מהו הדימוי הראשון שעולה בראשיכם כשאתם חושבים על המילה "בית"? ריבוע לבן עם גג משולש אדום שציירתם בגן? פרסומות לגבינה או למרק? משכנתה ועבודה קשה? מחאה חברתית? בית הוא כנראה הכול. גם קירות ותקרה, אך בעיקר מה שביניהם ובתוכם. עיצוב החללים והנשמה והתוכן שיוצקים לתוכו הדיירים. בית הוא גם שכונה, סביבת מגורים מוכרת, מולדת. ומה חושבים על המושג בית בעלי המקצוע שמתכננים, בוראים ומעצבים אותו מן המסד עד הטפחות? יצאנו לשאול אדריכלים ומעצבים מובילים בישראל, והם נתנו בבתים סימנים.

פיצו קדם, אדריכל: המקום שבו מרגישים הכי טבעי
 

אין תמונה
"אין דבר כזה בית ישראלי". בית רכטר המיתולוגי בעיצוב מחודש של פיצו קדם
"מבחינתי, בית הוא פחות האספקטים האדריכליים והפיזיים של המילה ויותר העניין של המשפחה והמקום שבו מרגישים הכי טבעי. בית זה הניסיון ליצור מקום שבו המשפחה תרגיש נעים ונוח, ולכן באפן אישי אני מעדיף חומרים בסיסיים וקנה מידה אנושי, בדומה לאדריכלות של שנות החמישים - לפני שהפכה למודרניסטית והייטקיסטית. בעיניי, האדריכלות צריכה לשרת קודם כל את האנשים, ורק אחר כך את עצמה - אם בכלל.

"בית ישראלי – לדעתי, אין דבר כזה בכלל. ישראל היא כור היתוך מגוון ופתוח לכל העולם. בית ישראלי קיים במובן המשפחתי, של התכנסויות וחללים ציבוריים גדולים פתוחים לחצר. יש חשיבות רבה לאירוח וליחד, והבית צריך להיות מזמין ונגיש".

יהושע קסטיאל, מעצב ומבעלי בית העיצוב קסטיאל: מספר סיפור חיים

אין תמונה
"בית ישראלי הוא משהו מוזר וקסום בו-זמנית". עיצוב: יהושע קסטיאל
"בית הוא מקום שמסמל את האישיות והאופי של דייריו ושנעים לחזור אליו. הוא מספר את סיפור חייהם ועל פיו אפשר להבין מהיכן הגיעו, מהי המסורת ומהם הזיכרונות שלהם. כשאני ניגש לעצב בית ללקוח אני תמיד מתאים את עצמי לצורת החיים שלו, עם משיכות קלות שאני מרשה לעצמי לקחת ימינה ושמאלה. עם זה, כשאני חוזר אל הבית שלי, אני תמיד מוקף באוסף אקלקטי של חפצים אהובים, שלאו דווקא מתאימים זה לזה. מספיק לי שכל חפץ יביע משהו ויהיה בעל אופי מעניין או פשוט ישקף חוויה שחוויתי.

"בית ישראלי הוא משהו מוזר וקסום בו-זמנית, שכן הוא משקף את נטייתם של הישראלים לתור בעולם, לאסוף חפצים מתרבויות שונות וליצור מהם מיקס בלתי הגיוני, בדומה לפיוז'ן שקיים במטבח הישראלי. הבית הישראלי משלב סגנונות רבים ומגוונים ומשתנה בגלל הרצון להראות שאנחנו עומדים בקצב הבינלאומי".  

היידי ארד, אדריכלית ומרצה בחוג לעיצוב פנים במכללה למינהל: שכבות של הגנה ופרטיות

אין תמונה
"המשפחה, גידול וטיפוח הילדים ואירוח חברים". תכנון ועיצוב: היידי ארד
"מבחינתי, בית הוא חלל או מקום שחייב להיות מורכב משכבות רבות, שיחד מספקות את התחושה המקובלת של בית. הכוונה לשכבות של הגנה, פרטיות, מזון, מנוחה, משפחתיות וכו', כשההבדל בין בית אחד למשנהו הוא בשכבת הפרטיות, שעוסקת בתפיסת היחד של כל משפחה ומשפחה.

"בית ישראלי בעיניי הוא כזה שהולך ומצטמצם עם הזמן, ושאני, כאשת מקצוע, צריכה לענות על צורכי כל הדיירים בו. לזה אני מוסיפה אלמנטים שעונים על כמה שימושים בו זמניים, כגון מחיצה שהיא ארון, טלוויזיה נחבאת, מערכות אחסון חבויות שהן גם ריהוט וכד'. בית ישראלי סובב סביב המשפחה, גידול וטיפוח הילדים וסביב אירוח של הרבה חברים. כל זה מגדיר את הדרישות, ואת הפתרונות העיצוביים".

אריק בן שמחון, מעצב: בית ישראלי זה מטבח פעיל

אין תמונה
"תמיד יש בו רעש של טלוויזיה דולקת". עיצוב: אריק בן שמחון
"בית הוא קודם כל דבר פיזי, שמספק קור או חום לפי הצורך ובו מתרכזות כל הפונקציות שעוזרות לנו להתנהל בחיי היומיום. בית זה גם כל הדברים שמעל האספקט הפיזי, משום ששם נמצאת המשפחה וחלק גדול מהזיכרונות של כל אחד מאיתנו. למעשה, כשעוברים בית, מגלים שבית זה אנחנו, על הריחות, הזיכרונות וההרגלים שלנו.
"בית ישראלי יותר פתוח מרוב הבתים בעולם המערבי ותמיד יש בו רעש של טלוויזיה דולקת, של ילדים משחקים או של שיחה ערה. בית ישראלי זה גם מטבח שפעיל כמעט כל שעות היממה, מה שהוליד את המטבחים המוקצנים הפתוחים לחלל הציבורי. הבית הישראלי הוא יצור כלאיים, שחלים בו שינויים אבולוציוניים ענקיים".

