זה לא סוד שככל שעוברות השנים מסתובבים בישראל יותר ויותר בעלי ממון שבחשבונות הבנק שלהם מופקדים סכומים דמיוניים שמאפשרים להם לחיות לגמרי בסטייל - בדירות יוקרה ששוכנות ברקיע ומשקיפות מערבה לכיוון הים או בסביבה כפרית ופסטורלית. כך או כך, הם מוכנים לשלם עשרות ולפעמים מאות מיליוני שקלים, על הקרקע, המבנה וכמובן על העיצוב הסופי והפינישים. הצצנו לכמה מהבתים מעוררי הקנאה שתוכננו כאן בשנים האחרונות, וגילינו במה האנשים שיש להם מעדיפים להשקיע, ולמה פעמים רבות לא תקלטו את ההשקעה כשתעברו ליד.

בתי מיליונרים, לוי_חמיצר_אדריכלים (צילום: עמית גירון)
תכנון: משחק בשחור ולבן. לוי חמיצר אדריכלים | צילום: עמית גירון

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

שורשי וארץ ישראלי

בניגוד למה שנהוג לחשוב, לא מעטים מעשירי ישראל דווקא מתרחקים מגימיקים ומגיבובי נובורישיות. "מדובר באנשים מאופקים יחסית ונטולי show off, חלקם אפילו די מסתוריים", אומרת אדריכלית הילה ישראלביץ, מבעלי המשרד ישראלביץ אדריכלים. "הם מבקשים שלא להחצין את עושרם, וזה מתבטא הלכה למעשה באדריכלות, כשהחתימה של הבתים בנוף מאוד נמוכה. למשל, סיימנו לא מזמן בהרי ירושלים בית גדול ש'קברנו' בתוך רכס ההר כך שלא רואים אותו מקו הרחוב. כשעוברים שם רואים משהו מדליק אבל לא מבינים עד הסוף במה מדובר".

הבית שתכנן המשרד הוא למעשה אחוזה בגודל 650 מ"ר שממוקמת בנחלה בגודל שמונה דונמים. "הבית במהותו מודרני אבל כבר בתחילת תהליך העבודה מול בני הזוג הובהר שחשוב להם לתת לבית סממנים שורשיים וארץ ישראליים", מספר דן ישראלביץ, מבעלי המשרד. "בארכיטקטורה המודרנית שילבנו אבן גרניט בהירה, מוטיב שחוזר על עצמו בזכות עמודים הממוקמים בתוך המבנה ומחוצה לו. העובדה שהדיירים בבסיסם אנשים חמים ומשפחתיים ניכרת במיוחד בחלל הציבורי הפתוח, שממחיש עד כמה בסופו של יום כולנו שואפים לאותה מציאות, נורמלית ואנושית, שאינה תלויה כלל במעמד".

בתי מיליונרים, ישראלביץ_אדריכלים (צילום: עודד סמדר)
תכנון: ישראלביץ אדריכלים | צילום: עודד סמדר

גם השיפוץ שתכנן אדריכל גדי פרידמן ברמת השרון תוכנן במטרה לשמור על הצביון המקומי. "ההחלטה להשאיר את המעטפת הקיימת היא תולדה של הרצון לשמור על הצביון המקומי שנבנה והשתרש לאורך השנים באזור, הוא מספר. "ההחלטה הצריכה התעמקות באלמנטים קונסטרוקטיביים קיימים, כמו תקרה נמוכה וחלוקת החלל לשני צירים מאורכים ובמרכזם מדרגות בטון מסורבלות". לאחר השיפוץ, הוא אומר, התקבל "חלל סופר אלגנטי ועכשווי שעושה כבוד למעטפת ועדיין מותאם לצרכי הדיירים, כולל מתן דגש לאהבתם למוזיקה משובחת וגאדג'טים חשמליים".

בתי מיליונרים, באדיבות חברת כהנא, תכנון אדר גדי פרידמן (צילום: אסף פינצ'וק)
לשמור על צביון מקומי. באדיבות חברת כהנא, תכנון אדריכל גדי פרידמן | צילום: אסף פינצ'וק

הממון מאפשר ליצור בתים אישיים וייחודיים. כך, למשל בית שתכננה שירלי דן באחד מיישובי השרון מרשים בגודלו ובעיקר בתקרות העץ שגובהן יותר מ-5.5 מטרים. "בחרנו בחומרים טבעיים כמו האבן הטבעית המלוטשת שמחפה את האופן ספייס ונראית כמו משטח אחד גדול", מספרת דן. "הבית מחופה קרניזים מיוחדים שנעשו בעבודת יד על ידי אמן פולני, לצד נגרות בהזמנה אישית. ההקפדה על הפרטים והבחירה בחומרים ובספקים הטובים ביותר הם הסיבה שהבית שיצרנו הוא מואר, מאוורר, ומעל לכל אישי".

