אם אתם מאלה שלא מסיימים קרטון ביצים בשיא המהירות, או לחלופין, נוהגים לקנות בבת אחת כמה קרטונים, כדאי שתכירו את הטיפ הבא, שעוזר לשמור על טריות הביצים במקרר, גם אם הוא כרוך בעוד פעולה שצריך לעשות כשפורקים את השקיות מהסופר ומסדרים את המצרכים במזווה ומקרר.

ליסה סטיל, דור חמישי למגדלי תרנגולות במיין ומחברת הבלוג וספר המתכונים "Fresh Eggs Daily", אמרה למגזין Well and Good, כי הביצים נשמרות זמן רב יותר כשהקצה המחודד שלהן פונה כלפי מטה. לדבריה, כך האוויר בתוך קליפת הביצה לא בא במגע עם החלמון.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

 >> התאהבנו בבית של שלי בחדרה, ואז גילינו מה היה התקציב

>> התחדשה: הדירה החדשה של דניאל גרינברג

בקצה הרחב של הביצה, מתברר, מצוי כיס אוויר שעלול להכיל חיידקים מזיקים כמו סלמונלה. כשהופכים את הביצה גד המרחק בין החלמון לכיס האוויר. "בהפיכת הביצה מפחיתים את הסיכוי לחלות בסלמונלה או במחלות אחרות, כי הסיכון שהחיידקים יגיעו לחלמון נמוך יותר", אומרת סטיל.

כיס האוויר המדובר גדל יותר כשהביצה מתבגרת, וזאת משום שאוויר חודר כל העת דרך אלפי הנקבוביות הזעירות שבקליפה – כך אפרוח שטרם נולד יכול לנשום בתוך הביצה. זאת גם הסיבה, אגב, שביצה טרייה תשקע לתחתית כוס מים בעוד שביצה מבוגרת תצוף. כשהצד הרחב של הביצה למטה, שק האוויר דוחף את תכולת הביצה מעלה כשהוא מנסה לעלות (כיוון שהאוויר קל יותר משאר הרכיבים), ואילו כשמניחים את הצד המחודד כלפי מטה מגבילים את השפעות כוח הכבידה ושומרים על החלמון בטוח ומוקף בחלבון.

ביצים קשות (צילום:  Sea Wave, ShutterStock)
ביצים קשות | צילום: Sea Wave, ShutterStock

האם צורת האחסון משנה גם את הטעם או הערך התזונתי של הביצים? התשובה היא לא, אבל סטיל טוענת שיש גם סיבה אסתטית להפיכתן: בגלל הגבלת תנועת האוויר בתוך הביצה, החלמון נשאר מרוכז במקום אחד. זה לא משנה אם מתכוונים לטרוף את הביצים או לאפות איתן, אבל כך המראה נאה יותר אם מכינים ביצים קשות. שאלה יהיו הצרות שלנו.

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

 עוד טיפים לאחסון מזון

תבלינים: תבלינים טחונים כמו כורכום, פפריקה ואגוז מוסקט בדרך כלל מאבדים את עוצמתם לאחר כשנתיים עד שלוש שנים. תבלינים ישנים אינם מזיקים לבריאות, אבל הם כבר לא מוסיפים טעם לתבשילים. תבלינים אדומים, כמו פפריקה ואבקת צ'ילי, כדאי לאחסן במקרר, אבל תבלינים אחרים עדיף לאחסן בארון (אבל לא ליד התנור או מקור חום אחר).

אחסון תבלינים (צילום: Africa Studio / Shutterstock)
צילום: Africa Studio / Shutterstock

אבקת אפייה: גם אבקת האפייה ואבקת סודה לשתייה יאבדו עם הזמן את יכולתן להתפיח מאפים. כדי לבדוק אם אבקת האפייה עדיין יעילה, ערבבו מעט אבקה עם מים חמים. אם התמיסה מבעבעת ונוצר קצף - האבקה טרייה מספיק לאפייה. כדי לבדוק אבקת סודה לשתייה מערבבים אותה עם חומץ.

פיצוחים: שקדים ובוטנים מקולפים כדאי לאכול תוך כמה שבועות או חודשים לכל היותר. "באגוזים וגרעינים יש בדרך כלל כמות גבוהה של שמן, והשמן מתעפש אחרי כמה חודשים בארון", אמר השף טריג סיברסון ל-INSIDER. לאגוזים וגרעינים מעופשים יש ריח המזכיר עשב או צבע ומראה כהה או שמנוני. כדי שיישארו טריים לאורך זמן מומלץ לאחסן אגוזים וגרעינים בשקית במקפיא.

צנצנות על דלפק מטבח (צילום: AnjelikaGr, Shutterstock)
צילום: AnjelikaGr, Shutterstock

דגני בוקר: דגני בוקר בקופסה פתוחה יתיישנו תוך כשלושה חדשים, אבל בקופסה אטומה הם יחזיקו מעמד עד שנה. מכיוון שאגוזים עלולים להתעפש מהר יחסית, דגנים המכילים אגוזים יתיישנו מהר יותר. כך או כך, "תופעת הלוואי הנפוצה ביותר היא טעם לא נעים", אמרה ג'ניפר קפלן מהמכון הקולינרי של אמריקה ל-TODAY Food.

בירה: בירה המאוחסנת בטמפרטורת החדר עלולה להתקלקל מהר יותר. חום, אור ואוויר יכולים לחדור פנימה דרך הפקק לאחר כארבעה חודשים. מומחים לבירה ממליצים לאחסן את כל סוגי הבירות במקרר, ומציינים כי אחסון לא בקירור מאיץ התפתחות טעמי לוואי.

תה וקפה: מומלץ להשתמש בשקיות תה תוך שנה מכיוון שהשמנים שבתה מתיישנים ויוצרים טעם לוואי. בקפה נמס מומלץ להשתמש תוך כחודשיים, ובפולי קפה וקפה טחון תוך שבועיים עד ארבעה שבועות.

קמח: עדיף לאחסן קמח במקרר או במקפיא כדי לשמור על טריותו זמן ארוך יותר. קמח מלא אפשר לשמור עד שמונה חודשים במקרר ועד שנה במקפיא. קמח לבן נשמר אפילו זמן ארוך יותר.

מזווה, קמח (צילום: VH-studio, Shutterstock)
מה שלמעלה מתחמם יותר | צילום: VH-studio, Shutterstock

אורז חום: אורז חום נשמר זמן קצר יותר מאורז לבן. "בשכבת הסובין של אורז חום יש שמן", אמר סיברסון ל-INSIDER. "כשהשמן הזה מתעפש, הוא מקצר את חיי המדף של האורז החום". אורז חום נשמר כשישה חודשים, וכשנה במקפיא.