אלכס מייטליס, אדריכל ומעצב: חלק מהגוף

אין תמונה
"אנשים שעוברים כאן דירות רוכשים מחדש את כל תכולתן". תכנון ועיצוב: אלכס מייטליס
"בית הוא חלק מהגוף והמקום שבו הגוף מרגיש בו הכי נוח. ביטחון ונוחיות הם שני המושגים שמאפיינים את התנאים הבסיסיים ליצירת בית אידיאלי. בית, מבחינתי, הוא יותר מצב נפשי מאשר פיזי. תחושה של בית לא קשורה לטיח, בטון ובלוקים, ובמקרה הזה האדריכל יכול לשמש רק כגורם קטן שעוזר בבניית הבית אבל לא יוצר אותו. ביתו של אדם הוא סוג של פורטרט שלו, ולכן הבתים שאני מעצב מאוד שונים זה מזה ומכילים את טביעות האצבעות של כל לקוח. הבתים משקפים את סגנון החיים של דייריהם, ולכן אני מרגיש צורך לשרת את צורכיהם.

"בית ישראלי הוא בפירוש לא קונבנציונלי. אנשים שעוברים כאן דירות לרוב רוכשים מחדש את כל תכולתן. פחות לוקחים איתם את הישן. כאילו זונחים את העבר לטובת עתיד טוב יותר. מבחינה מסוימת זה מקנה חופש להיפתח למשהו חדש". 

נסטור סנדבנק, אדריכל ובעלי נסטור אדריכלים: מקדש, משכן ומחסה

אין תמונה
"מסגרת בנויה המותאמת לאורח חיים". עיצוב ותכנון: נסטור סנדבנק
"בעיניי בית הוא המשך ישיר לתחושותיו ודרישותיו של האדם ומשמש מסגרת בנויה המותאמת לאורח חייו. זו הסיבה שכל הבתים שונה בתכלית זה מזה, ואין שניים זהים. בית הוא מקדש מעט, משכן, מחסה. אני מוצא את עצמי הופך לחבר של הלקוח עד כדי כך שאני נכנס לו לוורידים במטרה לחוש, להבין וליישם את רצונותיו.

"מבחינתי, אין בית ישראלי, כפי שאין מזון או אופנה ישראליים. אנחנו תוצר של אין ספור תרבויות וערב רב של תוצרים, שברובם מיובאים ממקומות שונים בעולם. הקדמה הטכנולוגית מקנה לנו חופש אדריכלי עצום ומאפשרת לנו להגיע לכל תוצאה רצויה בלי להתחשב, למשל, בתנאי השטח ומזג האוויר. זה מנטרל כל סממן של בית ישראלי".

אילן פיבקו, אדריכל: מקום שמרגש את דייריו

אין תמונה
"הבית הישראלי משלב סגנונות רבים". עיצוב: יהושע קסטיאל
"בית הוא בעצם סביבת המגורים שעוטפת את דייריה בנעימות ומאפשרת להם לנהל את חייהם בשלווה. תפקידו של הבית, בין היתר, גם להעצים, לרגש ולקבל את פני דייריו כשהם מגיעים אליו ולגרום להם לחוש שהגיעו למקום אחר, שונה, ייחודי ונעים.

"בית ישראלי הוא כל הנ"ל, בשיתוף התנאים המקומיים, כגון אור, מזג אוויר וחומרים מקומיים. חללי הבית הישראלי פתוחים, יחסית, וחלק גדול מהפעילויות בו קורות בחוץ, במרפסת או בגינה, כשהקשר בין פנים וחוץ חשוב מאוד. האור כאן משחק תפקיד חשוב, ולכן, גוני העיצוב בבית הישראלי צריכים, לטעמי, להיות בהירים ורגועים".

לימור רוזנר מוז'ה, אדריכלית: בית הוא מפלט

אין תמונה
"הרגלים, צרכים, מסורת". תכנון ועיצוב: לימור רוזנר מוז'ה
"בית הוא מקום מפלט, אשר מלבד העובדה שהוא חייב להכיל אור ואוויר, הוא חייב גם להיות המקום שבו נרגיש נוחיות והגנה. מלבד מעברים נכונים בין חללים ופרקטיות של המרכיבים, הבית הוא המקום שלתוכו אתרגם את צורכי הלקוח מבחינת חלל, חומרים ואווירה.

"בבית הישראלי יש נטייה אופיינית לקנות הכול מחדש עם כשעוברים דירה. לפי התפיסה שלי, בבית חדש חייבים לקחת את ההיסטוריה בחשבון ולעשות תיקון לקראת העתיד. הכוונה היא לאו דווקא לחפצים מבית סבא וסבתא, אלא יותר להרגלים, צרכים, מסורת. יש להתייחס בתכנון למי שלעולם לא יושב בסלון אלא מרכז את כל פעילותו סביב המטבח, או למי שאוהב להגיע הביתה ומיד ולהשתרע מול הטלוויזיה, להצטנף בחדר השינה המבולגן וכד'".

>>> והנה בית ישראלי שמשלב נוף מדהים עם טעם טוב