בתי מיליונרים, תכנון_ועיצוב_שירלי_דן (צילום: יואב פלג)
מואר, מאוורר, ומעל לכל אישי. עיצוב ותכנון: שירלי דן | צילום: יואב פלג
בתי מיליונרים, תכנון_ועיצוב_שירלי_דן (צילום: יואב פלג)
תקרות עץ בגובה 5.5 מטרים. תכנון ועיצוב: שירלי דן | צילום: יואב פלג

בתי מיליונרים, תכנון_ועיצוב_שירלי_דן (צילום: יואב פלג)
נגרות בהזמנה אישית. תכנון ועיצוב: שירלי דן | צילום: יואב פלג

"בניגוד למה שחושבים, מדובר בבתים ביתיים שמיועדים לאנשים אמתיים", אומרת מעצבת הפנים סמדר אביגדורוב, שנבחרה להתאים את חללי הפנים לצורכיהם של הדיירים בבית מעורר השראה שתכנן אדריכל יונתן מונג'ק בשרון. "הבית גדול הממדים משתלב היטב בנוף, מהווה חלק בלתי נפרד ממנו וזה קסמו", היא אומרת. "בחירות החומרים ופרטי הריהוט מצליחים לשוות לחללים הגדולים מראה אינטימי ומזמין ומגדירים את הפונקציות השונות תוך שמירה על הרמוניה ואיזון".

בתי מיליונרים, באדיבות אליתה ליוינג, עיצוב סמדר אביגדורוב (צילום: אביב קורט)
לשוות לחללים הגדולים מראה אינטימי ומזמין. באדיבות אליתה ליוינג, עיצוב: סמדר אביגדורוב | צילום: אביב קורט

בתי מיליונרים, באדיבות אליתה ליוינג, עיצוב סמדר אביגדורוב (צילום: אביב קורט)
באדיבות אליתה ליוינג, עיצוב: סמדר אביגדורוב | צילום: אביב קורט

הכל בריבוע

מאחר שאחוזות המיליארדרים ממוקמות על מגרשים גדולים בהתאם, גם האופציות התכנוניות גדלות. בפרויקט שתכננה אדריכלית נירית פרנקל בשרון בולטת במיוחד הקצעת מטרז' נכבד לשטחי המגורים: "היחידה של המתבגרת, לדוגמה, היא אימפריה בפני עצמה שלא מביישת דירת רווקים תל אביבית. היחידה, שתכננתי בתוך הבית, בגול 70 מ"ר, וכוללת חצר פרטית, חדר רחצה מפואר, מטבחון ועוד", מספרת האדריכלית. עוד כולל הבית שני מטבחים מאובזרים. ההקפדה על הפרטים מתבטאת, למשל, בחלונות עם מעט מאוד חלוקות ותחכום רב, היקרים בהרבה מחלונות רגילים בשל פרטי האלומיניום המורכבים.

בתי מיליונרים, תכנון_ועיצוב_שרה_ונירית_פרנקל (צילום: עודד סמדר)
תכנון ועיצוב: שרה ונירית פרנקל | צילום: עודד סמדר

בתי מיליונרים, תכנון_ועיצוב_שרה_ונירית_פרנקל (צילום: עודד סמדר)
תכנון ועיצוב: שרה ונירית פרנקל | צילום: עודד סמדר

בפרויקטים אחרים מאפשר הגודל להוסיף לבית פונקציות לא רגילות, בהן חדרי קולנוע מקצועיים וגדולים, מרתפי יינות או חדרי ספא. "חדרי השינה של בני הזוג יהיו לרוב סוויטות רחבות ידיים, לעתים על פני מפלס או קומה שלמה, עם אזורי אירוח בתוכן, אמבטיות נפרדות לבני הזוג או חדרי ארונות מפוצלים", אומרת פרנקל. "הכול נהיה בריבוע", היא מגדירה את ההבדל. "מחוץ לבית אנחנו מוסיפים עזרים כמו חדרי שירות לבריכה, מגרשי טניס ועוד, וסקאלת התכנון שונה, מאחר שהיא מאפשרת בנייה של מערכות חכמות בדרגים גבוהים, למשל מערכות מיזוג יקרות ויעילות יותר, קמינים ואחים ברמות גבוהות או מערכות חימום תת רצפתיות".

בתי מיליונרים, תכנון_ועיצוב_שרה_ונירית_פרנקל (צילום: עודד סמדר)
תכנון ועיצוב: שרה ונירית פרנקל | צילום: עודד סמדר

ההשקעה, מוסיפה ישראלביץ, מתבטאת "בדגש על חללי אירוח בבית ובגינה, חצרות נסתרות לחדרים, גינות תלויות, ריצופים, קורות, הצללות, אזורי ישיבה שונים, ריבוי ויטרינות והעמקת קשר פנים-חוץ. אפשר להגדיר זאת כאדריכלות ריזורט בתוך הבית, שקשה מאוד לבצע בתקציב נמוך. על שטחי החוץ האלה משלמים בעלי הבתים כיוון שהם נכללים במטראז' הבנייה. עלות של 7,000 שקל למ"ר בבית פרטי רגיל בקרב העשירון העליון מטפסת ועולה במקרים כאלה ל-15 אלף שקל למ"ר ואף צפונה".

