גשר ברוקלין (צילום: ap)
מתרחקים ממנהטן קצת ומשלמים פחות | צילום: ap

ערן (26) ואורית (25) כהן, בעל תואר ראשון במנהל עסקים ומנהלת חנות בגדים, מתכננים לפתוח עסק עצמאי בקרוב, ניו יורק, לונג איילנד, לורנס

מידע כללי: לורנס היא אחת מהערים המרכיבות את המטרופולין ניו-יורק. לפני מספר חודשים פרסמה חברת ECA נתוני מדד דיור מעודכנים  ומקמה את המטרופולין ניו יורק במקום השלישי במדד הערים היקרות ביותר בעולם. עם זאת, העובדה שמדובר במטרופולין ענקית ומגוונת מאפשרת לשוכרים לבחור בין אזורים שונים ברמות מחיר שונות. שכר הדירה בלורנס הוא לא מהנמוכים בניו יורק, אך לא גבוה כמו זה של מנהטן והופך את העיר לאטרקטיבית למי שרוצים להתגורר במטרופולין המרכזית ולא לפגוע יותר מדי בכיס עם שכר דירה ממוצע של 1,400 דולר לחודש. מחירה של דירת חדר או שניים בת כ-50 מ"ר ינוע בין 1,300 דולר לחודש ועד 3,000 דולר, תלוי במיקום ובאופי השכונה. דירה משפחתית בת 3 או 4 חדשים כבר יעלו בין -2,000 דולר לחודש ועד 5,500 דולר בממוצע, בהתאם למיקום.

על מה חותמים? חוזי השכירות בארה"ב דומים מאוד לאלו של ישראל. את הדירה שוכרים או מחברה או מאדם פרטי ולשוכרים עצמם יש מעט מאוד הגנה משפטית. בעל הבית יכול להעלות את דמי השכירות או לבקש מהשוכר לעזוב את הדירה בכל עת, בהתאם למסוכם בחוזה, וברוב המקרים יש להוכיח היסטוריית אשראי תקינה או להמציא ערבים עם היסטוריה כזו. בנוסף, כדאי מאוד לרכוש ביטוח שוכרים עבור החפצים שלך שבדירה, מאחר והם לא מבוטחים בביטוח הדירה של בעל הדירה.

שכר ממוצע בעיר: 4,000 דולר

כמה זמן? שנה

כמה כסף? 1,200 דולר (4,210 שקלים) לדירה בעלת שני חדרי שינה וסלון בגודל של 85 מ"ר

שוכרים בחו"ל – ניו יורק (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
הבניין מבחוץ. "פארקים ירוקים עם בריכות מים" | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי

חשבונות: תשלום המים, החימום המרכזי, הארנונה, המיסים וועד הבית כלולים בשכר הדירה. חשמל יוצא לכל היותר 50 דולר (175 שקלים) בחודש וגז לבישול דולרים בודדים. ביטוחי בריאות כ-300 דולר (1,052 שקלים), הוצאות רכב עומדות על כ-300 דולר (1,052 שקלים), אוכל, 400 דולר (1,400 שקלים), טלפוניה 100 דולר (350 שקלים), אינטרנט וטלוויזיה, 80 דולר (280 שקלים), בזבוזים מסעדות, בירות ובילויים: 500 דולר (1,753 שקלים). "בסופו של דבר, אחרי כל ההוצאות שלנו אנחנו מצליחים לחסוך כ-4,500 דולר כל חודש (15,783 שקלים). ממשכורת של כ-8,500 דולר בחודש לשנינו יחד".

מה כלול? "הדירה הגיעה עם מקרר, מיקרוגל מובנה, תנור וכיריים, מזגנים בכל החדרים, חניה פרטית וחדר כושר בבניין".

איפה? "אנחנו גרים בלורנס. בשכונה בה אנחנו גרים יש פארקים ירוקים עם בריכות מים, מרכזי קניות קרובים, תחבורה ציבורית רכבת ואוטובוס במרחק הליכה קצר, מסעדות ומקומות בילוי רבים באיזור".

בישראל "בארץ גרנו בחיפה, ביחידת דיור בגודל 40 מ"ר (סטודיו). עליה שילמנו 2,700 שקלים שלא כללו, מים (100 שקלים), חשמל (250 שקלים), גז (40 שקלים) וכל מה שהיה בדירה זה מקרר מיטה ותנור אפיה. גם ההוצאות בארץ היו גבוהות מאוד ביחס למשכורות שהרווחנו והצלחנו, בסוף החודש, לחסוך לכל היותר 1,500 שקלים בחודש".

