שוכרים בחו"ל - הונג קונג (צילום: שמעון רוזנצוייג)
שני חדרי שינה אוחדו לחדר שינה אחד. וכן, יש נוף לאי | צילום: שמעון רוזנצוייג

שמעון רוזנצוייג (40), מנהל IT בחברת ברוקרים ודיאנה דניי (33), מנהלת בית ספר לשפות

מידע כללי:
הונג קונג נחשבת לאחת הערים היקרות ביותר לשכירות – השילוב של שטח קרקע מצומצם, המוביל לבנייה לגובה, וצפיפות אדירה של 6,506 נפש לקמ"ר, דירגו לא פעם את הונג קונג בראש רשימות הערים היקרות ביותר בעולם. עם זאת, לפי מגזין בלומברג, בעקבות קיצוצים בבנקים המקומיים חלה ירידה במחירי השכירות בשלוש השנים האחרונות, במיוחד בכל הנוגע במחירי הדירות במגדלים. בממוצע, על דירת שלושה חדרים באי המרכזי תשלמו כ-22,000 דולר הונג קונגי בחודש (9,940 שקלים) עבור דירה גדולה ויוקרתית יותר בת ארבעה חדרים, שמתאימה למשפחה, תצטרכו להיפרד מ 124,000 הק"ד בחודש (לא פחות מ-56,025 שקלים לחודש) 

עם זאת, על שכר הדירה הגבוה מפצים מיסים נמוכים, המדרגה המקסימלית של מס הכנסה היא 15%, אין מע"מ, אין הפרשה לביטוח לאומי או מס בריאות, אין מס על רווחי הון, מס בלו על הדלק או הוצאות אחרות, היעדר עמלות על פעולות בנקאיות שוטפות, ועל יתרת זכות מקבלים ריבית ועלויות המחייה נמוכות יחסית.

שכר ממוצע: 20,000 דה"ק

על מה חותמים? חוזה סטנדרטי בהונג קונג נחתם לפרק זמן של שנתיים, כאשר לאחר 12 חודשים לכל צד יש אפשרות לעזוב עם מתן התראה של חודשיים מראש. פיקדון כספי של חודשיים מופקד אצל בעל הבית. בדרך כלל התשלום החודשי מתבצע על ידי הוראת קבע להעברה בנקאית. אין כמעט פעילות עצמאית של מציאת דירות וכמעט כל ההשכרות נעשות דרך סוכנויות שגובות עמלה של חצי חודש מהשוכר וחצי מהמשכיר.

כמה זמן? "אני גר בהונג קונג כשש שנים, חמש מתוכן בדירה הנוכחית. זוגתי שתחייה, מתגוררת כתשע שנים בהונג קונג, כשלוש שנים מתוכן אנחנו חולקים יחד את הדירה הזו. כשפוגשים זר בהונג קונג שתי השאלות הראשונות שנשאלות הן 'כמה זמן אתה פה?' ו'כמה זמן תכננת להישאר פה?' הפער בדרך כלל גדול. אני עובד בחברה קרוב לתריסר שנים, נשלחתי לפה לתקופה של שלושה חודשים על מנת להקים צוות ולהזרים רוח ישראלית לסניף והשאר היסטוריה".

שוכרים בחו"ל - הונג קונג (צילום: שמעון רוזנצוייג)
האי מקרוב יותר | צילום: שמעון רוזנצוייג

שוכרים בחו"ל - הונג קונג (צילום: שמעון רוזנצוייג)
הדירה מגיעה עם ריהוט בסיסי | צילום: שמעון רוזנצוייג

כמה כסף? "הדירה היא בגודל 690 רגל מרובע ברוטו. זה נשמע לא מעט, אולם כשממירים למ"ר והופכים לנטו (חישוב הברוטו כאן כולל את כל השטחים המשותפים בבניין) זה מסתכם בכ-50 מ"ר. על השטח הזה רובצים סלון וחדר שינה, שאוחד ממה שפעם היה שני חדרי שינה בגודל בלתי ראוי למגורי אדם. בנוסף ישנו חדר אמבטיה ושירותים סביר ומטבח קטן בצורה מחפירה. התשלום עבור התענוג הוא 22,000 הק"ד (הונג קונג דולר – 9,940 שקלים).