בתי מיליונרים, ישראלביץ_אדריכלים (צילום: עודד סמדר)
דגש על חללי אירוח בבית ובגינה. תכנון: ישראלביץ אדריכלים | צילום: עודד סמדר

פונקציית האירוח חשובה ביותר בבתים אלה, מסכימה שירלי דן, בעלת המשרד דן אדריכלים: "כחלק משגרת חייהם רבים מהם מארחים בביתם, אירוח עסקי פורמלי או לחלופין קז'ואלי ונינוח", היא אומרת. "כפועל יוצא, מרביתם יעדיפו לשלב בבית שני מטבחים: האחד פעיל ודינמי שבו מתבצעות כל ההכנות והבישול עצמו, והשני, מטבח פורמלי בעיצוב מרשים ומוקפד שפונה לחלל הציבורי ופתוח לכיוון פינת האוכל ולסלון. במטבחים אנחנו גם רואים יותר ויותר אנחנו של טכנולוגיות מתקדמות וגאדג'טים במטבח שמטרתם להפוך את תפעול האירוע החברתי ליותר זורם ונוח, למשל קולט אדים משולב בתוך הכיריים שבו הלהבה האמצעית מוחלפת בפתח יניקה השואב את האדים בזמן הבישול,  ומגירות חימום ששומרות את האוכל בטמפרטורה הרצויה".

בתי מיליונרים, באדיבות חברת כהנא, תכנון אדר גדי פרידמן (צילום: אסף פינצ'וק)
באדיבות חברת כהנא, תכנון אדריכל גדי פרידמן | צילום: אסף פינצ'וק

חשיבות האירוח מתבטאת גם בבית בהרצליה שתכננו במשרד לוי-חמיצר אדריכלים. "תכנון הפנים קוהרנטי למתרחש מבחוץ ולהפך - הגשמת הצורך ליצור בית דינמי שרותם את שטחי החוץ כחלק אינטגרלי מתפיסת האירוח והשגרה היומיומית", מספרת עדי חמיצר. הבית משלב בין ניקיון מודרניסטי לחמימות ארצית יותר, היא מוסיפה: "החיפויים שנבחרו לקומה העליונה ולגג גורמים למבנה להיראות אלגנטי ומרחף, ומשחק החומרים בין הצבע הלבן (טיח בקומה העליונה) לבין השחור (אלומיניום בקומת הגג) יוצר אינטראקציה ומדגיש את השוני בין הקומות. האלומיניום בגג ובחלק מקומת המגורים מקנה ניקיון אדריכלי ועיצובי".

<< רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

וילה בשמים

במקביל לאחוזות הפרטיות יש דירות יוקרה בערי המרכז. חלק מבעלי הממון העתיקו את מגוריהם מהיישובים הכפריים לעיר, אחרי שהילדים בגרו ועזבו את הבית או מסיבות אחרות, וחלקם רואים במשתמשים בדירות העיר הסופר מושקעות בסופי השבוע או אחרי ימי עבודה ארוכים. דירות רבות במגדלי היוקרה מתוכננות כ"וילה בשמים" – דירה המתוכננת בפרופורציה של וילה. דירה כזו תכלול, למשל, סוויטת שינה ענקית בגודל של דירת שלושה חדרים ממוצעת, עם חדר אמבטיה וחדר ארונות בגודל 60-50 מ"ר. "חלל האירוח גדול מאוד ולעתים מגיע עד ל-100 מ"ר, וכולל סלון, מטבח ופינת אוכל שמאוחדים לחלל אחד גדול ומרכזי שחשוף לנוף האורבני", מספרת דן. "גם סוויטת האירוח המיועדת לנכדים או לאורחים מחו"ל היא ממש יחידת אירוח בפני עצמה בגודל 30 מ"ר, הכוללת פינת שינה, חדר אמבטיה מלא, אזור עבודה, מערכת קולנוע ביתית ועוד".

דירות רבות מתאפיינות בסגנון מינימליסטי, בהקפדה על הפרטים הקטנים ביותר ובדגש על עיבוד וגימור, כאשר המראה הסופי נראה קליל ופונקציונלי. במרביתן שולט ריהוט free standing, והאגפים השונים תחומים באמצעות רהיטים ולא על ידי מחיצות של קיר, כך שנוצר מראה נקי ומדויק במיוחד.

בתי מיליונרים, לוי_חמיצר_אדריכלים (צילום: עמית גירון)
תכנון: לוי חמיצר אדריכלים | צילום: עמית גירון

רמת שרון, מבט מבחוץ (צילום: יגאל הררי)
הצצה לווילה ברמת השרון בתכננו של האדריכל שלמה פרנקל | צילום: יגאל הררי