"גמביט המלכה", סדרת הלהיט התורנית של נטפליקס שהפכה לתופעה תרבותית עולמית, החזירה את הכבוד למשחק השחמט עם עלייה ניכרת בפופולריות של חוגי השחמט, ועוררה אינספור שיחות הסלון על הגיבורה בת׳ הרמון (שמגלמת השחקנית הצעירה אניה טיילור ג׳וי).

הסדרה, שכוללת שבעה פרקים, מבוססת על ספר באותו שם שפרסם ב-1983 וולטר טוויס. גיבורת הסדרה היא בת', יתומה גאונה שהופכת לשחקנית מובילה בסצנת השחמט הנשלטת ברובה על ידי גברים, והופכת לכוכבת עולמית. לכוכבים כידוע גם יש נטייה ליפול - ובמסע שהיא עוברת מבית היתומים ועד לתחרויות במלונות יוקרה ברחבי העולם, היא הולכת לאיבוד ונאבקת בהתמכרות לאלכוהול וסמים. בקיצור, גיבורה קלאסית - בעלת יכולות גבוהות אבל עם נטייה להרס עצמי.

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

 >> בזמן הקורונה הפכו את המחסן לחדר הכי לוהט בבית

>> הלם: הרימה את כריות הספה וזה מה שהיא גילתה

הקאסט נפלא והמשחק גאוני, אבל אותנו שבו בעיקר התפאורה, עיצוב התלבושות והסטים שסיפקו לנו הצצה ויזואלית מרשימה אל שולי החברה האמריקאית של סוף שנות ה-50 ואל הזוהר והיוקרה של סוף שנות ה-60. עיצוב הסט הוא פנומנאלי, עשיר ומרתק.

עיצוב גמביט המלכה (צילום: COURTESY OF NETFLIX)
צילום: COURTESY OF NETFLIX

עיצוב גמביט המלכה (צילום: COURTESY OF NETFLIX)
צילום: COURTESY OF NETFLIX

הסדרה מתרחשת בלוקיישנים שונים בעולם ולוקחת את הצופה למסע בין השפעות עיצוביות, מבית היתומים המכשף שמתאפיין בחיפויי עץ אלגנטיים וגוונים ירקרקים דהויים, ובו אולם גדול ואפל המשמש כחדר שינה לכל היתומים (עם מיטות לבנות המסודרות בגריד), דרך בית המרקחת הפלורסנטי עם צנצנות זכוכית גדולות לאחסון כדורי הרגעה הנראים כמו סוכריות צלופן מפתות (שהגיבורה מתמכרת אליהם), ועד מלונות יוקרה ברחבי העולם שמוכיחים לנו למה שנות ה-60 הן אגדיות. יוצרי הסדרה לוקחים אותנו גם אל המרחב הביתי של התקופה שכולו בדגש על טפטים, טקסטיל ורהיטים מודרניים של מחצית המאה.

כל פרק הוא גילוי של עוד שכבה ויזואלית מורכבת, ואנחנו מקבלים גם הצצה לאולמות השחמט שבהם בת׳ מביסה את יריביה, המעוצבים בסגנון האר-דקו והעיצוב האוונגרדי: אלמנטים מתכתיים ועיטורים גאומטריים דרמטיים. בין הישגיו המרשימים של מעצב התפאורה שווה לציין את סט המלון במקסיקו סיטי שאליו מגיעה בת' כדי לשחק מול יריביה הרוסים. המלון, כמו אולמות השחמט האלגנטיים, עשיר בנברשות ענק, בזהב ובגופי מתכת.

המעצב שאחראי לעיצוב הסדרה הוא אולִי האניש (Uli Hanisch) הברלינאי, שתיאר בראיונות שונים את המלאכה המורכבת שבהלבשת הסטים שונים: למרות שהסדרה קופצת בין מקומות שונים בעולם – מארצות הברית ומקסיקו סיטי ועד פריז ומוסקבה – רובה צולמה בכלל בברלין. מכיוון שבמשך כ-40 שנה במאה הקודמת העיר הייתה מחולקת בין מזרח אירופה ומערבה, מבנים שונים במזרח שימשו הן ליצירת לוקיישנים המדמים אזורים מזרח-אירופיים, והן כדי להחיות את האסתטיקה של שנות ה-50 וה-60 בעולם המערבי.

