לפתוח את המדיח כשהוא מסיים לעבוד ואז לגלות שהכלים נשארו מלוכלכים זה מבאס כמעט כמו לחזור הביתה ב"יום של המנקה" ולגלות שהיא הבריזה. אחת התקלות השכיחות ביותר במדיח הכלים היא שהטבלייה לא נמסה, וכך חומר הניקוי לא מתפזר במדיח ולא מנקה את מה שבתוכו. אבל מה גורם לטבלייה לא להתפרק, והאם זה גורם נזק? בדקנו.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> ידעתם שאפשר לעשות את זה במדיח הכלים?

>> רגע, אל תפרקו את המדיח לפני שתעשו את הפעולה הזאת

 

פנינו לכמה מומחים ושאלנו אותם מה הסיבות האפשריות לכך שהטבלייה לא נמסה, וכיצד אפשר להימנע מכך. הם הסכימו שמלבד העובדה שהכלים לא יוצאים נקיים, כאשר הטבלייה לא נמסה כראוי זה עלול לעשות נזק למדיח: הטבלייה יכולה להצטבר בכל מיני אזורים בחלל של המדיח ולסתום את המערכות השונות שלו. בנוסף, היא עשויה להשאיר שאריות סבון וזה מייצר פגמים בהיגיינת הכלים. 

טבליה לא נמסה במדיח (צילום: צילום ביתי)
זה קורה גם בטבליות רגילות וגם בקפסולות ג'ל | צילום: צילום ביתי

1) הסיבה: ממטרות המים במדיח

"הסיבה הנפוצה ביותר לכך שטבליית הניקוי של המדיח לא מתמוססת היא שממטרות המים כלל לא מסתובבות בזמן ההפעלה", מסביר נאור אורן, טכנאי מדיחי כלים באתר "המקצוענים". לדבריו, "זה יכול לקרות בגלל מצקת שנפלה מהסלסלה העליונה לכיוון מטה, ומונעת את סיבוב המטרות, או ממכסה של סיר או קערה שעוצרת אותה מלמטה". בעיה אפשרית נוספת עם הממטרות היא כשמתזי המים שלהן נסתמים.

מה עושים? לפני ההפעלה, סובבו ידנית את הממטרות כדי לוודא שהתנועה שלהן חלקה ושהכלים לא מפריעים לסיבובן. טלי יצחק, מדריכת מוצרי חשמל ביתיים BSH, ממליצה להוציא מדי פעם את הממטרות ולשטוף אותן תחת ברז המים, כדי לוודא שהן לא סתומות ושאין שאריות מזון. 

2) הסיבה: סידור הכלים במדיח

"עוד סיבה נפוצה לכך שהטבלייה לא מתמוססת היא שהכלים מסודרים באופן שלא מאפשר מעבר מים מהממטרות לכיוון שלה", מציין אורן.

מה עושים? אליה אומנסקי, ראש מחלקת מוצר, איכות ורגולוציה במיניליין, מסביר: "מול תא הסבונייה אסור לשים סירים או קערות. מול מיקום הטבלייה יש לסדר רק צלחות בעמידה שלא נוגעות אחת בשנייה, כדי להבטיח שהטבלייה תוכל להישטף ללא בעיה. לפני ההפעלה יש לוודא שאין קערה או סיר שפתוחים כלפי מעלה. כי אז, אם טבלית הניקוי תיפול לתוכו, שם היא תימס ולא יהיה סיבון אופטימלי לכל שאר הכלים שבמדיח". 

@goodhousekeepingofficial Sorry, but you’re def not loading your #Dishwasher the RIGHT way. Our #CleaningExperts are here to help, so the next time you #LoadTheDishwasher, it’ll be a lot easier, and you’ll get the best #CleaningResults. #DishwasherHack #DishwasherTips #DishwashingTips #CleanTok #Dishwashing ♬ original sound - Good Housekeeping

3) הסיבה: תכנית השטיפה לא מתאימה לחומר

אמנם אין הבדל באיכות הניקוי בין אבקה, נוזל או טבליה, ולרוב מדובר בעיקר בנוחות השימוש ובעלויות של חומרי הניקוי, אך בהחלט יש להתאים את חומר הניקוי לסוג תכנית השטיפה. הטעות הנפוצה היא להניח טבלייה בתא ולהפעיל את המדיח על תכנית של 'חצי כמות', שמאפשרת חיסכון ויעילות בצריכת המים ומתאימה למצב שבו המדיח אינו מלא בכלים. הבעיה היא שתוכנית זו אינה מתאימה לשימוש בטבליות, כמו שמסבירה טלי יצחק: "הטבלייה לא תמיד מספיקה לבצע את כל פעולתה בתוכניות קצרות של 15 או 30 דקות".

