בקיץ האחרון לבש השף של מסעדת מחניודה, אסף גרניט, את מדי הטבח שלו, נכנס לאוטו ובמקום לנסוע למטבח המסעדה שלו בשוק, התמקם מאחורי הנהג והחל לבשל. ה"אוטואוכל" היה מיזם שהפיקה "עונת התרבות בירושלים", במסגרתה הוצע לתושבי העיר ליהנות מאוכל ביתי ואיכותי במחיר שווה לכל נפש במסעדה ממונעת. כלי הרכב שהפך למסעדה, נולד אמנם כפרויקט אמנות חד פעמי, אבל ברחבי העולם מדובר בתופעה טרנדית למדי ששפים טובים ורבים מאמצים ומגלגלים.
איך מעצבים מסעדה על גלגלים?
מי שביקר בשנים האחרונות בניו יורק, סן פרנסיסקו, לונדון או ברלין לבטח נתקל לא אחת במשאיות אוכל מעוצבות המתניידות ברחבי העיר. אבל לא תמיד זה היה כך; בעבר שירתו משאיות האוכל בעיקר את הפועלים באתרי הבנייה בארצות הברית. בעקבות המשבר הכלכלי שפקד את היבשת ועסקי הבנייה המדשדשים, מצאו עצמם בעלי משאיות האוכל ללא עבודה. מנגד, שפים מנוסים נאלצו להיפרד ממסעדות היוקרה שלהן בשל ההוצאות הגדולות להן נדרשו. כשהאחרונים הבינו שדווקא משאיות האוכל יכולות להיות פתרון עבורם, נולדו משאיות האוכל בגרסתן המחודשת.
משאית האוכל בגרסתה המודרנית אינה דומה למשאית של אתרי הבנייה; "משאית הגורמה" כפי שמכנים אותן, מציעות מגוון רחב של מנות משובחות במחיר זול ובאריזה יצירתית, ומספקות לקהל הרחב הזדמנות לחוות את מטבחם בגרסה מהירה וזמינה.
"טנדר מסחרי עם דלפק לא יספיק כדי לייצר הבטחה וסקרנות בעולמינו עתיר הגירויים", קובע רואי רוט, מסטודיו רוט טבת ומעצב ה"אוטואוכל". "עיצוב משאית אוכל דורש מחשבה גם במצב נסיעה וגם במצב חנייה. בנסיעה הוא חייב לייצר סקרנות ולשדר את תכולתו. כשהמשאית עוצרת היא אמורה להיפתח כמו רובוטריק ולהפוך למתחם מאוד מזמין וכייפי", אז אחרי שהוזילו את מחירי הקפה וכרטיסי הקולנוע, החלטנו לבחון איך מעוצבים מזנוני הרחוב המתגלגלים ברחבי העולם.
ירושלים, ישראל: "אוטואוכל" בהשראת הפופ הקדוש
ה"אוטואוכל", הוא רכב משוריין שהוסב בקיץ 2013 למסעדה ניידת בניצוחו של השף גרניט. במשך ארבעה שבועות פקד על בסיס יומי כ-23 שכונות ירושלמיות ואירח 23 דמויות מתחום המסעדנות, כמו: אלרן שרפלר (עזורה), ג'קי לוי, יסמין לוי, מישל קישקה ועוד.
"המיזם 'אוטואוכל' נולד כפרויקט אמנותי, והוא תוכנן ועוצב בהשראת אלמנטים דתיים", מפרט איתי מאוטנר, המנהל האמנותי של פרויקט "עונת התרבות בירושלים", המציע שלל אירועי תרבות ייחודים בכל קיץ בעיר הבירה. "בעיצוב האוטואוכל התייחסנו לטקסטורה של העיר. השתמשנו באלמנטים עיצוביים כמו הרכבים שמקושטים באורות צבעוניים ממעמד הכנסת ספר תורה וקישוטי הרמאדן". על גג הרכב הותקן מונומנט דמוי פתילייה, אחד מכלי הבישול המזוהים ביותר עם המטבח הירושלמי. "אני מניח שזה רק עניין של זמן עד שיופיעו פה משאית אוכל קבועות", מסכם מאוטנר,"במיוחד לאור התגובות שקיבלנו והתעניינות הגדולה, ומעצם העובדה שזו תופעה רווחת בסצנת הרחוב העולמית".
מנהטן, ניו יורק: פלאפל ישראלי TAIM
בשנת 2005 פתחו הישראלית ענת אדמוני, ובן זוגה הצרפתי, סטפן נפזינגר, מסעדת פלאפל קטנה בווסט וויליג' במנהטן. המסעדה הקטנה הפכה למוסד וזכתה לביקורות נלהבות. לפני כשלוש שנים הם השיקו גרסת הרחוב - משאית אוכל כשלוחה של המסעדה. המשאית שמכונה TAIM MOBILE היא משאית שחורה עם גג ירוק ועליה מצוינת באותיות לועזיות המילה "טעים", כולל תרגום באנגלית.
"מטרת המשאית היתה לקדם את המסעדה שלנו ברחבי העיר", מספרת אדמוני, "ובאמת זה מאוד עזר להפיץ את השם שלנו ולקדם את המותג, אבל זו אופרציה לא קלה". לדבריה, חוקי העיר, מזג האוויר וקצב העובדים מתחלפים הם החסרונות, אבל מנגד יש להם שלט פרסומי ענק שמסתובב לו ברחבי העיר וחושף אותם לעוד ועוד לקוחות. "שיגעון משאיות האוכל החל ממש לפני מספר שנים", מסבירה אדמוני," טוויטר, פייסבוק ושאר המדיה החברתית מאוד עזרו להעצים ולמנף את הענף".
