מאות אלפי חפצים, רהיטים, יצירות אמנות, פריטי וינטג', מוזיקה, קולנוע, תיאטרון וספרים שנאספו מה"זבל" זכו לעדנה מחודשת, ומוצגים כעת במוזיאון-סופרמרקט לאמנות ברוח הקיימות של המעצב והאמן אודי יפרח. הם פרוסים על פני 2,000 מטרים ב-ARTOGET בחדרה, וכל אחד מהם מספר סיפור נוסטלגי בעטיפה מחודשת שהופכת אותו לפריט ייחודי.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> פעם שלישית וילה: בית מושלם לאירוח בקיסריה

>> התאבססנו: הטרנד המשגע מכניס עניין לחלל

 

הוויזואליות במקום יוצאת דופן, יפרח מגדיר אותה כמו ציור תלת ממד בלייב. "זה מקום שמרגישים אותו, שמשנה את התודעה בזכות פריטים שמלטפים אותם ומבינים את ערכם. עם כל העומס שבו, הוא מקיים קהילה, וזו הסיבה שקראתי לו סופרמרקט. זה לא מוריד מערך האמנות אלא מעצים אותה משום שהיא מקיימת את האמן".

 

ארטוגט מוזיאון וסופרמרקט לאמנות, עיצוב אודי יפרח - 4 (צילום: פשן צלמים)
צילום: פשן צלמים
ארטוגט מוזיאון וסופרמרקט לאמנות, עיצוב אודי יפרח - 1 (צילום: פשן צלמים)
צילום: פשן צלמים
ארטוגט מוזיאון וסופרמרקט לאמנות, עיצוב אודי יפרח - 1 (צילום: פשן צלמים)
צילום: פשן צלמים
ארטוגט מוזיאון וסופרמרקט לאמנות, עיצוב אודי יפרח - 11 (צילום: פשן צלמים)
אודי יפרח במוזיאון | צילום: פשן צלמים

את המבנה, שהיה בעבר קופת חולים, יפתח ריהט ועיצב מהזבל ופתח לפני כחצי שנה. המטרה: להנגיש לכל בית אמנות של אנשים וקהילה בלי פערי תיווך. המבקרים בוחרים אמנות לפי טעמם, בין אם מישהו הביא אותה מאפריקה ובין היא נוצרה על ידי אמן מחדרה, רק אז יוצרים קשר עם האמן ומקבלים פרטים על היצירה. "היום צורכים אמנות במוזיאונים ובגלריות, מתייחסים לשם האמן ולערך היצירה שמגיע עם שמו, אבל אני מסתכל על זה מזווית אחרת. האמן יכול להיות השכן שלך, הוא פשוט עוד לא התגלה".

השם ARTOGET מעיד על קונספט של אמנות מושגת, בלי להקשות ובלי ליצור מחסומים, אלא האפשרות להשיג את מה שאוהבים בלי להיות בעל ממון כדי לרכוש אותו. כל פריט יחיד מסוגו וגם אם יש כמה טלוויזיות, לכל אחת מהן צורה אחרת. גם טלפונים ישנים יש בסופרמרקט המיוחד לצד כיסאות, פסלים, מנורות, תמונות, כלים, מחזיקי מפתחות ואפילו קלטת מקורית של הכרזת העצמאות ומודעת האבל המקורית של ממשלת ישראל על מותו של יצחק רבין, שמוסגרה ונתלתה במשרד. "היא לא למכירה", הוא מודיע, "יש דברים בעלי ערך היסטורי".

 

ארטוגט מוזיאון וסופרמרקט לאמנות, עיצוב אודי יפרח - 6 (צילום: פשן צלמים)
צילום: פשן צלמים
ארטוגט מוזיאון וסופרמרקט לאמנות, עיצוב אודי יפרח - 8 (צילום: פשן צלמים)
צילום: פשן צלמים
ארטוגט מוזיאון וסופרמרקט לאמנות, עיצוב אודי יפרח - 2 (צילום: פשן צלמים)
צילום: פשן צלמים
ארטוגט מוזיאון וסופרמרקט לאמנות, ג, עיצוב אודי יפרח - 2 (צילום: פשן צלמים)
צילום: פשן צלמים

יפרח, מעצב בתים, עסקים ופרסומות כבר 32 שנה, מגיע למוזיאון-סופרמרקט שלו מדי בוקר מביתו שנמצא לא רחוק משם, בית ישן שגם את הפריטים שבו אסף מהזבל עיצב מחדש. הוא עובר בין 20 החדרים ומסדר את החפצים על בסיס יומי: חדר ישיבה, חדר סרטים, בר תיאטרון, ספרייה, בוטיק, גלריה, חדר אירוח, חדר סדנאות לאמנות העיצוב ואמנות ממוחזרת, גמ"ח כלות ואף בית כנסת שפעיל בשבתות וחגים.

