לצד שפע חומרי הניקוי לבית – התעשייתיים וגם הביתיים, אנחנו עדיין משתמשים בעיקר במים לרוב פעולות הניקיון. מסתבר שבחירת הטמפרטורה של המים עבור חלק מניקיונות הבית עשויה להשפיע באופן משמעותי על מידת היעילות שבה ניפטר מלכלוך וחיידקים בחלל שבו אנחנו חיים.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> קולולולו: הציע נישואין בדרך יצירתית במיוחד

>> אזהרה מדיילת: אל תשתמשו בפריט הזה בחדר המלון

 

כתמים מסוימים, כמו שומן ושמן, מגיבים טוב יותר למים חמים, בעוד שבדים עדינים או משטחים רגישים עשויים להסתדר טוב יותר עם המגע המתון יותר של מים קרים. הידיעה מהי הטמפרטורה הטובה ביותר יכולה לחסוך לכם זמן, מאמץ ומשאבים.

עבור רבים מאתנו ניקיון שווה מים מהבילים, אבל אל תזלזלו במים הקרים - הם אולי לא נראים כמו הבחירה המתבקשת אבל יש להם כמה יתרונות בולטים. ניקוי במים קרים, או פושרים, הוא בדרך כלל חסכוני יותר באנרגיה ומכאן גם בעלויות. באתר The Organized home הסבירו שמכונות הכביסה שיוצרו בעשור האחרון מותאמות לשימוש עם מים קרים (25-15 מעלות צלזיוס), וגם חומרי הכביסה שפותחו בשנים האחרונות מתאימים לכך, בזכות הוספת אנזימים שמפרקים שומנים, חלבונים ועמילנים – מרכיבים נפוצים בכתמי מזון. כביסה במים קרים מפחיתה את דהיית הצבעים ואת הסכנה שהצבע יכתים פריטים אחרים, מקטינה את הסכנה שהבגד יתכווץ והפריטים אפילו מתקמטים פחות.

כביסה ביד (צילום: Shutterstock)
צילום: Shutterstock

המים הקרים יעילים מאוד בהסרת לכלוך וכתמים מבדים עדינים ומומלצים מאוד לדילול של חומרי ניקוי רבי עוצמה, למשל אקונומיקה: הם עוזרים להאט את התגובות הכימיות ומעניקים יותר זמן לערבב את התמיסה ביעילות. ניקוי במים קרים מצוין גם לניקוי אבק וניקוי משטחים כללי באמצעות מטלית מיקרופייבר, או מטלית בד. 

מתי כדאי למלא את הדלי במים חמים

במקרים ספציפיים של כביסה, השימוש במים חמים הוא הדרך היעילה ביותר בפירוק והסרה של כתמים עקשניים כמו דשא או שמן, או כביסת מגבות, מצעים ובגדי עבודה מוכתמים. שימו לב שבמקרים אחרים החום דווקא עלול לקבע את הכתם, בעיקר אם הוא נגרם מחומר שמבוסס על חלבון, כמו דם, מזון תינוקות, דשא או חמאה.

גם משטחים שונים במטבח, בעיקר כיריים עם כתמי שמן ורוטב עקשניים, או משטחים שנקרשו עליהם שאריות מזון, יגיבו טוב יותר למים החמים, שיעזרו להמיס מהם את השאריות. טמפרטורת מים גבוהה תסייע להסיר ביעילות לכלוך מצטבר מאריחים, אביזרי אמבטיה ופריטים חיצוניים כמו ריהוט מרפסת - החום ישחרר את הלכלוך, יחשוף את המשטח ויקל על הניגוב. האדים שמשתחררים מהמים החמים יכולים להרוג חיידקים ואפילו כמה וירוסים (רק אל תשכחו להתמגן בהתאם ולהיזהר מעוצמת הקיטור). מים חמימים יתאימו גם להשריית רשתות של חלונות שצברו הרבה אבק דביק ושל פילטרים – מסנני המזגן, המדיח וכו'.

כלים מלוכלכים (צילום: By Dafna A.meron)
את הערימה הזו מומלץ להשרות חצי שעה בכיור מלא מים חמים | צילום: By Dafna A.meron

ניקוי כיריים, כיריים גז (צילום:  fukume, shutterstock)
מים חמים יעזרו להמיס את שאריות השומן העקשניות | צילום: fukume, shutterstock

ומה לגבי שטיפת כלים? הטמפרטורה הנדרשת כדי להרוג חיידקים היא הרבה מעבר למה שהעור שלנו יכול להתמודד, וכנראה יותר ממה שהברז שלנו יכול להוציא, אבל טמפרטורת המים חשובה מאוד בהכנת הכלים לסטריליזציה. הם אמנם לא מחטאים, אבל עובדים טוב כדי להיפטר ממזון ושומן שנדבק לכלים. כשמתמודדים על חלקיקי מזון עקשנים יותר, כמו שאריות של מאפים על סירים ומחבתות, כדאי להשרות את הכלים מראש. ממלאים כיור או כלי גדול אחר עם מים חמים, מוסיפים מעט סבון או סודה לשתייה, ומניחים את כלי הבישול שלכם למשך 15 עד 30 דקות לפני שרוחצים אותם.

גם וגם: כשטמפרטורת המים לא רלוונטית

ויש סיטואציות של ניקיון שבהן לטמפרטורת המים אין השפעה משמעותית על התוצאות, כמו ניקוי משטחים עם לכלוך קל, ספונג'ה לרצפה, ניגוב חזיתות ארון וכלי בית או משטחים שעבורם יש חומרי ניקוי ספציפיים. לא בטוחים לגבי טמפרטורת המים המתאימה למשימת ניקוי מסוימת? הכי בטוח זה להתחיל עם מים קרים, ואם זה לא עוזר  להעלות בהדרגה את הטמפרטורה.

דלי מתמלא מים מהברז (צילום: Tatyana Radevich, SHUTTERSTOCK)
צילום: Tatyana Radevich, SHUTTERSTOCK