במשך שנים הייתה המרפסת הסרח העודף של הדירה הישראלית הממוצעת. הרעיון המקורי — ליצור שטח חיצוני לדירה שישמש את הדיירים כדי להתאוורר — לא צלח, ובמקרים רבים היא נסגרה בתריסים כעורים, נהפכה לחצי חדר במקרה הטוב או למחסן במקרה הרע, והכוונות המקוריות של המתכננים ירדו לטמיון.

אבל לא עוד: עם עלייתן של שכונות המגורים החדשות, המרפסות חוזרות לקבל את הכבוד המגיע להן — הן גדולות ומושקעות יותר, ואפשר להשתמש בהן למגוון פונקציות: אחסון, בילוי, גינה בין שמים לארץ ואפילו בישול ואפייה. אם בתחילת שנות ה־2000 שטחי המרפסות הגיעו לכ־6–4 מ"ר, מאז הם גדלים בהתמדה, וכיום מרפסת ממוצעת בדירה חדשה גדולה מ־10 מ"ר.

עוד בערוץ עיצוב הבית:

המגמה: מרפסות גדולות

"אנשים חולמים על בית פרטי וגינה, וזה לא תמיד מתאפשר בגלל כמות השטחים המוגבלת בישראל", אומרת מעצבת הפנים מזל גלבוע, בוגרת אולטימה, בית הספר לעיצוב פנים של מרכז הבנייה הישראלי. "המרפסת עונה על חלק מהצרכים האלה. בעבר הקבלנים היו בונים מרפסות בשטח 9 מ"ר, כיום רואים מרפסות בשטח 12 מ"ר לפחות, ויש מגמה להגדיל אותן עד ל־16 מ"ר. בעצם, המרפסת מאפשרת להיות בלי ולהרגיש עם. זה סוג של תרפיה מסוימת, כי אפשר לשתות בה את כוס הקפה של הבוקר, לארח, לשבת עם המשפחה, לגדל צמחים".

"אפשר לתכנן את המרפסת בסקאלה של עלויות", אומר מעצב הפנים ניצן הורוביץ. "העלויות הגבוהות ביותר הן של רמות הגמר, בדיוק כמו בבית. חשוב לתכנן את המרפסת בשלב ראשוני, מבעוד מועד, ולהקציב לה חלק מהתקציב, משום שאם הוא יתוכנן נכון, הוא ישרת את כל הצרכים שלנו".

מרפסות, מרפסת בעיצוב ליאורה שטרנפלד (צילום: יחסי ציבור)
מרפסת בעיצוב ליאורה שטרנפלד | צילום: יחסי ציבור

הגדירו את ייעוד המרפסת

המשימה הראשונה בתכנון המרפסת היא להבין מה אנחנו רוצים לעשות בה. יש מי שירצה להציב בה מכשירי כושר וכלל לא יתעניין באירוח; יש מי שירצה לבשל ולהגיש אוכל במרפסת, אבל לא יתעקש שתהיה בה צמחייה עבותה. הורוביץ אומר כי מהפונקציות השונות נגזרת חלוקה לאזורים של הגג. "ככל שהמרפסת גדולה יותר, כך אנחנו יכולים ליצור יותר אזורים", הוא מסביר. "יכול להיות מתחם אוכל — לרוב זה יהיה מטבח חיצוני שכדאי שיעמוד בסמוך לאזור האירוח או למטבח הפנימי; יכול להיות אזור בילוי, שבו יהיו ג'קוזי, בריכת נוי, טניס שולחן; ואזור אירוח, שבו יש שולחן אוכל או מערכת סלון. אחרי שהחלטנו אילו אזורים יהיו במרפסת, צריך לחשב כמה שטח נקדיש לכל אחד מהם — וזה תלוי במספר האנשים שנארח, כמה מושקע המטבח שאנחנו מעוניינים בו וכו'".

למרות החלוקה לאזורים, מבחינה עיצובית המרפסת היא חלל אחד שלם, עם קו עיצובי אחד, שנוח לעבור בו מפונקציה אחת לשנייה. "בדרך כלל אנחנו שומרים את הנוף לאזור האירוח, ולא מבזבזים אותו על המטבח", אומר הורוביץ. "מבחינה עיצובית המרפסת צריכה להתכתב עם הבית, חשוב לשמור על התאמה בין הפנים לחוץ".

