יום שלישי יבחרו 120 חברי הכנסת נשיא חדש למדינה, אבל כמו ביחס לשאר נבחרי הציבור בישראל, לאזרחים אין כל מידע גלוי על ההון שצברו חמשת המתמודדים או על מקורותיו. חקירת המשטרה שהחלה בסוף השבוע על המקורות הכספיים ששימשו את ח"כ בנימין בן אליעזר (עבודה) לרכישת הפנטהאוז המפואר ביפו מחזקת את הדרישה כי בעלי תפקידים כמו הנשיא, ראש הממשלה או חברי כנסת וראשי רשויות יפרסמו הצהרות הון שקופות וברורות, כמו גם את האינטרסים הכלכליים שלהם, כפי שמקובל במדינות רבות.

החוק הקיים מחייב חברי כנסת ושרים עם מינויים להגיש הצהרת הון למבקר המדינה. אך הצהרות אלו מאוחסנות בכספת של יו"ר הכנסת ושל מבקר המדינה, ורק השר או הח"כ יכול לחשוף אותן. בדרך זו, יכולים נבחרי הציבור לא רק להסתיר את הונם, אלא להסתיר אינטרסים כלכליים שיש להם.

חשד לשחיתות בבית הנשיא (צילום: חדשות 2)
מכוונים לשם | צילום: חדשות 2

עוד באתר לעיצוב הבית:
האדריכל הישראלי שכבש את מנהטן
הספריות הכי יפות בארץ
כך תגרמו לדירה שלכם להיראות גדולה יותר

הח"כים מקפידים גם לבלום יוזמות פרלמנטריות שיחייבו אותם לחשוף את הונם. בינואר האחרון דחתה מליאת הכנסת הצעת חוק שהגישה ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) בשיתוף התנועה לאיכות השלטון, המחייבת נבחרי ציבור לדווח בשקיפות על רכושם וחשבונותיהם. נגד הצעת החוק הצביעו 32 ח"כים מהקואליציה ובעדה רק 19 ח"כים מהאופוזיציה. הצעת החוק קובעת הוראות המחייבות מועמדים לכנסת, לתפקידי שרים, ולראשות רשויות - להגיש דו"ח גילוי מפורט אודות כלל הכנסותיהם, חשבונותיהם, הונם ורכושם חמש שנים לאחור, ולהעמיד דו"ח זה לעיון הציבור. בהמשך, אם ייבחרו, יהיו מחויבים לעדכן את הדו"ח מדי שנה.

ח"כ מיקי רוזנטל (עבודה) וח"כ פנינה תמנו שטה (יש עתיד) הגישו אשתקד הצעת חוק שתחייב את חברי הכנסת והשרים להגיש בתחילת כהונתם מיפוי מלא של האינטרסים הכלכליים וגילוי עניינים שלהם ושל קרוביהם. בהצעת החוק אין חשיפה של ההון והרכוש, אלא רק את סוגי האינטרסים הרלוונטיים ומקורותיהם, כמו נכסי נדל"ן, מניות והכנסה של נבחר הציבור, בן או בת זוגו, וכן ילדיו עד גיל 21. בנוסף, לפי ההצעה יחויב הח"כ או השר לדווח על עדכון הפרשי סכומים כאשר חל שינוי בהונם במהלך כהונתם, וגם לאחר שנה מיום סיום תפקידם. הצעת החוק טרם הועלתה להצבעה בקריאה הטרומית.

TheMarker פנה אשתקד לכל הח"כים והשרים בבקשה לחשוף את הצהרת ההון שלהם. רק 12 מהם הסכימו לכך. בינתיים, לפניכם סקירה של נכסי הנדל"ן הידועים של המתמודדים לנשיאות, ושוויים המוערך בלבד לפי הערכות כלליות בהתאם לערך נכסים דומים באזור שבו הם מתגוררים. כמובן ששוויו המדויק של כל נכס מושפע גם ממצבו הפיזי.

