בבניין בבנייה ברמת השרון, שחלק מדירותיו נמצאות בשלבי אכלוס ראשוניים, מתגורר זוג צעיר בתחילת דרכו ושני ילדים קטנטנים, שהצעירה שבהם נולדה תוך כדי תהליך השיפוץ. יותר משנה ליוו תמר הרדוף ועדי קליין מסטודיו דולו את בני הזוג בחיפושים אינטנסיביים ובהתלבטויות על דירות שונות לשיפוץ. בני הזוג מצאו את הדירה הזו שמיקומה ושטחה נפלאים עבורם (כ-150 מ"ר), אך חלוקת הפנים הייתה קטסטרופלית: מטבח קטן, מסדרון קלסטרופובי וריבוי חדרים. בראיית המכלול תוך שכלול הפוטנציאל הגלום בה, דירה זו נבחרה.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
- לכל הכתבות בערוץ living
- פוף מושלם לתינוקות ומגגרת שוקולד: מדור צרכנות
- חלומות מתגשמים: מכונת קיפול כביסה
השלד גמור? בואו נשבור
"הלכה למעשה, כשלקחנו על עצמנו את הפרויקט לאחר רכישת הדירה, השלד היה מוכן וחלוקות הפנים היו בנויות לאחר ביצוע חשמל ואינסטלציה", מסבירות הרדוף וקליין. "נבחנו חלופות רבות - שמרניות יותר - שבהן שומרים לפחות על חלק מהקירות הקיימים (שכן היה מדובר בקירות שרק נבנו) וכאלו שטורפות את הקלפים ומסתכלות על הדירה ברמת המעטפת (מיקום הממ"ד נפלא כי הוא נמצא בקצה הדירה ולא מפריע כלל לתכנון כמו שקורה בדירות רבות).
"לבסוף לאחר חקר מעמיק נבחרה חלופה הרסנית במיוחד שלמעשה מחקה את מחיצות הפנים הקיימות והוציאה מהדירה את הפוטנציאל הנחבא בה עבור הדיירים החדשים. התעוזה לשבור קירות נובעת מההבנה המקצועית שלנו שחלק נכבד מעלויות הביצוע קורה בשלב שלאחר השלד (מחיצות הפנים בדירה) ולהתלבש על חלוקה שאינה נכונה לצורכי הדיירים ולחלומותיהם משמע להוציא חלק ניכר מהתקציב על הכלה הלא נכונה. עבורנו, המעצבים, חלוקת החלל היא הבסיס של הפירמידה, היא חייבת להיות מותאמת ומדויקת ובמקרה הנוכחי הצורך היה אנטי תזה לדירת קבלן".
החלטות נועזות שיצרו לופט משפחתי
הדיירים חלמו להרגיש בווילה באוויר שתתאים ככפפה לצרכים שלהם. כזוג צעיר עם שני קטנטנים הם חיפשו תחושת פתיחות המאפשרת לראות את כל המתרחש בבית מכל מקום. מעין לופט משפחתי שנותן תחושת open space. עוד ביקשו הדיירים מטבח גדול ומאוד לא סטנדרטי ביחס לדירה. התהליך נמשך יותר משנה בעקבות עיכובים של הקבלן שביצע את הבניין. רק לאחר קבלת המפתח אפשר היה למעשה להתחיל לשפץ את הדירה. עלות השיפוץ הסתכמה בכמיליון שקל - כולל תכנון, עיצוב פנים, עבודות גבס ושיפוץ של קבלן גמר, חומרים, תאורה, ריהוט ונגרות.
התכנון כלל קבלת כמה החלטות נועזות: המטבח מוקם בלב הבית מול הכניסה וכציר מעבר למסדרון החדרים. מרפסת הכביסה הסטנדרטית בוטלה ומכונות הכביסה הוכנסו לארון שירות נחבא במטבח. כתוצאה מכך התקבל חדר רחצה מפנק ומרווח לילדים. אחת ההחלטות המפתיעות שקיבלו הלקוחות הייתה ביטול האמבטיה בחדר הרחצה של הילדים, תוך חשיבה על אמבטיה זמנית לשנת הינקות הראשונה ומעבר מוקדם יותר למקלחות.
ספרייה במשקל 650 ק"ג
מימין לכניסה תוכנן ארון כניסה המייצר את ה-welcome לדירה ועוטף את קופסת שירותי האורחים שממוקמת מאחוריו עם כניסה נסתרת דרך פינת המשחקים. החלל הציבורי מורכב ממטבח שהוא הציר המרכזי של הבית: מימינו פינת האוכל (המשמש מחיצה בין המטבח לסלון) ולידה הסלון עם יציאה רחבה למרפסת מצד אחד ומובלעת פינת המשחקים היוצאת מצדו השני. הסלון מופרד מפינת המשחקים במחיצת נגרות דו צדדית שמשמשת מצד אחד את הסלון (הטמנת הטלוויזיה ומגירות אחסון לשמיכות טלוויזיה ולשלטים) ומצדה האחר את פינת המשחקים – אחסון צעצועים וספרים.