הוא נולד בירושלים ב-1970 וגדל לצד שבעה אחים. אביו עבד במוזיאון ישראל וכילד הוא בילה אתו זמן רב וספג את האהבה לאסתטיקה, לאמנות ולעיצוב. כאוטודידקט הוא פיתח את הכישרון שירש במהלך חייו הבוגרים, כשהוא משלב אמנות ועיצוב פנים לחללים. הוא אוסף חפצים שנשכחו במחסנים או נזרקו לאשפה ומאוסף אישי שלו שנאגר במשך עשרות שנים, ממצב, מוסיף צבע, מרפד, משמיש מחדש, מכניס חיים ומוכיח שלכל חפץ יש ערך, גם אם הוא כבר לא באופנה. "רהיטים הם חלק מאיתנו ויכולים להתחדש אם נשנה להם פוזיציה וצורה, בדיוק כמו שאנחנו זזים ומשתנים במהלך החיים", הוא מסביר.

 

ארטוגט מוזיאון וסופרמרקט לאמנות, עיצוב אודי יפרח - 3 (צילום: פשן צלמים)
צילום: פשן צלמים
ארטוגט מוזיאון וסופרמרקט לאמנות, עיצוב אודי יפרח - 5 (צילום: פשן צלמים)
צילום: פשן צלמים
ארטוגט מוזיאון וסופרמרקט לאמנות, עיצוב אודי יפרח - 9 (צילום: פשן צלמים)
צילום: פשן צלמים
ארטוגט מוזיאון וסופרמרקט לאמנות, עיצוב אודי יפרח - 10 (צילום: פשן צלמים)
צילום: פשן צלמים

במהלך השבוע פועל המקום כמוזיאון ובית ספר לאמנות קיומית, מארח יצירות של אמנים מאזור חדרה-חיפה, ובערבים מתקיימים אירועים והופעות חיות ברוח הקהילה ובמטרה לתת במה ולאפשר רווח לכל העוסקים במלאכה. בפסח האחרון התקיימו במקום תערוכת שולחנות בקונספט אמנותי חברתי, שהופך כל שולחן ליצירת אמנות, ובנוסף חוויית אירוח של בית קפה קהילתי ייחודי על הגג שצופה לנוף שכונת בית אליעזר בעיר. "אני הלקוח הכי גדול של האמנים שלי. כשאני מקבל תקציב לעיצוב בית, אני משלב בו את עבודות האמנים ויוצר יצירה שלמה שלי ושלהם. הכול מקורי, מהסכו"ם ועד הווילון". מנעד המחירים מתחיל ממאות שקלים ויכול להגיע לאלפי שקלים, כשיפרח מקבל ממכירתם 10 אחוזים מערך היצירה.

הקהל מגיע אל יפרח מכל הארץ דרך הרשתות החברתיות או כתבות שעושים על הסופרמרקט לאמנות. "אנשים אוהבים בעיקר פריטים שמעלים בהם נוסטלגיה, אבל יש גם כאלה שיוצאים בלי לקנות ואומרים שעכשיו הם מבינים את הערך של פריטים שיש להם בבית". הוא נהנה מזה לא פחות ורואה בכך שליחות. "התחלנו ליצור בחברה חומות ולהיסגר בתוך בתים והפסקנו להכיר זה את זה כקהילה. המטרה שלי היא לשנות את זה".

מוזיאון-סופרמרקט לאמנות ברוח הקיימות ARTOGET, העצמאות 16 חדרה. פתוח א'-ה' 10-18:00, ו' 10-14:00, מחיר כניסה 30 שקלים. 

באינסטגרם:‏  artoget.art@ בפייסבוק:‏ ArtogetIL@ בטיקטוק: ‏artogetil@