גרו מוקטה-הולטר נולדה בהודו ואומצה על ידי הוריה הנורבגיים עוד בטרם מלאו לה שנה. את ילדותה העבירה בין הים ליער באחד האיים של מערב נורבגיה וכל מה שהיא זוכרת משנותיה הראשונות זה את האהבה ליצור, לצייר ולייצר בגדים לבובותיה הקטנות.

אמנית הודית - פינות משולבות בליל סגנונות, מרקמים ו (צילום: גרו מוקטה-הולטר)
בית צבעוני, אקלקטי ורב תרבותי | צילום: גרו מוקטה-הולטר

 יצירה בלתי ניתנת לשליטה

"תמיד חיפשתי ליצור עולם קטן משלי, אם היה מדובר בחדר שלי או בפנטזיות שבראתי בציורים", אומרת מוקטה-הולטר, "התחלתי לצייר בצורה רצינית בגיל 12 תוך שאני שואבת השראה מהצייר הנורבגי מונק ומחייה ופועלה של הציירת המקסיקנית פרידה קאלו. בבית תמיד יכולתי למצוא חומרי יצירה כיוון שאבי ניהל חנות בגדים גדולה ונהג להביא לי פיסות משי ובדים שונים ואילו אמי תפרה בגדים לאחותי ולי. מאז ומתמיד אני זוכרת את עצמי יוצרת וכשמדובר ביצירה אני בלתי ניתנת לשליטה".

מוקטה-הולטר מתגוררת בביתה המרשים שבאוסלו עם בעלה ובתם הקטנה. המבנה, שמאז היווסדו בתחילת המאה ה-20 אכלס בית חרושת לסבון, הוסב לבניין מגורים לפני כשמונה שנים.  דירת המשפחה, שכל שיטחה מעט יותר ממאה מ"ר, מתפרסת על פני שלוש קומות וצמודים אליה שתי חצרות, גינה קטנה וטרסה שנושקת לנהר.

"אני אוהבת את המחשבה על היסטוריה התעשייתית של הקירות בבית ואת החלונות המקוריים של בית החרושת שנשארו בסלון ושגובהם יותר משלושה מטרים וחצי. אני אוהבת את הערבוב שבין סגנונות ישנים וחדשים ומכנה את הסגנון של הבית אורבני, אקלקטי ובוהמי-שיק. בכלל, אני אוהבת כל כך הרבה סגנונות ומנסה כל הזמן לשלב ביניהם ולשחק איתם בעיצוב פנים הבית".

אמנית הודית - חלון בית החרושת המקורי שנשאר בסלון (צילום: גרו מוקטה-הולטר)
חלונות מקוריים מבית החרושת בסלון | צילום: גרו מוקטה-הולטר

הספסל האהוב למרגלות החלון (צילום: גרו מוקטה הולטר)
הספסל האהוב למרגלות החלון | צילום: גרו מוקטה הולטר

ספסל מתחת לחלון, טרסה ליד הנהר

הבית של מוקטה-הולטר ומשפחתה משקף לגמרי את אישיותה. "אני אוהבת אמנות ובעלי ואני אוספים יחד אמנות עכשווית. אני אוהבת גם עיצוב סקנדינבי ולערבב אותו עם עיצוב אסייתי וכריות יפניות עשויות קימונו ישנים. חלק מהרהיטים קנינו בנסיעות לארצות שונות. את המיטה, שנבנתה במיוחד בשבילינו מחומרים ממוחזרים, הבאנו למשל מקרלה שבהודו. ירשנו גם רהיטים וגופי תאורה נהדרים ממשפחות שני הצדדים ושנינו אוהבים להקיף את עצמנו בפריטים שיש מאחוריהם סיפורים ושמייצגים חלק מההיסטוריה התעשייתית של נורבגיה.

"ההחלטה הטובה ביותר שעשינו ביחס לעיצוב הבית היא עיצוב המטבח, ספסל הישיבה מתחת לחלון הגדול בחדר המגורים והטרסה ליד הנהר שבנינו בעמל רב בעצמנו ומאפשרת לנו לשבת בימי הקיץ ולצפות בדגים המעופפים בנהר, בציפורים ובפארק שמול ביתנו. יחד עם זה, הפינה האהובה עלי ביותר היא הספסל, שם אני יכולה לשבת לעבוד, לכתוב ולצייר תוך כדי התבוננות בנהר, בטבע ובאור שמתחלף עם שעות היום ועונות השנה ומשמש לי השראה ענקית ביצירה".

