זה מרגיש שהחורף השנה לא ממש עושה קולות של בא לו. הימים נעימים באופן יחסי, הקור מגיע במקטעים קצרים מאוד ועדיין, אסור לנו להתעלם מהסכנות שהעונה הקרה מזמנת איתה, גם אם היא קצרה ורגעית. 
מדי שנה נפצעים ילדים או חלילה נהרגים כתוצאה משריפות, קצרים או שימוש לא נכון במוצרי חשמל ביתיים. על פי נתוני 'בטרם', בכל שנה פונים למיון כ-52 ילדים בממוצע בשל היפגעות מאמצעי חימום ובעשור האחרון (2020-2010), מתו בכל שנה 15 ילדים בממוצע כתוצאה משימוש לא בטוח במוצרי חשמל לחימום.

"ככל שרמת השימוש במכשירי חשמל עולה, כך עולה גם הסיכוי לקצרים, שריפות ואובדן חיים", אומר יצחק אלבוחר, מנהל השרות של מרום ומנדב כמה טיפים חשובים כדי שהחורף הזה יעבור עלינו בשלום.

  1. בדקו את התקע והכבל החשמלי

    רבים מאסונות החשמל נובעים מתקעים וכבלים חשמליים פגומים. לכן, ממליץ אלבוחר, להקפיד לבדוק לפני השימוש שכבל החשמל והתקע המחוברים למוצר תקינים לכל אורכם, וכי החיבור בינם ישיר. "מומלץ לא להשתמש בכבלים מאריכים או בשקעים מפצלים, ובמידה וכן בדקו היטב את מצבם לפני חיבורם".
  2. ודאו שהילדים לא מתקרבים למקור החימום

    מנעו מהילדים להתקרב למזגן, לרדיאטור ולתנור החימום. ובעיקר הבהירו להם שלא להכניס אצבעות לאזור המפוח והאוורור. "חלק מהמזגנים החדשים מוגנים על ידי תריס חוסם כאמצעי מניעה לבטיחות הילדים, ומומלץ לרכשם. בכל מקרה, חשוב להסביר לילדים שאסור לגעת במזגנים ובתנורים עצמם, או בכבלים המחברים אותם לחשמל", אומר אלבוחר. 
  3. אם התקע מתחמם, כבו אותו מיד ונתקו אותו מהחשמל

    אסונות רבים נגרמים עקב התחממות יתר של התקעים. לכן, אם התקע מתחמם לאחר הדלקת המוצר, כבו אותו מיד ונתקו מהחשמל כדי למנוע שריפה. בנוסף, ממליץ אלבוחר, להקפיד לנקות את מוצרי החשמל מלכלוך או שומן שכן כל אלו עלולים להוביל לשריפה.
  4. הרחיקו את התנורים משטיחים, בדים או בגדים

    "מקמו את מוצרי החשמל במקום בטוח - הרחק משטיחים, וילונות או כל חומר דליק, במיוחד במוצרי חימום. הימנעו בכל צורה מסגירת פתחי אוורור (לדוגמא במזגן, תנורי ספירלה או תנורי חימום). בנוסף, חיסמו תקעי חשמל במכסה מיוחד להגנה מפני ילדים, ודאגו כי כל התקעים הנגישים להם יהיו חסומים".
  5. אל תנסו לתקן לבד – הזמינו חשמלאי מורשה

    שריפות רבות מתחילות כתוצאה מנזילה של שמן (רדיאטור או הסקה ביתית) או גז. אם יש נזילה, עליכם לכבות את המכשיר ולנתקו מיד מהחשמל. במקרה של תקלות אל תנסו לתקנן לבד אלא קראו לאיש מקצוע. במקרה של קצרים או כבלי חשמל גלויים או פגומים חשוב להזמין חשמלאי מוסמך. 