רובי ריבלין: דירה ב–3 מיליון שקל

ח"כ רובי ריבלין (ליכוד) מתגורר בדירה בבניין שנבנה לפני כ–30 שנה בשכונת יפה נוף בירושלים. שכונת יפה נוף סמוכה לבית הכרם ולפי הערכות שווי הדירה הוא כ–2.5–3 מיליון שקל. שכנו של ריבלין הוא השר והח"כ לשעבר בני בגין (ליכוד), המתגורר קומה מתחתיו.

ברחוב סמוך התגורר בתחילת שנות ה–80 מנחם בגין לאחר שפרש מראשות הממשלה ועד מותו. ריבלין הודיע באחרונה בשיחות סגורות כי אם ייבחר לנשיאות יעדיף ככל האפשר להמשיך ולהתגורר בדירתו הפרטית ולהתייצב מדי בוקר לעבודה במשכן הנשיא.

ריבלין, 75, מקבל כיום שכר של חבר כנסת - כ–39 אלף שקל ברוטו בחודש. בנוסף, הוא מקבל פנסיה של כ–3,000 שקל ברוטו בחודש בגין היותו שר לשעבר. אם ייבחר כנשיא יקבל גמלה מהכנסת ומהממשלה שמוערכת ב–30 אלף שקל ברוטו בחודש — בנוסף על שכר הנשיא.

במאי 2010, בתקופת כהונתו כיו"ר הכנסת, הודיע ריבלין על ביטול הנוהל שמתוקפו הועמדה לרשות יו"ר הכנסת דירת שרד. הוא הודיע כי לא תעמוד לרשותו של יו"ר הכנסת דירת שרד ממלכתית, והוא גם לא יוכל להשתמש עוד בדירתו הפרטית כדירת שרד. ריבלין הסביר כי יש למנוע ככל הניתן ערבוב בין רכוש פרטי לרכוש ציבורי. עוד אמר אז כי יו"ר הכנסת יוכל לקבל עבור דירתו רק הוצאות ביטחון ומיגון. בלשכתו הסבירו אז כי הוצאות ניקיון ייעשו על חשבונו.

בנוסף, בתקופת כהונתו כיו"ר הוצע לו להחליף את הרכב המשוריין מסוג וולבו 2002 שהועמד לרשותו. הרכב הישן התקלקל פעמים רבות והומלץ לו לרכוש רכב חדש בעלות של 1.6 מיליון שקל, אבל הוא סירב לעשות כן.

מרוץ לנשיאות - הבית של רובי ריבלין (צילום: אמיל סלמן)
מנחם בגין התגורר ברחוב הסמוך. חזית הבית של רובי ריבלין בירושלים | צילום: אמיל סלמן

מאיר שטרית: "הון של כ–55 מיליון שקל"

ח"כ מאיר שטרית (התנועה) מתגורר בבית ישן ביבנה בשכונות וילות. שטרית שימש ראש עיריית יבנה ב–1974–1987.

שטרית אמר אתמול כי "מדובר בבית שנבנה ב–1987 ועלות הבנייה, כולל רכישת המגרש, היתה 250 אלף דולר. מאז עלו מחירי הנדל"ן". שטרית העריך כי שווי הבית כיום הוא 2–3 מיליון שקל.

ב–2012 העריך העיתון "פורבס" את הונו של שטרית ושל רעייתו רות ב–55 מיליון שקל, והוא דורג אז במקום הרביעי מבין הפוליטיקאים העשירים בישראל. שטרית סירב להתייחס לדירוג "פורבס" ואמר: "כל חיי אני עובד כאיש ציבור, ממשכורת של איש ציבור ולא בעסקים".

כיום שטרית מקבל שכר של ח"כ - כ–39 אלף שקל ברוטו בחודש, וזכאי לגמלה של כמה אלפי שקלים בחודש כשר לשעבר. אם ייבחר כנשיא יקבל גמלה מהמדינה שמוערכת ב–42 אלף שקל ברוטו בחודש, בנוסף לשכר הנשיא.

