אנחנו מכירים את איראן בעיקר כמדינה עם משטר דתי שמרני ושומעים עליה בעיקר בהקשר של העוינות בינה ובין ישראל, ופחות יודעים על האוכלוסייה המגוונת, ההיסטוריה המפוארת והנופים היפהפיים של המדינה. ומה על האדריכלות במדינה? מוכרים במיוחד המסגדים והארמונות העתיקים והמפוארים במדינה, וגם מבני ציבור ומונומנטים מודרניים כמו האוניברסיטה של טהרן ומגדל אזאדי (בורג'-י אזאדי, "מגדל החירות"), אבל במדינה יש גם לא מעט בתים פרטיים מפוארים שנבנו לעשיריה.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
>> תעשו את זה פעם בחודש: הטיפ שישדרג את הכביסה
>> מזכרת בתיה: אם מטבח לבן, אז כמו בבית הזה
אוכלוסייתה של איראן, השוכנת בדרום-מערב אסיה ומוקפת בים הכספי בצפונה ובמפרץ הפרסי ומפרץ עומאן בדרומה, מרוכזת ברובה בצפון ובמערב המדינה, ועשיריה מתרכזים בעיר הבירה טהרן, בעיקר בשכונות הצפוניות של העיר. "יותר מ-90 אחוז נמצאים בטהרן, כי שם נמצא המרכז השלטוני ואתה רוצה להיות קרוב לצלחת", אומר נתנאל טוביאן, חוקר תקשורת המתמחה באיראן, שרובנו מכירים כדרויש, בעלה של ארזו מהסדרה "טהרן" (כאן 11), וגם תרגם אותה.
סביב הצלחת הזאת פורחים מולטי מיליארדרים חדשים, שנחלקים לשתי קבוצות עיקריות, כפי שמסביר ד”ר מנחם מרחבי, עמית מחקר במכון טרומן ומומחה לאיראן: אנשים שהצליחו במסחר ובקמעונאות ובעלי מפעלים; ובעלי תפקידים בכירים בבנקים ובחברות ממשלתיות, המקורבים גם למעגלי השלטון ומשמרות המהפכה. לדברי טוביאן, קיימת אינדיקציה אחת ויחידה לכל מי שמצליח באיראן, גם אם הוא תעשיין או בעל מפעל – הקשר שלו לשלטון, הפעילות שלו למענו וההקפדה לשלם לשלטון את חלקו בעוגה.
למרות ההסתייגות המוצהרת של השלטון מהמערב, בתיהם של העשירים נוטים למודרניות מערבית. "זה לא בל אייר, לא בוורלי הילס ולא ההמפטונס, אלא כל דבר ראוותני שאפשר להעלות על דעתנו – ויותר", אומר טוביאן.
"העשירים בדרך כלל בונים בתים מפוארים בסגנון מערבי, לעתים עם נגיעות של מה שהיינו מכנים 'נובורישיות', כלומר סגנון פומפוזי.זה כבר עניין של טעם ותלוי במידה רבה ברקע המשפחתי שלהם - מתעשרים חדשים לעומת כאלו שהם כבר דור שני או שלישי לעושר", מוסיף ד"ר מרחבי
נזכה לראות את הבתים האלה בעצמנו?
טוביאן: "אם נהיה ציניים, האימפריה הסובייטית החזיקה מעמד 70 שנה. מה שאומר תיאורטית, שיש להם עוד 30 שנה לכל היותר... אבל עם יד על הלב, אני מייחל לניצחונו של טראמפ לפחות בהקשר אחד – הוא היחיד שהצליח להפעיל לחץ אפקטיבי על המשטר, להוריד אותו על הברכיים עד שהוא פונה לעם בהצעות ליוזמות כמו לרכוש את הנפט מהשלטון ולהיות אחראי למכירתו. אי אפשר לדעת מתי תפרוץ המהומה הבאה. כרגע המצב הוא כמו גחלים לוחשות - זה יכול לקרות בכל רגע, אבל המשטר עדיין נהנה, לפחות למראית עין, מהתמיכה של רוסיה וסין, והעם לא מאוחד. כל עוד לא תהיה התגייסות המונית מכל השכבות, המשטר ימשיך לשרוד בזכות 'הפרד ומשול'".
