מבנה משנת 1936 בקיבוץ מזרע שבעמק יזרעאל ששימש כמכבסה וכסליק נשק, שופץ והפך לבית לשישה דיירים עם מוגבלות פיזית. סליק הנשק של ארגון "ההגנה", שהוסתר על ידי אמבטיה במכבסה, קיים עד היום והוכר כאתר מורשת, אך במשך שנים המבנה עצמו הוזנח ושימש בעיקר לאחסון. לאחרונה נעשה בו שיפוץ שיפוץ מרשים בתכנונן של אדריכלית גלי דר ויזל ואדריכלית שירן מימון בר, בעלות סטודיו A3, וכיום המבנה הוא חלק מפרויקט "קהילה במזרע" של חברת שלו.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
הדיירים, בגיל 50-18, מנהלים חיים עצמאיים ונתמכים באנשי צוות מהפרויקט. חלק מהדיירים הם סטודנטים במכללות באזור ואחרים עובדים במוסדות ובעסקים הפועלים בקיבוץ או ב"מרכז יום" המשלב טיפול באמנות. מטרת השיפוץ הייתה לאפשר להם להתנייד ולהתנהל בעצמאות. "נוסף לתקני הנגישות המחייבים בישראל, נדרשה התאמה מיוחדת עבור כל אחד מהדיירים תוך שימת לב לביטחונו ולמקסימום עצמאות עבורו", מספרות האדריכליות, ומוסיפות שעבדו יחד עם הדיירים כדי להבטיח שכל דירה תתאים לצרכים של מי שגר בה. "הדירות תוכננו כך שלא תהיה שום פינה שהדיירים אינם יכולים להגיע אליה, ויתאפשר טווח ניידות נעים ומרווח לדייר ולצוות שמגיע לסייע לו", הן אומרות.
לצד זאת ביקשו האדריכליות ליצור "חלל ביתי בעיצוב חם, נעים, אסתטי ועכשווי, שהעזרים הנדרשים מוטמעים בו. בחרנו להשתמש בחומרים שמאפיינים את הבנייה בקיבוץ ושהיו במבנה גם טרם השיפוץ: טרצו, בטון, טיח לבן ועץ, ושילבנו אותם עם גוני ירוק, כדי להכניס את הטבע הנשקף מהחלונות פנימה", הן מוסיפות.
דר ויזל ומימון בר מספרות שהן התעקשו להשאיר את גגון הבטון המקורי והעמוד התומך, ולשלב אותם בגגון פלדה חדש שנבנה בקו הגגון הישן. "הגגון הישן נתמך בעמודים, ואילו בתכנון החדש העדפנו לא לשלב עמודים שיסרבלו את תנועת הדיירים בכניסה וביציאה מהחדרים. לכן עיבינו את חזיתות המבנה, ועמודי הפלדה התומכים את הגגון מוטמעים בהן. זה דרש חריגה משמעותית מהתקציב, אבל לשמחתנו היזם הבין את חשיבותה והסכים לכך. באופן זה יש תחושה שהגגון קליל ומרחף וכך הוא מדגיש את אורכיות המבנה ואת הנפחים שלו, וגם מתאפשרת תנועה חופשית בשבילי הכניסה למבנה", הן מסבירות.
אלמנט נוסף שהאדריכליות התעקשו עליו הוא הקורה החשופה. "עוד לפני ההריסה בלט מאוד ההיגיון הקונסטרוקטיבי הפשוט של המבנה, על הקורות והעמודים שבו. ביקשנו לחשוף ולהבליט את הקורה המרכזית שחוצה את המבנה כדי לשקף את העיקרון הזה, לכבד את ההיסטוריה של הבנייה בקיבוץ, את הסגנון האדריכלי ואת הסיפור ההיסטורי, ולחשוף אותם למי שמגיע למבנה ולא מכיר את תפקידו המשמעותי בסיפור של מדינת ישראל הצעירה ושל הקיבוץ", הן אומרות. "הבחירה להשאיר את קורת הבטון חשופה עוררה סקרנות רבה. חלק מהדיירים הביעו בתחילה תמיהה על כך שהמבנה נראה 'לא גמור', וחלקם התרגשו מהמחשבה על האלמנט הישן שנכנס אל תוך החדש". כדי להדגיש את עברו של המבנה שולבו בו גם תמונות היסטוריות.