מרוץ לנשיאות - מאיר שטרית (צילום: אילן אסייג)
ביתו של מאיר שטרית ביבנה | צילום: אילן אסייג

דליה דורנר: דירה בשווי כ–2 מיליון שקל

שופטת בית המשפט העליון לשעבר ונשיאת מועצת העיתונות דליה דורנר מתגוררת זה עשרות שנים בדירה בבית דירות בשדרות הרצל בשכונת בית הכרם בירושלים. מדובר ברחוב ראשי וסואן שבו עוברת הרכבת הקלה בעיר. זוהי דירה ישנה, שאליה מטפסת השופטת בדימוס 56 מדרגות. שווי הדירה מוערך ב–1.8–2.2 מיליון שקל.

דורנר, 80, שימשה בעבר אלופת משנה בין היתר כשופטת בין הדין הצבאי לערעורים, ואחר כך כשופטת בית המשפט העליון לשעבר. היא נהנית מגמלה חודשית מהמדינה שמוערכת ב–35 אלף שקל ברוטו בחודש. כשופטת בית המשפט העליון בדימוס היא זכאית לשימוש לשכה בבית המשפט העליון, אליו היא מגיעה מדי בוקר.

בפברואר 2014 הכריזה דורנר על מועמדותה לנשיאות ואמרה כי "הודות למועמדותי לנשיאות המדינה יהיו בעתיד עוד נשים שיתמודדו על המשרה הרמה".

מרוץ לנשיאות - דליה דורנר (צילום: אמיל סלמן)
מתגוררת עשרות שנים בדירה בשדרות הרצל בשכונת בית הכרם בירושלים. ביתה של דליה דורנר | צילום: אמיל סלמן

דן שכטמן: בית משנות ה-70

חתן פרס נובל לכימיה, פרופ' דן שכטמן, מתגורר בבית דו־משפחתי בשכונת דניה בחיפה.

חתנו של שכטמן, אלכס פינקלשטיין, אומר כי "הבית נרכש בסוף שנות ה–70. זהו בית צנוע. אם מישהו ירצה לקנות את המגרש שעליו יושב הבית הוא בטח יהרוס את הבית ויבנה במקומו בית חדש". לפי הערכות, שוויו של הבית שבו מתגורר שכטמן יחד עם אשתו הוא 3–4 מיליון שקל.

פינקלשטיין סיפר כי "הרעיה, פרופ' ציפורה שכטמן, היא גמלאית. שניהם מתקיימים על שכרו של שכטמן והגמלה של רעייתו. שכטמן נוהג בטויוטה היברדית ורעייתו במאזדה משומשת. הם לא אנשים חומריים. אלה פרופסורים בכירים שחיים על שכרם וגמלתם".

בעקבות זכייתו של שכטמן, 73, בפרס נובל ב–2011, הוא קיבל מיליון דולר.

שכטמן ניסה בשבועות האחרונים להיפגש עם כמה שיותר חברי כנסת במטרה לזכות באמונם, אבל חלקם התחמק ממנו.

מרוץ לנשיאות - דן שכטמן (צילום: רמי שלוש)
"בית צנוע שנרכש בשנות ה-70", ביתו של דן שכטמן | צילום: רמי שלוש

דליה איציק: מטפסת למגדל גן העיר

השרה והח"כית לשעבר דליה איציק מתגוררת בשכונת רמת שרת בירושלים, בדירה בבניין שנבנה לפני כ–25 שנה. לפי הערכות, שווי הדירה הוא 2–2.2 מיליון שקל.

איציק, 62, רכשה אשתקד מחברתה רונית רפאל, בעלת רשת לטיפולי קוסמטיקה, דירה בפרויקט גן העיר בתל אביב. מדובר בדירה בת 3 חדרים, 128 מ"ר, עם חניה, והיא ממוקמת בקומה 13 מתוך 26 קומות. על הדירה שילמה איציק כ–4.5 מיליון שקל.

