היא אמנם לא נחשבת למעצמה מובילה בתחום העיצוב העולמי, אבל בארצות הברית התפתחו כמה סגנונות עיצוב מובהקים במרוצת השנים. אדריכלים אמריקנים כמו פרנק לויד רייט, פיליפ ג'ונסון, פרנק גארי ועוד, הפכו למסמני דרך באדריכלות המודרנית, ושמות כמו הרמן מילר ואימס, נחשבים זה מכבר למותגים בעלי שם, שרהיטים בעיצובם מככבים בשלל סרטי קולנוע ובסדרות טלוויזיה כמו "מד מן", "האוס" ורבות אחרות.

אין תמונה
העיצוב מושפע מהרחוב: כורסה של אינוביישן, דיזיין סנטר


בין סגנונות העיצוב הבולטים באמריקה ניתן למנות את סגנון הקאנטרי הכפרי שמאופיין בפשטות, שימושיות ופריטים שמוסיפים אופי ואווירה חמימה לחלל. והסגנון האורבני שצמח בערים, ואופייני ללופטים ולבתים בעלי חללים פתוחים. קווי העיצוב של חללים אלו כאילו ממשיכים את השיטוט מהרחובות היישר לתוך הבית ויוצרים אשליה של מרחב גם בדירות הקטנות ביותר. הסגנון האורבני מאופיין במראה מודרני וקר שמקורו ברחובות המפויחים, בגורדי השחקים, בתנועה המסחררת, בתרבות ובאופנה העירונית. אז אם אתם חובבי הז'אנר, ורוצים להכניס שיק ניו יורקי לספייס הפרטי שלכם, הנה 10 רעיונות ואלמנטים שיעזרו לכם במשימה.

סגנון מערבי אמריקאי (צילום: נירית גור קרבי)
סגנון מערבי אמריקני, באק יארד, כפר ויתקין | צילום: נירית גור קרבי

1. אפור, אפור ועוד אפור

אי אפשר לדבר על עיצוב אורבני בלי להתייחס לגוון האפור – אותו גוון נייטרלי שקיים בכל מקום ומקורו בערבוב בין לבן ושחור. "יתרונו הגדול של האפור בכך שיש לו הרבה גוונים חמים וקרים ושהוא מתאים לכל צבע", אומרת מעצבת הפנים לילך נקל, "האפור הקר, שמעורבב בדרך כלל עם כחול, מזכיר את הגוון הקריר של הבטון ומתאים לחללים שמחפשים אווירה תעשייתית ומעט מרוחקת. יחד עם זה, מדובר בגוון שחדר גם לבתים פרטיים שמוצאים בו צבע בסיס נעים כרקע לפריטים הצבעוניים בבית".

אין תמונה
מתאים לכל צבע. אפור בסלון, עיצוב: לילך ניקל

אין תמונה
או אפור קר בחדר הרחצה. עיצוב: לילך ניקל

2. אריחי בניינים: ככה בונים חומה

אריחים מלבניים לא אחידים בגוני אדמדם-אפור או אפור-לבן שמדמים את פני הבניינים בשולי העיר, הפכו לאופנתיים מאוד ומתאימים במיוחד לחיפוי קיר בודד בסלון, בפינת האוכל או בקיר גב המיטה. כדי להשלים תמונה הרמונית, משלבים אותם עם ריצוף פרקט משופשף ו/או עמודי בטון חשוף שמבליטים עוד יותר את המראה המחוספס של הרחוב. אריחים כאלה ניתן להשיג במנעד רחב של מחירים, החל באריחי גבס דמויי המקור ועד אריחים מפירוק שמגיעים כל הדרך מאירופה. שימו לב שעל חלק מהאריחים מופיעים גם שרידים של גרפיטי בדיוק כמו ברחוב.

אין תמונה
אריחים כחולים במראה חזיתות בניינים בשולי העיר. רשת נגב

אין תמונה
מתאים גם לחיפוי קיר בודד בסלון. רשת נגב

3. אריחים סטריליים: ד"ש מהרכבת התחתית

אריחים מלבניים לבנים מבריקים שמוכרים לנוסעים ברכבת התחתית הפכו לסממן אופנתי, כמעט קלאסי, במטבחים ובחדרי רחצה ולא יוצאים מהאופנה כבר שנים רבות. מצד אחד הם מינימליסטיים, מתאימים לסגנונות רבים, נותנים הרגשה של סדר ניקיון ומאפשרים התאמה של פריטים ואביזרים שונים ומאידך, הם מאוד מותאמים לעיצוב אורבני ועכשווי שמזכיר את שפת הרחוב.

