המילים "פינוי-פיצוי" הן ביטוי די רגיש בחברה הישראלית, בעיקר בגלל המשמעות הפוליטית של פינוי התנחלויות ואנשים מבתיהם בניגוד לרצונם אבל בשנים האחרונות אנחנו מיישרים קו עם שאר העולם, כאשר הביטוי הזה מתייחס יותר לעניינים כלכליים - דיירים שמתבקשים לפנות את בתיהם בגלל שהבניין או השטח בהם הם גרים נרכש על ידי חברת נדל"ן שרוצה לבנות במקומם מבנים חדשים. לרוב, בתמורה מקבלים התושבים סכום כסף נאה כדי להתחיל חיים במקום אחר.

אלא שבסין, ככל הנראה, זה פחות עובד. הערים הגדולות אמנם מפתחות לא מעט, אבל יותר ויותר דיירים פשוט מסרבים להתפנות, וכך נוצר מצב שבו בתים בודדים נותרים עומדים בשטח ריק לחלוטין.

בית בסין (צילום: VCG, GettyImages IL)
הפכו לסמל נגד דורסנות המדינה | צילום: VCG, GettyImages IL

בית בסין (צילום: VCG, GettyImages IL)
צילום: VCG, GettyImages IL

עוד באתר לעיצוב הבית:

"פיצוי נמוך מדי"

הם נקראים "בתי מסמר", ככל הנראה משום שהם 'נעוצים' עמוק בתוך הקרקע. חלק מהדיירים טוענים שהפיצוי שהוצע להם פשוט נמוך מדי, וחלקם פשוט רגילים לבית הישן והטוב שלהם. הם כמובן נגררים לבית משפט, אבל הסחבת המשפטית במדינה גורמת לדיונים בעניינם להידחות במשך זמן ארוך, ועם הזמן חלקם מוצאים את עצמם הדיירים היחידים שנותרו באזור.

חלק מהם אמנם מנצחים בתביעות, אבל האמת העצובה היא שרובם מפסידים ונאלצים להתפנות בכל מקרה. כך או כך, בתי המסמר נתפסים בעיני העולם כסמל עוצמתי במיוחד נגד כלכלה דורסנית.

בניין בצ'ונג קינג לדוגמה, שנותר עומד בזמן שכל השטח שמסביבו כבר בתהליכי בנייה מתקדמים. בעל הבית תלה על ביתו את דגל סין, ובנוסף באנר שמסמל את התנגדותו למכור את ביתו לחברת הבנייה.

חלקת קבר בצפון סין ניצבת בלב אתר חפירה בעומק של 10 מטרים מתחת לפני האדמה. בעלי הקבר סירבו להזיז אותו משום שטענו כי חברת הבנייה לא הציעה לשלם להם מספיק כסף. לכן נבנתה סביב הקבר פלטה מיוחדת שמאפשרת לו לעמוד על תילו – וגם כזו שתאפשר להזיז אותו אם וכאשר בעליו ישנו את דעתם.

בית בסין (צילום: ap)
רובם נאלצים לפנות בסופו של דבר | צילום: ap

בית בסין (צילום: AFP, GettyImages IL)
צילום: AFP, GettyImages IL