מרפסות, מרפסת בעיצוב ערן בינדרמן (צילום: עודד סמדר)
מרפסת בעיצוב ערן בינדרמן | צילום: עודד סמדר

בשפה העיצובית של הבית

גם האדריכל ערן בינדרמן, נשיא שבוע העיצוב של מרכז הבנייה, שיתקיים ביוני במתחם התחנה בתל אביב, ממליץ להקפיד על אותו כיוון עיצובי במרפסת כמו זה שבחרנו לבית. "המרפסת צריכה לדבר באותה שפה כמו פנים הבית", הוא אומר. "הרעיון הוא שהיא חלק טבעי מהבית, ולא צריך הזמנה מיוחדת כדי לצאת אליה. המרפסת היא בדיוק כמו כל חלל אחר בבית, כמו אחד החדרים. העיקרון הזה חשוב במיוחד בגלל המשפחות הישראליות הגדולות והצמצום בשטחי הדיור. המרפסת היא שטח נוסף שאפשר לנצל".

מרפסות, מרפסת בעיצוב ערן בינדרמן. אם הסלון יוצא החוצה, אז גם המטבח (צילום: עודד סמדר)
מרפסת בעיצוב ערן בינדרמן. הסלון יוצא החוצה, וגם המטבח | צילום: עודד סמדר

איכות החיפוי והריהוט חשובה

כמו שמחליטים על סגנון העיצוב בבית, כך מחליטים על הקו השולט במרפסת: זה יכול להיות סגנון טוסקני, עם חיפויי אבן; סגנון אקלקטי עם קש, ברזל ועץ; או סגנון מודרני עם הרבה אלומיניום וזכוכית.

אך גם אם מתייחסים למרפסת כחלק מהבית, אי אפשר להתעלם מכך שהיא מציבה אתגרים תכנוניים ועיצוביים שונים מחלקו הפנימי. הבעיה העיקרית היא שהמרפסת חשופה לשמש, לגשם ולרוחות, ששוחקים את כל מה שנמצא עליה — כולל החיפויים, הפרגולות והרהיטים. "לכן חשוב במיוחד לבחור פריטים איכותיים", אומרת שרון ארמר, מעצבת הבית של חלמיש. "יש אזורים בבית שבהם אפשר להתפשר על האיכות, אבל במרפסת עדיף לא לוותר, גם אם המחיר גבוה יותר".

החדשות הטובות הן שבזכות הטכנולוגיה הקיימת, שמספקת חומרים עמידים בתנאי חוץ, יש מבחר מוצרים שמתאימים למרפסת. כך לדוגמה, אפשר להשיג אריחי גרניט פורצלן המחקים חומרים טבעיים, כמו אבן ועץ — אך נהנים מעמידות גבוהה, ולא נשחקים מהר כמו החומרים המקוריים.

מרפסות, מרפסת בעיצוב שרון ארמר (צילום: יחסי ציבור)
מרפסת בעיצוב שרון ארמר | צילום: יחסי ציבור

מטבח במרפסת? הגיוני

אחד השימושים העיקריים של המרפסת הוא כאזור אירוח — חלופה לסלון ולפינת האוכל. בדיוק כפי שבתוך הבית מציבים שולחן, ספה וכורסאות, כך גם בחוץ. תחום ריהוט החוץ קיבל בשנים האחרונות מענה בחברות רבות, שחלקן עסקו עד כה בריהוט פנים. האתגר של החברות הללו הוא לייצר ריהוט בסגנון דומה לזה שמיועד לפנים הבית, אך עמיד בתנאים הפחות אידיליים של המרפסת.

ואם הסלון יוצא החוצה, אז גם המטבח יכול לעשות זאת. גם במקרה הזה חשוב להגדיר קודם את הצרכים שלנו, ורק לאחר מכן לגשת לתכנון. "יש אנשים שירצו רק מקרר על המרפסת", אומר הורוביץ. "אחרים יזדקקו לגריל, ויש כאלה שישקיעו בכיור ובשיש. אפשר להתקין כירה זוגית וכיור קטן, או כירה עם ארבע להבות וכיור גדול — תלוי בגודל השטח המיועד, במבנה שלו ובצרכים שלנו".

