קרה לכם שנכנסתם למסעדה, בחנתם את החלל, ועוד לפני שהזמנתם שתייה כבר התגבשה לכם דעה על הארוחה הקרובה? בילוי מהנה במסעדה נמדד בראש ובראשונה בטיב הטעם של האוכל, בשירות ובחברה, אבל לעיצוב משובח יש תפקיד מהותי בתיבול הארוחה. הצצנו לשמונה מסעדות מסוגננות ושמענו הסברים על אופן עיצובן. אף מהן אחת לא דומה לשנייה, אך כולן משאירות טעם של עוד.
הלב והנשמה של אמא במחסן נטוש: ראצ'ה, ירושלים
במבנה מנדטורי, ששימש כמפעל נייר עד שנשרף וננטש, פתחו האחים לילי וישראל בן שלום מסעדה גרוזינית שהיא בית לכל דבר. בשיטת הערבוב וההתאמה הם ליקטו פריטי ריהוט מבתיהם הפרטיים, מבני משפחה, מהשוק, מחנויות יד שנייה ואפילו מהזבל. "רצינו לפתוח לאורחים את הבית בו גדלנו וזו הסיבה שבחרתי בעיקר בריהוט עץ כבד, לצד אוסף של כלי אירוח פרחוניים וכוסות קריסטל", אומרת לילי בן שלום, מבעלי המקום, "מתוך תחושת נוסטלגיה השארנו שני קירות שנכרכו בשריפה שהתרחשה במקום, אותם צבענו בשכבת לכה שקופה, כך שגוני האפור יישארו בולטים".
לפי דבריה של בן שלום, תרבות האירוח והכנסת האורחים היא זו שעומדת בראש סולם הערכים של העדה הגרוזינית. "מסע האיסוף והקניות לקח לי חצי שנה, עד שהגעתי בדיוק למראה הרצוי. כך, למשל, השטיח המהוהה הוא השטיח שגדלנו עליו כשהיינו ילדים, הוויטרינה מבית הדודים ועמדת המלצרים היא רהיט מבית אמא", אומרת בן שלום. "המראה הסופי נראה ממש כמו ארגז הנדוניה שלי וכולל בין היתר פריטים קטנים כמו פמוטים, כוסות קרני אייל וצילומים אותנטיים משפחתיים, שמתעדים חוויות גרוזיניות. כל זה בא מתוך הרצון לרהט בית ולתת לסועדים הרגשה של מסיבה משפחתית גדולה".
עיצוב: שרון סיטון ויעקוב טנוס לסטודיו מקומי
תחושת ביתיות במפעל אלומיניום ישן: לולה וקובה, הוד השרון
במפעל אלומיניום ישן נפתח לפני מספר חודשים ביסטרו הבנוי כלופט גבוה תקרה ובו אזור ישיבה חיצוני בסגנון קלאב אנגלי, ואזור פנימי באווירה אמריקנית של ראשית המאה שעברה. "ביקשו ממני לעצב ולרהט מסעדה כמו בית", אומר האדריכל נסטור סנדבנק, "לכן מקורות ההשראה התבססו על כללים לתכנון סלון, מטבח ופינת אוכל ביתיים ומפנקים. האקלקטיות הסגנונית התקבלה בזכות פינות הישיבה שבהן משולבים יחד ישן וחדש, יוקרתי ובסיסי".
איסוף הרהיטים עבור הביסטרו התקיים בדיוק באותו אופן שבו מרהטים בית. "יום אחד הופיעו בעלות המסעדה בחנות ופשוט התאהבו בפריטים", מספר יוסי עזר, מבעלי פנטהאוז רהיטים. "כדי לייצר אווירה חמה ונעימה עם עומק תלת ממדי, חומרים ומרקמים מעניינים, בחרנו יחד שטיחים פרסיים וקווקזיים ביתיים, ספות עור קלאסיות במראה מיושן, כורסאות קפיטונאז', מראה ענקית מגולפת ידנית וכדומה".
