בדרך כלל מומחי ניקיון טוענים שרוב האנשים לא מנקים מספיק פריטים שונים בבית (כמו המזרן והכריות או מגבות המטבח), אבל מתברר שיש דברים שעלולים להיהרס אם מנקים אותם יותר מדי. דני פליקרובה מחברת הניקיון Fantastic services הסבירה לאתר "הסאן" מה עדיף לא לנקות יותר מדי. אלה העצות שלה. 

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> היא כאן: נפתח הסניף הראשון של פליינג טייגר בארץ 

>> גם אתם? זו הסיבה שכולם מגדלים רקפות עכשיו

מראות

מראות הן פריט עיצוב פופולרי, אבל הן קודם כל צריכות להיות פונקציונליות. הן עשויות בדרך כלל מזכוכית שמצד אחד שלה מונחת שכבה דקה של מתכת כלשהי כמו כסף או אלומיניום. לחות וחומרי ניקוי עלולים לחדור מאחורי הזכוכית, להרוס את שכבת המתכת ולהותיר זכוכית בלבד. לכן יש לנקות את המראה בחומר ניקוי פעם בשבוע לכל היותר. בשאר הזמן הקפידו לאוורר את חדר הרחצה ונקו אדים מהמראה רק באמצעות מטלית מיקרופייבר נקייה.

ניקוי מראה (צילום: Photographee.eu, Shutterstock)
צילום: Photographee.eu, Shutterstock

רהיטי עץ

רהיטי עץ ניזוקים ונשרטים בקלות מניקוי יתר ובעיקר משימוש בכמות גדולה מדי של חומרי ניקוי ותרסיס הברקה (פוליש). גם שימוש בספוג גס ובתנועות מעגליות לניקוי משטחים עשוי להזיק להם, לדברי פליקרובה. היא ממליצה לנקות אבק לעתים קרובות במטלית מיקרופייבר נקייה בלבד. אם הרהיט זקוק לניקיון יסודי יותר, כדאי לנקותו בתמיסה המורכבת מכפית סבון כלים נוזלי ו-2 ליטרים מים.

חומרי הניקוי עלולים להצטבר על העץ ולהשאיר כתמים. אפשר להסיר אותם באמצעות הטאנינים שיש בתה שחור – חולטים שתי שקיות תה, וכשהנוזל מתקרר טובלים בו מטלית לחה ומנגבים את העץ.

סימני מים: נקו בהקדם האפשרי. מרחו על הכתם שמן זית או מיונז (כן), השאירו שעה ונגבו.

מנקה (צילום: LightField Studios, Shutterstock)
צילום: LightField Studios, Shutterstock

כתמי דיו: טבלו מטלית רכה לחה באבקת סודה לשתייה ושפשפו בעדינות עד שהכתם ייעלם. נגבו את שאריות האבקה במטלית לחה.

מדבקות או שאריות דבק: גרדו כמה שיותר בקצה של כרטיס פלסטיק (כמו כרטיס אשראי ישן). שפכו מעט שמן זית או שמן מינרלי על מטלית רכה ושפשפו עד שהכתם ייעלם.

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

>> הירשמו לניוזלטר של living

שטיפת כלים

לא, אנחנו לא נותנים פטור מניקוי הכלים, אבל כמו שכבר אמרנו: אין צורך לשטוף את הכלים לפני שמכניסים אותם למדיח. שטיפת הכלים לפני המדיח מבזבזת מים, ומרבית חומרי הניקוי המיועדים למדיח כוללים אנזימים הנצמדים לשאריות המזון. כשיש פחות שאריות אוכל על הכלים, לחומרי הניקוי אין למה להיצמד והם פועלים פחות טוב. בנוסף, אם למדיח יש חיישן לכלוך מובנה, שטיפת הכלים עלולה "לבלבל" אותו והשטיפה תהיה קלה יותר מהנדרש לכלים. מספיק להוריד את שאריות האוכל הגדולות.

אישה מול כיור מלא כלים (צילום: kryzhov, Shutterstock)
צילום: kryzhov, Shutterstock

ו-10 דברים שאתם לא מנקים מספיק

אביזרי ניקיון: כן, גם אביזרי הניקוי שלנו זקוקים לניקוי. אחרי הכל, אלו החפצים שנמצאים במגע שוטף עם לכלוך. מטאטאים, וגם סמרטוטים וספוגיות ניקוי, אוספים לכלוך מכל הבית ולכן עלולים גם להעביר חיידקים מאזור לאזור - ממש לא התוצאה הרצויה כשאנחנו מנקים. לכן, הקפידו לנקות אותם (כך, למשל, תנקו את ספוג הכלים) או להחליף אותם לעתים קרובות, כדי שלא ישמשו כטרמפ מעולה לחיידקים.

מפסקי החשמל: זה כל כך פשוט, מתבקש ומתחת לאף שלנו, ובכל זאת אנחנו שוכחים - מתגי החשמל הם בין העצמים המטונפים ביותר שתוכלו למצוא בבתים פרטיים או מבנים ציבוריים. אנחנו נוגעים בהם ללא הרף, אבל רובנו לא מנקים אותם לעולם. לא צריך להיכנס לפאניקה - בבית מספיק להעביר עליהם ניגוב פעם בשבוע, ובמקומות ציבוריים הקפידו לשטוף ידיים לעתים קרובות. 