מרפסות, מרפסת בעיצוב ניצן הורוביץ, שממשיכה את הקו העיצובי של הבית (צילום: יחסי ציבור)
מרפסת בעיצוב ניצן הורוביץ, שממשיכה את הקו העיצובי של הבית | צילום: יחסי ציבור

איך שומרים על פרטיות?

אחד החסרונות של מרפסת היא העובדה שהיא חשופה לעין השכנים, גם אם היא נמצאת בקומה גבוהה. דרך טובה להסתיר את המתרחש בה היא באמצעות צמחייה גבוהה, שיוצרת מיסוך, ומשאירה את ההתרחשויות במרפסת רחוק מעיני הסובבים. לגינה על הגג יש יתרונות רבים נוספים: הצמחייה תורמת לאיכות האוויר בזכות תהליך הפוטוסינתזה, והיא גם מסייעת להוריד את הטמפרטורה במרפסת. מעבר לזה, היא יוצרת אווירה נעימה, ומכניסה ירוק לחיים העירוניים.

"בשנים האחרונות יש עלייה חדה בביקוש לגינה על הגג", אומר אורי תורג'מן, הבעלים של חברת גינה קסומה. "הרבה אנשים שחיו כל השנים בדירות גן או בבתים פרטיים והייתה להם גינה מושקעת עברו לפנטהאוזים, ולא רוצים לוותר על התחביב. נכון, אי אפשר לעשות מדשאות על המרפסת, אבל יש היום מגוון אפשרויות אחרות".

מרפסות, קיר צמחייה. מכניס ירוק לחיים העירוניים (צילום: יחסי ציבור)
קיר צמחייה. מכניס ירוק לחיים העירוניים | צילום: יחסי ציבור

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק 

תנו למטפסים קצה של חוט

כדי להקים גינה על המרפסת משתמשים בדרך כלל באדניות ייחודיות, שבתוכן נשתלים הצמחים — החל במטפסים וכלה בעצי נוי. תורג'מן אומר כי חשוב לשים לב לכיוונים שאליהם פונה המרפסת כדי לבחור את הצמחים המתאימים. בנוסף, יש להימנע מעצים גדולים מדי — לא רק שהם מכבידים על המרפסת, אלא שהשורשים שלהם עלולים גם לגרום לה נזקים. אחת האפשרויות הפופולריות היום היא להקים במרפסת קיר ירוק: אפשר לעשות זאת על תשתית ייחודית למטרה זו, הכוללת מערכת ניקוז, אך אפשר גם למתוח תשתית של כבלים לאורך הקיר ולרוחבו, ולשתול בתחתית צמחים מטפסים שיכסו אותו עם הזמן.

כשמתכננים גינה פורחת על המרפסת, חשוב לתכנן היטב את האיטום שלה ואת הניקוז, כדי למנוע מצב שבו המים מטפטפים אל השכנים. בנוסף, יש לבדוק מה המשקל המקסימלי שאפשר להעמיס עליה. אחד האלמנטים העיצוביים שמשתלבים היטב עם צמחייה עשירה הוא פרגולות, שחשובות גם כדי להגן על היושבים במרפסת מפני השמש הקופחת. "כיום יש מגוון רחב של פרגולות, וכשבוחרים פרגולה כדאי לשים לב לכיוון שאליו היא תפנה", אומרת גלבוע. "אנחנו אמנם מדינה שטופת שמש, אבל יש עונה גשומה, וחומרים מסוימים יעמדו בתנאים הסביבתיים טוב יותר. לדוגמה, עץ טיק יתאים במיוחד, ואם נבחר פרגולה זולה, למשל מעץ אורן, נצטרך להקפיד הרבה יותר על התחזוקה השוטפת שלה, אחרת היא תישחק מהר מאוד".

פורסם לראשונה בדה מרקר 
עוד כתבות בדה מרקר: בשבדיה מתכננים להזיז עיר שלמה 
על התכנון הלקוי של בתי ספר בישראל