"על משטחי העבודה במטבח יש באופן משמעותי יותר חיידקים מאשר על משטחים בחדרי אמבטיה, אפילו מושבי אסלה", כך אמר לעיתון "הסאן" המיקרוביולוג ד"ר ג'ונתן יוז. "זה נכון במיוחד לגבי משטחים שבאים במגע תכוף עם בשר נא, כמו קרשי חיתוך, וגם לכיורי מטבח - אם לא מנקים אותם באופן קבוע". חיידקים אלו, הוא מסביר, עלולים להיות מסוכנים לאלו שהמערכת החיסונית שלהם לא חזקה מספיקה, כמו תינוקות, קשישים ומי שהמערכת החיסונית שלהם חלשה.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> הצצה לבית של קים אור אזולאי

>> שקט בעיניים: בית כפרי לייט בעמק יזרעאל

החדשות הטובות: קל להיפטר מהחיידקים האלה אם מקפידים על כללים פשוטים לניקיון ולהכנת אוכל, הוא מוסיף. הנה הכללים שד"ר יוז ממליץ עליהם:

חלצו נעליים בכניסה לבית: ד"ר יוז ממליץ להקפיד לחלוץ נעליים בכניסה לבית כדי להקטין את זיהום הרצפה, ובהקשר זה הוא אף מתייחס ל"כלל חמש השניות" (הטענה שמזון שנפל על הרצפה או על הקרקע ראוי למאכל אם הורם תוך פחות ממש שניות). לדבריו, הטענה נכונה באופן חלקי כי כמות החיידקים שהגיעה למזון אכן פחותה אם המזון נגע ברצפה זמן קצר, אבל הוא מוסיף: "תמיד יש העברה כלשהי. אם אתם מקפידים לנקות את הרצפה, מרימים את המזון במהירות ובריאותכם טובה, הסיכון נמוך יחסית, אף כי עדיין יש סיכון". לעומת זאת, הוא אומר, "אם יש לכם חתולים וכלבים שמסתובבים במטבח, עדיף לנקוט בזהירות ולזרוק את המזון".

מטבח (צילום:  Breadmaker, Shutterstock)
צילום: Breadmaker, Shutterstock

שימו לב למקומות שנוגעים בהם לעתים קרובות: ידיות המקרר, דלתות התנור, ידית הקומקום, ידיות הדלתות, מתגי האור והברזים – אלה מזדהמים בקלות ורבים לא מקפידים לנקות אותם. "זה לוקח רק כמה דקות לנגב אותם, וחשוב לזכור לעשות זאת".

אל תעבירו זיהומים: "השתמשו בקרשי חיתוך נפרדים לבשר ולירקות", ממליץ ד"ר יוז. "אם קוצצים בשר נא המזוהם בחיידקים כמו סלמונלה ואז מכינים סלט שלא עובר בישול שבמהלכו החיידקים מושמדים – עלולים להיחשף לחיידקים מזיקים". חשוב גם לשטוף את הידיים היטב בין מטלות שונות ולפני האוכל.

אחסון במקרר: הרחיקו בשר ודגים טריים ממאכלים מבושלים כדי להימנע מהעברת חיידקים, ואחסנו בשר בתחתית המקרר כדי שנוזלים מטפטפים לא יזהמו מזון אחר. ודאו שכל האוכל עטוף ואטום כראוי ואל תכניסו מזון חם למקרר כדי לא לגרום לעליית הטמפרטורה.

חומרי ניקוי: אם מקפידים לנקות באופן קבוע, מספיק להשתמש במים חמים עם סבון נוזל. "אפשר להשתמש בחומרי חיטוי, אבל יש כאלו שמעדיפים לא להשתמש בכימיקלים", אומר ד"ר יוז.

היזהרו מטלפונים חכמים במטבח"אנשים רבים לוקחים את הסמארטפונים לשירותים ואז משתמשים בהם במטבח כדי לחפש מתכונים", אומר ד"ר יוז. "אני ממליץ להשאיר את הטלפון מחוץ לשירותים כדי להימנע מהעברת חיידקים שעלולים לגרום להקאות, שלשולים ובחילות".