שוכרים בחו"ל – ניו יורק (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
מכשירי החשמל הגיעו קומפלט עם הדירה | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי

שוכרים בחו"ל – ניו יורק (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
הסלון. שכר הדירה כולל מים, חימום, ארנונה, מיסים ו-וועד בית | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי

למה עברתם? "אז קודם כל, כי אנחנו יכולים. לאחד מאתנו יש אזרחות אמריקנית. במשך שנה ניסיתי  (ערן) למצוא עבודה חדשה בארץ שתכניס לי יותר כסף. אנחנו זוג צעיר עם ראש טוב, חוסכים מה שאפשר ועובדים קשה, אף פעם לא מתלוננים. לא הצלחתי למצוא עבודה, פשוט כי אין עבודה. אנחנו מדברים על עבודה נורמאלית ולא מלצרות או מכירת כרטיסי אשראי בסופר, ומה שיש, אז לא משתלם לעבוד 12 שעות ביום בשביל 4,500 שקלים. המעסיקים בארץ חושבים שמותר להם הכול, שאם שכר המינימום עומד על 21 שקלים אז זה צריך להיות שכר הבסיס, בכל עבודה. אורית במשך שלוש שנים לא מצאה עבודה נורמלית, כזו שלא דורשת 10 שנים ניסיון, כי הביקוש שובר להיצע את הצורה.  

"בניו יורק, שכר המינימום עומד על 7.25 דולר, נשמע נורא, אבל זה לא, כי זה רק על הנייר. אף אחד לא יסכים לעבוד פה בשביל השכר הזה, השכר ההתחלתי פה הוא 12-15 דולר לשעה, כמעט כפול! אנחנו גרים בדירה גדולה ומרווחת, חיים ברמה גבוהה, נוסעים ברכב חדש, מבלים המון במסעדות ובבתי קפה ופאבים, בארוחת שחיתות במסעדה טובה אנחנו מוציאים 40 דולר על שנינו, בארץ היינו עוברים את ה-300 שקלים. אני מתדלק את האוטו פעם בשבוע ב-40 דולר למיכל מלא, אז גם לנסיעות לא דופקים חשבון, פשוט נוסעים לאן שרוצים, כמו רכב חברה.

שוכרים בחו"ל – ניו יורק (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
חדר השינה. דירת שלושה חדרים, 85 מ"ר | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי

"הבנו שבתוך כמה שנים נרצה להביא ילדים, עם חיסכון של 1,500 שקלים בחודש, אפשר אולי להביא חתול, וגם הוא יוכל רק אוכל יבש מהמדף הזול. כאן בניו יורק זוג צעיר ללא ילדים יכול לחיות, פשוט לחיות, לעבוד עד אחרי הצהריים, ובשאר הזמן לבלות עם בן או בת הזוג. ואחרי כמה שנים שירצה להביא ילדים אז הם פשוט יכולים, האווירה פה הרבה פחות לחוצה, אנשים יותר מאושרים, לא חיים מהיד לפה.

"אפילו לקנות פה דירה יותר קל! בארץ כדי לקנות דירת שלושה חדרים צריך הון של 300 אלף שקלים כדי לקבל משכנתא, הון ראשוני שלוקח 16 שנים לחסוך, אז בגיל 41 עם ילד או שניים ומינוס של 300 אלף שקלים בבנק, זה בדיוק יכסה לנו את המינוס. פה בית ראשון סביר בהחלט במיקום נחמד יעלה 200 אלף דולר וגם אפשר בפחות. אז בעוד 4 שנים אני אקנה בית, ולא אהיה מחוייב לאף בנק ל-30 שנה. והמחירים הללו הם לניו יורק, שהיא אחת הערים היקרות בעולם, אנחנו שוקלים לעבור לאיזור טקסס שם בית ענק עולה 400 אלף".

הכי טוב בניו יורק: "האווירה הצעירה והעובדה שמקבלים פה את כולם, ללא כל הבדל של מאיפה הגעת ואיזו שפה או צבע עור יש לך. פה לשמוע מישהו אומר שהוא לא מקבל מישהו כי הוא שחור או אסייתי או ישראלי, זה פשוט מוזר והזוי, זה לא קיים בשיח המקומי. האם נחזור אי פעם לישראל? כן, כשיחתם הסכם שלום כולל במזרח התיכון, המשכורות יעלו ומחירי הדלק והדיור ירדו, לא הייתי יושב ומחכה לנו". 

>> הישראלי שחי בחדר שינה עם נוף לאי

>> שוכרים בחו"ל - כל הכתבות