הבחירה העיצובית של אדמוני ובן זוגה היתה אלגנטית ומינימליסטית: משאית שחורה עם גג ירוק ואיורים לבנים עדינים. פיתות עם פלאפל ושייקים של פירות יוצאים מחלון נירוסטה ומוצגים על תפריט שחור בכיתוב לבן כחלק מהקו העיצובי. בתפריט: פלאפל בשלושה טעמים, מנה יומית שמשתנה ושייקים בריאים.
לונדון, אנגליה: משאית מצופה דשא
ג'ז פלוויק, היה בעברו מפתח תוכניות לטלוויזיה שהחליט לעשות הסבה מקצועית ולפתוח בקריירת מסעדנות ניידת ברחובות לונדון. כדי להמחיש את איכות הבשר הבלתי מתפשרת שלו שעשויה מחיות אוכלות עשב בלבד, חופתה המשאית הנקראת The Bowler בדשא ירקרק (כולל הגלגלים). התוספת היחסית פשוטה הזו תופסת את תשומת ליבם של העוברים והשבים וגם מאפשרת ללקוחותיה להישאב אל תוך אווירה כפרית וירוקה במהלך הארוחה. בתפריט: כדורי בשר בשלל ורסיות.
ברלין, גרמניה: וינטג' נוסטלגי
בתוך אוטובוס קומותיים ישן נמצא הקיוסק KJOSK, שהפך למוסד עבור הברלינאים. מבחינה עיצובית נותר האוטובוס המרשים כפי שהיה ורק שלט שחור עם קשת צבעונית התווסף לחזית. בתוך האוטובוס נהפכה הקומה השנייה למקום ישיבה עם שולחנות וספסלים ובקומה הראשונה נוספו כל מיני יחידות אחסון ויחידות מטבח לחלל אקלקטי בסגנון וינטג'. בתפריט: חטיפים ואוכל קל.
מיאמי, פלורידה: קרוואן כסוף ונוצץ
השף המפורסם Jeremiah Bullfrog, החליט לפתוח מסעדת שף ניידת ברחובות עיר הולדתו מיאמי. ה-GASTROPOD, קרוואן כסוף ונוצץ משנת 1962, שופץ וצויד במטבח חדיש עם ציוד של מסעדה משוכללת. העיצוב העתידני שפוקד את רחובות מיאמי מציע לקהל להנות מארוחות שף משתנות ומקוריות בניחוח עתידני. בתפריט: מנות מקוריות ומתוחכמות של השף.
סן פרנסיסקו, קליפורניה: פיצריה על גחלים
משאית האוכל האותנטית Del Popolo, עשויה ממכולה נטושה שעברה שיפוץ והתאמה ליעודה החדש. תנור עצים אותנטי שמחקה את האפייה המסורתית באיטליה נגלה לעוברים והשבים מבעד לחזית השקופה שעשויה מחלונות זכוכית וחושפת את המבקרים לכל מה שמתחולל בפנים. בתפריט: פיצות בסגנון נאפולי.
פריז, צרפת: דוכן בשחור-לבן
צמד הייזמים, Arthur Gambard ו-Thibault Merendon, החליטו להביא לרחובות פריז אוכל איטלקי משובח שיחכה להם בסמטאות הקטנות והקסומות. המשאית הקטנה והנוסטלגית MOZZA & CO, מתמזגת היטב בסביבתה ונפתחת לדוכן מקסים שמעוצב בשחור ולבן כאשר האוכל, הירקות והפירות, מוסיפים את הצבע. בתפריט: פוקצות, סלטים וקינוחים.
מלבורן, אוסטרליה: ברוח שנות ה-70
בעלי בית הקפה האורגני KOMBI KOFFEIN שבאוסטרליה רצו לאפשר לקהל שלהם לחזור אחורה בזמן. בית הקפה הנייד נבנה בתוך פוולסווגן ישנה ששופצה והותאמה לצרכיה החדשים והיא כוללת צלון מתקפל, דלפק נשלף ותנור אחורי. בתפריט: קפה ותה אורגניים.
ברלין, גרמניה: שותים שמפניה בקרוואן
בעלי מותג השמפניה "Veuve Clicquot", שיפצו קראוון משנות ה-50 העונה לשם Veuve Clicquot Rolling Diner, על מנת שישקף את היצירתיות, האמנותיות והמקוריות של המסעדה הניידת. הם חברו לבעלת המסעדה הצמחונית בברלין, CHIPPS, ויצרו יחד חוויה שלמה של אוכל ואירוח. המיזם המוצלח היה פרויקט זמני והקראוון הצהבהב אמור לשוטט ברחבי העולם ולחבור למסעדות שונות. בתפריט: אוכל צמחוני יצירתי.
מנהטן, ניו יורק: עיצוב מינימליסטי
רשת בתי הקפה האמריקנית והאיכותית INTELLIGENTSIA, שסניפיה מעוצבים בסגנון פשוט אך מתוחכם ומאוד מינימליסטי, בחרה למקם את הסניף הנייד שלה בתוך משאית של סיטרואן משנת 1963. המשאית עברה שיפוץ מחדש ומחכה ללקוחותיה בשדרה ה-10. בתפריט: קפה ומאפים.