במבט ראשון נראה שאין קשר בין הסטודיו הצבעוני של האמן סאם חלבי במרכז דליית אל-כרמל לבין ביתו, המעוצב בסגנון מודרני מינימליסטי. אבל רקע השחור-אפור-לבן בבית רק מבליט את יצירותיו הצבעוניות התלויות על הקירות ואת המכונית שעיטר בשלל צבעים החונה בחזית. היצירות מלאות הצבע של חלבי יוצגו מיום שישי (28.10) בתערוכת היחיד "צייד הצבעים" (אוצרים: דורון פולק ואיריס אלחנני, מפיקים: רן לבדי וטלי בן סירא) במרכז עמיעד ביפו.
חלבי בן ה-32, נשוי לירין ואב לבת (ועוד אחת בדרך), הוא הילד העשירי במשפחתו, לאחר תשע אחיות, ומילדותו עזר לאמו אמילי לרקום ולתפור את מטפחות הראש הלבנות המסורתיות של הנשים הדרוזיות. "אבא שלי היה קבלן, אבל אחרי שלא קיבל תשלום על פרויקט גדול שבנה בחיפה המשפחה נקלעה לקשיים כלכליים", מספר חלבי. "אומנם סבי היה אחד מעשירי האזור בזמנו, אך בתו, אימי, לא זכתה לסיוע כלכלי בשל היותה אישה. היא עודדה אותי לפתח את הצד האמנותי שבי. תחילה הלכתי לרחוב הראשי בכפר, חיפשתי עבורה דוגמאות תחרה למטפחות הנקאב שמכרה, ובהמשך התחלתי לצייר". לאחר מותה של האם קנה חלבי בחזרה מנשות הכפר עשרות ממטפחות הבד שהיא רקמה, והוא מתכנן להציג אותן בתערוכה בעתיד.
בראשית דרכו צייר חלבי בסגנון ריאליסטי ובהמשך עבר לציור אבסטרקטי צבעוני והוא יוצר גם מייצבים תלת מימדיים המוצגים בסטודיו (ביקורים בתיאום מראש). "אחרי מות אימי ממחלת הסרטן, אבי נישא בשנית ואשתו ביקשה לפנות את הרהיטים הישנים לטובת חדשים", מספר חלבי, "ראיתי את ערמת הרהיטים הישנה שלנו מחוץ לבית ולא יכולתי להישאר אדיש. הזמנתי הובלה, שכרתי מחסן ואספתי את הרהיטים. בהדרגה הצבתי אותם בחלל הסטודיו שלי ויצרתי את החללים שהיו לנו בבית – החדר שלי, פינת האוכל, הסלון, אזור הישיבה לצד האח – אך בפרשנות שלי, מלאת טפטופי צבע ושמחה". מייצב נוסף שמוצג בסטודיו הוא מעין יער מודרני וצבעוני שחלבי יוצר מענפי עצים שהוא אוסף המעוטרים בבלונים ללא אוויר.
במהלך אירוסיהם חיפשו סאם וירין מקום לבנות את ביתם. "יש חלקה במקום הכי גבוה בכפר שבה תמיד חלמתי לגור, ופתאום הגיעה אליי ידיעה שבעל החלקה רוצה למכור. פניתי אליו ורכשתי את שטח, בגודל של כדונם וחצי. מדובר באזור סלעי מאוד על צלע הר, וחששתי שלא אצליח לבנות שם. הבנתי שאנחנו צריכים אדריכל יצירתי, וכך הגעתי לאדריכל וויסאם חלבי בעל אדר אדריכלים. הוא נעתר לאתגר והחל לפני שש שנים לתכנן את הבית. הייתה תקופה של חצי שנה של סקיצות עד שהגענו לתכנון הסופי". בניית הבית נמשכה כשנה וחצי.
בבית, ששטחו 320 מ"ר, יש עם שבעה חדרים כולל סלון, פינת אוכל ושני מטבחים – ייצוגי שפתוח לחלל המרכזי ואחורי שבו נעשים הבישולים הביתיים. בחצר המרווחת יש בריכה, מטבח חוץ וכמה אזורי ישיבה ואירוח. בחלק התחתון של הבית יש שבע יחידות אירוח בשם סוויטה ארט, שבהן משולבים סלעים טבעיים שנותרו בשטח. בזכות מיקומו הגבוה של הבית והפתחים הגדולים נשקף ממנו נוף מרהיב.
"האדריכל השאיר לנו את עיצוב הפנים, והבית עוצב לפי בחירות של ירין ושלי. הוא הנחה אותנו לגבי החומרים והגוונים ואנחנו יצאנו לדרך", אומר חלבי, "בחרנו בצבעוניות מתונה של שחור, לבן, אפור ונגיעות של עץ וחום. בחרתי בצבעים ניטרליים בבית שלי כי אני צריך את השקט והרוגע הזה אחרי העבודה עם שלל הצבעים בסטודיו. אני רוצה לנטרל את הצבעים כדי שיהיה לי שקט לרעיונות חדשים, הבית מאפשר לי לנוח, להירגע, ולבוא ליצור עם אנרגיות חדשות".
חלבי מוכר היום את יצירותיו לאספנים ברחבי העולם, והציור שלו "עץ החיים" מוצג בבית הנשיא. בתערוכה "צייד הצבעים" (מרכז עמיעד בשוק הפשפשים ביפו, מ-28.10 עד 5.11) יוצגו בין השאר אובייקטים שונים שחלבי צבע בטפטופי צבע, בהם פסנתר כנף, מדף עם טלפון ישן, גיטרה, פרחים ועוד. "סאם חלבי מצייר ויוצר מציאות חדשה, מחוץ לז'אנר אמנותי אופנתי כזה או אחר. חלבי בורא הוויה אפשרית חדשה, רומנטית, לפיה אפשר להימנע מהאקטואליות היומיומית המכבידה ולעסוק ביופי הקיים, באושר, באמנות שאין לה גבולות של צבע, מימד או התאמה לז'אנר אמנותי", אומר דורון פולק, אחד האוצרים. ביום הבחירות (1.11.22) יתקיימו סיורים מודרכים בתערוכה.