יוקי גיל ודניאל בנוזיליו, בעלי מותג סנדלי הטיולים שורש (או כמו שהוא מוכר בעולם – Source), רצו לבנות את ביתם בעין הוד באופן אקולוגי, על ידי שימוש בחומרי בנייה שאינם מזיקים לסביבה והטמעת מערכות המקטינות את הפגיעה בסביבה כמו מערכות אנרגיה סולארית ומים אפורים ואסלות קומפוסט. לצורך כך הם פנו לחברם, אדריכל מעוז אלון ממשרד האדריכלות תו גרופ. הבית, ששטחו 250 מ"ר, הושלם בחורף 2016 וניצב על המדרון הדרומי של הכרמל, משקיף אל הים. "הקונספט העיצובי היה לבנות בית כפי שהטבע רוצה", אומר אלון.
כדי להגשים את החזון הוחלט על שימוש בחומר בנייה יוצא דופן: קנביס, או ליתר דיוק - קַנַבּוֹס (המוכר גם בשם הֶמְפְּ). הקנבוס הוא זן של קנאביס סאטיבה המכיל כמות נמוכה במיוחד של המרכיב הפסיכואקטיבי THC. הקנבוס קל לגידול, צורך מעט מים ואפשר לייצר ממנו אלפי מוצרים, בהם חבלים, נייר, טקסטיל וגם חומרי בנייה. השימוש בקנבוס היה נפוץ במשך מאות שנים, אך הופסק במאה ה-20 ואף נאסר במדינות רבות. בעשורים האחרונים, במסגרת החיפושים אחרי חומרי גלם לא מזיקים, שוב גובר השימוש בקנבוס, ובבלגיה וצרפת, למשל, משתמשים בו לבנייה אקולוגית.
בישראל לא מגדלים קנבוס, ולכן חומר הגלם לבניית הבית יובא מצרפת. הקנבוס, בתוספת מסגרת עץ וסיד הידראולי, שימש לבניית הקירות החיצוניים בקומה המרכזית - שיטת בנייה הממקסמת את הבידוד התרמי. מבחוץ מחופים הקירות בטיח טבעי על בסיס סיד, ומבפנים בשכבה עבה של טיח על בסיס אדמה. הקירות הפנימיים עשויים מאדמה יצוקה על מסגרות עץ, שתורמים אף הם לבידוד התרמי של הבית.
הבית ניצב במקום שבו הייתה המחצבה שסיפקה את אבן הבנייה לכפר הערבי עין חוד, וחומר גלם נוסף שבו נעשה שימוש היה האבן שנחצבה באתר עצמו כדי לפנות מקום ליסודות. קירות הסטודיו, הנמצא בקומה התחתונה, עשויים אבן ועבים במיוחד (55 ס"מ) כדי לסייע ביציבות וגם בבידוד. אותה אבן משמשת גם משמש לריצוף בכל רחבי הבית. בבטון, שתהליך ייצורו גורם לפליטה של כמות גדולה של פחמן דו חמצני, השתמשו רק בחלקים שבהם זה נדרש, כמו הבסיס והממ"ד. הגימורים העשויים חול ואדמה תואמים בצבעיהם לנוף שמסביב.
חלקי העץ בבית – קורות, מעקות, מדרגות, מסגרות החלונות וכן הארונות והמדפים – נעשו מעץ אלון שנלקח מבניין בן מאה שנה שנהרס. הרהיטים נבנו כולם מחומרים טבעיים, על ידי בעלי מלאכה. בחדרי הרחצה חופו הקירות בטיח מרוקאי עמיד במים, והאמבטיה עשויה קנבוס ונבנתה במקום.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
בבית הותקנו מערכות לצמצום הפגיעה בסביבה, בהן מערכות לטיהור מים אפורים, לשימוש חוזר במים ולאיסוף מי גשמים, וכן אסלות קומפוסט ומיזוג אוויר פסיבי. חדרי השינה, למשל, תוכננו כך שרוח הים תקרר אותם. פאנלים סולאריים על הגג מספקים את כל החשמל של הבית וכן להטענת שתי המכוניות החשמליות של המשפחה.
המתכננים מעריכים שהחומרים הלא-סטנדרטיים והמערכות השונות ייקרו את הבנייה בכ-20 אחוז לעומת בנייה רגילה של מבנה דומה, אך לטווח הארוך ההשקעה משתלמת בגלל חיסכון בעלויות קירור, חימום, שימוש במים וכדומה. "הבית מבטא את האתוס של קבוצת תו למצוא יופי בפשטות, וליצור שלווה, חללים צנועים ונעימים כפועל יוצא של דו שיח הרמוני עם הסביבה", מסכם אלון.