"כשנכנסנו, הדירה עמדה למכירה עבור 4 מליון הק"ד, המחיר היה נראה מופרך בעיני, היא נמכרה שנה מאוחר יותר עבור כ-5 מליון. המחשבה שמי ששילם את המחיר הוא פראייר עברה כאשר כיום דירות מקבילות בבניין נמכרות ב-8-9 מליון. בנוסף, החל משנה שעברה מי שלא תושב קבוע משלם 15% מס נוספים ברכישת דירה, רעיון לא רע כשחושבים על המקומיים שתקועים בין הזרים עם המשכורות הגבוהות מצד אחד, לבין הסינים מהיבשת שהפכו להיות עשירי העולם שמקפיצים את מחירי הדיור לשמיים".

חשבונות: "תשלום הארנונה ודמי ניהול הבניין משולמים על ידי בעל הבית. החשמל מסובסד על ידי המדינה בסכום של 200 הק"ד (90 שקלים) מתוך חשבון ממוצע של כ-500 הק"ד (225 שקלים). חשבון המים יוצא כ 40-50 הק"ד (22 שקלים), כולל ביוב, וחשבון הגז בין 100-200 הק"ד (כ-90 שקלים). מבחינת הוצאות שוטפות נוספות - הטלפון והאינטרנט בהונג קונג זולים יחסית ו-300 הק"ד לחודש יקנו לך את המכשיר החדיש ביותר עם שיחות וגלישה ללא הגבלה (135 שקלים). גם האינטרנט – מאוד מתקדם בהונג קונג ומגיע אפילו למהירות של 1,000 מגה בייט לצרכן ביתי. אנו משלמים 99 הק"ד עבור 130 מגה בייט (44 שקלים). גם התחבורה ציבורית - מאוד נוחה ותעלה בין 2-10 הק"ד לרוב הנסיעות (שקל עד חמישה שקלים), מונית תעלה 20-50 הק"ד לנסיעות קצרות אבל להחזיק רכב יכול להגיע להוצאות מאוד כבדות. קניות של מצרכים ומזון: אם קונים במרכולים המקומיים, מוצרים יעלו 50-70 אחוז מהמחיר בארץ וההוצאה החודשית היא של כ-1,000-2,000 הק"ד (450-900 שקלים).

מה כלול? "הדירה באה מרוהטת בריהוט בסיסי. המגדל כולל בריכת שחייה, מגרשי סקווש, פינג פונג, משחקייה לילדים, חדר כושר, שולחן ביליארד, לובי מפואר עם אבטחה. הסעה מתוך הבניין למרכז העיר, כל 10 דקות בזמן השיא - דלת לדלת 12 דקות והכי חשוב, הנוף. זה אומנם לא קו החוף של תל אביב, אף אין אף רגע דל כשמשקיפים מהקומה ה-41 אל נמל ויקטוריה שהוא אחד הנמלים העמוסים בעולם".

איפה? "רוב הזרים בהונג קונג גרים באי הונג קונג, כאשר אפשרויות המגורים העיקריות במגדלים או במבנים נמוכים, שהם שאריות של ה'עולם הישן'. מדובר לרוב בדירות ישנות, שחלקן עברו שיפוץ מאסיבי. אנחנו בחרנו באפשרות הראשונה, מגדל על קו החוף בן 60 קומות. בשכונה בשם קנדי טאון שנמצאת כ-5 ק"מ ממרכז העיר. היא מתפתחת בקצב מטורף, מאז שהכריזו על קו רכבת תחתית שיגיע אליה. כל שבוע מוסך או חנות סידקית מומרים למסעדה טרנדית או לבר חדש. זרים רבים בוחרים לגור במרכז, לרוב במרחק הליכה מהמשרד".