אין תמונה
סממן אופנתי מהרכבת התחתית. אריחים לבנים, רשת חרש

אין תמונה
הרגשה של סדר וניקיון. חזי בנק

4. דקורציה מפורשת: "סלח לי, איך אני מגיע..."

מי שרוצה לתת את התחושה המפורשת של העיר ניו יורק בכלל ומנהטן בפרט יכול לשלב בחדר הרחצה אריחים שעליהם סממנים גרפיים מוכרים מרחובות העיר כמו מפת קווי הרכבת התחתית, איורי גרפיטי ואפילו צילום אופייני של שילוט המראה על כיוון הנסיעה בפינת הרחוב, שמודפס ישירות על פני האריח. במקרה כזה, ובעיקר מכיוון שמדובר בהחלטה די משמעותית בעיצוב חדר הרחצה, כדאי לבחור בקיר אחד בלבד שישמש כר להבעה גרפית שכזו.

אין תמונה
סמלי העיר הגדולה גם על האריחים. עמודי שלמה

5. פתרון נייח: תמונות אווירה 

חולמים על אמריקה ובטוחים באהבתכם אליה? מה מפורש יותר מהדבקת צילום ענק של העיר על הקיר כולו? חברות מקומיות שמשווקות טפטים ואפילו חברה שמאפשרת הדפסה על גבי חיפויי זכוכית מאפשרות לכם להביא את העיר אל תוך הבית פנימה באמצעות צילום עצום של הטיימס סקוואר, פסל החירות, מוניות צהובות אופייניות ונופי העיר. הצילומים הללו לא רק יפתיעו כל אורח אלא גם יקנו לכם תחושה של עומק במרחב.

אין תמונה
להדביק את העיר על הקיר. מעודד צבעים

אין תמונה
טקסי עד הסלון. מעודד צבעים

6. פתרון נייד: התמונות שבאלבום על מחיצה

מי שאוהב את העיר אבל בכל זאת חס על קירות ביתו או מתקשה להחליט על חיפויים קבועים שילוו אותו לטווח ארוך, יכול למצוא פתרונות בדמות צילומים ניידים. האחד, יכול לבוא באמצעות דלתות הזזה של ארון קיר עליהן ניתן להדפיס כל צילום, כולל זה של צילום של העיר הגדולה, אבל שניתן, אם כבר ממש נמאס, להחליף בבוא העת. והשני, פשוט הרבה יותר, פרגודים ניידים עם צילומים אותנטיים של העיר, שאותם ניתן לא רק להזיז ממקום למקום לפי החשק, אלא גם למסור כשעבר החשק לחלוטין.

אין תמונה
פרגוד נייד, למקרה שיום אחד יימאס. קארה דיזיין

אין תמונה
נוף עירוני על הארון. הרדור

7. קלאסיקה מודרנית: ריצוף בשחור-לבן

כל הדרך משנות ה-30 העליזות מגיע גם ריצוף המשבצות הקלאסי בשחור לבן שמזכיר, בין היתר, את הדיינרס האמריקניים המסורתיים. ריצוף כזה, שמתאים בעיקר למטבח נועז או לחדרי רחצה ושירותים, נחשב אלגנטי ומלא תחכום ובעל דגש עיצובי חזק מאוד בחלל. שימו לב שריצוף שכזה יכול להגיע בתרגומים שונים של משבצות ויכול אפילו לעלות כחיפוי על אחד הקירות. כמו כן, מכיוון שהוא מכניס הרבה אווירה לחדר, תצטרכו לבחור ברהיטים בעלי מראה מינורי יחסית.

אין תמונה
היישר משנות ה-30 העליזות. עיצוב: לילך נקל

אין תמונה
דוגמת המשבצות עולה על הקיר. קרמיק דיפו

8. ריהוט: מקורי ויקר או העתקים במחירים נוחים

מי שרוצה להתפאר בעיצוב אמריקני מבית הזוג אימס למשל, ולעטר את הסלון בכורסה קלאסית עם הדום, מתלה כדורים, כיסאות לפינת אוכל ושלל רהיטים אחרים, מוזמן לעשות זאת בשתי דרכים. האחת, לגשת לחנויות היוקרה (כמו הביטאט למשל), לרכוש את הדבר האמיתי ולדעת שיש ברשותכם רהיט בעל ערך היסטורי שככל הנראה ערכו גם יעלה עם הזמן. או, האופציה השנייה והנוחה יותר לרובינו, לרכוש רפליקה או, במילים אחרות, העתק כמעט מדויק של הדבר האמיתי בסכומים נמוכים ונוחים לכל כיס (כמו באייטמס למשל).