אדריכלות ועיצוב פנים: נסטור סנדבנק / עיצוב פנים: יוסי עזר לפנטהאוז רהיטים
מבלים באווירה סטודנטיאלית: הספרייה, באר שבע
בפאתי מתחם One בבאר שבע ממוקמת "הספרייה" – מסעדה ביתית שפונה לסטודנטים הרבים שנמצאים בעיר. "הספרייה עוצבה עבור צעירים שרוצים להגיע למקום שבו יוכלו לאכול ולבלות באווירה של סביבת האוניברסיטה", אומר גד הלפרין, מעצב ראשי בסטודיו גד, "עיצבנו את המסעדה בהשראת מושג הספרייה במראה המסורתי, עם ערך מוסף שקושר בין מזון, בילוי, אינטליגנציה ועיצוב".
בדומה לשפה המוכרת בספריות מכובדות, מעוצבת "הספרייה" בשילוב מערכות מידוף עשויות עץ, עגלות ספרים, ספרים בעלי כריכות צבעוניות, גופי תאורה אופייניים וכדומה. "המקום משמש כמו תחליף ישן-חדש לאינטרנט ולכן הוא עוצב עם כמיהה, ערגה ואהבה לעולם הישן", מסביר הלפרין. "כך למשל, על אחד הקירות תלוי איור מוגדל של המדען האולטימטיבי לאונרדו דה וינצ'י ובחדר השירותים יש פתגמים פילוסופים בעברית ובאנגלית, שרצים בפס דיגיטלי מתוך המראות".
אדריכלות ועיצוב פנים: גד הלפרין
זן יפני וחמימות מקומית: קיוטו, הרצליה פיתוח
מסעדת קיוטו הוותיקה שחוגגת כבר למעלה מעשור עברה בשנה האחרונה שדרוג עיצובי מהותי. האדריכל אורי בן דרור לסטודיו MU, שהופקד על המלאכה, הקפיד לשמור על אלמנטים יפניים קלאסיים, תוך שימוש נרחב בעץ טיק, ראטן ואבן – הכל על טהרת החומרים הטבעיים שמאפיינים את יפן. החלל הגדול חולק לפינות ישיבה ששומרות על מראה אחיד של ניקיון, אסתטיקה וזן יפני, לצד חום ועכשוויות.
"השילוב בין שם וכאן בא לילד ביטוי בשימוש בחומרים קרים בעיבוד חם ובמשחק במרקמים של חומר וגוונים", אומרים בסטודיו MU, "קיר הבטון המוחלק שעליו הטבעות עדינות של כדים קלאסיים, מול קיר בטון יצוק במרקם טבעי של קורות עץ. הבר הגושני מעץ מוחלק עם קנטים טבעיים-פראיים, קיר העץ הזורם עם גופי התאורה השקועים לתוכו, וגופי התאורה הגדולים המיוצרים משזירת קש עדינה. אל כל אלו מצטרף טקסטיל הדפסים עם מוטיבים יפניים של טבע קלאסי מעודן".
עיצוב פנים: סטודיו MU
כמו שכונה ספרדית אותנטית: BARRIO, ראשון לציון
הטאפאס בר הספרדי החדש מזכיר בעיצובו טאפאס בר טיפוסי במדריד או ברצלונה. "בבסיס התפיסה העיצובית של החלל עמד הרצון ליצור אווירה ספרדית אותנטית וחוויה עיצובית ייחודית", אומר יוסי אבן, אדריכל ומעצב. "כמו פירוש המילה 'באריו' - 'שכונה', כך גם המקום עוצב בדיוק כמו שכונה ספרדית עתיקה ונבנה כחצר פנימית שמוקפת במבנים ובמרפסות. כמו בשכונה, כל איזור וחלל עוצבו באופן שונה, במטרה ליצור אקלקטיות לצד חוויות שונות ועניין מתמשך".
עם הכניסה למקום נחשפת עוצמת החלל. שימוש באבנים מסותתות, קורות עץ מסיביות, עמודי תאורה, ריצוף בשברי אבן וקרמיקה, ויישומי טיח מיוחדים בעלי מרקם וגוונים שונים. "כל הטכניקות שבהן השתמשנו בעיצוב אופייניות לשכונות העתיקות בברצלונה וחלק מהפריטים אפילו הובאו מספרד", אומר אבן.
