מבנה זמני לפליטים - איקאה (צילום: http://inhabitat.com)
מגורים לפליטים בשיטת עשה זאת בעצמך | צילום: http://inhabitat.com

מאוהל לבית בהרכבה עצמית של איקאה: בשבוע שעבר אישרה ממשלת לבנון את הקמתם של בתים זמניים עבור הפליטים הסורים אשר שוהים בשטחה, ומתגוררים באוהלים בתנאי שטח קשים. ההחלטה התקבלה לאחר חודשים רבים בהם סירבה הממשלה לאפשר את בנייתם של הבתים, מחשש שיהפכו עבורם לפתרון קבע.

פרויקט מבני המגוריים הזמניים של ענקית הרהיטים השוודית נולד בשיתוף נציבות האו"ם, והוא אמור להוות פתרון זול, נוח ושימושי.
הבתים הארעיים, שייבנו בהרכבה עצמית, כוללים חלל פנימי מרווח, מערכת תאורה סולרית וקירות מבודדים חום, והם נועדו להחזיק למשך שלוש שנים לעומת אוהל שמחזיק למשך כחצי שנה.

רעיון מבני המגורים הרתיע כאמור את בכירי הממשלה הלבנוניים והעלה חשש שהמגורים הנוחים יעודדו את כ-125 אלף הפליטים במדינה להישאר בשטחה. כעת, לאחר אישור הקמתם, צפויים הפליטים לחכות חודשים נוספים עד שיובאו מספיק יחידות דיור של איקאה. עד שזה יקרה, ימשיכו המשפחות להתמודד עם תנאי מזג האוויר הקשים שפוקדים את האזור. 

בינתיים, בנציבות האו"ם מספקים לפליטים עשרות אלפי ערכות חירום המכילות יריעות פלסטיק, קורות עץ ושמיכות. ז'אן מארי גארלי, מנהל התכנית של נציבות האו"ם לפליטים סורים, הסביר כי שינוי עמדת הממשלה בעניין יחידות המגורים, מהווה התפתחות חיובית, "עם זאת",  הדגיש, "ייקח קצת זמן להציב את המבנים הללו במקומם. לא נראה נס שמתרחש תוך שבוע".

חימום בחורף, צל בקיץ ויחידת חשמל סולרית

מחסה לפליטים בהרכבה עצמית (צילום: http://inhabitat.com)
כך זה נראה מבפנים | צילום: http://inhabitat.com
חלקי המבנה עתידים להגיע למדינה בחלקים בארגזי איקאה סטנדרטים וכוללים: לוחות פלסטיק קלים ומבודדים המאפשרים כניסת אור ביום ופרטיות בלילה ושלד מתכתי שעליו הם מולבשים. בנוסף, רשת צל המשובצת בפאנלים סולריים, תספק חימום בחורף וצל בקיץ ותאפשר שימוש בחשמל בעת הצורך.

נציבות האו"ם לפליטים והמחלקה הפילנטרופית של איקאה השקיעו במשך שלוש שנים מעל 4.6 מיליון דולר כדי לפתח את המבנה המודולרי החלופי, שנועד לאכלס עד חמישה אנשים וממשיכים להשקיע במוצר המיועד בעתיד להחליף את האוהלים בהם מתגוררים מיליוני פליטי ברחבי העולם.

בסוכנות הפליטים של האו"ם בביירות מביעים שביעות רצון מהמבנה שפיתחו. "התלהבנו מאוד כשראינו את התוצאה", אמרה רוברטה רוסו, דוברת הסוכנות במקום, "זה סיפק פתרונות לכל כך הרבה בעיות. ילדים יכולים ללמוד את שיעורי הבית בלילה, יש פרטיות ואת זה קל להקים". כמו כן, היא מציינת כי "מדובר במבנה שהפליטים יכולים לקחת איתם כשהם הולכים הביתה. סביר למדי שכשהפליטים הללו יחזרו לסוריה, לא יהיה להם בית לחזור אליו.  לכן, מבנה זה למעשה יקל על חזרתם".

המגורים הזמניים נבדקים בימים אלה בעיראק ובאתיופיה, וייצורם עדיין יקר –  כ-7,500 דולר ליחידה. בקיץ הקרוב יובאו 12 מבנים ניסיוניים גם ללבנון ועם סיום הבדיקות, צפוי להתחיל ייצורם ההמוני, מה שעתיד להוריד את מחיר הייצור משמעותית לכ-1000 דולרים ליחדה ואפילו פחות.

אחת החששות שעולות כתוצאה מפיתוח הבתים המרשימים של איקאה היא שהפתרון הזמני יגרום לעולם להפסיק לנסות למצוא להם פתרון. בינתיים, דילמה קטנה יותר אבל דרמטית בפני עצמה – מי יתנדב להרכיב את כל הבתים האלה?

מחסה לפליטים בהרכבה עצמית. איקאה פאונדיישן (צילום: http://inhabitat.com)
מי ירכיב את כל זה? | צילום: http://inhabitat.com