מחקר חדש בדק מהם האזורים הכי מזוהמים במטבח שלנו, ומסתבר שמעבר לחשודים המיידיים כדאי לשים לב גם לידית המקרר, פנים המקרר, קופסאות התבלינים ופיית בר המים. לדברי אילן קאשי, מומחה לבטיחות מזון בחברת "מבט בטיחות מזון", מקופסאות התבלינים נשקפת סכנה של ממש: "ברגע שנוגעים בתבלין יבש עם יד רטובה או מכניסים פנימה לחות כלשהי, נוצרים התנאים להתפתחות חיידקים".

איילת דגן, מומחית לאיכות הסביבה מ"קלין ביט", בדקה באמצעות מכשיר ATP שבודק עומס מיקרוביאלי, אזורים שונים במטבחה של הסטנדאפיסטית והמלהקת נילי בייטל. בידית המקרר שלה נמצאו 1,356 חלקיקים - אפילו יותר מאסלה ממוצעת. הפתרון? לנקות את האזורים הללו עם בקבוקון שמכיל חומץ סיתנטי ומלח.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

7 טיפים לניקוי המטבח

1. אל תשתמשו באותה מגבת למטרות שונות: למגבות יש שימושים שונים, ולעתים קרובות לא מכבסים אותן בין שימושים, והפריט הסופג מטבעו והרטוב הופך למצע אידיאלי להתרבות חיידקים. כדי לא להפיץ חיידקים, השתמשו במגבת אחת לידיים, ובמגבות אחרות אם אתם רוצים לייבש כלים או לנקות את הדלפק. מומחים ממליצים לכבס מגבות מטבח מדי יום בחום גבוה, וגם לייבש אותן היטב בחום גבוה.

הכנת הבית, סמרטוט ורוד (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
צילום: אימג'בנק / Thinkstock


2. קודם מנקים ואחר כך מחטאים: זכרו שיש הבדל בין ניקוי לחיטוי. ניקוי פירושו הסרה של לכלוך ואבק באמצעות סבון ומים. חיטוי, לעומת זאת, פירושו השמדת חיידקים באמצעות חומרים מתאימים (חומרי ניקוי מחטאים או תמיסה המורכבת מ-3.80 ליטר מים וחמש כפות אקונומיקה). שימו לב: פעולת החיטוי דורשת זמן, ואם אתם מנגבים מיד את החומר, המשטח אולי יהיה נקי, אבל לא יהיה מחוטא. בדקו בהוראות כמה זמן צריך להשאיר את החומר. אם אתם משתמשים באקונומיקה המתינו כ-10 דקות.

3. אל תערבבו חומרי ניקוי שונים: אסור בשום אופן לערבב חומרי ניקוי, ואסור לערבב חומרי ניקוי עם חומץ ו/או סודה לשתייה. ערבובים כאלו יוצרים גזים נדיפים שעלולים להיות מאוד רעילים. ובכלל: קראו את ההוראות על אריזת חומר הניקוי ופעלו לפיהן.

4. אל תתנו ללכלוך להצטבר: נשפך משהו במקרר? התבשיל גלש על הכיריים? טיפות מרק לכלכו את המיקרוגל? נקו את הלכלוך מיד. בדרך כלל בשלב הזה יספיק ניגוב, אבל אם לא תעשו זאת תמצאו את עצמכם מקרצפים כתמים עקשניים.

ניקוי כיריים, כיריים גז (צילום:  fukume, shutterstock)
צילום: fukume, shutterstock

5. אל תנקו מסביב לבלגן: נראה שחפצים אבודים מכל הבית מגיעים למטבח ומצטברים על הדלפקים. פנו את הדלפקים ומשטחי העבודה לפני שאתם מנקים (ורצוי גם להחזיר את החפצים המיותרים למקומם).

6. נקו מלמעלה למטה: הכלל הזה נכון תמיד – מתחילים לנקות מלמעלה וכך הלכלוך נופל למטה, על המשטחים שטרם נוקו. למשל: התחילו מארונות המטבח, המשיכו במשטח העבודה וסיימו ברצפה.

7. רכזו את כל חומרי הניקוי המקום אחד: שמרו בארון המטבח את כל החומרים והכלים שנדרשים כדי לנקותו. כך לא תצטרכו לרוץ להביא את הדלי מחדר הרחצה ואת המטאטא מחדר הכביסה