זה היה עוד ערב רגיל בביתם של אוניקה רנפט (47) ויוהאן ואן זיל (40) מדרום אפריקה. בני הזוג היו שקועים בשיחה במטבח; לא רחוק מהם, בסלון, בתם בת ה-13 הייתה מכורבלת על הספה מול הטלוויזיה, ועל הכיריים רחש סיר לחץ, מבשל תבשיל כלשהו. ואז, ברגע אחד וללא כל התראה, נשמע קול פיצוץ עז ועשן התפזר ברחבי החלל.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> דימונה: הציבה שירותים בחצר, יש רק בעיה אחת

>> גם אנחנו התמכרנו לטרנד של צפייה בסרטוני ניקיון 

 

מה שהתפוצץ במטבח של של אוניקה ויוהאן היה סיר הלחץ שלהם. בצילומי האבטחה בבית שלהם אפשר לראות כיצד זה קרה במרחק מטרים ספורים מהם ומבתם, ואיך במזל גדול אף אחד מהם לא נפגע. לדברי אוניקה, הפיצוץ נגרם בגלל שאטם הגומי במכסה שלו עף החוצה והלחץ השתחרר. סירי לחץ יכולים להגיע לטמפרטורות של כ-250 מעלות צלזיוס - יותר מפי שניים מנקודת הרתיחה של המים. "זה יכול להמיס את הבשר שלך מיד", אמרה אוניקה. "כמות הלחץ שצריכה להצטבר כדי שכל הסיר הגדול יזנק ככה... אתם יכולים לתאר לעצמכם כמה חם היה. מכירים את התחושה הזו ברגע שאתם מצליחים להימנע מתאונה כשאתם נוהגים, ובבת אחת הגוף שלכם קופא והרגליים נרדמות? כך הרגשתי".

@dailymail Terrifying moment pressure cooker EXPLODES - spurting steam and boiling soup across the room. SWNS #pressurecooker #cctv #explode #news #family ♬ original sound - Daily Mail

אוניקה השתמשה בסיר שהתפוצץ שישה חודשים בלבד, לאחר שהחליפה אחד ששימש אותה במשך 25 שנים. לדבריה, לא היו סימנים לכך שנגרם נזק לסיר שהתפוצץ. היא אמרה: "על המכסה יש חור מרובע קטן שהטבעת מתאימה אליו. כשהלחץ הפך לחזק מדי, אטם הגומי בצבץ דרך החור והסיר התעופף. לא היו לו חריצים, חתכים או נזקים. אני גדלתי עם סירי לחץ, ירשתי את זה שהיה של אמא שלי ובמשך 25 שנה החלפתי את אטם הגומי אפילו פעם אחת. אני פשוט מגלה שכלי בישול ישנים יותר מחזיקים מעמד זמן רב יותר". 

המלצות מומחי מכון התקנים לרכישה ושימוש בסיר לחץ

  • אין לייצר, לשווק ולייבא מוצרים שאינם עומדים בדרישות התקן הרשמי: תקן ת"י 428 –"סיר לחץ". לפני רכישה יש לוודא שהסיר עבר בדיקה של מכון התקנים. הבדיקה צריכה להתייחס לדגם הספציפי של הסיר, ועל תעודת הבדיקה צריך להופיע תאריך של השנה-שנתיים האחרונות, ולא יותר מ-4 שנים.
  • לפני השימוש הראשוני בסיר יש להקפיד ולקרוא בעיון את הוראות השימוש הרשמיות; הן אמורות לכלול גם התייחסות לשימוש נכון בסיר וזמני בישול.
  • כדי למנוע דליפת לחץ, יש לוודא שאטם הגומי במכסה הסיר שלם, ללא סדקים או שברים, ושהוא מונח במקומו כראוי.
  • יש להקפיד למלא את הסיר כך שהמזון לא ייגע במכסה, על מנת למנוע סתימה של פתחי יציאת הקיטור.
  • לאחר תחילת הבישול (כ-5 דקות בערך) יש לוודא שיש לחץ בסיר:  מרימים את וסת הלחץ ואם שומעים  שחרור לחץ, סימן שהתהליך תקין. אם לא שומעים כלום, כנראה שיש סתימה ויש להפסיק את הבישול מיידית ולבדוק אם פתחי השסתומים חופשיים.
  • חשוב- אין לנסות לפתוח את מכסה הסיר בכוח. לפני פתיחת הסיר יש לוודא את שחרור הלחץ מתוכו ע"י פתיחת ווסת הלחץ בזהירות, וקירור הסיר מתחת למי ברז קרים. כך הלחץ יורד במהירות ואז ניתן לפתוח את הסיר.
  • בתום הבישול יש לנקות היטב את הסיר ולוודא שפתחי יציאת הקיטור ווסתי הלחץ לא סתומים, וכך למנוע את פיצוץ הסיר.
  • החלפת חלקים בסיר תיעשה אך ורק באמצעות חלקים מקוריים של יצרן הסיר.
    סיר לחץ קיטור אדים (צילום: Philbesac, SHUTTERSTOCK)
    צילום: Philbesac, SHUTTERSTOCK