באותה תקופה טפטים ועומס ויזואלי-תיאטרלי היו טרנדיים הן במזרח אירופה והן בעולם המערבי. השימוש בפריטי טקסטיל ובטפטים משרת מהלך רעיוני בסדרה: בכל מקום שאליו מגיעה הגיבורה היא מוקפת בתבניות ודוגמאות שחוזרות על עצמן, חלקן נהדרות וחלקן מטרידות. למשל, בביתה של המשפחה המאמצת של בת' יש טפטים החובקים חללים שלמים וכך יוצרים הפרדה ברורה בין חדר לחדר, ומקנים תפקיד שונה לכל חלל.

עיצוב גמביט המלכה (צילום: COURTESY OF NETFLIX)
צילום: COURTESY OF NETFLIX

עיצוב גמביט המלכה (צילום: COURTESY OF NETFLIX)
צילום: COURTESY OF NETFLIX

אחד המאפיינים הבולטים של עיצוב הסדרה הוא שימוש ב"צבע מפתח" ויצירת טוטאל לוק עם הגוונים של אותו מצבע. סלון המשפחה, לדוגמה (שעובר שיפוץ במהלך הסדרה), כולל גוונים רוויים למדי של טורקיז. הסלון ממשיך ממנו אל גוונים כחולים וירקרקים שנשברים על ידי אח מלבנים אדומות-חומות ונגיעות צהובות מדי פעם. גם הטפט הפרחוני וספות הקטיפה בצבע טורקיז, והחלל מרוהט ברהיטי עץ מאמצע המאה ומעל האח תלוי פריט אמנות בסגנון אר-דקו.

התפאורה, שנועדה לייצג את שנות ה-50-60, גם נועדה לבדר את הצופים ולספר סיפור שהוא לא בהכרח נעים. חדר השינה של בת׳, לדוגמה, הוא כנראה החלל המצועצע ביותר שיש בבית המשפחה המאמצת. צבע המפתח הוא ורוד והעיצוב כולל טפטים של משבצות סקוטיות ורודות, כיסא ורוד קטיפתי ומעין מיטת אפריון ילדותית. 

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

אז אם אהבתם את הסדרה, הנה כמה טיפים בהשראתה ותרגום של אלמנטים עיצוביים ממנה לזמננו:

* שלבו בבית רהיטים מודרניים מאמצע המאה (ואפשר ללכת עוד קצת אחורה!). חפשו רהיטים מעצים כהים (אגוז, מהגוני וטיק), צורות מעוגלות ורגליים מחודדות. כמו בסדרה, גם אני נוהג לשלב כורסאות בהשראת המלכה אן. חפשו פריטים שירמזו על תקופות שונות – אבל במידה, כדי שהבית לא ייראה כמו שוק פשפשים. תשאפו למינון נכון של וינטג׳ ועכשווי.  

* בחרו צבע מפתח לחלל (לא לבן ולא קרם) ואל תפחדו מטוטאל לוק. צרו הצהרה עיצובית ותיהנו לבחור מצבעי הקשת הרבים.

*דוגמאות ודפוסים ״מתנגשים״ בפריטי הטקסטיל ובטפטים (צורות מפותלות, מעוגלות, דוגמאות פרחוניות ודוגמאות גאומטריות) יכולים להתקיים זה למד זה. בהשראת הסדרה אני מציע לבחור דוגמאות בגוונים דומים כדי ליצור המשכיות.

 

עיצוב גמביט המלכה (צילום: COURTESY OF NETFLIX)
צילום: COURTESY OF NETFLIX

עיצוב גמביט המלכה (צילום: COURTESY OF NETFLIX)
צילום: COURTESY OF NETFLIX

לא כל מה שעובד על המסך יעבוד גם בבית שלנו מן הסתם, אבל אני כן מזמין אתכם לקבל השראה מהסדרה. ישראלים פוחדים מגודש, אולי כי אנחנו מדינה חמה וגודש ויזואלי עושה לנו חם, ואולי כי היה לנו יום קשה ובא לנו שקט בבית. אני מכבד את כל זה אבל ממליץ לברוח מטרנדים, לקחת החלטה עיצובית ולעוף על טוטאל לוק לא מתנצל. ספרו בעיצוב הבית שלכם סיפור שאתם רוצים לספר, וספרו אותו בצורה משכנעת.