אין תמונה
אפשר לרכוש את הדבר האמיתי. כורסה והדום של אימס, הביטאט

אין תמונה
או להסתפק בחיקוי. רפליקה למתלה של אימס, אייטמס

9. ריהוט בהשראת העיר הגדולה

ואם לא ריהוט אמריקאי, אז ריהוט בהשראת העיר. כך למשל תוכלו למצוא לעצמכם סדרה של שולחנות צד ושולחנות קפה עם הדפסים של קו האופק המוכר של העיר ואפילו קולקציה של שטיחים שעליה הדפסים של התפוח הגדול. מי שלא מעוניין בריהוט בעל הדפס מחייב, יכול להתאים רהיטים שמשלבים קווים ישרים עם נוחות וחלקי מתכת עם טקסטיל לא מחייב.

שולחן מתכוונן עם צילום של קו האופק בניו יורק (צילום: ישראל כהן)
שולחן מתכוונן עם צילום של קו האופק בניו יורק. MY HOME PAGE | צילום: ישראל כהן
אין תמונה
כורסה במראה אורבני. אינוביישן, דיזיין סנטר

אין תמונה
להרגיש בסטארבקס. נוף אורבני על שולחן זכוכית, א.א.מראות

10. ריהוט משלים ותוספות שמוסיפות: לא פחות חשוב

שעון קיר במראה פופ-ארט, שעון עם צילום של מונית אופיינית, גוף תאורה שמאיר את קו האופק של העיר ואפילו כיור עם איורים של מונומנטים בולטים במנהטן – הכל קיים – צריך רק לחפש ואז להתאים או לערבב. אל כל אלו תוכלו להתאים גם פיצ'יפקס ושמונצעס א-לה-אמריקנה כמו כוס במראה חד פעמי עם עיטור פסל החירות, טיימר ותחתיות לכוסות בצורת המבורגר ואפילו מגשון לקריאת ספר או למחשב נייד עם צילום של העיר שאיתו תוכלו להתכרבל במיטה.

קולאז' פריטים משלימים
פריטים משלימים

1. מגש לספר או מחשב נייד, 140 שקלים, רשת אנטר 2. מנורת שולחן "גורד שחקים", 299 שקלים, קארה דיזיין, 3. שעון קיר שמזכיר את דגל ארצות הברית, 299 שקלים, רשת ג'נטלמן 4. תחתיות לכוסות שיחד מרכיבות המבורגר, 28 שקלים, רשת סוהו 5. מאג פסל החרות עם מיכסה סיליקון, 45 שקלים, רשת אנטר 6. טיימר למטבח בצורת המבורגר, 21 שקלים, רשת סוהו. צילומים: יחסי ציבור

אין תמונה
להתאים ולערבב. כיור אורבני, אלוני

אין תמונה
ותמונת אווירה. איקאה

ולסיום: נגיעות של עיצוב כפרי  

העיצוב האמריקני המסורתי מושפע בעיקר מבתי מהגרים אירופאים שהתיישבו בחלק הצפוני של ארצות הברית בשלהי המאה ה-18. העיצוב, שנשמר עד היום, מוכר כסגנון קאנטרי כפרי, שבדומה לשאבי-שיק, מאופיין בעיקר בפשטות ושימושיות. פריטים בסגנון זה יכולים להיות כאלה שעברו במשפחה במשך כמה דורות, עתיקות ומציאות משוק הפשפשים והגראז' סיילים האופייניים כל כך לתרבות האמריקנית.

לצד העיצוב הכפרי הבולט התפתחו עם השנים בארצות הברית סגנונות נוספים כמו הסגנון הדרום-מערבי שמושפע מניחוחות המדבר ומתרבויות ספרדיות ומקסיקניות, סגנון האכסנייה שמאופיין בבקתות עץ מעוטרות אלמנטים מעולם הצייד והדייג, סגנון המערב הפרוע שמאופיין בחספוס וזיקה לטבע, סגנון האיימיש שמאופיין בצניעות על גבול הסגפנות וסגנון השייקר שמאופיין בריהוט עץ עתיק ופשוט

סגנון שייקר אמריקאי (צילום: נירית גור קרבי)
בסגנון שייקר, באק יארד | צילום: נירית גור קרבי
סגנון קאנטרי אמריקאי (צילום: נירית גור קרבי)
בסגנון קאנטרי, באק יארד | צילום: נירית גור קרבי

סגנון לודג' אמריקאי (צילום: נירית גור קרבי)
ובסגנון לודג', באק יארד | צילום: נירית גור קרבי

עוד מניו יורק: מגלשת ענק באמצע הבית
וגם: פנטהאוז עם נוף לסנטרל פארק ב-90 מיליון דולר

חולמים על ניו יורק? הפיצו הלאה בפייסבוק