האדם נועל נעליים כבר 40 אלף שנים, במטרה פשוטה אחת: להגן על הרגליים. נעליים שומרות עלינו מפציעות ומתנאי מזג אוויר קיצוניים, וככל שעברו השנים הפכו לסמל סטטוס שמספיק מבט חטוף בו כדי להבין מיהו האדם, מהו משלח ידו וכן, מה מעמדו הכלכלי. אנחנו נועלים נעליים שונות בשעות שונות של היממה, ויש להן ייעודים שונים, אבל הדבר המשותף לכל הנעליים שכולנו נועלים הוא החיכוך המתמיד שלהן עם החוץ. תרבויות רבות בעולם מוותרות על הנעליים בכניסה לחלל פרטי, בעיקר בתוך הבית. האם יש בכך היגיון או עקרונות בריאותיים? מחקרים מוכיחים שאכן יש היגיון מסוים בחליצת הנעליים לפני הכניסה אל הבית, מסיבות שונות:

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

חיידקים ובקטריות

סוליות הנעליים שלכם אוספות בקטריות כל היום: צואת בעלי חיים ועוד כל מיני דברים טובים שנמרחים על המדרכות והכבישים מוצאים את דרכם אל תוך הבית שלכם. במחקר שנערך באוניברסיטת אריזונה נבדקו חיידקים על סוליות נעליים, ונמצאו 421 אלף סוגים שונים של חיים קטנטנים ובלתי נראים שאתם מביאים אתכם הביתה. חלק מהם אנחנו מכירים: אי קולי, חיידקים הגורמים לדלקת קרום המוח וגם כאלה העשויים לגרום שלשולים, דלקת ריאות וזיהומי דם שונים.

כפות רגליים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אם זה על כף הרגל, חשבו מה יש על הנעליים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

רעלנים

גם רעלנים שמקורם בקוטלי עשבים או חומרי הדברה עלולים למצוא את דרכם לתוך הבתים שלנו דרך סוליות הנעליים. הרעלנים האלו נמצאו בדגימות אבק שנאספו מבתים שונים במסגרת מחקר אמריקני, ובעיקר החומצה 2,4-Dichlorophenoxyacetic. ההשפעה המידית של הרעלן היא קלקולי קיבה ופריחות בעור והוא עשוי להגיע אל תוך הבתים גם דרך פירות וירקות לא אורגניים, מכיוון שהם משמשים לריסוס שדות. עוד נמצא שגם אבק עופרת עושה את דרכו אל הבתים דרך הנעליים שלנו.

לכלוך ושחיקה

ואם לא הצלחנו להפחיד אתכם עם חיידקים ורעלנים, בואו נדבר על עבודה מיותרת: נעליים מכניסות הביתה המון חול ולכלוך שדורשים המון ניקיון. אז אנחנו מוסיפים לעצמנו עבודה ומנקים יותר, אבל תוך כדי ניקיון גם שוחקים את השטיחים ואת משטחי החיפוי של הרצפה. כך שאם נשאיר את הנעליים המלוכלכות בחוץ, נחסוך לעצמנו זמן ניקיון ונשמור על חיפויי הרצפה.

גרביים על הרגליים 3 (צילום: דנה ישראלי)
עדיף ללכת יחפים | צילום: דנה ישראלי

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

חומרי ניקוי

כשאנחנו מנקים יותר, אנחנו לא רק שוחקים את המשטחים, אנחנו גם מביאים אל תוך הבית רעלנים נוספים – הפעם באופן יזום: חומרי ניקוי. אם לא ננעל נעליים בתוך הבית, ונכניס פחות לכלוך, נזדקק לפחות חומרי ניקוי. בדוק.

גרביים בסלסלה 1 (צילום: דנה ישראלי)
הניחו סלסילת גרביים בכניסה לבית | צילום: דנה ישראלי

השכנים מלמטה

הם אמנם לא מתלוננים באופן קבוע, כי כבר לא נעים להם, אבל אם תלכו יחפים בבית הם יודו לכם. כל טפיפות הרגליים שלכם יהיו שקטות הרבה יותר אם הרגליים יהיו יחפות או בגרביים.

יחף זה בריא

והסיבה האחרונה היא פשוטה מאוד: הרגליים שלנו אמורות להיות יחפות ומאווררות כמה שיותר. אם אתם לא סובלים מבעיה המחייבת אתכם לנעול נעליים – אין שום סיבה לא לתת דרור לאצבעות ולכריות כף הרגל.

אחסון נעליים 14, מזוודה ישנה לאחסון בסגנון וינטג' טרנדי (צילום: שי אדם עיצוב-סטודיו פרי)
בסגנון וינטג' טרנדי, העיקר שיישארו בכניסה | צילום: שי אדם עיצוב-סטודיו פרי

מה עושים עם האורחים?

ואם כבר החלטתם שאתם מנהלים בית יחף, מה עושים עם האורחים? איך רומזים להם בעדינות שהם מוזמנים להישאר בגרביים? ערימת נעליים (מסודרת יותר או פחות) בכניסה לבית עשויה לרמוז, ואם תרצו להיות ברורים יותר – שלט כזה או כזה בכניסה יכול לעבוד. אתם יכולים להיות ממש נחמדים ולהניח בכניסה לבית סלסילה עם גרביים מפנקים. שימו לב: אם אתם מארחים אנשים חדשים לגמרי, כולל הורים של ילדים מהגן, רצוי שתיידעו אותם מראש. לא כולם מרגישים נוח כשכפות הרגליים שלהם חשופות.

אחסון נעליים 11, ארגזי בירה שהפכו למדפי נעליים למבואת כניסה (צילום: אביבית ויסמן עיצוב-קרן בר)
ארגזי בירה שהפכו למדפי נעליים למבואת כניסה | צילום: אביבית ויסמן עיצוב-קרן בר
נא לחלוץ נעליים (צילום: lisabees)
תודה שחלצתם | צילום: lisabees
_OBJ_OBJ_OBJ