מה עושים? יצחק: "בתוכנית קצרה עדיף להשתמש באבקה או בנוזל ניקוי. לשם כך, מוטב להחזיק בבית את שני סוגי חומרי הניקוי של הכלים, ולהשתמש בהם בהתאם לכמות הכלים". אורן מוסיף: "אם ברצונכם לחסוך במים ובחשמל ועדיין להשתמש בטבלייה, תוכלו לבחור בתוכנית מקוצרת המכונה בדגמים רבים בשם Vario Speed, שהיא חסכונית ומקצרת משמעותית את משך ההדחה". 

מדיח כלים מ בפנים (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
מדיח כלים מ בפנים | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

וכמה סיבות פחות נפוצות, אך אפשריות

לחץ מים נמוך: לפעמים לא מגיע לחץ מים מספק על מנת להמיס את הטבלייה. יש לוודא שהברז המחובר למדיח פתוח לגמרי, ושיש לחץ מים תקין. 

תקלה בגוף החימום: אם גוף החימום של המדיח אינו תקין, והמים לא מתחממים מספיק בכדי להמיס את הטבלייה, ייתכן שהיא לא תימס. בעיה כזו היא יחסית קלה לזיהוי, כי מופיע לה קוד התרעה על צג ההפעלה.

טבליות ישנות או לא איכותיות מספיק: אם הטבלייה ישנה מדי, או עשויה מאיכות ירודה, היא עלולה לא להתמוסס כראוי. לפני שאתם 'מאשימים' את המדיח, נסו להשתמש בטבלייה של מותג אחר. 

@jettsetfarmhouse Reply to @zraj42 #cleaning #cleaningtiktok #cleantok #clean #cleaninghacks #learnontiktok #tiktokpartner #bakingsodadoesthat ♬ original sound - Noell-Mom of the Jett Set
 

טיפים לתחזוקה נכונה של המדיח

הקפידו על ניקיון שוטף: אומנסקי מציין ש"אם הממטרות סתומות, או לא מסתובבות, הדבר יכול לגרום למצב שאין פיזור מים בכמות הרצויה להמסת הטבלייה". הוא ממליץ לוודא שהן תקינות, לנקות את הפילטר באופן קבוע ולהפעיל מדי פעם את המדיח כשהוא ריק עם חומרי ניקוי מיוחדים שממיסים שומנים ומנקים את הפילטר". 

הפעילו את המדיח על 70 מעלות פעם בחודש: לדברי אורן, "פעולה זו תמנע מצב שבו חלק מהטבליות שלא נמס יגרום לסתימה של המנוע". 

אל תוותרו על נוזל הברקה: שימו לב לתצוגת ההתרעה במדיח והקפידו למלא נוזל הברקה בתא הייעודי שלו כשצריך. יצחק מסבירה ש"רבים חושבים שנוזל ההברקה שנמצא בתוך הטבלייה מספיק, אך הוא אינו במקום נוזל ההברקה שיש למלא בתא הייעודי. הסיבה לכך היא לא רק העובדה שנוזל ההברקה, כשמו כן הוא, מבריק היטב את הכלים ומונע מהם לצאת שחוקים ועכורים, אלא גם היתרון שלו בניקוז המים. נוזל ההברקה הוא שמנוני, והוא גורם למים להתנקז בצורה טובה יותר אל משאבת המים, בכך, הוא מסייע בתהליך ייבוש הכלים שבמדיח".

מדיח כלים, טבליות למדיח (צילום:  soul_studio, shutterstock)
שימו את הטבליה במקום המיועד לה | צילום: soul_studio, shutterstock

הימנעו מהשלכת הטבלייה אל חלל המדיח: בניגוד להמלצה הפופולרית של משתמשים רבים ברשת, המומחים פחות מתלהבים מהרעיון למקם את הטבלייה מחוץ לתא שלה. לטענתם, עליה להשתחרר אל חלל המדיח רק בסיום השטיפה הראשונית של הכלים במים, ואם היא תהיה בתחתית המדיח כבר בשלב ראשוני זה, היא תתמוסס מוקדם מדי ותישטף החוצה עוד לפני שלב הניקוי היסודי של הכלים.