המטבח הוא מקום בעייתי מבחינת הניקיון שלו: מצד אחד, אנחנו מכינים שם אוכל, אוכלים וגם מאחסנים מזון, כך שברור לכולנו שהוא צריך להיות נקי במיוחד. מצד שני, מדובר בפעולות שיוצרות לא מעט לכלוך. בעיה נוספת היא שיש במטבח שלל פריטים ומכשירים, ורבים מהם אנחנו לא מקפידים לנקות. המיקרוביולוג ג'ייסון טטרו הסביר באתר The Kitchn מה הם הפריטים הכי מזוהמים במטבח, ואיך כדאי לשנות את המצב. הנה הרשימה שלו.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> הזוג הפך את עליית הגג ליחידת הורים מטריפה 

>> מצחיק כמה שיפה פה: הבית המשגע של נדב אבקסיס

ספוג הכלים: ספוג הכלים הוא אחד הפריטים המלוכלכים בבית. במחקר שפורסם ב-2017 גילו חוקרים גרמנים 362 מיני חיידקים בספוגי הכלים המשומשים שאספו, בכמות של 45 מיליארד בסנטימטר רבוע.  טטרו ממליץ להחליף את ספוג הכלים בכל שבוע.

סקוץ' (צילום: Odua Images, shutterstock)
צילום: Odua Images, shutterstock

שימו לב, נכון שיש שיטות שונות לחיטוי ספוגים, אבל מומחים טוענים שתמיד מדובר בחיטוי חלקי כך שהחיידקים העמידים ביותר נשארים – ומתרבים. במיוחד הם מזהירים מחיטוי במיקרוגל ומציינים שספוגים סינתטיים ויבשים עלולים פשוט להישרף.

מגירת הירקות במקרר: כמות החיידקים במגירת הירקות במקרר היא בממוצע פי 750 מהרמה הבטוחה, כך התגלה במחקר שנערך עבור חברת Microban, חברה המתמחה בטכנולוגיות אנטי-בקטריליות. טטרו ממליץ להכניס את הירקות והפירות לשקיות בד רב פעמיות כדי להפחית את הלחות במגירה. הקפידו להוציא את המגירות מהמקרר ולנקות אותן ביסודיות לעתים תכופות.

מגירת ירקות (צילום: שאטרסטוק)
מגירת ירקות | צילום: שאטרסטוק

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

>> הירשמו לניוזלטר של living

קרש חיתוך מעץ: במחקר שפורסם ב-2017 נבדקו קרשי חיתוך מחומרים שונים, והתגלה שקרשי חיתוך מעץ הם המזוהמים ביותר. קרשי חיתוך מפלסטיק מזוהמים פחות, וקרשי חיתוך מזכוכית הם הכי פחות מזוהמים. עם זאת, קרשי זכוכית עלולים לפגוע בלהבי הסכינים. מה לעשות? הקפידו להשתמש בקרש חיתוך נפרד לבשר ולדגים, ובקרש חיתוך אחר לפירות וירקות. לפי ד"ר חגית אולנובסקי, מומחית לניהול סיכוני בריאות וסביבה ממכון דוידסון, הסיבה העיקרית היא עופות. ד"ר אולנובסקי ממליצה גם על הפרדה נוספת - קרש נפרד לחיתוך עוף לפני בישול וקרש נפרד לטיפול בעוף ובשר אחרי הבישול.

קרש חיתוך (צילום:  Anetlanda, Shutterstock)
צילום: Anetlanda, Shutterstock

קופסאות עם איטום סיליקון: "קשה מאוד לנקות כמו שצריך את האיטום הזה", אומר טטרו. באתר ממליצים להשתמש בקופסאות זכוכית שבהן האיטום חיצוני ולא פנימי.