיפת השמים

כיפה גיאודזית היא מונח מתחום ההנדסה, המתייחס למבנה כיפה או כדור הבנויים ממוטות ישרים היוצרים מערכת של משולשים. המהנדס Richie Duncan השתמש בשיטה לתכנון ערסל תלוי בצורת כיפה, היוצר תחושה אינטימית ופתוחה בו זמנית. ה-Kodama Zome בנויה ממוטות פלדה עליהם מולבש מזרן רך עם בדים צבעוניים לבחירה. את המבנה הבסיסי כמובן תוכלו לשדרג בעזרת אביזרי תלייה שונים, בד לחיפוי הקונסטרוקציה, כיסויים להגנה מפני מים ועוד.

חדרי שינה בחוץ 15, כיפה תלויה לתחושה אינטימית (צילום: Kodama Zome)
כיפה תלויה לתחושה אינטימית | צילום: Kodama Zome

חופשה ביתית

המעצבת אורית כהן יבלונקה מסבירה כיצד ניתן ליצור אווירה של חופשה, בלי להזמין כרטיס טיסה לשום מקום - "חשבו על כל המלונות המפנקים שאתם נוסעים אליהם בקיץ ועל התחושה שהם יוצרים עבורכם, ונסו ליצור את אותה התחושה בגינה או במרפסת שלכם". במרפסת הזו למשל היא שילבה מרבץ במבוק עמוק במיוחד עם טקסטיל בלבן וכלוב ציפורים המקרה מעל עציצי סוקולנטים, שהונח מעל שרפרף קרמיקה צהוב.

חדרי שינה בחוץ 16, אבזור באווירה של חופשה (צילום: ועיצוב-אורית כהן )
אבזור באווירה של חופשה | צילום: ועיצוב-אורית כהן

אפשר גם בזול

זוג מטקסס שיתף בבלוג Apartment Therapy את עיצוב המרפסת הביתית שלו, שכוללת מרבץ זול ופשוט שכל אחד יכול ליצור גם בעצמו. כדי לא להתחרות בנוף, השניים בחרו בעיצוב פשוט וטבעי ושילבו מרבץ שיצרו מפלטות עץ ממוחזרות. את הכריות יצרו ממזרן מיטה שקנו יד שנייה וריפדו אותן בבדים עמידים לתנאי חוץ שמצאו בחנויות יד שנייה ובשווקים.

חדרי שינה בחוץ 17, מרבץ כיפי מחומרים ממוחזרים (צילום: apartmentther)
מרבץ כיפי מחומרים ממוחזרים | צילום: apartmentther

משחק הרכבה

אם יש לכם מרפסת או גינה קטנה שאי אפשר לאבזר בריהוט רב מסוגים שונים, מומלץ למצוא פתרון מודולרי שיתאים לכל מצב. מערכת הישיבה הזו מורכבת מקוביות עץ נפרדות שאפשר להרכיב או לפרק בהתאם לצורך. כאשר אתם מארחים מספר חברים, תוכלו להפריד בין הקוביות לקבלת כמה שרפרפים קטנים, וכשמתחשק לכם לתפוס תנומה בחוץ, תוכלו לחבר אותם ליצירת מרבץ רחב ומפנק. אם יש לכם את כלי העבודה המתאימים, תוכלו להכין את הסט הזה בעזרת הוראות ההכנה שכאן.

חדרי שינה בחוץ 18, מערכת ישיבה מודולרית למרפסת קטנה (צילום: shanty)
מערכת ישיבה מודולרית למרפסת קטנה | צילום: shanty

חיקוי טוב

הבלוגרית Karyn Lisk חלמה על מיטת נדנדה במרפסת, אך המבנה והגודל שלה לא אפשרו לה למקם אחת כזו. בעלה הנחוש החליט ליצור עבורה תחליף הולם לדבר האמיתי, ותכנן מיטה רחבה המעוגנת לקיר במראה מרחף, הפונה אל נוף קסום של אגם ויערות.

חדרי שינה בחוץ 19, מיטת רביצה מעוגנת לקיר (צילום: Karyn Lisk, homet)
מיטת רביצה מעוגנת לקיר | צילום: Karyn Lisk, homet