בימינו, מטבח הוא כבר ממש לא חלל שמיועד רק להכנת אוכל. המטבחים של 2019 מציעים מגוון עצום של גאדג'טים, חידושים, פונקציונליות ומקומות אחסון והכל באלגנטיות ודגש על כל פרט ופרט. עם זאת, יש עדיין מטבחים שבהם החללים השונים נראים חסרי קשר או פשוט לא נוחים. במקרים כאלה, הפתרון היחיד הוא לעשות מהפך.
המטבח קטן? הגיע הזמן לפתוח אותו
יעל שלום, ממשרד "יעל שלום אדריכלות ועיצוב פנים", מספרת למשל על דירה קטנה שאליה הגיעה לטובת שיפוץ ועל מה שגילתה בה: "בדירה היה מטבח מאד קטן, תחום וסגור מכל הצדדים – מצד אחד מרפסת שירות ומהצד השני קיר שהפריד בין המטבח לסלון".
"מה עשינו? פתחנו את הקיר בין הסלון למטבח כמה שהיה ניתן ובצד השני העמדנו אי. הרחבנו את המטבח גם לכיוון החצר והוספנו לו את שטח מרפסת השירות. הפתיחה משני הצדדים יצרה זרימה של תנועה, כך שניתן להיכנס למטבח משני הכיוונים. בנוסף, יצרנו גם חלון ענק שצופה לגינה ופותח את כל המטבח לחוץ", היא מסבירה.
לאחר השיפוץ והמהפך המטבח כמעט הכפיל את שטחו. "השיקולים המרכזיים בשיפוץ המטבח היו שיקולי אחסון, תנועה וזרימה", מסבירה שלום. "המטבח הפך ממקום שהוא רק פונקציונלי – מכינים אוכל והולכים למרחב שמבלים בו:'המרכז המשמעותי של הבית. "זה מהפך מטורף", היא מסכמת.
החלק התפעולי, האזור הפונקציונאלי ומה שביניהם
השינוי שיעל תיארה התמקד בהגדלת המטבח ובהרחבה. במקרים אחרים, מה שצריך לעשות הוא דווקא ליצור המשכיות.
פלורינה פופובסקי וטלי איליאשוב, בעלות הסטודיו FT DESIGN מספרות לנו על המטבח המאתגר אותו תכננו בדירת הפנטהאוז במרכז הארץ. המטבח ההתחלתי שתוכנן בדירה היה גדול ולא פרופורציוני לחלק הציבורי של הבית ונראה כמו שני מטבחים נפרדים שחוברו יחד.
"אחד האתגרים בתכנון המטבח היה עמוד הקונסטרוקטיבי, לקחנו את האילוץ והפכנו אותו לחלק הדומיננטי בעיצוב המטבח", מספרות המעצבות.
המטבח חולק לשני אזורי תפעול: אזור הבישול, פעיל בצורה אינטנסיבית ולכן תוכנן להיות פרקטי, פונקציונאלי, עם מפרט טכני עשיר כמו למשל: כיריים דומינו על האי המאפשרים העמדה של מספר סירים גדולים בו זמנית, שקעים נשלפים, קולט אדים נסתר, מקררים אינטגראליים ועוד ואזור פונקציונלי הכולל עמדת קפה, מזווים ואחסון רב. ניתן להתנהל בשני האזורים במקביל ללא הפרעה אחד לשני.
מה שמחבר בין שני צדי המטבח זה המידוף הפתוח שמתחיל בצד אחד של המטבח וחוצה את העמוד לצד השני, ממשיך ויזואלית ת הקווים ומחבר את בחלקים לאחד שלם.
אתגר נוסף כפי שמספרות המעצבות היה שולחן האוכל. אחת הבקשות של הלקוחות היה לשלב שולחן אוכל במטבח והוחלט ללכת על שולחן בגובה שונה מגובה האי אך ויזואלית להמשיך לתוכו על מנת ליצור מיזוג, המשכיות ופרופורציה נכונה. השולחן בוצע מבוצ'ר אגוז אמריקאי הנותן חמימות מול הצבע הגרפיט של המטבח.
"מה שהתחיל כאתגר הפך למטבח המשלב שפה עיצובית, פונקציונליות, המשכיות והרמוניה", מסכמות המעצבות.
שני מטבחים, בבית אחד
מקס קינן, בעלים משותף עם אחיו אלי במשרד "קינן אדריכלות ועיצוב פנים", משרד מוביל בתחומו בתכנון ורישוי וילות ועיצוב פנים, מספר לנו על וילה בה נתבקש על ידי הלקוחה לתכנן שני סוגים מטבחים - בבית אחד: מטבח קלאסי שמשמש גם מעין מטבח "ראווה", ומטבח תפעולי בסגנון מודרני שיהיה בלתי נראה לעין ו"בו ניתן יהיה לעשות בלגן", הוא אומר.
בסופו של דבר, מה שהמעצבים בחרו לתכנן הוא חלל אחד ענק שבו מטבח הראווה לא פוגע כלל בסוגיית התפעול החשובה. "באופן כזה", מסביר קינן, "ניתן לבנות מטבח הרבה יותר גדול, שיכיל הרבה יותר אחסון והרבה משטחיים תפעוליים, ובעצם לשים את מטבח הראווה במוקד אבל בלי לוותר על הנוחות".
מבחינת מקס, המהפך האדריכלי בפרויקט שהוא עשה מתבטא באופן שבו החזון הכללי הפך למציאות בשטח: "ללקוחה היה בראש שני מטבחים, אבל הסברנו לה שיש לזה חסרונות שבאים לידי ביטוי בהפסד של המרחב", הוא נזכר. "לכן, שכנענו אותה שמה שהיא חושבת או רוצה זה לא הדבר הכי טוב עבורה. בסוף היא לא האמינה עד כמה התוצאות היו טובות".
"במילים אחרות, שילבנו בין הפונקציות להן זקוקה הלקוחה בתפקוד היומיומי שלה במטבח לבין הנראות שלו. בעצם, הרווחנו מטבח שהוא 'ראווה' אבל פונקציונלי ונוח לתפעול בסגנון קלאסי", הוא מסכם.