במסגרת השיפוץ נהרסו כל הקירות הפנימיים, פרט לקירות הסליק, והמבנה, ששטחו כ-140 מ"ר, חולק לשש יחידות, שטחה של כל אחת 25-20 מ"ר. הפתחים הורחבו בהתאמה לתקן הנגישות, והחלונות הותאמו לפונקציות השונות (מטבח, רחצה, שינה ועבודה) תוך שמירה על ה"קצב" ומיקומי הפתחים שאפיינו את המבנה ההיסטורי. הכניסה אל המבנה "נמשכת" מתוך אחד השבילים הראשיים של הקיבוץ, המוביל מחדר האוכל לגני הילדים. הכניסה לסליק הועברה לחזית המזרחית, כדי לאפשר לדיירים המגיעים לביתם פרטיות מירבית, והשטח יעבור בעתיד פיתוח על ידי הקיבוץ וישמש לאירוח קבוצות שיבואו לבקר באתר ההיסטורי.
ארבע דירות ממוקמות לאורך שביל הגישה, ושתי דירות נוספות במפלס גבוה יותר, שהגישה אליו היא באמצעות רמפה. לצד הרמפה יש שביל אל החזית האחורית, שם ישנן עמדות הטענה לכיסאות הגלגלים החשמליים, ושביל אחר מוביל אל הגינה שם יכולים הדיירים לנוח ולהנות מהשמש ומהטבע.
הדירות תוכננו בצורת רי"ש כך שחדרי הרחצה והמטבחים צמודים זה לזה ומשתלבים כדי לייעל את התכנון מבחינת שטח תנועה בחדר. הדירות מסודרות כך שהמטבחים נמצאים בכניסה, ולצידם או בהמשך להם חדרי הרחצה. במטבחון הגובה נמוך מהסטנדרט כדי לאפשר גישה נוחה למשטח העבודה, ומתחת לכיור לא תוכננו ארונות, אלא דלתות בפתיחה של 180 מעלות, כדי לאפשר כניסה עם כיסא גלגלים מתחת לשיש. ברז מותאם מוקם לצד הכיור, כדי שניתן יהיה לשטוף כלים או למלא סירים בקלות מהכיסא, שקעי חשמל מוקמו בקדמת השיש לנגישות מלאה. לצד המטבח יש שולחן מתכוונן, המשמש גם לאכילה וגם לעבודה, ובכל חדר נתלתה מעל השולחן מנורה שונה, כולן בסגנון מודרני עם קריצה לעיצוב ישן יותר. המיטה ממוקמת בחלק האחורי של החדר, ולצדה שידת לילה ועמדת הטענה לכסא הגלגלים.
חדרי הרחצה חופו בשני סוגי ריצופים כדי ליצור ניגוד ברור בין אזור הכיור וההתארגנות לבין אזור השירותים והמקלחת, ולהקל על ההתמצאות בחלל, במקרה של דיירים עם קשיי ראייה. מאותה סיבה נבחרו חלונות ובדלתות בגוון כהה על רקע החזית הבהירה.
תכנון ועיצוב: אדריכלית גלי דר ויזל ואדריכלית שירן מימון בר – סטודיו A3
פיקוח – שרון טוניאן
קרמיקה – הכח קרמיקה
רשימת מכולת
מיטה טיפולית - 5,575 שקל, דגם אקופיט, עמינח
שולחן עם רגליים מתכווננות – 345 שקל, דגם OLOV,איקאה
וילונות ונציאניים דמויי עץ – 390 שקל למ"ר, א.נ.טוני וילונות
קישוט קיר ארוג – 750 שקל, Oblibop, הרצליה פיתוח
שולחן מתכת לאחסון ספרים – 920 שקל, Oblibop, הרצליה פיתוח
מנורה לשולחן העבודה - 390-165 שקל ליחידה, שקע ותקע, תל אביב