חיפוש דירה להשכרה במרכז הארץ - ובעיקר בתל אביב - אינו פשוט. בשנים האחרונות עלו מחירי השכירות והשוכרים מתקשים יותר ויותר למצוא דירה שתתאים לצורכיהם ובמחיר שיוכלו לעמוד בו. מצד שני נמצאים משכירי הדירות הזקוקים לדמי השכירות לפרנסתם וכן להחזרת ההשקעה בדירה. "אני מתפרנסת מהשכרת הדירה... השקעתי בדירה את המיטב, שיפצתי בצורה המקסימלית והדירה אסתטית ברמה גבוהה", הסבירה בעלת דירת 55 מ"ר בתל אביב בפוסט שפרסמה בפייסבוק.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> לא שידה ולא מיטה: זה הלהיט המפתיע של איקאה
>> הרצליה: הפנטהאוז המטריף נראה כמו בית פרטי
הקשיים בשוק הדיור הוחרפו עוד יותר בעקבות המשבר הכלכלי הנוכחי, כשעצמאים ושכירים רבים איבדו את עבודותיהם. על רקע זה גולשים רבים ברשתות החברתיות מבטאים זעם כלפי בעלי הדירות, בעיקר כאשר מתפרסמות דירות קטנות או מוזנחות במיוחד.
לתוך הסיטואציה המורכבת של משכירי הדירות והשוכרים נכנס לעתים גורם שלישי ומסבך אותה עוד יותר: הדייר שעומד לפנות את הדירה מפרסם אותה להשכרה ומוסיף לדרישות של בעל הבית דרישות משלו. כך קרה בפוסט שהתפרסם השבוע בקבוצת הפייסבוק הפופולרית "דירות מפה לאוזן בת"א".
לצד תמונות שבהן אפשר היה להתרשם מהעיצוב התעשייתי של הדירה, כתב הדייר הנוכחי: "עקב מעבר לחו"ל משחרר עם דמעות בעיניים את הדירה המיוחדת שלי שהייתה לי לבית. יש AMPM ממש מתחת לדירה. אני יכול להגיד בביטחון שזו אחת הדירות הכי יפות שראיתי בתל אביב, כמו כן מחיר הדירה הוא בדיחה לעומת מה שקורה עכשיו בשוק, אז באמת היא מציאה אמיתית וכל הקודם זוכה".
על פי הפרטים בפוסט, הדירה נמצאת בדרום תל אביב, בסביבות התחנה המרכזית החדשה. גודלה כ-50 מ"ר והיא כוללת חצר באותו הגודל. בדירה יש חלונות גדולים, מאוורר תקרה וגם מקום אחסון ליין. "יש המון דברים שאני משאיר בדירה ויש כמה דברים שאני מוכר כי הם עלו לי הרבה כסף או נקנו לא מזמן והם חלק בלתי נפרד מהדירה", כתב הדייר, "מזגן עם אחריות ל-7 שנים, מכונת כביסה, פלזמה 50 אינץ', מיקרוגל, רמקול ענק, שולחן, ארבעה כיסאות לגינה, פטיפון (תקליטים משאיר בחינם), קורקינט חשמלי ומערכת תופים אלקטרונית".
בהמשך הוא הוסיף ששכר הדירה הוא 4,500 שקל וכי הדייר החדש יידרש לשלם את דמי התיווך, שהוא עצמו שילם כשנכנס לדירה. "הבן אדם שגר בדירה לפני שילם דמי תיווך ודרש את התשלום ממני כשיצא מהדירה, לגיטימי", הסביר וסיכם, "חשוב לציין שבעל הדירה הוא בן אדם זהב ודואג לכל מה שצריך. בגלל הביקוש הרבה מעדיף להשכיר את הדירה למי שיקנה חלק או את רוב הריהוט".
התגובות הזועמות לא איחרו להגיע, אבל הפעם הופנה הזעם לא אל בעל הדירה, אלא אל השוכר שפרסם את המודעה. בתגובות הביעו הגולשים זעם על הדרישה שהשוכר הבא נדרש לשלם דמי תיווך וכן לרכוש ציוד שאין לו בו צורך.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
מעבר לשאלה אם דרישה כזו היא הוגנת וראויה, עו"ד קורל הראל ממשרד בלטר גוט אלוני נאמן קינן גרנות מבהירה שהיא אינה חוקית: "תיווך כשמו כן הוא - השכרת שירותיו של בעל מקצוע, מתווך, לצורך מציאה או מכירה או השכרת נכס. אם לא שכרנו את שירותיו של המתווך, אין אנו נדרשים לשלם את שכרו, וודאי כששכרו שולם על ידי מזמינו. התיקון בחוק השכירות - הקובע כי ככל שהמתווך פעל מטעם המשכיר דמי התיווך ישולמו על ידו ולא על ידי השוכר - מחזק זאת.
"נוסף על כך, קבלת תשלום עבור עבודה כלשהי מחייבת הנפקת חשבונית מס, תשלום לרשויות ולמע"מ - דבר שברור שלא יקרה במקרה שלפנינו ועל כן מדובר בעבירה על החוק. במקרה שבו התשלום יבוצע לטובת אדם שאינו מחזיק ברישיון תיווך - מדובר בעבירה כפולה ומכופלת".
לאחר הסערה שהתעוררה הוסר הפוסט. כתב Mako Living פנה לדייר היוצא, שפרסם את הפוסט לקבל את תגובתו. הגולש הכחיש את העניין ואמר בתגובה: "אתה דביל רציני".