הידיות של מברשות האסלה: נוזל הניקוי לאסלה מנקה גם את מברשת האסלה עצמה, אבל ידית המברשת, וגם המכל שבו היא מונחת, יכולים לפוך לבית גידול לחיידקים. כשאתם מנקים את השירותים, אל תשכחו לחטא גם את הידית ומכל המברשת.

מתקן המים במקרר: מתקן מים מובנה במקרר הוא ללא ספק פינוק, אבל במחקר שנעשה בארצות הברית התגלו במתקנים אלו כמויות מדאיגות של חיידקים, עובש ושמרים, מבפנים ומבחוץ. הקפידו לרוקן באופן סדיר את המגש לאיסוף המים, מכיוון שהוא מצע נהדר להתרבות חיידקים, ולנקות את החלקים החיצוניים של המתקן (כמו מפסקי החשמל, גם בהם אנחנו נוגעים לעתים קרובות). מלבד הניקוי החיצוני הקפידו גם לנקות את פנים המתקן לפי ההוראות בספרון ההדרכה של המקרר. זרקתם אותו? פשוט חפשו את ההוראות אונליין.

מברשות האיפור: תשאלו כל מכורה לאיפור כל כמה זמן היא אמורה לנקות את המברשות והספוגיות שלה, והיא תדע לענות לכם שלפחות פעם בשבוע. ועכשיו תשאלו אותה כל כמה זמן היא מנקה אותן בפועל. אנחנו לא רוצים להפחיד יותר מדי, אבל ברשת מסתובבים סיפורי זוועה על נשים שהשתמשו במברשות לא נקיות של חברות ואספו זיהומים שונים שהסתבכו למחלות קשות יותר. מומלץ לשטוף את המברשות לאחר כל שימוש, ולפחות פעם בשבוע לנקות היטב את כולן עם חומר ניקוי ייעודי למוצרי איפור או סבון טבעי ועדין, שלא יציק לעור הפנים.

השלטים: בדומה למפסקים, גם בשלטים אנחנו נוגעים כל הזמן ומנקים אותם לעתים רחוקות, אם בכלל. נקו אותם לפחות פעם בחודש בצמר גפן ספוג באלכוהול או במטלית לחה, והקפידו לעבור על כל הכפתורים. וטיפ מאיתנו - אם אתם חלילה מוצאים את עצמכם בחדר בית חולים, נקו מיד את שלט הטלוויזיה. על פי מחקרים, שלטים בבתי חולים הם מהעצמים המלוכלכים ביותר בעולם.

מגבות המטבח: אם אתם חרדים מחיידקים, כדאי שתשבו רגע לפני שאתם קוראים את המשפט הבא - את מגבות המטבח מומלץ לנקות לאחר כל שימוש. כן כן, כל שימוש - מה שאומר שכולנו לא מנקים אותן מספיק. המגבות האלה תלויות או מונחות במקומות מועדים לפורענות והן אוספות שאריות אוכל, שמנים ושומנים וכמובן חיידקים. במגזין Eating Well ממליצים לשטוף את מגבות המטבח במים חמים ונוזל לניקוי כלים אחרי כל שימוש ולתלות לייבוש, וכל כמה כמה ימים לכבס בטמפרטורה הגבוהה ביותר. הקפידו להעביר למייבש או לתלות לייבוש מיד לאחר הכביסה, כי המגבות הרטובות הן מצע להתרבות חיידקים.

הגה המכונית: כנראה שעד היום לא עשיתם את זה, אבל כשחושבים על כך זה לגמרי הגיוני. לפחות מחקר אחד מצא על הגה המכוניות שנבדקו יותר חיידקים מאשר בשירותים ציבוריים. אם אתם נוהגים לאכול, להתאפר או להשתמש בקיסם שיניים בזמן שאתם נוהגים, כדאי שתדאגו אפילו יותר. הפתרון? החזיקו ברכב קופסה של מגבונים לחים, ונקו לעתים קרובות את ההגה, מוט ההילוכים וכפתורי הרדיו.

מברשות השיניים: אין דרך נעימה לומר זאת - סביר להניח שמברשת השיניים שלכם מכילה שאריות צואה. אנחנו מתנצלים. אם עוד אנשים משתמשים בחדר הרחצה, הסבירות לכך גדלה. מלבד זיהום, מברשת השיניים אוספת חיידקים נוספים. שמרו את המברשת הרחק מהאסלה והקפידו לשטוף את המברשת היטב לאחר כל שימוש ולתת לה להתייבש באוויר, כשראש המברשת לא נוגע בדבר, כולל מברשות שיניים אחרות. פתרון נוסף הוא להשרות אותה מדי פעם במי פה אנטיבקטריאליים.

_OBJ

הידיים שלכם: זה בסיסי ומובן מאליו, אבל האמת היא שרובנו לא שוטפים ידיים מספיק, ואוספים חיידקים מידיות דלתות, מקלדות ועוד. נסו לשטוף ידיים לא רק אחרי שימוש בשירותים או לפני האוכל, אלא בתדירות גבוהה יותר. כשאתם עושים זאת, אל תחפפו. לניקוי אפקטיבי צריך לשפשף את הידיים בסבון לפחות 20 שניות.