     

      

  6. היזהרו במיוחד מסדין חשמלי

    השימוש בסדין חשמלי מוביל מדי שנה לאסונות רבים. לכן הוא אסור בכל תכלית לשימוש בקרב תינוקות, חולים סיעודיים או אנשים שמסיבה כלשהי לא יכולים להפעילו לבדם. "סדינים חשמליים מכילים חוטי חשמל  ומוליכים ולכן אסור לקפלם. קיפול הסדין עלול ליצור קצר חשמלי ולסכן חיים. הרכבה נכונה של הסדין החשמלי היא בקשירה (כאשר המטרה שהסדין לא יזוז או יתקפל). אסור להרטיב את הסדין כלל - ובמיוחד בקרבת ילדים קטנים. אסור להשאיר את הסדין דולק ללא השגחה או להירדם כאשר הוא  פועל (לצערנו אסונות רבים נגרמו בשל כך). חשוב לכבות את הסדין עם הכניסה למיטה ובמיטות מתכוונות לשים לב כי הסדין לא מתקפל בעת שינוי הזווית. כמו כן סדין חשמלי זוגי מכיל 2 מערכות חימום נפרדות, ולכן חשוב לשים לב בסיום השימוש ששתיהן כבויות".
  7. הקפידו על בדיקה תקופתית

    בכניסה לדירה חדשה עליכם להזמין חשמלאי מוסמך בלבד, שיבדוק את רשת החשמל בבית ואת תקינות מערכת ההארקה. בדירה קיימת, לרוב נדרשת בדיקה מוסמכת אחת ל-10 שנים, או בדירות ישנות (מעל 30 שנה) בדיקה כל חמש שנים. "במקרי תקלה, התחממות או קצר באחד מהמוצרים, הימנעו מתיקון עצמאי והזמינו חשמלאי מורשה בלבד", אומר אלבוחר.
  8. הרחיקו את מוצרי החשמל מאזורים רטובים

    זה אולי נשמע המובן מאליו ועדיין חשוב לומר אותו שוב ושוב: השימוש במוצרי חשמל בקרבת מים אסור ומסוכן. לעולם אין לגעת במוצרי חשמל בידיים רטובות או ברגליים חשופות. "הקפידו לבדוק באופן תדיר כי מוצרי החשמל הממוקמים בחדר האמבטיה אינם חשופים למים או לחות, אשר עלולים להוביל לקצר וסיכון חיים. בחדרי האמבטיה של הילדים - הקפידו על כיסוי תקעים במכסים בטיחותיים, במיוחד בתקעים נמוכים או כאלו הנגישים לילדים". 

     

      

  9. אל תחסמו את פתחי האוורור

    "בכל מוצרי החימום ובמיוחד ברדיאטור, בשום אופן אין להניח בגדים, ניירות או כל חפץ אחר ישירות עליו. ישנם מקרים רבים בהם הנחת בגד על הרדיאטור הובילה לשריפות, פציעות ואף אבדות בנפש. במידה וקיימת נזילת שמן (אפילו טפטוף) עצרו מיד את הפעילות ונתקו את הרדיאטור מהחשמל! במקרה כזה חשוב להתקשר לנציג היצרן ולתת למומחים מורשים לטפל בנזילה". 

     

      

  10. אל תאפשרו לילדים להזיז או לטלטל את התנור

    ראשית, חשוב מאוד להציב את תנור החימום החשמלי במקום בטוח - הרחק מספות, שטיחים, בגדים וכל חומר דליק אחר, כאמור. גם פה חשוב מאוד לבחון את הכבל ומצבו לכל אורכו (גם את מקור החיבור שבין הכבל לתנור עצמו, לרוב בגב המכשיר) ואת התקע. אם לאחר הפעלת התנור אתם חשים כי התקע מתחמם יתר על המידה, נתקו אותו מייד. אסור להזיז או לטלטל את התנור במהלך פעולתו וחשוב לוודא תמיד כי כבל החשמל אינו קרוב לחלקי התנור החמים - מצב של קירבה בין הכבל לתנור עלול להוביל להמסת הכבל ולשריפה.
  11. הקפידו על נקיון מוצרי החשמל מאבק

    חשוב לשים לב לנקיון הכבל מאבק לכל אורכו ובעיקר לתקע החשמל. לפני הפעלה יש להקפיד גם על ניקוי מפזר החום מאבק, היכול לשמש כחומר דליק ולייצר שריפה. אין לחסום את פתח יציאת האוויר וכניסתו בשום מקרה, מחשש לשריפה. גם כאן במידה ותקע החשמל של מפזר החום מתחמם לאחר ההפעלה, יש לנתקו מיד מהחשמל.