בית שנעים להיות בו הוא קודם כל בית שמריח טוב, כמו שלמדנו לאחרונה מסקר שנערך בבריטניה ובדק מה הדבר הראשון שהאורחים שלכם שמים לב אליו. לייצר ניחוח נעים זה אפילו יותר מאסט בימי חורף קרים, כשהפתחים בבית מוגפים ואין איך לאוורר את החלל, ובין הדרכים לסלק את הריחות הרעים חביבים במיוחד הנרות הריחניים. חבל שדווקא מה שעושה אותם לכל כך אטרקטיביים מבחינתנו, הופך אותם גם למסוכנים עבורנו.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> 2024 התחילה ואתה סייל החורף של איקאה: אלו הפריטים השווים

>> אם ככה נראית הכניסה לבית, אנחנו רוצים לראות את כולו

 

לדברי ד"ר תאמאס פנדיקס, מומחה לבריאות הציבור באוניברסיטת Semmelweis בהונגריה, לאתר dailymail, הבערת נרות ריחניים עלולה להזיק לבריאות שלנו ולהגביר את הסיכון למיגרנות, גירוי של העיניים, מחלות בדרכי הנשימה והעמסת יתר על מערכות ניקוי הרעלים של גופנו. לדבריו, הדרך הטובה ביותר לשפר את איכות האוויר בתוך הבית, מלבד אוורור באמצעות פתיחת חלון, היא לצמצם את מספר הכימיקלים שאנו משתמשים בהם, וכאלה יש בנרות הריחניים.

חלון פתוח לאוורור בחדר רחצה, אמבטיה (צילום: Suti Stock Photo, SHUTTERSTOCK)
לאוורור הבית, הכי טוב לפתוח חלון | צילום: Suti Stock Photo, SHUTTERSTOCK

בנרות ריחניים, כמו גם בתרסיסי ריח ומטהרי אוויר למיניהם, החומר המבשם מכיל VOC - חומרים נדיפים אורגניים. לפי עדויות של ה- FDA האמריקני ומחקרים נוספים, החומרים האלה יכולים לגרום לאסתמה ובעיות בריאות נוספות. בנרות החומרים נמצאים בתוך שעווה, וברגע שיש את השריפה הם הופכים להיות נדיפים יותר". ד"ר פנדיקס: "כשזה מגיע לתגובה של גוף האדם, לא משנה אם החומרים מיוצרים באופן מלאכותי או מתרחשים באופן טבעי, כל חומר זר לגוף מהווה סיכון כימי. יכול להיות שהם לא מסרטנים, אבל החומרים האלה מטילים עומס נוסף על הכבד, וגם התהליכים המטבוליים שלנו לא מוכנים לעבד אותם".

מריח טוב, אבל מקור עיקרי לחלקיק זיהום 

קבוצת המומחים לאיכות אוויר של המחלקה לאיכות הסביבה, המזון והכפר בבריטניה (Defra) ציינה ששריפת נרות מייצרת פורמלדהיד וחלקיקי זיהום, וגם מחקר שנערך בעבר על כ-60 בתים בדנמרק מצא כי נרות בוערים היו המקור העיקרי לחלקיקי זיהום, וכמה מומחים המליצו על נרות חשמליים כחלופה. למרות שאמצעי הניחוחות לבית מייצרים רק כמות קטנה של חלקיקים ואדים בכל פעם, הם מצטברים בשימוש קבוע או מתמשך. "ההשפעה המצטברת הזו, והחשיפה המתמדת לכימיקלים הללו, היא מה שמוביל לסיכון בריאותי פוטנציאלי של מוצרים אלה" הסביר ד"ר פנדיקס, "בניגוד למגורים ליד כביש סואן, שבהם אנחנו יכולים לשנות את איכות האוויר רק על ידי תנועה, זו השפעה שאנחנו יוצרים ואנחנו יכולים להחליט שלא". באופן טבעי, על ילדים המינון משפיע יותר.

