בית איראני (צילום: צילום מסך מתוך Iranian Living Room FACEBOOK)
הוסר מהרשימה השחורה. מתוך הספר "הסלון האיראני" | צילום: צילום מסך מתוך Iranian Living Room FACEBOOK
לא רק פצצה גרעינית, משטר איסלמי מדכא והפגנות אלימות - אזרחי איראן, שמדינתם מתוארת לרוב בתקשורת כמקום עוין וחשוך, מבקשים לפתוח עוד דלת לעולם ומספקים הצצה לחייהם האמיתיים המתרחשים בין קירות ביתם. במסגרת פרויקט צילום תיעודי חדש, שהופק והוצא לאור על ידי ההוצאה האיטלקית, Fabrica, הנציחו צלמים איראנים צעירים רגעים ממוסגרים שהתרחשו בסלונים שונים של תושבי טהרן, וחושפים את הסיפורים האנושיים מהחיים היומיומיים.
בית איראני (צילום: צילום מסך מתוך Iranian Living Room FACEBOOK)
מוחמד נרגע מיום עבודה ומבלה במחיצת כלבו האהוב, עליו נאסר לצאת לטיולים במרחב הציבורי | צילום: צילום מסך מתוך Iranian Living Room FACEBOOK
בית איראני (צילום: צילום מסך מתוך Iranian Living Room FACEBOOK)
אמיר, רווק בן 25, רובץ מול הטלוויזיה ומעשן סיגריה | צילום: צילום מסך מתוך Iranian Living Room FACEBOOK

בית איראני (צילום: Ali Tajik, מתוך Iranian Living Room FACEBOOK)
סבו של הצלם, חולה סכרת ואלצהיימר, בזמן תנומת הצהריים בסלון הביתי | צילום: Ali Tajik, מתוך Iranian Living Room FACEBOOK

שיחות סלון

"סלון איראני" הוא פרויקט מרתק בניצוחו של מנהל מחלקת הצילום, אנריקו בסון (Enrico Bossan) בהוצאת הספרים האיטלקית, שחיבר בין 15 צלמים איראנים צעירים. הצלמים הנבחרים צילמו תמונות משגרת החיים בבתי האזרחים באיראן. הפרויקט נולד מתוך הרצון לספק הצצה לשגרת החיים במדינה שמצטלמת לרוב כמדינה עוינת בתקשורת הבינלאומית. אחרי תקופה ממושכת של סנקציות מחמירות ורגע לפני הבחירות שהתקיימו ביוני האחרון, בחרו יוצרי הספר לתעד את הדינמיקה היומיומית במרחב הפרטי - הסלון.

בית איראני (צילום: Ali Tajik, מתוך Iranian Living Room FACEBOOK)
מפטפטת להן בחדר. הנשים בעת חגיגה משפחתית | צילום: Ali Tajik, מתוך Iranian Living Room FACEBOOK

בית איראני, נשים (צילום: צילום מסך מתוך Iranian Living Room FACEBOOK)
נשות המשפחה נפגשות במטבחה של הסבתא מבשלות ומרכלות | צילום: צילום מסך מתוך Iranian Living Room FACEBOOK

דרך הסלונים האיראניים, שצולמו ברובם בבתים פרטיים בטהרן, זוכים הקוראים לגלות פרשנויות מרובות של המציאות האיראנית ודפוסי החיים של תושבי המקום: השוני והדמיון התרבותי, צורות האירוח, הלבוש בחלל הפרטי לעומת הלבוש ברחוב, רגעים פרטיים של נוחות. אחד הרעיונות המרכזיים שעומדים מאחורי הפרויקט, הוא להמחיש שהחיים באיראן אינם שונים בהרבה משלנו. ממש כמונו, גם הם, רובצים מול טלוויזיה, עושים פוזות מול המראה, מתווכחים, מעשנים, משחקים, אוכלים ביחד, מרכלים, מתכרבלים עם חיות המחמד שלהם ומנהלים חיי זוגיות, וזאת למרות המשטר המגביל והמדכא בארצם.

קחו לדוגמה את יסמין ונאגיר, סטודנטיות בנות 22 שחולקות דירה בטהרן והצטלמו כשהן שותות, רוקדות ומעשנות בבית. אמיר, רווק בן 25 נתפס בעדשה כשהוא רובץ מול הטלוויזיה, ומוחמד צולם מבלה בבית עם כלבו האהוב - עליו נאסר לצאת למרחב הציבורי. בתמונה אחרת תפס הצלם את סבו החולה בעת מנוחת צהריים ובצילום אחר נראות נשים משוחחות, כשברקע ילדה משחקת ברובה צעצוע. התמונה צולמה בזמן חגיגה דתית, בה מופרדות הנשים מהגברים.

בית איראני (צילום: Hamed Ilkhan, מתוך Iranian Living Room FACEBOOK)
בלגן בחדר של יסמין, סטודנטית שחולקת דירה עם חברה | צילום: Hamed Ilkhan, מתוך Iranian Living Room FACEBOOK

בית איראני (צילום: Hamed Ilkhan, מתוך Iranian Living Room FACEBOOK)
יסמין רוקדת בסלון | צילום: Hamed Ilkhan, מתוך Iranian Living Room FACEBOOK

הספר שנמכר בחנות האינטרנטית תמורת 34 יורו, עורר בתחילה מהומה כשחברת התשלום PAYPAL חסמה את דרכי התשלום בשל החרם הגלובלי על איראן והוסיפה אותו לרשימה השחורה. החברה אף דרשה מההוצאה להסיר את השם "איראן" מכותרתו. אבל לאחר 48 שעות בהם הספר היה חסום לקנייה, חזרה בה החברה מדרישתה, והוא חזר להיות זמין לקנייה.

איך נראית וילה מודרנית באיראן?
ואפרופו צילום: איך נראית הונג קונג מלמעלה?