אדריכלות ועיצוב פנים, יוסי אבן, אבן מעצבים
גן הילדים הפך לבית קפה פסטורלי: דרך הגפן, מושב בית זית
בשיפולי הכביש המוביל למושב בית זית, בלב עמק מוריק של פרחים, שדות וכרמים, מובילה דרך עוצרת נשימה לדרך הגפן - מסעדה כפרית וחמימה שנבנתה על בסיס גן הילדים הישן של המושב. אל המסעדה עצמה מגיעים דרך טיול קצר בגינה ססגונית שבה מסלעות ומפל מים, שלל עצים, פרחים וצמחי תבלין שמהווים תפאורה טבעית ופסטורלית לפינות הישיבה החיצוניות והפנימיות.
החלל הפנימי של המסעדה מעוצב בחום, תוך שילוב קירות מחופי אבנים, רצפת בטון משולבת אריחים מאוירים וריהוט אותנטי עשוי עץ מלא. כדי להשיג תחושה ביתית חמימה ונעימה נוספו לחלל פריטים כמו תקרת קורות חשופה, ארגזים ישנים, סלים, ארגז לחם, כדי חלב ישנים וכלי בישול שתלויים מהתקרה. פרט למסעדה, קיימים במקום גם מעדנייה, חנות לפריטי אמנות ופטיו גדול, שמשקיף על גן קסום. במשתלה שבפינת החצר ניתן לרכוש עציצים, פרחים וצמחי תבלין, לצד כדים מרהיבים ואביזרים ייעודיים נוספים.
עיצוב: ירון טל, סטודיו ירון טל
בהשראת המזח ובשיתופו: לנדוור בנמל, תל אביב
הסניף בנמל תל אביב הוא אחד מתוך רשת של בתי הקפה, שסניפיה מעוצבים כל אחד בהתאם למיקום ולקהל היעד שלו. "הסניף בנמל שונה במראה שלו מיתר הסניפים בכך שמקור ההשראה שלו טמון במזח עצמו", אומרת המעצבת אלונה אליאסי. "אספתי וחקרתי אזורים כאלה ובסוף התמקדתי בגוונים שמאפיינים את המזח, את הים ואת הקיץ, כמו טורקיז עדין, ירקרק, אדום וצהוב לצד לבן וגווני עץ".
בבית הקפה, שמתמזג עם רחבת המזח, קיימים אלמנטים עיצוביים שנותנים תחושה של בית. חלק מהמושבים מדמים ספות ביתיות ועל הקירות תלויים קולאז'ים של תמונות. "בסופו של דבר בחרתי לעצב את הקיר האחורי כמו חזית של אותם מבנים שרואים במזח, עליהם משעינים סחורות ומוצרים מקומיים. כדי להעצים את התחושה, על אותו קיר יש גם חלונות שכמו פונים לרחוב וכן את חלונות המטבח, שמאפשרים העברת מזון".
עיצוב: אלונה אליאסי
השראה ניו יורקית ברחבת העירייה: דיקסי, ראשון לציון
דיקסי החדשה בראשון לציון עוצבה בהשראת הדיקסי התל אביבית הוותיקה, שמהותה סטייק האוס ניו יורקי לכל דבר. בתוך חלל בעל תקרות גבוהות ישנה חלוקה לאזורי הסעדה שונים בהם נישות ישיבה אינטימיות, בר גבוה לישיבה נינוחה וחדר פרטי לאירועים פרטיים ועסקיים. "בחרנו לעצב את המקום בסגנון חם ופונקציונאלי, ששואב את מקורות ההשראה שלו ממסורת של דיינרים אמריקאים", אומרים בסטודיו MU, "החלל מעוצב כך שיתאפשר קשר עין וזרימה בין האזורים השונים ושתיווצר אווירה דינמית ושמחה למפגש ואכילה".
המסעדה, שממוקמת בבניין ברחבת עיריית ראשון לציון עושה שימוש ברחבה לישיבת חוץ וכך יוצרת חיים בכיכר המנומנמת ומזרימה בה עניין.
אדריכלות ועיצוב: סטודיו MU
רעבים? תזמינו מקום במסעדה שתיבנה בדובאי מתחת למים
נשארים בבית? תראו איך מעצבים פינת אוכל מזמינה
אהבתם את העיצוב של המסעדות? ספרו בפייסבוק