עיצוב אינטימי, נרות מעוצבים, שרשרת נורות על חלון, תאורה (צילום: Ground Picture, SHUTTERSTOCK)
מומלץ להרחיק את הילדים | צילום: Ground Picture, SHUTTERSTOCK

אנשים מבלים 90 אחוז מזמנם בתוך הבית, כשמחצית מהמזהמים נכנסת מבחוץ אבל מחצית מגיעה מבפנים – מוצרים לניקוי ריהוט, שטיחים וריפוד, מטהרי אוויר ומוצרי טיפוח אישי, כולל בושם, דאודורנטים ומוצרי עיצוב שיער. "אנו חושפים את עצמנו להשפעה של מאות חומרים אשר, עם העומס המיותר הנוסף של חומרים כגון נרות ריחניים ומטהרי אוויר, יכולים להוביל לבעיות חמורות", הזהיר ד"ר פנדיקס.

כך תמלאו את הבית בניחוח נעים בלי נרות

לנטרל את סירחון הזבל: הוסיפו כמה טיפות של שמן אתרי ריחני לתחתית פח האשפה לפני שאתם מניחים בו את שקית האשפה. אפשר לשלב 2 כפיות חומצת לימון, חצי כוס מים, 10 טיפות שמן עץ התה ו-20 טיפות שמן אורן אתרי בבקבוק ספריי, להתיז מעט מהתמיסה בתחתית הפח ולחזור על הפעולה בכל פעם שמוציאים את הזבל לפני, החלפת השקית.

להעשיר את ניחוח תמיסות הניקוי הביתיות: במקום סודה לשתייה או חומץ, אפשר להשתמש בחומצת לימון בנוסף לסבון ומים כדי לנקות מקומות קשים כמו האסלה או פח האשפה.

להפיץ את הריח עם שואב האבק: מטפטפים שמן ריחני למסנן של השואב (הפילטר שאפשר לרחוץ) או לשקית הוואקום אם יש כזאת. כך השטיחים שלכם יזכו לניחוח נעים במיוחד ואתם שאר הבית.

שואב אבק (צילום: shutterstock by one photo)
שואב אבק | צילום: shutterstock by one photo

לחזק את ריח הכביסה: מוסיפים טיפת שמן לימון לנוזל הכביסה וממלאים את חלל הכביסה בארומה רעננה.

לרענן את המטבח: כשמוסיפים כמה פרוסות למדיח הכלים לפני ההפעלה, המים החמים מעצימים את ניחוח השמנים בקליפת הלימון, וזה מתפרס בכל רחבי המטבח.

להכין מטהר אוויר תוצרת בית: אוספים קליפות הדר – מלימונים, תפוזים, אשכוליות וכו', מוסיפים אותן לסיר מים ומביאים לרתיחה על הכיריים. זה הכול.

לרענן מצעים ומגבות בארון: כשהם דחוסים בארון הם נוטים לצבור סירחון מאובק ועבש, והוספה של כמה דפי מייבש בין הקפלים תעשה את העבודה. נסו זאת גם במגירות עם בגדים. דרך נוספת לגרום לארונות ולמגירות להדיף ניחוחות נעימים היא תיונים. החליטות הקטנות של עשבי תיבול ועלים ארומטיים יספגו ריחות עבשים ויפיצו ניחוח רענן למגירת הגרביים, לארון האחסון ולכל מקום אחר.

נטרול ריחות חיות המחמד בבית: סלעי זאוליט, שהם גבישי מינרלים שנוצרים מהתגבשות סלעים ואפר וולקני עם מי מלח, הם בעלי כישרון לספיגת ריח. לפני השימוש בהם נקו את המשטחים שספגו את ריח חיית המחמד שלכם. לאחר מכן, שימו את הסלעים בקערה למשך כמה ימים.

כלב עם קערת אוכל (צילום: By Dafna A.meron)
צילום: By Dafna A.meron