בינתיים אנחנו לא יכולים לבקר באיראן, אבל אנחנו בהחלט יכולים להתרשם מסגנון החיים של חלק מהשכבה העשירה המתוגררת במדינה, מהבנייה המודרנית והבתים המעוצבים. קבלו הצצה למבחר וילות מרשימות ברפוליקה האיסלמית.
וילה Didaar
אדריכלות: Behzad Atabaki Studio
זו אונייה? זה בית מלון? לא, זו וילה משפחתית הממוקמת בעיר הנמל Nowshahr, שנחשבה בתקופת השאה הפרסי לבירת הקיץ הלא רשמית של המדינה. באזור המפגש בין הים הכספי וההרים המוריקים של צפון אלבורז חיבר אדריכל בהזאד אטאבקי באמצעות המבנה בין הים ובין הנוף הירוק ויצר וילה בת שלוש קומות. בקומת הקרקע בריכת שחייה, סאונות ואזור ספורט, בקומה הראשונה חללים משפחתיים, חדרי מגורים וחדרי שינה לאורחים ובקומה העליונה סוויטות אורחים ואזור ישיבה משותף עם נוף פנורמי.
לחצו על החץ לתמונות נוספות:
View this post on Instagram
וילה בפרבר לבסאן
אדריכלות: Hariri & Hariri Architecture
לבסאן (Lavasan) הוא פרבר יוקרתי במיוחד של וילות ואחוזות בטהרן. אחרי מלחמת איראן-עיראק והשקעות עצומות, מסביר טוביאן, נבנתה טהרן מחדש, ונוספו השכונות הצפוניות שלה. בעקבות כך השכונות בדרום העיר הפכו לסוג של פחונים. הווילה שתכננו Hariri & Hariri משתלבת בהלע גבעה, כך שהיא אינה נראית לרחוב ועדיין אפשר לראות ממנה את הנוף. השטח כולל וילה ראשית, בריכת שחייה וגם בית אירוח.
בית דירות בלבסאן
אדריכלות: Atizist Consulting Engineers
בבניין הלבנים מתגוררות ארבע אחיות ומשפחותיהן, כל משפחה ביחידה אחרת. האחיות ביקשו ליצור במבנה שילוב בין האדריכלות האיראנית ובין עיצוב ביתי מודרני. ארבע היחידות מקושרות חצר עם טרסות בעומקים שונים. הבניין פונה לנוף של לבסאן ולאגם, וחסום במתכוון לצד שבו ממוקם בית עלמין.
לחצו על החץ לתמונות נוספות:
View this post on Instagram
וילה Kiani
אדריכלות: Makan Rahmanian and Kamran Heirati
הווילה ממוקמת באזור Mohammad Shahr סמוך לעיר כראג', מערבית לטהרן, כשבמרכזה גינה ירוקה. האדריכלים תכננו את הגינה כדי שפנים הבית ימשיך את חוויית החוץ, עם תקרות גבוהות וקירות זכוכית גדולים שמכניסים את הנוף. בתוך הבית רצפת שיש, שולחנות עץ וקירות לבנים מוסיפים מאפיינים קלאסיים לעיצוב המודרני.
View this post on Instagram
וילה Magush
אדריכלות: White Cube Atelier
הווילה במאקו, עיר גבול בצפון מערב איראן, שוכנת על מדרונות ירוקים והמבנה שלה מנצל היטב את קו הנוף הטבעי להר אררט. גג המבנה הבולט בגיאומטריות שלו, מתנשא מעל החלק הבנוי והטרסות החיצוניות עם מעקות שקופים שלא יפריעו לנוף. אבן בזלת האופיינית למבנים היסטוריים באזור משמשת לחומר העיקרי, הגג מחופה רעפים, והחלונות מושפעים מצורתו.
View this post on Instagram
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
בית Mosha
אדריכלות: New Wave Architecture
הבית בעיירה מושה (Mosha) שליד טהרן מורכב משלוש קוביות, זו על גבי זו, בקצה של כל אחת מהן חלון ענקי.
לחצו על החץ לתמונות נוספות:
View this post on Instagram
View this post on Instagram