לצורך כך נטלה איציק משכנתא מבנק לאומי בהיקף של 2 מיליון שקל. כמו כן, איציק העבירה לצורך רכישת הדירה חצי מיליון שקל מכספי ירושה שהתקבלו מהוריו של בעלה, דני איציק. מיליון שקל נוספים היא קיבלה בגין הפקדות בקרן השתלמות במשך 14 שנה. בנוסף, היא לקחה הלוואת גישור מאחיה. איציק ויתרה על אחזקת לשכה ורכב לכל החיים כיו"ר לשעבר - מה שיחסוך כסף לקופת המדינה.

איציק פרשה מהכנסת בפברואר 2013 והיתה זכאית עד תחילת 2014 ללשכה, שאותה שכרה בתל אביב, לרכב ולנהג. בתקופה שבה כיהנה כיו"ר כנסת, ב–2006–2009, היתה זכאית להשתתפות הכנסת במימון אחזקת דירתה בשכונת רמת שרת, שהוכרה כדירת שרד.

כמו כן, בתקופת כהונתה כיו"ר נערכו שיפוצים על חשבון הכנסת בדירה זו, ובעקבות זאת נמתחה עליה ביקורת ציבורית. ב–2009 החזירה איציק לקופת הכנסת 25 אלף שקל בגין השיפוצים. מבקר המדינה דאז, מיכה לינדנשטראוס, ניקה במאי 2010 את איציק מהביקורת.

איציק כיהנה בכנסת במשך 22 שנה ושימשה ח"כית ושרה בכמה ממשלות. קודם לכן שימשה סגנית ראש העיר ירושלים. היא זכאית לגמלה מהמדינה בגין עשרות שנות עבודתה בשירות הציבורי.

מרוץ לנשיאות - דליה איציק גן העיר (צילום: דן קינן)
רכשה דירה במגדלי גן העיר. דליה איציק | צילום: דן קינן

פרס צפוי לעבור לדירה 
במגדלי נאמן

נשיא המדינה, שמעון פרס, החליט לוותר על השתתפות המדינה בשכירת לשכה כנשיא לשעבר. פרס יישב לאחר פרישתו בלשכה במכון פרס לשלום ועקב כך המדינה לא תצטרך לממן הוצאות שכירות ללשכתו. כתוצאה מכך תחסוך המדינה כמה מאות אלפי שקלים בשנה. נשיא לשעבר זכאי למימון מהמדינה ללשכה בגודל 140 מ"ר.

נשיא לשעבר זכאי מהמדינה לאחזקת לשכה, עוזרים, מזכירות נהג ורכב למשך 7 שנים מפרישתו, בעלות של כ–2–1 מיליון שקל בשנה. עם זאת, המדינה צפויה להתאים את משרדו של פרס במרכז פרס לשלום לדרישות האבטחה של השב"כ. פרס יהיה זכאי גם לרכב שרד נהג ומאבטחים וכן למימון הוצאות טלפון ועיתון בביתו.

פרס ייהנה מפנסיה המוערכת ב–47 אלף שקל ברוטו בחודש. עם עזיבתו את משכן הנשיא הוא צפוי להתגורר בתל אביב במגדלי נאמן. אשתקד פורסם שפרס מכר את דירתו ברחוב אופנהיימר בתל אביב ורכש דירה בת 5 חדרים במחיר של 6 מיליון שקל. בלשכתו אמרו כי מדובר בדירה בת 3 חדרים ולא נמסר מחירה.

מרוץ לנשיאות - מגדלי נאמן (צילום: דן קינן)
פרס עתיד לעבור מבית הנשיא למגדל לחוף הים של תל אביב | צילום: דן קינן

השתתפה בהכנת הידיעה: רז סמולסקי

הכתבה המקורית פורסמה באתר TheMarker

לכתבות נוספות באתר:
הארוחה במלון המפואר התחילה בחלה ישנה עם מרגרינה
איפה תקנו דירה ב-355 אלף שקלים