פינות משולבות בליל סגנונות, מרקמים וגוונים (צילום: גרו מוקטה הולטר)
פריטים שיש מאחוריהם סיפור | צילום: גרו מוקטה הולטר
פינות שמשלבות עיצוב בסגנונות שונים (צילום: גרו מוקטה הולטר)
לכתוב ולצייר בפינת העבודה | צילום: גרו מוקטה הולטר

אמנית הודית - פינת אמנות (צילום: גרו מוקטה-הולטר)
שילוב של הסגנון הסקנדינבי והאסייאתי. פינת אמנות בבית | צילום: גרו מוקטה-הולטר

אמנית שמעדיפה יצירות של אחרים

גרו מוקטה-הולטר, בת 35, היא בוגרת האקדמיה הלאומית לאמנויות באוסלו ופעילה בתחומי הציור והעיצוב מזה שנים. עד כה הספיקה להציג בכמה תערוכות יחיד ותערוכות קבוצתיות רבות בנורבגיה ובעולם. עבודותיה עוסקות לא פעם בשאלות של זהות ובבדיקת השפעות התכונות הגנטיות והסביבה על עיצוב הזהות שלנו". בציוריה רבי השכבות שנעים בין מציאות ודמיון, היא מערבת בין מוטיבים פיגורטיביים לנופים לא מוכרים תוך שהיא מנהלת דיאלוג גם עם היסטוריה, ספרות, פילוסופיה ותרבות הפופ.

אמנית הודית - פינות שמשלבות עיצוב בסגנונות שונים (צילום: גרו מוקטה-הולטר)
וערבוב של מרקמים וגוונים | צילום: גרו מוקטה-הולטר

אמנית הודית - חדר שינה עם מיטה מהודו (צילום: גרו מוקטה-הולטר)
מיטה מהודו בחדר השינה | צילום: גרו מוקטה-הולטר

יחד עם כל זה ביתה לאו דווקא עמוס ביצירותיה שלה. "למרות שיש בבית כמה יצירות שלי ובעיקר מתנות שהענקתי לבעלי ולבתי, אני מעדיפה לקנות אמנות של אחרים", אומרת מוקטה-הולטר, "אני משנה המון את מיקומן של יצירות בבית וכרגע תלוי ציור ענק בסלון שבקרוב יימכר ויוחלף באחר. את היצירות שלי אני בעיקר שולחת לסוכנים שלי ולגלריות, כך שאני לא יכולה לשמור אותן בסטודיו או בבית זמן רב מדי. יחד עם זה, אני מרגישה בת מזל שאני יכולה לחיות ולגור לצד האמנות שלי ושמחה כשהאמנות שלי מוצאת חיים חדשים בבתיהם של אחרים".

אמנית הודית - פינות צבעוניות בחדרה של הבת הקטנה (צילום: גרו מוקטה-הולטר)
קומת הגלריה של נעמי הבת הקטנה | צילום: גרו מוקטה-הולטר

אמנית הודית - פינות צבעוניות בחדרה של הבת הקטנה1 (צילום: גרו מוקטה-הולטר)
ובובות סרוגות בעבודת יד | צילום: גרו מוקטה-הולטר
פינות צבעוניות בחדרה של הבת הקטנה (צילום: גרו מוקטה הולטר)
מתייחסת את הבית כאל מגרש משחקים | צילום: גרו מוקטה הולטר
עיצוב שמשלב היסטוריה, מוזיקה ואמנות

מוקטה-הולטר מוצאת את עצמה כל הזמן מעצבת ומקשטת את הבית. "אני לא אוהבת חללים מתוכננים מדי ומעדיפה לבנות אווירה מגוונים חזקים, מוזיקה, אמנות, ספרים, חברים, משפחה ואוכל טוב. אפילו חדרה של נעמי הקטנה ממוקם בקומת גלריה מתחת לגג המשופע ובו ערבוב שמח של רהיטים, חפצים וצעצועים בשלל צרות וצבעים משמחים. אנחנו אוהבים לגור בבית מלא אווירה והיסטוריה ואין כמעט יום שבו אנחנו לא מקבלים אורחים מזדמנים שמטיילים לאורך הנהר, מנופפים לנו ומבקשים שנערוך להם סיורים ספונטניים בבית. זה נהדר לגור ממש במרכז עיר הבירה ועדיין ליהנות מטבע כל כך שופע".

אין תמונה
מתחברת להיסטוריה התעשייתית של הבית

אמנית הודית - פינת אוכל (צילום: גרו מוקטה-הולטר)
קיר תמונות בפינת האוכל | צילום: גרו מוקטה-הולטר

בית המשפחה משקף את הנפש הצוענית של מוקטה-הולטר בכל מובן. היא משלבת חפצים עתיקים לצד קלאסיקות עיצוביות, מזרח לצד מערב, ישן וחדש ואינספור מרקמים וגוונים. "אני אוספת המון ואוהבת לייצר שילובים נועזים ומוזרים. באופן כללי אני מתייחסת את הבית שלנו כאל מגרש משחקים שבו נרגיש בנוח ונוכל לגרום לאורחים שלנו להירגע ולשאוב השראה". בית המשפחה זוכה להתעניינות עצומה, הופיע במגזינים רבים במשך השנים והשנה אף השתתף בתכנית עיצוב טלוויזיונית בנורבגיה.

אמנית הודית - יצירות של גרו מוקטה-הולטר1 (צילום: גרו מוקטה-הולטר)
שילוב של מציאות ודמיון ביצירותיה של מוקטה-הולטור | צילום: גרו מוקטה-הולטר

_OBJ

 ואפרופו יצירות מתוצרתה של בעלת הבית, קבלו הצצה לבית של עליזה בטבעון