משמאל לוכדת את העין הספרייה המרכזית אשר זולגת אל החלל דרך פינת המשפחה ומושכת את העין אל הפינה הציבורית הפתוחה-חבויה. תכנון ספרייה זו (ששוקלת 650 ק"ג) היה פרויקט בפני עצמו (בביצוע נגר בכפר בשיתוף מסגריית ס.כ. לעבודות מתכת). היא הועלתה לקומה החמישית באמצעות מנוף מיוחד והפכה לאבן עיצובית בדירה חרף היותה מוסווית למחצה.
שילוב חומרי הגמר בדירה: רקע האלון הטבעי על הרצפה, נגרות בגמר שלייפלאק בצבע הקירות ונגיעות צהוב, אפור, שחור ומשטחים בגימור מט טבעי, בשילוב מטבח שחור המתכתב עם ברזל הספרייה המכילה בתוכה את כל פלטת הצבעים.
חמישה חדרים הפכו לשלושה
בדירה המקורית היו חמישה חדרי שינה, בחלוקה החדשה שלושה חדרי שינה, ובמקום שני חדרים התקבלו שני חללים השייכים לחלקים הציבוריים של הדירה ומחזקים את אווירת הפתיחות הלופטית: פינת משפחה או טלוויזיה (חלל הספרייה לצד המטבח) ופינת משחקים לילדים (מובלעת היוצאת מהסלון שבמקור הייתה סגורה בחדר שינה). פינת המשפחה יוצרת חלל נוסף ואינטימי יותר לרביצה משותפת, ופינת המשחקים באה לענות על הצורך של הילדים הקטנים תוך התחשבות בצורך של ההורים שלהם לשמור על קשר עין וקרבה האחד אל השני אך גם על סדר בחלל הציבורי.
מאחורי קו הספרייה מתחיל מסדרון חדרי השינה: יחידת הורים המעוצבת כסוויטה פתוחה, שירותי ילדים מרווחים (ללא אמבטיה, הזוכים לחלון ממרפסת השירות) ובקצה הדירה שני חדרים, אחד עבור הילדים הקטנים (בשל גילם הצעיר רצו ההורים שיחלקו חדר) וממ"ד המיועד לאירוח.
"ביחידת ההורים, פתיחות חדר הרחצה והמעבר לחלל השינה דרך חלל הרחצה הפתוח היו הצעה אמיצה שהלקוחות חטפו באהבה, שלגמרי, אם לצטט אותם, הפכה את חוויית השינה בחדר השינה בדירה שלהם לשינה במלון בוטיק", מספרות הרדוף וקליין. תחושת הפתיחות בחדר השינה מחפה על הגודל הצנוע שהוקצה לו בתוך התוכנית ששאפה ליצור חלל משותף גדול עם פינות משפחה מרובות ונעימות.
"אין זכר לדירה הסטנדרטית"
"המפתח של העבודה המשותפת (ואין ספק שתקופת חיפוש הדירה הייתה תשתית לקשר הזה) היה האמון שהלקוחות נתנו בנו והתחושה שהם סומכים עלינו לאורך כל התהליך", מסכמות הרדוף וקליין. "למעשה, לא היה דבר שהצענו או חלמנו עבורם שהם לא לקחו בשתי ידיים. תוצאה כזאת מעוררת סיפוק לא הייתה מתקבלת לולא עבודת צוות מלאה שנוצרת עם לקוחות מיוחדים כמו אלו שזכינו ללוות בדירה הזו. תענוג לעבוד עם זוג אוהב עיצוב שהיה כל כך פתוח לרעיונות לא קונבנציונליים, שבסופו של דבר יוצרים את הייחודיות של העיצוב בדירה הזו".
"כל עוד התקציב מאפשר זאת אל תתפשרו על התאמת השלד לצרכים. חלוקת החלל היא הבסיס האיתן של הדירה. שיפוץ טוב ואיכותי (גם בדירה חדשה) לא קורה בלי דייקנות והתאמה מחדש. הדיירים בחרו בקניית דירה חדשה והביאו בחשבון שהם יעשו בתוכה כל שיידרש כדי שתותאם אליהם. אמנם להרוס קירות שרק נבנו זה לא פשוט פסיכולוגית (לא לנו ולא ללקוחות) אך החלק המנחם היה שהיינו טרום ריצוף, ושהתוכנית החדשה בלטה בהתאמה שלה לחזון הלקוחות והייתה האור שבקצה המנהרה. בסיום העבודה לא היה זכר לדירת הקבלן הסטנדרטית מלבד התריסים".
רשימת מכולת:
הספרייה המרכזית: "נגר בכפר בשיתוף סמי המסגר", 30,000 שקלים
שולחן האוכל: "טולמנס אאוטלט", 8,000 שקלים
פרקט תלת שכבתי: נגב קרמיקה, כ-300 שקלים למ"ר
המטבח השחור: מטבחי סמל, כ-50,000 שקלים
משטחי שיש עמידים: laminam איטליה, כ-13,000 שקלים
תאורה פינת האוכל: light years, יאיר דורם תאורה, כ-4,000 שקלים
תכנון ועיצוב: סטודיו דולו - תמר הרדוף ועדי קליין