שוכרים בחו"ל - הונג קונג (צילום: שמעון רוזנצוייג)
שמעון ודיאנה. "ישראל היא עדיין האופציה הריאלית לגידול ילדים" | צילום: שמעון רוזנצוייג

תצפית ויקטוריה פיק, הונג קונג (צילום: istockphoto)
"הצפיפות האיומה מצריכה התרגלות מסויימת". הונג קונג | צילום: istockphoto

בישראל: "במקור נולדתי וגדלתי בפינה הדרום מזרחית של תל אביב. במהלך העשור שקדם לגלגול הנוכחי, החלפתי לא מעט דירות שכורות במרכז תל-אביב, תמיד במרחק יריקה מהים. הדירה האחרונה הייתה דופלקס סמוך לשוק הכרמל שחלקתי עם אחי, שגם הוא עבר להונג קונג בעקבותיי. שילמנו 1000 דולר עבור 5 חדרים פרושים על 2 קומות בשטח של 120 מ"ר".   

למה עברת? "המעבר היה לצורכי עבודה. עובדים קשה כאן, חשבתי שעבדתי קשה בארץ אולם יום עבודה פה נמשך 10-12 שעות, בלי הרבה זמן מת באמצע. השכר משמעותית גבוה יותר. ויזת שהייה מחודשת כל שנה-שנתיים על בסיס חוזה ההעסקה. לאחר שבע שנים מקבלים אזרחות קבועה. כשזה יקרה בשנה הבאה, אנו כבר חושבים על הצעד הבא.

"הונג קונג היא לא ישראל. ישראל היא עדיין האופציה הריאלית בעינינו על מנת לגדל ילדים. בניגוד למקומות מערביים יותר, ואולי בדומה, זה לעולם לא יהיה בית. בסופו של יום, מתגעגעים לים, מזג האוויר, המשפחה והחברים, אני מניח שאין תחליף לאנשים שגדלת עימם או ששמרו על הגב שלך בלבנון. הצפיפות האיומה כאן מצריכה התרגלות מסוימת, כמות האנשים המאסיבית כאן על פני שטח מצומצם מייצרת נהרות של אנשים שחיים בקיני נמלים ענקיים".

הכי טוב בהונג קונג "במילה אחת – נוח. הונג קונג היא בחירה מעולה למקום מגורים שפתרו בו כבר את כל הבעיות שמציקות לישראלי הממוצע (מיסים, תחבורה, ביטחון, שנאת האחר וכו) יש פוטנציאל חיסכון וקידום קריירה עצום, אם מוכנים להסתפק במרווח מגורים מצומצם. יש פה סביבה רב-תרבותית. לשם המחשה, בסביבה הקרובה שלי ניהלתי אנשים מארה"ב, אנגליה, ישראל, וויאטנם, פרו, הודו, פקיסטן, אלבניה, דובאי, הונגריה, רומניה, קנדה ועוד. כמעט אפס אחוז פשיעה, לדעתי בגלל נוכחות מאסיבית של שוטרים ומנטליות של אפס סובלנות. מצאתי עצמי פעם מוקף בשמונה שוטרים כשסירבתי לשלם חשבון במסעדה בה גיליתי עצמות תרנגולת בקארי הצמחוני שלי. אף אחד לא יתייחס אליך בצורה שונה בגלל השקפתך הפוליטית, אמונותיך, העדפותיך המיניות, גילך, מינך, צבע העור שלך או מוצאך. עם זאת, מקום מגורייך, הרכב שלך או באופן עקרוני כמות הכסף שיש לך יגדירו אותך יותר מהכל".

>> לכל כתבות "שוכרים בחו"ל"

>> בדורטמונד בגרמניה תוכלו לשכור דירה בשמינית מחיר